Prémium cikkek

Most vagy soha – Lions FA-kitekintő

Published on

Pocsék szezonja volt a Lionsnak, Matt Stafford kiesésével még a tisztes helytállásra sem volt esély. Ez ugyanakkor remek draftpozíciót eredményezett, és mivel van pénze a gárdának, illetve kevés a fontos FA, így már nincs több kifogás – vagy villant idén a csapat, vagy repül a vezetőség. 

 

A Lionsnek 47 millió dollárnyi cap space-e van, ami a 18. legtöbb – nem túl sok, de nem is tragikus. Annyira mindenképp elég, hogy a keret megerősödjön, és mivel csak olyan játékosokon lehet spórolni, mint Darius Slay, Ricky Wagner, Damon Harrison, Taylor Decker, Marvin Jones, Devon Kennard vagy Romeo Okwara, így nyugodtan számolhatunk ezzel az összeggel (valamennyien kezdők vagy nagyon hasznos kiegészítő játékosok, akiket nagyon nehéz lenne pótolni az elküldésük miatt felszabaduló pénzből).

 

Egyedül egy Darius Slay-cserét tudok elképzelni (ez már tavaly is érett és megfelelő ellenértékért abszolút bevállalható), de azt is legkorábban a draft alatt, illetve még Damon Harrison visszavonulása is benne van a pakliban. A csapat magja nagyjából egyben van, a szerződések sem vészesek, így nagy kivágáshullámra ne számítsunk. Ami inkább érdekes lehet, hogy hogyan képzelik Kenny Golladay jövőjét Detroitban: nem kizárt, hogy még március előtt adnak neki egy nagy szerződést (15-16 millió/év), hisz jobb diktálni a piacot, mint például Amari Cooper közel 20 milliós fizetése után leülni a tárgyalóasztalhoz.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Lions tehát jó eséllyel 47 millió dollárral vág neki a piacnak, amit néhány váratlan esemény 64 millióra duzzaszthat – de ez nem igazán releváns, akire szüksége van a csapatnak, az 47 millióból is kitelik (arról nem is beszélve, hogy a visszavonulások/cserék újabb hiányposztokat szülnének, melyek befoltozására el is menne az extra pénz).

 

Szabadügynökök és potenciális érkezők

 

A Lions kifejezetten jól áll az FA-kat illetően, mindössze egy “must keep” játékosa van Graham Glasgow személyében. A korábbi harmadik körös guard a liga egyik legjobbja a posztján, a Lions támadófalának konkrétan legjobbja, így nem kérdés, hogy marasztalni kell. Rajta kívül még a punter Sam Martin és a long snapper Don Muhlbach maradása vehető szinte biztosra, legalábbis amennyiben utóbbi nem vonul vissza 39 évesen.

 

Mike Daniels is egy érdekes név, tökéletes fit, egészségesen óriási segítség lehetne a Lions védőfalának és állítólag nagyon szeretne maradni – nagy kár, hogy szinte soha nem bevethető. Hasonló a helyzet Tavon Wilsonnal, aki szintén jól illik a Lions védelmébe, még a Patriotsból ismeri Patriciát, és nem is a legdrágább kategória – az ő maradására elég komoly esély van.

 

Az említetteken kívül még Danny Amendola, A’Shawn Robinson és Rashaan Melvin számít nagyobb névnek. Előbbi remekül illett a támadósorba, de állítólag Brady nagyon szeretné visszakapni és jó eséllyel a Patriots vonzóbb lesz neki, mint a Lions. Robinson egy minden téren átlagos játékos, de legalább konzisztens, ismeri a rendszert, Wilsonhoz hasonlóan nem is lenne drága, de a piac telítettsége miatt aligha fog kaparni érte a csapat, pláne ha Daniels is marad. Melvin pedig egy gyenge játékos, akit azonnal el kell felejteni.

 

Nem számolva Harrison visszavonulásával és Slay elcserélésével nagyjából 10 poszton fér rá az erősítés a Lionsre (lásd a táblázat legfelső sora). A 47 millió tökéletesen elég ahhoz, hogy ennek nagyját a piacról megoldja a csapat és tökéletes pozícióból várja a draftot.

 

 

 

Glasgow 10 millió dollárt biztos el fog kérni évente, de ez abszolút reális ár. Én Wilson, Martin és Muhlbach maradására is komoly esélyt látok, illetve nem lepne meg, ha a sérülékeny és 30+-os Daniels helyett a 25 éves és stabilan pályára lépő Robinson lenne a befutó a saját FA-k közül.

 

Ami a piacot illeti, a linebackersort egyértelműen onnan kell megerősíteni, az elmúlt évek LB-pickjei ugyanis nagyon mellémentek. Joe Shobert például egy kiváló választás lehet, igazi három downos LB, aki különösen a passz elleni védekezésen segíthetne a pálya közepén. Illetve egy Damon Harrison visszavonulás esetén Ndamukong Suh-t tudnám elképzelni a védőfalban, szép kis keretet adhatna a karrierjének – ugyan pass rush-ban már nem az igazi, de futás ellen még mindig szörnyeteg. Nem egy Aaron Donald, de instant megoldást jelentene a védőfalba.

 

 

A draft előtt így csak négy relatíve égető hiányposztja lenne a csapatnak. Ha sikerül az 1/3-as picket elcserélni, akkor bőven lenne muníció, ráadásul az első kör elején így is érkezhetne egy top corner, a második napon pedig egy jó Edge és egy elkapó (kezdetben WR3-nak, majd Marvin Jones szerződésének lejárta után WR2-nek Golladay mellé), sőt, akár még egy guard is, ha jól sikerülnek a cserék.

 

A Lions kerete kifejezetten biztató, az offense pedig tavaly minimum top 10-es volt. Ha sikerül a védelmet megerősíteni, Patricia pedig kivételesen a jobbik arcát mutatja, akkor ott lehet a csapat a tűz közelében.

 

[/ppp_patron_only]

 

2 Comments

Popular Posts

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group