Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – A Fitzpatrick-trade, szerencsétlen irányítók és szenvedő csapatok

Az elmúlt hetekkel ellentétben most nem történt kiemelten rendhagyó esemény, így most több történésről mondja el a véleményét négy szerkesztőnk (Höri, katonadani, rowi, Renningan). Lesz szó Minkah Fitzpatrickről, Adam Vinatieriről, az 1/1-ért folytatott versenyről és az irányítókat vesztett csapatokról. 

 

 

 

A Dolphins nagy erőkkel folytatja a tankolást, ezúttal Minkah Fitzpatricket sikerült egy első körért (és pár hátsó körös pick megcserélésével) értékesíteni. Lassan nem marad tehetség a csapatban, valakit azért illene megtartani, nem?

Höri: Amennyiben ilyen elutasíthatatlan ajánlat érkezik, mint amit a Steelers lerakott az asztalra, megértem, hogy igent mondanak. Ezen a ponton már csak az idei saját draftoltak elcserélése lenne meglepő a stábtól, no meg persze Howard, akivel hosszabbítottak a tavasszal. Amennyiben nem elkótyavetyélik, hanem reális árat ajánlanak, megértem, hogy mindenki vihető.

katonadani: A Steelers könnyen lehet, hogy top 10-es picket adott oda a Dolphinsnak. Tekintve, hogy jövő májushoz képest két évvel korábban 1/11-ért “vásárolta” a Dolphins Fitzpatricket, így nyer is az üzleten a miami együttes (ráadásul két évvel tovább lesz olcsó az új szerzemény), már amennyiben sikerül találni egy jó játékost a top 10-ben. Ez persze egy nagy ha, de egyelőre Fitzpatricktől sem láttuk azt, amit vártunk tőle másfél éve prospectként. Nekem amúgy tetszik a Miami koncepciója, már ameddig nem baromi olcsón szabadul meg a játékosaitól – és Tunsil, illetve Minkah esetében sem ez a helyzet. Persze az idei és jó eséllyel a jövő év is kuka, de hosszú távon lehet belőle valami. Én azt remélem, hogy kétéves tankolást hajtanak végre Trevor Lawrence-ért, jövőre pedig tehetséges játékosokat draftolnak majd az ő segítésére. És ki tudja, addigra Tom Brady már lehet, hogy tényleg visszavonul.

Renningan: A csere nyertese szerintem egyértelműen a Dolphins. Fitzpatrick tehetséges, de a pályán ebből nem sokat láttunk, és ha nem illik az új menedzsment elképzeléseihez, akkor nincs baj azzal, hogy értékesítik – főleg, ha ilyen brutális ellenértékért cserébe, én egy második kört gondoltam a maximumnak. A Dolphinsnak így megvan a tőkéje akár egy nagyon durva moneyballhoz is, és ha Brian Flores megkapja a szükséges időt, akkor ebből a projektből valami nagyon jó is elsülhet.

Ráadásul ezzel új, az NBA-ben bevett modell is meghonosulhat a ligában: még soha senki (a Colts sem) nyomott ekkora újjáépítést, mert egyszerűen nincs elég türelem egy több éves, mondjuk úgy szopóághoz, és többek között emiatt nem tudott sok középszerű csapat (Bills, Browns, Jaguars stb.) szintet lépni. Lehet, hogy 10 év középszerűség helyett érdemes lesz bevállalni 2-3 kritikán aluli, 0-16-hoz közeli szezont, hogy utána 10 évig meghatározó legyen egy franchise.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Steelers elveszítette Big Bent egész szezonra, mégis feláldozott egy első kört, jó eséllyel top 10-es picket a fent említett Fitzpatrickért. Ennyire bíznak Rudolphban vagy csak ilyen jó játékosnak tartják Fitzpatricket? Megérte?

rowi: Én végignéztem a Steelers-Seahawkst, és nekem ennyi alapján tetszett Rudolph. Konkrétan upgrade volt az öreghez képest. A zsebben teljesen jól mozgott, és oké, a leghosszabb játéka egy alul dobott flea flicker volt, de szerintem jól helytállt, főleg hogy az ideje jó részében rohanni kellett a Seattle után. Ha steelerses lennék, azt hiszem örülnék, hogy Big Ben után is lesz élet.

Höri: Nekem horror volt az ár, főleg mert Fitzpatricket free safety-nek akarják betenni, annak ellenére, hogy ő mindig slotcornerként volt a leghatékonyabb. Fiatal, van ideje beletanulni nyilván, de nem gondolnám, hogy ő volt az utolsó hiányzó láncszem, márpedig év közben csak ilyen esetben adnék fel jövőbeni első kört. Rudolphnak nagy cipőbe kell belelépni, de épp a tavalyi Big Ben-szezon volt az a pont, ahol a veterán elkezdett gyakrabban hibázgatni a megszokottnál és egyre inkább a YAC vitte előre az offense-t. A 2018-as Roethlisbergert másolni vagy felülmúlni lényegesen könnyebb, mint a korábbi években lett volna. Ritka, hogy egy franchise QB-sérülésből szerencsésen kijöhet az adott csapat és jelenleg semmiképp sem temetném őket.

katonadani: Gyűjti a Steelers az első körösöket a védelembe, Minkah lesz a tizedik. Fel lehet ezt úgy fogni, hogy a jövő évi magas pickkel draftoltak egy defensive backet, akinek rövidebb lesz a szerződése, de nekem nem tetszik. Fitzpatrick tehetséges, de még nem láttuk tőle azt, amit vártunk, és a Steelers védelme jó ideje nem arról híres, hogy kihozza a legtöbbet a játékosaiból, sőt… Én nem hiszek egyébként Rudolphban, prospectként sem gondoltam semmi különösnek  nem véletlenül kelt el ott, ahol. A Hawks ellen is a yardjai háromnegyede egy aluldobotott flea flickerből meg egy rossz passzból jött, amit Diontae Johnson bravúrral húzott le a védő elől. Nem mozgott rosszul persze, szóval majd még meglátjuk. Mindenesetre a Steelers a lehetőségét is feladta annak, hogy új franchise irányítót húzzon, még ha ők nem is gondolkodnak így, pedig érdemes lenne. Big Benben pontosan az a két év van még szerintem, ami a szerződéséből hátra van, Rudolph pedig szerintem nem a jövő megoldása. És jobb esélyük nem lesz új irányítót húzni, mint ha a top 10-ben választhatnak.

Renningan: Ha fentebb azt írtam, hogy a Dolphins a trade nyertese, akkor nyilván a Steelers a vesztese a cserének. A safety nem egy prémium pozíció, ekkora ellenértéket pedig tényleg csak akkor lenne érdemes beáldozni egyre, ha csak ő hiányzik a Super Bowl-runhoz. A Steelers viszont Big Bennel sem volt SB-contender és Rudolph sem tette azzá. Minimum egy PO-részvétel kellene ehhez, hogy elfogadhatóra kihozza ezt a cserét a csapat.

Ha már sérült irányítók: Drew Brees és Sam Darnold is kidőlt, a Jets ráadásul még Trevor Siemiant is elveszítette egész évre. Ennek fényében mi várható a Saints-Jets duótól?

rowi: A Jetstől nem várok semmit (sorry), a Saints viszont Teddyvel épp elkaristolhat még. Ha tényleg hat hét Brees, akkor a meccseket nézve ebből jó eséllyel 3-5-ös mérleg lesz a szezon felénél, onnan nagyon sokat kell kapaszkodni a playoffért, pláne úgy, hogy addig jó pár tie-breaker meccset is elbukhatnak. Például rögtön most a Seahawks, vagy utána a Cowboys ellen.

Höri: Sokkal nagyobb a szakadék a Saints irányítói között, szóval a Jets még ha borzasztó is marad, Darnolddal se nyerték volna magukat halálra. Sőt, olyan meccseik jönnek, amiket a másodévessel is buknának, szóval nyugodtan engedhetik gyógyulgatni, sietség nélkül. A play-calling persze rettenet volt, de sajnos Darnolddal is az szokott lenni.

Bridgewater valamiért úgy él az emberek fejében, mint egy hatékony backup, pedig én csak a szenvedést tudom felidézni, bármikor megjelent a képernyőn. Állítsák be Taysom Hillt, handoffot ő is tud adni, meg checkdownozgatni. Teddynél ennyi a tető, nem értem a túlértékeltségét. Sean Paytonék kreatív támadó edzők, de Bridgewater kockázatkerülő játéka teljesen megköti a kezüket. Nem jöhet vissza Brees elég korán.

katonadani: A Jetsnek kinéz egy 0-6-os szezonkezdet, szóval a szezon mehet a kukába igazából, még ha hoznak is egy combos hajrát, a PO nagyon messze van 0-6-ról, vagy egy bravúrral mondjuk 1-5-ről. Ahogy Höri írta, Darnolddal sem lennének esélyesek a következő négy meccsen, de mondjuk a Browns verhető lett volna, vagy egy bravúr összejöhetett volna talán. A Saints jó kérdés, remélem Taysom Hill több szerepet kap, mert legalább akkor szórakoztató lesz a csapat. A sorsolás nem vészes, egy 50% körüli mérleg nem elképzelhetetlen Brees visszatéréséig, ami szerintem egyébként távolabb lesz, mint várják (Falcons). A csoportot viszont akár így is be lehet húzni, tekintve a többiek erősségét – vagy még inkább gyengeségét.

Eli Manning ugyan nem sérült meg, de így is elveszítette a kezdő pozícióját Daniel Jonesszal szemben. Mire lesz elég az újonc és mi lesz Manninggel (cut, visszavonulás, backup)?

rowi: Ez a Giants most azt hiszem, annyira mélyen van, hogy simán lehet itt még szezon közben visszacsere is.

Höri: Eli biztos nem egyezik bele egy olyan évbe, ahol előre szólnak, hogy padozni fog. A visszavonulás a legvalószínűbb, ami most nem tűnik dicsőségesnek, de nem zárom ki, hogy év végén kicsit felfordul a QB-piac és valahová beültetik egy utolsó évre, mondjuk Trubisky helyett, de őszintén kétlem, hogy ne lenne nála jobb alternatíva, bárki is keres majd irányítót.

katonandani: Manninget kezdőben én már sehol nem tudom elképzelni. Az jó kérdés, hogy elmenne-e valahová cserének, vagy inkább visszavonul. Backupnak még nyilván jó, de kérdés, mennyire akarja ő ezt. Daniel Jones arra mindenképp jó lesz, hogy szívesen ülök le Giants-meccset nézni, mert nagyon érdekel az újonc játéka. Hogy hány meccset tud megnyerni, az jó kérdés, de nem hiszem, hogy rosszabb esélyekkel indul, mint Manning.

Renningan: Manninget már rég el kellett volna küldeni vagy megbeszélni vele egy visszavonulást: szakmailag és anyagilag is sokkal jobban járt volna a csapat. Most pedig ott egy kiégett kétszeres Super Bowl-MVP a padon, aki talán valahol sértve is érzi magát, és akár szándékosan, akár nem, de az ottléte nem fog javítani az öltöző hangulaton és a csapatmorálon. Sőt, visszavonulni sem fog, hisz akkor lemondana 10 millió dollárról. Nem ezt érdemelte volna, de legalább nem negatív győzelmi mutatóval vonul vissza.

Két hét után a Dolphins toronymagas favoritnak tűnik az 1/1-re. Lehet veszélyes rá valaki (Redskins, Giants, Jets)?

rowi: Engem kissé meglep, hogy ennyi (szerintem 5) teljesen reménytelen csapat van, akikből az egymás elleniket leszámítva nagyon nehéz győzelmeket kinézni. A jelen állás szerint viszont úgy tűnik, hogy nem lehet a Dolphins szintje alá menni, nagyon akarják az 1/1-et.

Höri: A 0-16-ot nehéz lesz alulmúlni. Az említett három csapat mind le fogja verni a delfineket az egymás elleni meccseken, ami után büszkén elmondhatják magukról, hogy milyen jól játszottak.

katonadani: Sima Dolphins, kérdés nélkül, mindhárom említett csapat bőven jobb a delfineknél. Inkább az over/under 0,5 a kérdés, azaz hogy összejön-e a nyeretlen szezon.

Renningan: Nem kérdés, hogy a Dolphins a leggyengébb csapat, de elnézve például a Redskinst, a csapatnál uralkodó hangulatot, simán kinézek egy edzőbuktató szezont is a játékosokból, Jay Gruden amúgy is megérdemelné. Nem tartom én még teljesen lefutottnak a versenyt.

Zárszóként: Mi lesz veled, Adam Vinatieri?

Höri: Összeszedi magát, majd év végén szögre akasztja. Még egy-két gamewinner rúgás kell és akkor mindenki nyugodtan továbbléphet.

katonadani: Úgy tűnik a Colts rábeszélte a maradásra, de nehéz elképzelni, hogy év végén ne akassza szögre a csukát.

Renningan: Egy rúgó nem felejt el rúgni, pláne nem egy olyan klasszis, potenciális Hall of Famer, mint Vinatieri. Ez mentális probléma. Négyszeres Super Bowl-győztesként, a valaha volt legtöbb szerzett pont birtokosaként, multimilliomosként semmi oka nincs arra, hogy 46 évesen is játsszon. Feltételezem, hogy nyerni akart még egyszer, részese akart lenni az Andrew Luck vezette, nagyon jónak ígérkező csapatnak, erre a szezon kezdete előtt nem sokkal ment az egész a kukába. Nem tennék rá nagy összeget, hogy végigtolja a szezont, pláne nem egy vesztes csapatban.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!