Connect with us

Prémium cikkek

Miért fog 35+ milliót keresni Dak Prescott?

Komoly vitákat generált a hozzászólások között Dak Prescott, a Cowboys irányítójának potenciális szerződése. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy most mennyire is jó irányító, de ez a kérdés szempontjából irreleváns. A jelenlegi trendeknek köszönhetően gyakorlatilag kizárt, hogy ha csak rövid ideig is, de ne ő legyen a liga legjobban kereső irányítója.

 

 

Vitán felül áll, hogy az NFL legfontosabb posztja az irányító, manapság pedig kvázi isteni csoda kell ahhoz, hogy valaki gyenge QB-val Super Bowlt nyerjen vagy konstans rájátszásrésztvevő legyen (ez ugyanakkor csak szükséges, nem elégséges felvétel – rossz csapatvezetéssel és/vagy gyenge főedzővel a legelitebb irányítók sem képesek csodát tenni). Ebből adódóan az irányítók értéke összehasonlíthatatlanul nagyobb bármelyik más poszténál, ami ahhoz vezet, hogy a szimplán csak jó irányítók is rengeteget elkérhetnek.

 

A franchise irányító definíciója

 

Hogy mi is tesz egy QB-t franchise irányítóvá, azon rengeteget lehet vitatkozni. Patrick Mahomes vagy Russell Wilson például egyértelműen az, a posztjuk krémjéhez tartoznak, olyan zsenik, akik szükség esetén egymaguk is képesek a hátukon vinni a csapatot. Ilyen irányítóból talán 5-6 van az egész ligában, na de mi a helyzet a többiekkel?

 

Nehéz lenne például Kirk Cousinst nem franchise-irányítónak tekinteni, hisz ha kicserélnénk Mitch Trubiskyre vagy Marcus Mariotára vagy Andy Daltonra, akkor a Vikings a rájátszásig sem jutott volna el. És valahol itt lehet megfogni a kérdést:

 

[quote]az a franchise irányító, aki köré lehet Super Bowl-esélyes csapatot építeni.[/quote]

 

Nevezhetjük ezt a határvonalat akár a Dalton-skálának is, de a lényeg ettől még ugyanaz. A jelenlegi NFL-ben nagyjából a csapatok fele rendelkezik franchise irányítóval, beleértve azokat a fiatal irányítókat is, akikben lehet annyi potenciál, hogy idővel naggyá váljanak. Az ebbe a kategóriába eső QB-k pedig minden esetben nagyon sokat fognak keresni, mert egy épeszű GM nem kockáztatja meg, hogy jelen esetben egy Dak Prescott helyett egy Josh Rosennel vagy Blake Bortlesszel kelljen évekig szenvednie.

 

A QB-k értéke drasztikusan nőtt az elmúlt 10 évben

 

Prescott nem feltétlenül a legélesebb kés a fiókban, nyilván nem sokan tennék top 5-be, de ettől még nagyon merész dolog lenne tőle megvonni a franchise irányító státuszt – ez utóbbi pedig együtt jár a magas fizetéssel.

 

 

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!