Connect with us

Érdekességek

A Seahawks még a Dolphinsnál is rosszabb – a meccsek elején

A Pro Football Focus adatai alapján a Seattle Seahawks az idei szezonban a meccsek első 15 játékában a liga legrosszabb csapata, még a Dolphinsnál is gyengébb a teljesítménye.

(Forrás: https://twitter.com/PFF_Eric/)

 

Hogy pontosan hogyan is kell értelmezni a fenti ábrát, nos, ahhoz előbb hátrébb kell lépni néhányat.

Az NFL-ben legtöbb esetben a támadó játékokat hívó személy – vagy a HC vagy az OC – a meccsek elejére előre összeállít egy play-csomagot, amit jó eséllyel mindenképpen lejátszat a csapatával. Ennek több oka is van, jellemzően vagy a védelmet akarják felmérni, vagy a saját támadósorát lendületbe hozni, vagy mindkettőt egyszerre. A 49ers legendás edzője, Bill Walsh 15 játékot írt meg előre az adott meccs playbookján belül, így idővel ez a 15 scriptelt játék lett az általános.

 

A másik fontos fogalom amivel még tisztában kell lenni, az az EPA, vagyis az Expected Points Added szám. Részletesebben erre található leírás. Magyarul a lényeget talán úgy lehetne a legrövidebben összefoglalni, hogy a yard mennyisége önmagában egy tökéletlen statisztikai mutató, ugyanis minden egyes játéknak van egy pontban kifejezhető hatása a végeredményre, de nagyon nem mindegy, hogy az adott játékból elért előrehaladás milyen körülmények között történt. Például egy 4-yardos futás 3&3-ra az ellenfél red-zone-jában sokkal értékesebb, mint ugyanez a 4-yardos futás a saját 30-as vonal környékén 1&10-re.

 

Az ábra az idei szezon első két fordulója alapján készült, ami ugyan egy kis minta, de így is érdekes. Jól látható, hogy a pozitív irányban kilógó csapatok tulajdonképpen néhány nagy játéknak (Vikings: 75 yardos Cook TD, Giants: 55 yard és TD Barkley-tól az első drive-ban a Bills ellen, és egy 59 yardos futás a Cowboys ellen, Ravens: Dolphins és Cardinals meccs eleje) köszönhetik a kedvező helyüket ebben a koordináta-rendszerben. Ennél azonban érdekesebb a bal alsó sarok. Ugyanis ezt a statisztikai mutatót mind a passz-, mind pedig a futójátékokra vizsgálva látható, hogy a Seahawks még a teljesen reménytelen Dolphinst is alulmúlja, ami minimum furcsa.

 

Erre több magyarázat is elképzelhető. Az első, hogy ebben a konkrét esetben a Bengals és a Steelers ellen a mérkőzések elejébe a 0 szerzett pont mellett összesen 4 sack és 1 fumble is “belefért” az offense részéről, amelyek nagyon lehúzzák az EPA értékét. Ugyanakkor, ha nem is ennyire szélsőségesen, de a Seahawks Pete Carroll alatt hagyományosan lassan kezdi a meccseket, és ez jól láthatóan Schottenheimer play-callingjával sem változott meg érdemben.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!