Connect with us

Prémium cikkek

Bill O’Brien az NFL bohóca – A Hopkins-csere értékelése

Elképesztően izgalmas volt a szabadügynökpiac nulladik napja, robbant pár óriási bomba. A legnagyobbat természetesen (ismét) a Texans szolgáltatta: Bill O’Brien ezúttal nem a csapat jövőjét, hanem a jelenét szórakozta el, ráadásul egy brutálisan sokat kereső, padra szorult futóért. Egyes külföldi szakértők szerint Bill O’Brien lett az “F”-értékelés, vagyis a karó/bukás/ülj le, egyes új szinonimája, és ezzel akkor sem tudnánk vitatkozni, ha fegyvert szorítanának a fejünkhöz. Értékelés.

 

A Houston Texans elcserélte DeAndre Hopkinst és egy 4. körös picket David Johnsonra, illetve egy második és egy negyedik körös cetlire. Az ilyen cserék még a legtöbb fantasy ligában sem mennének át, annyira egyoldalúak, érthetetlen, hogy Bill O’Brien fejében mi járhatott, amikor rábólintott a dologra.

 

DeAndre Hopkins >>>>>>>>>>>> David Johnson

 

Kezdjük a legalapvetőbb dologgal: egy jó elkapó a mai NFL-ben sokkal többet ér, mint egy jó futó. Egy top 3-as elkapó sokkal többet ér, mint bármelyik futó a ligában. Legyen bármennyire is jó Christian McCaffrey, ha ég a ház, ha sietni kell, ha kell a nagy játék, akkor nem a futót veszik elő a csapatok (legalábbis az esetek nagy többségében). Egyszerűen ebben a passzorientált játékban még akkor sem számít releváns posztnak a futó, ha az adott játékos véletlenül jól tud elkapni.

 

De legyünk nagyvonalúak, tegyük fel, hogy a két poszt legjobbjai ugyanannyit érnek. Ebben az esetben a következő a helyzet:

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Hopkins idén tölti be a 28. születésnapját, fél évvel fiatalabb, mint DJ. Ez nem tűnik soknak, de míg a tendenciák alapján Hopkinsban benne lehet akár hat All-Pro szezon is, Johnsonban 2-3 jó szezon maradhatott maximum. Az elkapó szerződése hosszabb ideig szól, tehát ha hosszabbít is vele a csapat, könnyebb lesz strukturálni, ráadásul – és ez itt a lényeg – mindössze 1-2 millióval keres többet!

 

A fentiekhez jön még hozzá a játékosok teljesítménye. Az elmúlt három szezonban Hopkins háromszor volt All-Pro, ráadásul első csapatos, továbbá szezononként 1000+ yardot és 10+ TD-t átlagolt – alsó hangon top 3-as elkapó a ligában. Eközben Johnson egy évig sérült volt, produkált egy középszerű szezont, tavaly pedig hiába volt teljesen egészséges, simán kijátszotta a kezdőből a Dolphinsban megbukó Kenyan Drake.

 

Jelen állás szerint Hopkins piaci értéke 22-23 millió dollár (állítólag új szerződést ad neki a Cardinals, de ezzel nem kell sietni, ez jövőre is ráér), míg Johnsoné 6-8 millió maximum (de több helyen láttam 3-4 millió környékén is). Még ha a két poszt közé teszünk is egyenlőségjelet, a két játékos közé lehetetlen.

 

 

A Hopkinsért kapott ellenérték nevetséges

 

Tekintve, hogy Hopkins egy All-Pro, pályája csúcsán lévő elkapó, aki ráadásul az értéke feléért játszik a következő három évben – a csere-értéke legalább egy első és egy második kör (Odell Beckham került tavaly egy 1.+3. körbe), de ha Laremy Tunsilból vagy Jalen Ramsey-ből indulunk ki, akkor a két első kör sem túlzás. Ezzel szemben Johnson a fizetése miatt nemhogy az első három kör valamelyikét nem éri meg, de a legtöbben arra számítottak (köztük mi is), hogy a Cardinals fizet egy 4.-5. kört valakinek, csak vállalja át a szerződését.

 

 

Odell Beckhamet kiutálták New Yorkból, mégis egy 1. és egy 3. körös picket kapott érte a csapat. Persze mondhatjuk, hogy Antonio Brown ellenben csak egy 3+5. kört, de AB és Hopkins megítélése, kora, szerződése és karrieríve között ég és föld a különbség. Egyszerűen nem lehet annyira lenyomni Hopkins értékét, hogy közte és Jonhson között effektíve csak egy 2. kör vége legyen a különbség – ez még a 2016-os DJ esetében is minimum szemöldökfelvonós lett volna.

 

De még nem is ez a legabszurdabb a történetben, hanem az, hogy egészen máig nem úgy tűnt, hogy Hopkinsszal bármi probléma lenne – nem árulta őt a csapat, nem voltak negatív hangok. Ennek ellenére olyan veszettül szabadult tőle O’Brien, mintha leprás lenne és elképzelhetetlen, hogy ne lett volna olyan csapat a ligában, aki ennél az árnál többet ajánlott volna. Végtére is egy drága cserefutóról és egy 2. körös pickről beszélünk.

 

Szakmailag is érthetetlen

 

Hopkins volt Deshaun Watson kedvenc célpontja, a passzjáték és a támadósor kulcsa. Természetesen lehet azt mondani, hogy Kenny Stills és Will Fuller mellett belefér Hopkins értékesítése (és megfelelő ellenérték fejében nyilván mindenki eladó), ám Stills legjobb esetben is egy WR2, de inkább WR3, míg Fuller még soha nem játszott végig egy szezont és egyiküknek sem jött még össze az 1000+ yard. Az elkapósor egyértelműen óriásit gyengült.

 

Ráadásul még azt sem mondhatjuk, hogy hiányposztra szerzett embert O’Brien. DJ az elmúlt két évben nem futott jobban, mint tavaly Carlos Hyde, és még csak az elkapókvalitásait sem emelhetjük ki erényként, ugyanis arra a Texans egyáltalán nem épít. A tavaly egy harmadik körért megszerzett Duke Johnson alig volt használva, a 44 elkapás karrierje legkevesebbje volt és amennyiben DJ nem csak futni fog, akkor teljesen fölösleges volt a megszerzése (ha meg DJ csak futni fog, akkor tényleg kijár a kényszerzubbony).

 

Bill O’Brien egy év alatt beáldozott egy harmadik kört, illetve DeAndre Hopkinst a futóposzt megerősítésére, miközben van egy bombakarú irányítója, aki abból él, hogy 50 yardos passzokat dobál – erre nehéz szavakat találni.

 

A Cardinalsnál most két hét buli jön

 

Amennyire megmagyarázhatatlan a Texans koncepciója, annyira parádés, amit a Cardinals csinált: megszabadult az egyik legnagyobb fékjétől és felszabadított 10 millió dollárt, miközben kvázi egy második körért cserébe megszerezte a liga egyik legjobb elkapóját (akit egyébként ki is tud fizetni a felszabaduló összegből). A beáldozott második kört ennél jobban sehogy nem lehetett volna elkölteni, évekre megvan oldva a WR1 poszt és ezzel együtt Larry Fitzgerald utódlása. Persze ezt még némileg árnyalhatja egy új szerződés, de hacsak nem 30 milliót kap Hopkins 6 évre teljesen garantáltan, akkor senkinek egy rossz szava nem lehet Arizonában (de talán még akkor sem).

 

Értékelés

  • Arizona Cardinals: A+
  • Houston Texans: F

[/ppp_patron_only]

23 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ducksfan
ducksfan
2020-03-17 08:45

Két dolog: egyrészt mi van, ha BoB látta, hogy Watson tud (majdnem annyira) futni, mit Lamar Jackson, és ő(k) mekkora hype-ot kapott. Most ő is megpróbálkozik valami ilyesmivel.
Másrészt lehet, hogy BoB-nak a többi GM utal pár %-ot a fizujából, hogy bármiyen hülye döntésük után tudjanak mutogatni, hogy dehát BoB… Aztán hagyják, hogy PO-ba jusson, mert akkor tovább marad.
Bold: DJ a következő szezonban 1000/1000 15+ TD-t szerez.

renningan
renningan
Reply to  ducksfan
2020-03-17 10:23

Hopkinsért, mint a pinty adtam volna Kerryont és egy 2. kört. Szerintem nem sok csapat van a ligában, akinek egy 2. kör plusz a kezdő futója nem ért volna ennyit. A tavalyi DJ ráadásul még kezdő sem volt :D

Debreceni József
Debreceni József
Reply to  ducksfan
2020-03-17 14:27

Watson nem tud úgy futni mint LJ. Cserébe sokkal jobban dob, fejben is fényévekkel előtte jár.

ahanem
ahanem
Reply to  ducksfan
2020-03-17 15:02

“DJ a következő szezonban 1000/1000 15+ TD-t szerez.”
Lehet, de a Texans 6-10-zel fog zárni. :D

Sestertius
Sestertius
2020-03-17 10:16

Ez még ma is rohadt vicces :D :D
Ezt a barmot…. :D
Ezen gondolkodok már tegnap óta, hogy hogyan történhetett a beszélgetés? :D
A Cards GM egy hős, amiért csak a telefon lerakása után kapott röhögőgörcsöt
Egy dolgot sajnálok, hogy nem mi hívtuk fel ezt a zsenit, hogy van 2 remek eladó futónk, és ha ad Nuk mellé némi aprót akkor szívesen cserélünk vele :D

makosteszta
makosteszta
Reply to  Sestertius
2020-03-17 10:36

Én is ezen agyalok, hogy most a többi GM mennyire verheti a fejét a falba (pl Snead), hogy bammeg ennyit én is adtam volna Hopkinsért. :D

Szilárd Süveges
Szilárd Süveges
2020-03-17 11:12

lehet lassn erdemes lenne valakinek beprobalkoznia Watson-ert. biztos van az az alacsony ar.

ducksfan
ducksfan
Reply to  Szilárd Süveges
2020-03-17 11:49

Elway bepróbálkozhatna Flaccoval

renningan
renningan
Reply to  ducksfan
2020-03-17 11:57

Flaccóval és egy Papa Jones pizzával.

p. p.
p. p.
Reply to  renningan
2020-03-17 15:18

Utóbbit természetesen a Texans fizeti.

rowi
rowi
Reply to  p. p.
2020-03-17 15:40

nem. flaccot fizeti a texans.

rowi
rowi
2020-03-17 11:28

szerintem az történt, hogy ez a meg nem értett zseni gondolta végighívja a csapatokat abc-rendben ezzel a fantasztikus ötlettel. a falconsnál viszont foglaltat jelzett, mert ők az ominózus 2. körös pickkel épp a ravensszel tárgyaltak hurstért (az is mekkora ötlet volt…), így akkor o’brien, “faszom, na addig hívom a cardinalst, freeman helyett jó lesz johnson is” felkiáltással kikereste keim számát. ő meg két pislogás közben átgondolta, hogy egyrészt ez hülye, de hogy akkor most még alkudjon valamennyit a forma kedvéért vagy ne. végül lesokkolva bedobta, hogy öhm izé rendben, de cseréljük még el a 4. körös pickjeinket, jó?
majd amikor keim letette a telefont, rájött hogy ő ezzel az utolsó javaslattal tulajdonképpen bukott egy keveset, de rálegyintve boldogan szólt ki a titkárnőnek, hogy egyrészt hozzon egy pezsgőt, másrészt azonnal hívja fel kliffet

pritek
pritek
2020-03-17 11:42

Meg veletlenul sem mondanam, hogy nem volt jo csere…nekunk, de erdekes kerdes lesz, hogy foleg most Cooper utan mibe fog Nuk kerulni.
Persze tuti ki kellett volna fizetniuk barmit is kert, de egyreszt lehet Hopkinsnak is tele lett a toke BOBbal, masreszt ha most egy tizest pluszban ra kell most dobnunk a szerzodesere, akkor en azt mondom, hogy koltottuk volna inkabb a vedelemre a lovet es hoztuk volna el valamelyik top elkapot az elso korben, jobban jartunk volna. Kivancsian varom, mit hozunk ki a lehetosegbol.

renningan
renningan
Reply to  pritek
2020-03-17 11:57

Ha rá is dobtok egy 10-est, azt akkor is olyan simánleosztjátok a kövi három évre, hogy szinte észre sem veszitek. PErsze ha zsír új szerződést adtok, az már neccesebb, de szerintem egy évet még mindenképp így toltok végig, jövőre pedig mehet a nagy pénz.

(amúgy Nuk Coopertől függetlenül is top1 fizut kapna, így még szerencse, hogy Cooper nem lett az :D )

pritek
pritek
Reply to  renningan
2020-03-17 13:30

Remelem. A kezdo pozicio kivalo, Keimen mulik, hogy mit hoz ki belole. Ujjak keresztben.

Sestertius
Sestertius
Reply to  pritek
2020-03-17 11:57

Ne már… most komolyan… képes vagy fanyalogni ez után :D
Itt ha kiderül Nukról, hogy holnaptól nem lép pályára, akkor is maximum egál a csere…
az, hogy DJ fizujától megszabadultatok az önmagában csoda

pritek
pritek
Reply to  Sestertius
2020-03-17 13:38

Nem kifejezetten fanyalgok, csak huzom a pofam :) persze majd amikor osszeall a kezdo csapat akkor tudom egyben ertekelni az egeszet, de en a FA WR-t borzaszto feleslegesnek tartottam. Ha a vedelmet lezongoraztuk volna akkor olyan isten nincs, hogy a nyolcadik helyen top WRt ne tudtunk volna huzni (termeszetesen ok meg nem bizonyitottak). Cserebe LB, DL azert nem tobzodik. Talan EDGEre vagy OTra mehetunk.
Raadasul penz szempontjabol hosszu tavon is ugy gondoltam, hogy jobban jarnank egy elso korossel (igaz en egy tulfizetett Andersonnal szamoltam, nem Nukkal) .
Ettol fuggetlenul baromi boldog vagyok. Ha mar FA WR, akkor ennel jobbat nem tudtam volna elkepzelni sem. DJ-t igy elpasszolni, tokeletes. Mindezt ugy, hogy iden gyakorlatilag lecsereltunk egy masodik korost egy negyedik korosre, fenomenalis. Persze jovore nincs negyedik korosunk, de akkor ki fog mar emlekezni erre :)
Mar csak az kene, hogy a foni letegye a pezsgos pohara es rarongyoljon Shelby Harrisre, vagy Wolra, Griffenre, L. Josephre, vagy ugy egyaltalan vedo jatekosokra.

renningan
renningan
Reply to  pritek
2020-03-17 15:18

Jó védő is lesz 1/8-on :)

pritek
pritek
Reply to  renningan
2020-03-17 16:16

Meeehh. Tudom, hogyez nem az a poszt, de kire gondolsz aki nem lenne reach? CB szerintem nem kell. Nekem egyedul Chaisson jut eszembe, de ott meg ot korainak tartanam.

renningan
renningan
Reply to  pritek
2020-03-17 22:09

Bárki csúszhat, vagy minimális extráért akár még fel is lehet menni kicsit. Lehet, hogy OL vagy WR rush lesz :D

RvBalazs
RvBalazs
2020-03-17 13:04

megnéztem volna BoB fejét, amikor melátta a Diggs trade részleteit

bjeela
bjeela
2020-03-17 19:35

Az tuti, hogy BoB zseni. Aki ilyen döntések ellenére képes megőrizni a státuszát évek óta, az minden elismerést megérdemel. Ha csak a felét tudnám, amit ő…

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x