Connect with us

Prémium cikkek

Dee Ford ügynöke vajon mit szívott?

A 49ers egy 2020-as második körös picket adott Dee Fordért, ezzel orvosolva a pass rush gondokat. Nem is szórakoztak San Franciscóban, azonnal kapott a védő egy 5 éves, 85 millió dolláros szerződést. A gond ezzel csak az – legalábbis Ford szempontjából –, hogy ez se nem ötéves, se nem 85 milliós. 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Ford egy egész jó kis pass rusher. Nem feltétlenül elit, de tavaly nagyon jó szezont zárt: 78-szor generált nyomást, ami a legtöbb volt az alapszakaszban, illetve 13 sack mellett pedig 55 tackle-je és hét kierőszakolt fumble-je is volt. Ezt vélhetően nem tudja majd tartani, de ha egy ehhez közeli formát nyújt, már megérte a 49ersnek a 2. kört. Sőt, igazából a 49ersnek bármi van, már megérte.

Ford 85 millió dolláros szerződéséből csupán 20,5 millió dollár garantált, ami borzasztóan kevés, Trey Flowers, aki 5 évre 90 millióért írt alá, például 50 millió dollár teljesen garantáltat kap (bár ő bizonyítottan jobb játékos, és Forddal ellentétben rendszer-fit). Továbbá ezt a 20,5 milliót sem egyben és rögtön kapja meg, ahogy azt ilyenkor a játékosok többsége kérni szokta aláírási bónuszként, hanem egy év alatt. Mondani sem kell, hogy mennyire nem mindegy, mikor és mennyi pénzt kap valaki.

A 20,5 millióból 8 millió dollár aláírási bónusz, ezt a nevetségesen alacsony összeget láthatjuk a fenti képen pirossal bekarikázva. A többi évre már nincs mindenképpen garantált tartalom, mindössze 45 millió dollár sérülés esetére (csak ekkor kerülhet kényelmetlenebb helyzetbe a csapat). Ford idei alapfizetése (4,75 millió) és a 7 millió dolláros roster bónusza garantált még, illetve feltehetőn a per game bónusz (meccsenként ~46 ezer dollár). Továbbá még 500 ezret kereshet, ha megjelenik az offseason-edzéseken és találkozókon. És ennyi.

A zölddel bekarikázott összegek mutatják, hogy mennyit spórolhatna a csapat, ha a csapat kivágná: 10, 13, 15, 17 millió dollárt. Összehasonlításképp Flowerst a Lionst csak a 3. év után tudná kivágni, akkor is 11 millió dollár halott pénz után és csupán 12 milliót spórolva. Ez azt jelenti, hogy Ford nem egy 5 éves szerződést kötött, hanem egy 1+1+1+1+1 éves szerződést. A csapat bármikor kivághatja, elcserélheti, szinte semmijébe nem kerül, a pass rushernek teljesen ki van szolgáltatva. Az ilyen szerződések miatt vágnának eret a játékosok érdekképviselői.

Továbbá az is kifejezetten szánalmas, hogy Ford mindössze 500 ezer dollárnyi ösztönzőt kap minden szezonban, ha bejut a Pro Bolwba – vagyis a szerződése maximális értéke 5 évre 87,5 millió dollár, ami nem valami combos. Éves átlagot nézve persze így is a hatodik a maga 17 milliójával, de ez semmit nem jelent, ha nem kapja meg a pénzét.

A szerződésben egyébként az a legrosszabb, hogy nem igazán tűnik sokkal jobbnak egy sima franchise tagnél. Ha tag alatt játszik egy évet, akkor ez idő alatt 15 millió dollárt kereshetett volna, majd jövőre tesztelhette volna a piacot. Ha megint taget kap, akkor 18 milliót kap garantáltan, vagyis két év alatt 33 milliót, majd aláírhat egy gigaszerződést (ha Flowers 14 milliót kap, akkor Fordnak sincs mitől félnie). Ezzel szemben most a következő két évben 34 milliót kereshet, és azt sem garantáltan, vagyis két éves távlatban nem járt jobban, mint két franchise taggel. A szerződést egyedül az menti meg némileg, hogy a taggel szemben kapott egy szép egészségbiztosítást, de hát ez önmagában nem valami sok.

Ilyen szerződésért kár ügynököt tartani, csak a csapat járt jól.

[/ppp_patron_only]

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ásraya Das Páll László
Ásraya Das Páll László
2019-03-19 20:18

Helyes, a 49ers járjon jól az a lényeg. Ford ha jól nyomja, csörög a kassza, ha nem , majd más túlfizeti!

László Varga
László Varga
2019-03-19 23:10

Hát lehet, hogy “ostobának” tűnik a szerződés (el nem tudom képzelni, hogy Ford ügynöke ne zongorázta volna el a fent említett verziókat, de a cikkíró azonnal szinte lehülyézte), ámde a sérülésére megalkudott jelentős összeg elgondolkodtató. Ford hátsérülései kicsit krónikusnak mondhatók noha nem látszanak súlyosnak. (2011-ben, 2015-ben, 2017-ben IR is a szezon vége felé.) A rendszeres hátsérülés nem olyan vicces, ld. Gronk. A SF lehet, hogy ezért volt óvatos, a legjobban pedig Ford tudja, milyen állapotban van/kerülhet a háta, hogy elfogadta. A háttérben mindig lehetnek érdekes dolgok…nem kell elkapkodni egy minősítést, minimális “oknyomozás” nélkül.

renningan
renningan
Reply to  László Varga
2019-03-20 01:03

Az IR lényegtelen. Ford csak akkor kapja meg a sérülés esetén garantált pénzt, ha játékra alkalmatlan. Mint pl Kam Chancellor a Seahawkstól. Ha Novemberben IR-re kerül a háta miatt, de márciusra kutya baja, simán kivágják. Ráadásul ez is csak a 2. évre vonatkozik. Ha esetleg megsérül, akkor a második év után vágják ki. Ugyanott tart. Ez sehogy nem jó szerződés a játékos részéről.

Persze vannak ilyenek. Sherman és Okung is ügynök nélkül tárgyalt le hasonlót, mert magabiztosak voltak, hogy ők majd faszák lesznek. Lehet ilyet is, de ez minden csapat álma. Ilyen semmilyen szerződést csak az alsó kategóriás játékosok kötnek, akik feláldozhatóak. A prémium playerek ilyenbe nem mennek bele, hisz ennél szinte a franchise tag is jobb, vagy hát szinte semmivel nem rosszabb.

renningan
renningan
Reply to  László Varga
2019-03-20 01:54

Egy hosszú távú szerződésnél három szempont fontos: az aláírási bónusz, a teljesen garantált tartalom, az első években megkeresett pénz.

Ford:

– Aláírási pénz: 8 millió
– Teljesen garantált: 20 millió
– Első évek: 1. 21 millió, 2. 35,5 millió , 3. 51,5 millió

Flowers:

– Aláírási pénz: 28 millió
– Teljesen garantált: 50 millió
– Első évek: 1. 29 millió, 2. 40 millió , 3. 55 millió

Ford csak 5 millióval kapott kevesebbet, mint Flowers, vagyis évi 1 millióval. Ehhez képest meg lehet nézni, mekkora különbség van az aláírási pénz és a garantált között. Az első éveknél is Flowers vezet egyértelműen, ráadásul őt legkorábban a 3. év után lehet elküldeni, akkor is 12 millió halott pénzzel, tehát garantáltan fog 55 millió dollárt keresni.

Ford ellenben csak akkor keres ennyit, ha végig magas szinten játszik, vagy ha esetleg megsérül. Bármilyen fura, de ő anyagilag akkor járna rövid tábon legjobban, ha lenne egy karrier végét jelentő szerződése, hisz akkor egy valag pénzt haza vihet.

Lehet ezt akárhogy csűrni-csavarni, ez a szerződés nem több, mint egy betegbiztosítás, és abból sem a legjobb. Hisz a 49ersnél sem hülyék, ha azt látják, hogy Forddal valami nem stimmel, akkor simán le fogják ültetni a padra, nehogy megsérüljön tavaszig.

Márton Farkas
Márton Farkas
2019-03-20 11:11

én mint laikus nem értem ezeket a felvetéseket, hogy egy most jó játékosnak a szerződésében már azt nézzük mikor lehet már kivágni ingyen??? jatekos szemponból az a cél hogy nagy szerződést kössek garantált tartalmakkal ez értem? de mindezt azért hogy ha jól játszik ha nem akkor ő akkor is rengeteg pénzt kapjon és ha pl ő nem végzi jól a munkáját akkor se vágják ki??? ilyen szerződésű játékos aranyat és mivel ha jó miért vágnák ki, hiszen vangy jó játékosunk nem is annyira arany áron ha meg rossz akkor mehet. Nálam ez a sport. Bár eleve már az nfl csereszabályai is igen bonyolultak és furák. Keverni kéne az nba val. Ott hülyeség hogy sapaka fölé lehet menni, itt meg az hogy ha cserélnek valakit akkor is szokszor marad utána halott pénz és nem is viszik tovább sokszor a szerződést… nekem ez fura de ez van

renningan
renningan
Reply to  Márton Farkas
2019-03-20 13:33

Ez nem NBA, itt a játékosok sokkal hamarabb elhasználódnak. Megnézed például Justin Houstont, aki a nagy szerződése óta nem volt egészséges, vagy Eric Berryt, aki két évet hagyott évi 13 millióért. ez ebben a ligában nem fér bele, tehát kell a játékosnak a biztonság, ahogy a csapatnak is. ez egy 5 éves szerződés esetében azt jelenti, hogy 2-3 évig sokat keres a játékos, bármit is csinál, utána viszont csak akkor marad, ha a körülmyének és a teljesítmény adott. Ford szerződése ilyen téren végtelenül egyoldalú.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Márton Farkas
2019-03-20 13:40

Fordnál az a kérdés, hogy valóban jó játékos-e, vagy csak volt egy kiugró éve (csak egy adat erre: karrierje legjobb pass rush értékelése a PFF-nél tavalyig 65.9 volt. tavaly 91.0). jelenleg egy egyszezonos csoda, ezért volt rizikós a leigazolása a 49ers részéről és ezért kaphatott ilyen szerződést. lehet belőle egy Demarcus Lawrence 2.0 és lesz több jó éve az áttörés után, de simán lehet hogy eltűnik mint szürke szamár a ködben és akkor jól fog jönni a csapatnak, hogy simán elküldhető különösebb szívfájdalom (és dead money) nélkül

DeLigt
DeLigt
2019-03-21 03:36

Lehet hogy több ilyen szerződéssel próbálkozott Lynch bácsi és ezért nem jött “top játékos”? Inkább mondták kössz szépen megyek máshová?!

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x