Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jerry Jeudy

Jerry Jeudy már középsikolás kora óta őrületbe kergeti a cornerbackeket, a gimiben is csomót kötött az ellenfelei cipőfűzőire, ezt a tulajdonságát pedig ötcsillagos tehetségként vitte magával Alabamába, ahol már az egyetemistáknak okozott óriási fejtörést a megállítása. Most pedig újabb szintet lép és “ötcsillagos” prospectként érkezik az NFL-be, ahol szintén nehéz elképzelni, hogy tartani fogják vele a lépést. 

Erősségek

Ha valaki egy meccset vagy egy highlight videót is látott Jeudyról, annak egyértelmű, hogy mivel kell kezdeni az erősségeit. Azzal, hogy elit útvonalfutó. És most nem csak dobálózok az elit szóval, hanem tényleg amint beteszi a lábát az NFL-be, máris a liga egyik legjobbja lesz a játék ezen aspektusában. Az biztos, hogy a legjobb route runner prospect, mióta közelről követem a draftot (8 éve).

A nüanszok is mennek neki, tökéletesen érti, hol lehet támadni a cornerbackeket, hol találja meg azokat a vakfoltokat, amikkel el tudja őket küldeni az ellenkező irányba, és kis apró mozdulatokkal manipulálja ellenfeleit, hogy a hibáikat saját előnyére fordítsa. Folyamatosan üresre tudja játszani magát, egyszerűen nem lehet vele tartani a lépést, mindig elszakad az őrzőitől. Ez pedig a legfontosabb dolog egy elkapónál, hiszen ha üresen vagy, akkor megjátszható vagy, jön feléd a labda és senkitől sem zavartatva szerezhetsz plusz yardokat.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az, hogy valaki jól futja az útvonalakat, az egy nagyon jó alapot jelent, máris magas padlóval látja el az elkapót. Ez viszont nem elég ahhoz, hogy valakit a class legjobbjai közt emlegessünk. Kell a sebesség, az atletikusság is. Jeudyt minden bizonnyal top sebesség nélkül is elsőkörös tehetségnek tartanánk és akkor is lenne helye az NFL-ben, ha csak rövid útvonalakon lehetne használni. Azonban egyáltalán nem erről van szó.

Talán Henry Ruggs mellett nem tűnt fel igazán, de Jeudy is rendkívül gyors és atletikus. Simán elfut a védők elől és mélyen is nagyon veszélyes tud lenni, ez teszi őt igazán sokoldalúvá és elit prospectté – ráadásul a labdát is nagyon jól követi a levegőben. A sebesség kapcsán elég megnézni az alábbi a játékot, ahol a tavaly 4,29-es 40 yardot futó Zedrick Woods nem tudja befutni, legfeljebb csak tartja vele a lépést.

Az útvonalfutásból következtethető, hogy hihetetlenül jól vált irányt, tökéletes bevágásokat produkál útvonal közben, amikkel teljesen otthagyja a cornerbackeket.  (A Combine számait kidobhatjuk az ablakon az idei beosztás miatt, teljesen nyilvánvaló, hogy Jeudy nem a class egyik legrosszabbja az irányváltásokban (20 yard shuttle-ben alsó 3%))

Ez megmutatkozik a line of scrimmage-nél is, ugyanis az úgynevezett release-e, tehát ahogy elindul a vonalról, az mesteri. Ugyan a slotból indulva kevésszer találkozott press coverage-dzsel, ezeket zseniálisan kerülte ki, ahogy az alábbi videóból is látni, sokszor még csak hozzá sem tudtak érni, pedig ott álltak fel a CB-k tőle pár centire. Hihetetlen.

Ha mindez nem lenne elég, akkor még elkapás után is parádés dolgokra képes, rengeteg yardot szerzett, ha már nála volt a labda, jól lát a pályán és rendszeresen ki tudta kerülni a szerelni igyekvő védőket. Egészen hihetetlen, ahogy egy papírfecninyi helyen megáll, irányt vált és szempillantás alatt top sebességre kapcsol. A testcseleit egész egyszerűen élmény nézni, igazán egyedi, különleges a mozgása ilyen helyzetekben (a cikk végi videót csekkoljátok hozzá). Ezeket egyébként részben Lamar Jackson inspirálta, akivel együtt focizott gyerekként az utcán és Lamar egyszer úgy hintába ültette, hogy megirigyelte, és utána azon kezdett dolgozni, hogy ő is képes legyen ilyenekre. Nos, a munka beérett.

Kérdőjelek, negatívumok

Ahogy senki, úgy Jeudy sem tökéletes prospect, nála is találni hibákat, ráadásul ezek nagy része nem is a fejleszthető kategóriába tartozik, ellenben a fenti pozitívumokat figyelembe véve nem tántorítanak el attól, hogy a class legjobb elkapójának tartsam.

A felépítése alapvetően nem egy prototípus WR1-é, nem is magas, nem is erős, izmos, emiatt sokan megkérdőjelezik, hogy mennyire lesz domináns a profik közt, és emiatt lehet, hogy elsősorban a slotban fogják majd játszatni. Fontos kiemelni, hogy a kezei nem elitek, tavaly 7 dropja is volt (mondjuk 2018-ban ez nem volt probléma), és túl sokszor közel engedi magához a labdát ahelyett, hogy igazán támadná azt.

A contested catchek – tehát amikor a védővel a nyakán kell lehúznia az 50/50 labdákat – nem az ő terepe. Nem zárja ki jól a védőt és nem is megy fel elég jól a labdáért. Ebben nem is várható nagy javulás tőle, de még szerencse, hogy ritkán fog ilyen helyzetbe kerülni, hiszen folyamatosan üresre fogja tudni magát játszani.

Végül pedig nem elég jó blokkoló, de nem is ezért fizetem, szóval megemlítem, de egyáltalán nem fogom emiatt hátrébb sorolni, vagy bármi ilyesmi.

Összességében

Jerry Jeudy még ebből a parádés classból is kiemelkedik. Nagyon nehéz elképzelni, hogy ne legyen belőle minimum “jó” elkapó a profik közt, hiszen olyan alapja van, amivel kevesen rendelkeznek. Az elit útvonalfutása miatt első naptól folyamatosan megjátszható lesz, könnyű célpontot biztosítva irányítójának. Nem lesz egy igazán domináns, hagyományos, Julio Jones vagy DeAndre Hopkins féle WR1, aki bármilyen felé szálló labdát lehúz két védővel a nyakán, de a mai NFL már nem is ebbe az irányba halad.

Nincs is nagy szüksége Jeudynak erre a képességre, hiszen szinte minden snap során el fog tudni szakadni őrzőjétől, így üresen fogja kapni a labdát, ezáltal minden szituációban megjátszható lesz és mozgathatja a láncokat, viheti tovább a csapatot. Arról nem is beszélve, hogy ha a kezei közé kerül a labda, akkor ott bármelyik játékból TD-t csinálhat az elkapás után.

Leginkább talán Amari Cooperhez vagy Stefon Diggshez tudnám hasonlítani (bár sokan Odell Beckhamet látnak benne), de szerintem mindkettejüknél szebb jövő vá rá az NFL-ben, ami nem kis szó.

[/ppp_patron_only]

13 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-03-31 08:29

Simán elhozzuk a negyedik körben MVP Trubnak.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-03-31 10:03

A 4. kört már odaadtátok MVP Foles-ért.

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-03-31 13:08

Semmit nem tucc a mi technikánkról , mert mi kettőt is tudunk egy pikkel!

vabu
vabu
2020-03-31 10:48

Jöhet az Eaglesbe, úgy is nekünk ez WR draft lesz.

Fetyke
Fetyke
Reply to  vabu
2020-03-31 11:26

Minden picket bele kellene adnotok egy ilyen felmozgáshoz. :) Jó lesz nektek Jefferson is. :)

Fetyke
Fetyke
2020-03-31 11:26

A hivatalos honlapon Lamb, ha csak egy hajszállal is, de jobb besorolást kapott. Ennek mi lehet az oka? Lamb jobban teljesített esetleg a combine-on?
Illetve a hasonlatokból Diggs nem teljesen stimmel, mert ő nagyon is jól megy fel a labdákért (Minneapolis Miracle), és emlékeim szerint az 50/50-es labdáknál is elég jól teljesít. Stefon valójában egy erőszakos típusú elkapó, aki sokat dolgozik a kezével. A leírtak alapján inkább Thielenhez hasonlítanám.

katonadani
Reply to  Fetyke
2020-03-31 11:31

holnap jön a Lamb ismertető is :) Legtöbbeknél fej-fej mellett vannak ketten, még ha elég más stílusú játékosok is, de mindketten rendkívül jók. Van ahol Lamb az első, van ahol Jeudy, de legtöbbeknél fej-fej mellett vannak minimális különbséggel, sokszor 1a és 1b kitétellel. Nálam egyértelmű Jeudy az első, de big boardon sok hely nem lesz kettejük közt, talán három.

A compokat sosem úgy kell nézni, hogy tökéletesen ugyanaz a játékos, hanem bizonyos tulajdonságokban hasonlít valakire. Diggs elit route runner, ahogy Jeudy is (ráadásul méretben is ugyanott vannak). A contested catcheknél valóban nem hasonlít Diggsre.

(a hivatalos honlap meg ugyanúgy egy ember véleményét tükrözi csak, szóval attól h az az nfl.com, nem jelent többet, mint más oldalak rankingja, nyilván hozzátéve, hogy szakértő oldalról/emberről van szó)

Worklava
Worklava
2020-03-31 12:38

Mit nem adnék érte hogy a Jags elvigye 1/9-en. Színt hozhatna az offensbe. Kár hogy mivel a Jaguars-ról van szó, nem fog megtörténni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Worklava
2020-03-31 16:42

A WR még csak nincs is a legégetőbb 5 hiányposzt között felsorolva nálatok Dan Parr elemzése szerint.

Worklava
Worklava
Reply to  Fetyke
2020-04-01 00:23

Futóra nagy szükség van végülis…

Jocó J.J.
Jocó J.J.
2020-03-31 18:21

Csak azért ő a legjobb az idei classban, mert Devonta Smith és Jamar Chase marad még 1 évet. Bár szerintem Chasenel nincs jobb WR. Ami az ideit illeti, Jefferson van olyan értékes mint Jeudy.

acsdav2
acsdav2
2020-03-31 21:48

Nem mintha sokat számítana, de a college-ban elég 5 embernek a LOS vonalában lenni? Mert Jeudy egy yarddal és a másik elkapó is bőven mögötte van. Első videóra gondolok.

pritek
pritek
2020-04-01 17:33

Amennyit én láttam belőle az fantasztikus. Viszont kicsit olyan mintha túlgondolná a dolgokat. Akkor is nekiáll táncolni, amikor már nála a labda és kb nem nyer vele a végén semmit. Ez lehet talán majd egy különbség az NFL-ben, hogy ott már ilyenkor lesz olyan aki odaér és megüti. De ne legyen igazam. Nagyon várom, hogy bemutatkozzon.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x