Prémium cikkek

Akikkel óriásit lehet nyerni a szabadügynökpiacon

Published on

Korábban írtunk a legveszélyesebb szabadügynökökről – azokról a játékosokról, akik jó eséllyel sokkal nagyobb pénzeket akasztanak le a piacon, mint amennyit megérdemelnének. Most azokat az FA-kat gyűjtöttük össze, akik ilyen-olyan okok miatt nem teljesítettek jól tavaly (vagy csak simán alul értékelik őket), így áron alul megszerezhetőek és hatalmasat lehet nyerni velük.

 

 

  • Kendall Fuller, CB

 

Fuller még mindig csak 25 éves, az egyik legjobb slot corner a ligában, emellett pedig kvázi mindenhol használható. A Chiefsnél volt free safety is és a boxba is gyakran felküldték pass rush-ra, de a sérülései miatt közel sem volt annyira meghatározó, mint amilyen lehetett volna. Emiatt ritkán merült fel eddig a neve, nem is lesz veszettül jó piaca, legjobb esetben 6-8 millió közötti összegért ír majd alá egy rövid távú szerződést. Pedig a potenciálja hatalmas, ha sikerül egészségesnek maradnia, nagyon jól jár vele az új csapata.

 

  • Tavon Wilson, S

 

Akinek csak a Patriotsból van meg Wilson, az nyugodt szívvel könyvelhette el bustnak, Detroitban viszont magára talált. Az elmúlt négy évben kezdő volt, tavaly karriercsúcsot jelentő 98 tackle-t és öt leütött passzt jegyzett, futás ellen és coverage-ben is megállta a helyét. Nem egy sztár, a nagy pénzeket (10-15 millió dollár évente) Anthony Harris, Devin McCourty és Ha Ha Clinton-Dix fogja elvinni, Wilson 5-6 milliónál aligha fog többet keresni. Persze nem kérdés, hogy Harrisék magasabb szintet képviselnek, de nincs ekkora különbség a játékerő között, ár-érték arányban Wilson lekörözheti a nagyobb nevű sztárokat.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

  • Jamie Collins, LB

 

Collinsnak hihetetlenül jót tett az, hogy visszatért a Patriotsba, karrierje egyik legjobb szezonját hozta. Hét sackje, három INT-je, hét leütött passza és 32 nyomásgenerálása a legtöbb volt karrierje során, ráadásul megszerezte első profi pick-sixét is. Simán lejátszotta a pályáról Dont’a Hightowert, de nem nagyon hallani arról, hogy nagyon érdeklődnének iránta a csapatok. Pedig bőven képes arra a játékra, amire Cory Littleton vagy Joe Schobert, Blake Martineztől meg bőven jobb, de a kora (30 éves) és a brownsos fiaskó után szinte esélytelen a top fizetésre – már annak is örülhet, ha 8 millió környékén kap. Ennek ellenére ár és hozzáadott érték arányában messze vele nyerné a legtöbbet az új csapata a linebackerek közül (középtávon legalábbis biztosan).

 

  • Jarran Reed, DT

 

Az első játékos a listán, aki úgymond a saját hibájából került ki a főáramlatból. Reed tavaly hatmeccses eltiltással kezdte a szezont, így pedig a 2018-as szezonjának (50 tackle, 10,5 sack) közelébe sem ért, az évet  27 szereléssel és 2,5 sack-kel zárta. Ezzel le is vitte a potenciálisan 15+ milliós értékét 8-10 millióra, és mivel az iDL piac Chris Jonesról, D.J. Readerről és Javon Hargrave-ről fog szólni, Reed ára aligha megy ennél magasabbra. 10 millió egy Pro Bowler szintű védőfalemberért (még ha van is benne bust-faktor) nagyon jó ár.

 

 

 

  • Tre Boston, S

 

Gyakorlatilag minden elmondható róla, ami Wilsonról, csak az ő megítélése talán még a kollégája szintjét sem éri el. Boston tavaly 2 millió dollárért játszott, pedig évek óta top 10 közeli szinten teljesít, coverage-ben egyenesen a legjobbak között van. Nem sérülékeny, az elmúlt három évben 11 interceptionje és 28 leütött labdája volt, ráadásul még mindig csak 27 éves. Lehet, hogy Anthony Harris nagyobb playmaker volt nála az elmúlt két szezonban, de nincs óriási különbség a játékuk között. Ennek ellenére Boston 5-6 milliónál többet aligha fog kapni, míg Harris 14 millió dollárért írt majd alá. A két játékos játéka között legfeljebb 2-3 millió dollárnyi különbség van, így nem kérdés, melyikük lenne a jobb befektetés.

 

  • Daryl Williams, OT

 

Nincs jelenleg szerencsétlenebbül járt tackle Williamsnél. 2017-ben robbant be a köztudatba, az egyik legjobb fiatal OT-ként tartották számon, majd 2018-ban csak egy meccsen lépett pályára sérülés miatt, tavaly pedig többet játszott guard, mint tackle-poszton. Két éve 10+ milliós játékosnak tűnt, ma már 5-6 milliós beugrónak. Ennyit mindenképp megér a jelenlegi teljesítménye alapján, de ha vissza tud térni a 2017-es formájához (még mindig csak 27 éves), akkor az idei FA egyik legnagyobb fogása lenne.

 

  • Shelby Harris, DT

 

Idén minden iDL hátránnyal indul, akit nem Chris Jonesnak, D.J. Readernek vagy Javon Hargrave-nak hívnak. Harris természetesen nincs az említett három játékos egyikének sem a szintjén, de nem is egy 5-6 milliós DT: futás ellen a legjobbak között van, ráadásul pass rush-ban is folyamatosan fejlődött az évek alatt (tavaly hat sacket és kilenc leütött passzt jegyzett, mindegyik karriercsúcs). Ha Star Lotulelei két éve 10 milliós szerződést kaphatott, akkor ez Harrisnek is járna, pláne 200 milliós capnél – bár ez alighanem csak álom marad a számára. Jól jár majd, aki leigazolja.

 

  • Graham Glasgow, G

 

Korábban azt gondoltam, hogy a Lions megpróbálja megtartani Glasgow-t, vagy ha ez nem is sikerül, akkor ölre fognak menni érte a csapatok. Az eddigiek alapján közel sem ez a helyet, pedig ő lehet a következő Larry Warford. 2017-ben Warfordot sem tartotta meg a detroiti csapat (helyette agyonfizette TJ Langet), aki így évi 8,5 millió dollárért aláírt a Saintshez. Warford azóta háromszor lett Pro Bowler és erre Glasgow-nak is minden esélye megvan, miközben az eddigiek alapján már a 8,5 milliós fizetésért is összetehetné a két kezét. Ha a Patriotsban vagy a Ravensben hozta volna a detroiti játékát, most arról lenne szó, hogy top 5-ös vagy top 3-as fizetést fog-e kapni.

 

 

  • Michael Pierce, DT

 

Ugyanaz a szituáció, mint amiben Shelby Harris találta magát. Pierce a liga egyik legjobb nose tackle-je, a futást nem sokat fogják nála jobban. Pass rush-ban persze gyenge, de Damon Harrisonnak sem ez volt erőssége, mégis 11 millió dolláros hosszabbítást kapott tavaly. Pierce egy 2 downos játékos, nem kell vele kapcsolatban évi 15 millióban gondolkodni, de a képességei alapján sokkal közelebb van a 10 millióhoz, mint a neki jósolt 5 millió dollárhoz.

[/ppp_patron_only]

2 Comments

Popular Posts

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group