Connect with us

Prémium cikkek

Végy egy jó falat – Jets FA-kitekintő

Ha az ember kissé levetkőzi az előítéleteit Adam Gase-szel szemben és a tényeket nézi, akkor a csapat 2015 óta a legjobb szezonján van túl. 7-9-es mérleg jött össze úgy, hogy Darnold 3 meccsen még csak pályára sem tudott lépni. Remény tehát van, de teendőből sincs hiány.

A csapat közel 50 millió cap space-szel rendelkezik jelenleg, ami bár nem mondható kevésnek, ehhez közel 25 milliót hozzá tudnának még tenni mindössze négy játékos elengedésével.

Első körben bele kell törődni, hogy a Johnson projekt végleg befuccsolt. A két éve rekordösszegekért szerződtetett egykori Rams CB odáig jutott, hogy a kezdőből is kiszorult, pedig nem volt túl veretes a riválisok névsora sem. A mostani mindössze három millió spórolás nem a legkecsegtetőbb opció, de 2021-re és 2022-re is 18-18 millióval könnyítenék a capet, szóval itt nem csak az azonnali hatást kell nézni. Persze a megtartása mellett is lehet érvelni, hátha tud úgy játszani, ahogy azt remélték, de a 15 milliós cap hitje nem biztos, hogy jót tenne az öltözőnek, ha úgy futná ki magát a dolog, hogy a kezdőbe sem tudja magát visszaverekedni. A másik defensive back, akit a csapat könnyű szívvel elküldhet, az Darryl Roberts. 6 millió spórolás halott pénz benyelése nélkül egy elég gyenge cornerért túl jó üzletnek tűnik ahhoz, hogy kihagyják.

A másik fő kérdés persze Le’Veon Bell. Kivágni nem lehet, mert elküldésével nem spórolna semmit a csapat, a lent látható összeg akkor szabadulna fel, ha cserepartnert sikerülne találni. A helyzet ismert, Gase nem szerette volna és mint láthattuk is, kiemelkedő fal nélkül Bell sem hozott semmi elképesztőt 2019-ben. Kérdés persze ki venné át Bellt szerződésével együtt, és számolni kell azzal is, hogy ha elmegy, csak egy újabb lyuk fog tátongni a rosteren.

Brian Winters neve kissé még meglepő is lehetne. A szerződése utolsó évére kanyarodó guard négy éve minden meccsen kezdő volt, amikor a csapat rendelkezésére tudott állni, ám a liga átlag szintet is csak néha ütötte meg játékával és az egészségével is voltak bőven problémák. Mivel egy játékos híján egy komplett támadófal szerződése jár le nem egyértelmű, hogy meg kell válni még Winterstől is, azonban a több mint 7 milliós spórolás nálam megéri a roster további ritkítását.

Jobb esetben tehát közel 75, rosszabb esetben (Bell-t nem sikerült elcserélni) 65 millióból fog Joe Douglas general manager gazdálkodni.

Esetleges egyéb távozók

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Van további 2+1 játékos, akinek elküldése esetleg szóba kerülehetne.

Avery Williamson az egyik, aki Mosley-val együtt tavaly összesen 2 meccsen tudott pályára lépni és így sem volt sokszor rossz a Jets védelme. Williamson cap hitje 8,5 millió dollár és bár ebből az elküldésével 6,5 milliót lehetne spórolni, én megtartanám. Ha egészséges ez a duó, bár keveset nem keresne, de akár a liga egyik legjobb ILB duója is lehetne. 2019-ben nem tudott játszani Avery, de előtte két elég jó szezonja volt.

Egy másik cut esélyes játékos Quincy Enunwa, aki teljesítményével nem szolgálta meg eddig az idei 7,8 milliós fizetését, azonban elküldése esetén csupán 2,4 millióval volna beljebb a csapat. Enunwa is sérült volt szinte egész évben tavaly és az amúgy sem túl veretes WR sort nem biztos, hogy tovább kéne gyengíteni, mert a FA piacon se túl bő a kínálat, valamit a drafton is inkább a támadófalat kellene foltozni.

A plusz 1 opció pedig Jamal Adams. Esetében nyilván nem a cut, hanem a csere jöhet szóba. Így az anyagi oldallal nem is foglalkoznék sokat. Adams a csapat arca és legjobb játékosa. Persze strong safety pozícióban nem a csapata legfontosabb embere és idén, de legkésőbb jövőre oda kell adni neki a no1 safety pénzt. Ezt mindenki máshogy ítéli meg. Én Adams nagy rajongója vagyok és az alap elv, hogy a legjobbjaidat nem engeded el, hanem építesz rájuk. Persze Adamsért még most is simán lehet 1+2 vagy 1+3-as pick csomagot kérni, kérdés megérné-e ezért elengedni. Mosley top ILB pénze mellé érdekes lenne egy top SS pénz is, de én inkább azt a Mosley megfizetést tartom rossz döntésnek és egy rossz döntés ne legyen alapja egy másik rossz meghozatalának, így nálam maradna Jamal.

Szabadügynökök

A kivágható játékosok listája nem volt túl hosszú, ellenben a lejáró szerződésű fontosabb embereké annál inkább. Kezdjük egy egész csapatrésszel. Az első négy név együtt 43-szor kezdett a 2019-es szezonban a csapat színeiben, tehát valóban a kezdőkről van szó. Vicces szituációt szülne, ha senkit sem hozna közülök vissza a csapat, esetleg még Winterst is cutolnák és mindössze 2 nagyjából kezdő és összesen is 3 támadófalember lenne szerződés alatt, ugyanakkor nem elképzelhetetlen ez a helyzet sem.
A támadófal után találunk két fontos elkapót is. Anderson a csapat második, míg Thomas a negyedik legtöbb elkapott yardot szerző játékosa volt (az első Crowder, harmadik Bell).

A védelemhez érve szembejön pár nem olyan nehezen elengedhető játékos is. Hewitt bár sokat játszott tavaly, ezt főleg azért tette, mert Mosley – Williamson alap kezdő duó mindössze két meccset tudott játszani. A linebacker sor széléről is találunk két játékost, azonban egyikük sem az, aki maradásán izgulva a drukkerek forgolódva aludnának éjszakánként. Jenkins a csapat sack leadere volt tavaly a maga 8 egységével, de ez inkább a Jets passzsiettetéséről mond el sokat.

Az első valóban fontosnak kinéző védő Brian Poole, aki a kevés jó Jets cornerek egyike volt. Sőt, ligaszinten is a jobb nickel cornerek közé lehet sorolni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a sok teendő mellett foglalkozni kell még a kicker, punter posztokkal is.

Maradók, érkezők

Resign

Kezdem először is a házon belüli visszatérőkkel. Poole megtartása nálam a csapat elsődleges és nagyjából egyetlen kérdésen felül álló feladata. A ramaty corner sort nem kéne jobban hagyni szétzülleni. A slot cornerek piaca amúgy sem a megfizethetetlen kategória.

1/B prioritást élvez az OL esete. Ez kissé viccesen hangozhat, hisz senkit sem igazoltam vissza a csapatból.

Nem kérdés, hogy Darnold elé egy tisztességes fal felhúzása az offseason legfontosabb feladata. Bár a komplett támadófal szerződése lejár kis híján, talán nem is olyan nagy baj, mert legalább nem ragaszkodnak majd a középszerű vagy sajnos inkább az alá tartozó játékosaikhoz. Mint írtam, ha Winterst is elküldik (én küldeném), akkor mindössze 3 támadófal játékos marad a csapat rosterén. Ezen játékosokból Edoga 3. körös pick volt tavaly és bár nem volt túl fényes újonc idénye, játszott a fal mindkét szélén és még fiatal, talán érdemes benne bízni és megpróbálni kezdő RT-vé nevelni az offseasonban. A másik kezdőbe szánt jelenlegi játékos Harrison, a center. Kalil kiesése után állt be és bár ő se volt épp top, ez a két srác legalább fillérekért elvisz két kezdő posztot, 5 új támadófal játékost amúgy se, lehet összehozni egy offseason alatt, akkor már inkább használja a csapat azokat, akik amúgy is itt vannak és még csak nem is drágák.

Az egyetlen saját támadófaljátékos, akinek a kezdőbe való visszaigazolásán elgondolkodtam, az Beachum volt. Az egység legjobb játékosa volt, 30 évesen még túl öregnek sem mondható, de posztja miatt 11-14 milliónál kevesebbért kétlem, hogy vissza lehetett volna hozni, az pedig elég sok egy közepes LT-nek. Ehelyett több opciót látok egy veterán idehozatalában 1-2 évre és/vagy a drafton a 11. pickkel szerezni egy potencionális LT-t. Persze a draft sosem életbiztosítás, így pedig lemaradhatnak arról, hogy esetleg fegyvert tudjanak hozni Darnoldnak a top pickkel, azonban a WR felhozatal később is jól néz ki, míg LT-t ritkán draftol az ember hátsó körökben.

Mivel az első választással mindenképp támadófalembert várok a drafont, ez ki is zárja top WR érkezését, így visszahoztam 1, max 2 évre Thomast no3-4 WR-nek. Sose baj, ha a csapatban van egy veterán, possession WR, akit könnyen meg lehet dobni, Thomas pedig hozhatja ezt a szerepet nem is túl drágán. Crowder mögé kell valakit draftolni majd, de a Thomas – Enunwa duóból valaki bevállhat harmadik számú embernek.

Burgess és Ficken korlátozott szabadügynökök voltak, ezt kihasználva pedig egyértelmű volt a megtartásuk. Burgess jó rotációs játékos lehet, míg Ficken ha nem is lesz elég meggyőző, TC-ben le lehet cserélni, ennyiért megéri.

Free Agency

Első külsős erősítésként Graham Glasgow nálam a tökéletes fit a Jetsbe. Kezdő guard jelenleg egy darab sincs a csapatban, továbbá Graham tud centert is játszani, így van opció, ha Harrison lesérül vagy nem lesz elég jó. Glasgow remek kis támadófalember, de nem a legszexibb név, ez azonban előny lehet, mert pár millióval olcsóbban meg lehet szereni, mint például Scherffet.

Wisniewski amolyan hátha projekt keretein belül jöhetne. Remek csere lenne a kezdők mögött és ha Glasgownak be kell mozogni C-be, Stefen egy kezdő szintet tud hozni. Továbbá áthidaló megoldás lehet addig, amíg a középső/hátsó körben drafolt fiatalok beleszoknak a liga ritmusába.

Továbbra is maradunk a támadófalnál. Peters nem a hosszú távú megoldás, de mint írtam, össze kell tenni egy legalább átlagos falat Darnold elé. Peters pont arra az egy évre jöhet, amíg a draftolt future LT beleszokik az NFL ritmusába. Addig amolyan tunsilosan az újonc mehetne LG-be és sérülés esetén venné át Peters helyét. Jason olcsóbb opció is lenne, mint megtartani Beachumot és rövid távon egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb opció. Ha nem ő, akkor akár Whitworth is jó lehet vagy egyből kezdőbe draftolni egy LT-t és hozni egy másik kezdő guardot Glasgow mellé. Itt sok opció van, mindenesetre két jobb nevű FA-t megpróbálnék ide csábítani, akiből az egyik lehetne egy korosabb rövid távú bal oldali tackle.

Judon idehozatalán sokat gondolkoztam. Mint mondtam, egy offseason alatt nem biztos, hogy lehet az összes problémát orvosolni. Lehet, hogy a passzsiettetés az a pont, ahol azt kell mondani, hogy majd jövőre. El tudom fogadni ezt a véleményt is, de ha valami hasonló értékért el lehet hozni egy jobb nevű OLB-t, akkor gyerünk. Judon lehet 2020 Za’Darius Smith-e. A Jets rendszerébe tökéletesen illene és végre várható volna némi nyomás Jamal Adams blitzein kívül is a szélről. Ugyanakkor ennél sokkal többet idén nem szánnék a posztra.

Az utolsó érkezőt nem neveztem meg, mert itt rengeteg opció van. Több más poszttal ellentétesen a corner felhozatal nem is olyan vészes idén a szabadügynök piacon. A 13+3 millió nagyjából a Byron Jones szint és azt jelenti, hogy a legforróbb nevet sikerül elhozni. A 13 milliós kategória Chis Harris Jr vagy James Bradberry. Az ez alatti 11-10-9 milliós megoldásból több is van és el is sülhet akár jól egy Ronald Darby, Trae Waynes, Kelvin Johnson vagy Bradley Roby, de ez már nem az a magabiztos szituáció.

Nem tartom teljesen valószínűnek az ekkora mértékű költést 2020-ban, így az utolsó két posztra mondanám azt, hogy legalább az egyiket próbálja meg rendezni a csapat. Tehát vagy egy no1 CB-t vagy egy jó passzsiettetőt jó volna szerezni. Ha mindkettő nem jön össze nem katasztrófa, de induljon el a keret megerősítése. Továbbá bár mindkét pozíció elég kétségbeejtő a csapatnál, én ha választani kellene, inkább egy CB-t fizetnék meg és próbálnám valahogy kibekkelni az évet kevésbé neves OLB sorral, azt már úgy is megszokták a drukkerek, hogy ott nem túl erős a csapat.

Mint látható, teendő akad. A rendelkezésre álló összeg ad némi mozgásteret, amiből szépen költöttem is a csapat nevében, de jó szerződés struktúrálások mellett ezen névsor sem jelentené azt, hogy az utolsó fillérig elköltené a csapat azt, amilye van. Gyakorlatilag minden átlagnál jobb játékos elférne a Jets kezdőjébe, de egy offseason mindenre nem elég. A prioritást nálam mindenképpen az OL élvezné, ahova akkor se lennék elégedetlen, ha két nagyobb nevet is el tudnának hozni az én 1 + 1 veterán megoldásommal ellentétben. Továbbá egy meghatározó védő érkezése nagyon kellene OLB vagy CB posztra. Minden fillért azonban nem szabad elverni egy év alatt, mert jövőre Adamsnek is oda kell adni a nagy pénzt.

A csapat Sam Darnold rookie contractjának harmadik szezonjába lép. Lassan el kell kezdeni tölteni a keretet, hogy a még olcsó irányító mellé fel tudjanak húzni olyan rostert, ami ha még Super Bowlért nem is, de legalább rájátszásért harcban lehet.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!