Connect with us

Prémium cikkek

Julio Jones szerződése nem kamu, köröket ver mindenkire

Nagy nehézségek árán, de végül megszületett Julio Jones új szerződése: a már meglévő két évhez kapott még hármat 66 millió dollár értékben, amiből ráadásul 64 millió dollár teljesen garantált. Ő lett minden idők legjobban kereső elkapója, de nem csak papíron, mint például Michael Thomas – Julio Jones tényleg brutálisan sokat keres.

 

Nemrég jött ki Field Yates Jones szerződésének néhány részletével, amelyekből már rekonstruálni lehet az új kontraktust. Előtte azonban nézzük meg, mi volt a kiindulási pont:

 

 

 

 

 

Jones szerződéséből még két év volt hátra, amikor megkapta a hosszabbítást. Ez már semmilyen garantált tartalmat nem tartalmazott, vagyis a játékos teljesen ki volt szolgáltatva a csapatnak. Az idei évben 9,6 milliót keresett volna, illetve a könyvelésben megjelent még 2,4 millió dollári aláírási bónusz az előző hosszabbításból, illetve kétszer 1,46 millió dollár. Ez utóbbi a tavalyi hisztije miatt létezik: a 2019-es fizetéséből 4,4 millió dollárt előrehozott a csapat aláírási bónuszként, így növelve az elkapó fizetését. Ehhez jött most a három év és 66 millió dollár.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Sárgával jelöltem a fent említett két aláírási bónuszt – ez a régi szerződés maradéka, teljesen független az újtól, bár ettől természetesen még el kell könyvelni.

 

Jones 25 millió dolláros aláírási bónuszt kapott a hosszabbítással, ezt szépen leosztotta a csapat öt évre. Ezen felül a 2019-es, a 2020-as és a 2021-es alapfizetése teljesen garantált, továbbá 2020-ban a csapatnak van egy 11 millió dolláros opciója, ami szintén garantált. Ez összesen 64 millió dollár teljes garantáltat jelent, ami rekord egy elkapótól (de még egy nem-irányítótól is).

 

Amennyiben a csapat lehívja az opciót (és biztos, hogy lehívja, Jonestól nem lehet szabadulni az első három évében), úgy ez a 11 millió dollár átalakul aláírási bónusszá és egyenlő mértékben eloszlik a szerződés maradék időtartalmára. Ez azért fontos, mert így csökken Jones brutális, 28 milliós cap hitje. Az opció lehívása után így fog kinézni a szerződés:

 

 

 

 

 

 

 

Itt már jeleztem azt is, hogy mikor és hogyan tud szabadulni Jonestól a Falcons. Az első három év ki van lőve: ha például 2021-ben akarná elküldeni a csapat, akkor a 23 milliós capszáma 15,5 millióval nőne, vagyis 38,55 milliót foglalna el a sapkából. Ez nyilván nem férhet bele semmilyen körülmények között, annyira nem tud rosszul játszani.

 

Az első lehetőség a cutra 2022-ben lesz, amikor már 3,7 milliót spórolva lehet Jonestól szabadulni. Ez reális is, hisz akkor már 33 éves lesz, vagyis visszaesés várható tőle. De ha nem, és bírja a tempót, akkor sincs baj, hisz a 19 milliós cap hitje simán belefér, nagyon jól osztotta le az egészet a Falcons. Természetesen a legnagyobb pénzfelszabadítással 2023-ban lehet elküldeni, szerződése utolsó évében.

 

Mindenki elbújhat mögötte

Egy hosszú távú szerződés milyenségét három fő tényező határozza meg: az aláírási bónusz, a teljesen garantált tartalom és az első három évben megszerezhető pénzmennyiség. Jones egy olyan kontraktust kapott, ami mellett a többi top elkapófizetés egyenesen nevetségesnek tűnik.

 

 

Hopkins és Evans nem kapott nagy aláírási bónuszt, őket máshogy kompenzálta a csapat (roster bónusz stb.), míg Beckham és Thomas egy 20 milliós csekket kapott az aláírás pillanatában – Jones öt millióval többet vihetett haza.

 

A teljes garantáltban is Jones vezet, nem véletlenül írtam korábban, hogy ő lett az elkapók Kirk Cousinsa. A 64 millió dollár elképesztő, ennél csak Carson Wentz, Russell Wilson, Kirk Cousins, Aaron Rodgers és Matt Ryan kapott nagyobbat (illetve feltehetjük, hogy Jarred Goff) valaha. 23-29 milliót ver a többi elkapóra, egész egyszerűen elképesztő. A teljes garantáltban ugyanakkor nem ő vezet, hanem Odell Beckham, bár csak minimálisan. Ugyanakkor ez többnyire csak sérülés esetén garantált OBJ esetében, így annyira nem releváns.

 

Jones továbbá magabiztosan vezet az első, az első kettő és az első három év alatt megkereshető pénzmennyiségben. Michael Thomas – aki idén kapott új szerződést – közel 20 millióval keres kevesebbet 2021 végéig, de a második Mike Evans is el van maradva 9 millióval. Ráadásul az átlagok is beszédesek: hiába kötött Jones úgy hosszabbítást, hogy két éve még hátravolt, az első három szezonjában évi 21,3 millióval fog keresni.

 

Csak hogy éreztessük, ez mekkora pénz, a szintén idén szerződést kapó Michael Thomas ez idő alatt csak 15 milliót fog átlagolni. Míg utóbbi szerződése kiváló volt a csapat szempontjából, hisz farrnehéz, addig Julio orrnehéz szerződést kapott – az ő szerződése nem egy lufi, amelynek az átlagát az utolsó évekre tolt, irreálisan nagy összegek dobják meg. Ő tényleg megkeresi a nagy pénzt.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!