Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Derrick Brown

A defensive tackle nem a legszexibb poszt, de ennek ellenére minden évben van legalább egy olyan játékos a drafton, akit nagyon sokra értékelnek a szakértők és top10-es, de akár top5-ös tehetségnek is tartják a prospectek között. Az idei évben két igazán kiemelkedő védőfalember nevével találkozni, és közülük is a nagyobb név Derrick Brown.

 

 

Brownnak viszonylag nehéz gyerekkora volt, a családjával kiskorában elköltöztek szülővárosából és iskolaéveinek kezdetén nem nagyon találta magát a világban. A sport adott neki végül menedéket és a kosárlabda mellett az amerikai futballal próbálkozott. Méretei és képességi végül egyértelműen utóbbi felé terelték és a gimnáziumban már csak erre koncentrált.

 

Ránézésre nem tűnik a legnagyobb darab robosztus felépítésű játékosok közé tartozik, de ez megtévesztő. Magasságban és súlyban is a felső 10%-k közé tartozik, ezért nem meglepő, hogy a fal belsejében akár több poszton is bevethető legyen és erőből tudjon dominálni. Az egyetemen ha néhány snap erejéig is, de majdnem minden technique-ben játszott, a nullától egészen az ötös technikáig mindenhol kapott már helyett.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Legnagyobb erősségei talán a futás ellen mutatkoznak meg. Gyorsan reagál a snapre, már a play első fázisában igyekszik előnyt teremteni magának. Súlypontját kellően alacsonyan tartja, lábai erősek és jól támaszt ki, hogy az offensive tackle-ök ne tudják erőből kibillenteni vagy kiforgatni. Felsőteste szintén robosztus, erőből is meg tudja tartani a blokkokat és izmos kezeinek hála dominálni tudja rossz helyzetből is a párharcokat. Nem mondhatni, hogy sebességéből meg tud élni, de az első pár lépése kellően gyors és dinamikus, hogy könnyedén tudjon párharcokat nyerni.

 

 

 

Soha le nem álló motorja van, végig dolgozik a játékok alatt, egészen a sípszóig tartja az ellenfelét. Kiemelkedő kitartás jellemzi és jó az állóképessége is, double teamek ellen sem keseredik el, hanem dolgozik egészen addig, amíg helyzeti előnybe nem tud kerülni. Folyamatosan képes pörgetni magát és ha lendületbe jön, akkor szinte úgy tűnik, megsokszorozódik az ereje. Kisebb negatívum ezzel kapcsolatban, ha elkapja a hév, akkor sokszor később veszi észre a játék irányát, így túlfut a labdacipelőn, mert csak arra koncentrál, hogy az emberét elpusztítsa az útból.

 

 

 

Technikájának megítélése elég vegyes, mert testtartása, lábmunkája közel van a kifogástalanhoz, de kezeit már nem használja elég hatékonyan, valamint hiányzik elég sok skill a passzsiettetés repertoárjából is. Ugyanakkor dörzsölt játékosnak is mondható, azt nagyon tudja, hogyan alakítson ki előnyt magának egy-egy play során, az már más kérdés, hogy nem mindig tudja megvalósítani az elképzeléseit.

 

Abszolút 3 down játékos, de mérsékelt limitációkkal a passzsiettetésben. Erőből itt is képes párharcokat nyerni és gyengébb támadófalemberek bajban lehetnek ellene. A bull rush az abszolút fegyvere, könyörtelenül képes benyomni az ellenfelét. Viszonylag gyors az első pár lépése, így lendületből tud dolgozni, ezt pedig további erővé alakítja, ami ellen kevés hatásos módszer létezik. Szintén fontos megemlíteni, hogy a kezei hosszúak és felsőteste is megnyúlt, ennek köszönhetően sokszor előbb tudja megragadni ellenfelét, amelyből helyzeti előnyt kovácsol magának.

 

 

 

A passzsiettetés repertoárja azonban nagyjából ebben ki is merül. Nincs meg sem a kellő technikája, sem a kellő lateral mozgékonysága, hogy nagyobb bajt okozzon. Kezeivel nem képes területet nyitni, nem üti le jól ütemben a támadófalemberek zárását, ha pedig nem képes erőből rájuk rontani, akkor nem mindig van második ötlete. Lassú és körülményes a spin move-ja, de nem is próbálkozik gyakran ezzel az eszközzel. Stuntoknál és szélső technikákból sem lehet elvárni, hogy gyorsaságból megveri az emberét. Kis területen nem igazán gyors, erős, izmos lábai nem mozognak olyan fürgén, hogy ebből helyzeti előnybe hozza magát.

 

Brown megítélése nagyon kettős az elmúlt időben. Sokan az egyik legtehetségesebb védőjátékosnak tartják a drafton, a kiemelkedő négy defense játékos közt számolnak vele. Ugyanakkor sokan szkeptikusak is vele kapcsolatban, mert passzsiettetés terén megannyi hiányossága van, amit a puszta erejével nem feltétlenül tud elrejteni. Sokszor láttunk már olyan egyetemi játékost, aki nem rendelkezett kellő fegyverrel, hogy a profik közt is meghatározó legyen, így pedig egy közepes, főleg futás ellen jó defensive tackle-lé silányult le a jelenléte.

 

Egyelőre nagyon nehéz megítélni Brown mennyit lesz képes fejlődni profi karrierje alatt és ebből kifolyólag azt sem lehet megjósolni, hol kellhet el a börzén. Könnyen lehet, hogy top10-es játékos lesz, ebben az esetben a Jaguars első pickjével csaphat le rá a legkorábban, de egyes mock draftokban a tizenötödik választás közelébe is lecsúszik. Egyelőre az a mondás is tartja magát, hogy a posztján kiemelkedik, de sokan nem tartják sokkal jobbnak mint Javon Kinlawt, ebben az esetben pedig inkább az első kör közepi húzás lehet a reális nála.

[/ppp_patron_only]

 

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nagir
Nagir
2020-04-11 09:17

Giants lesz belőle, nem is kérdés! Oh, my God… :(

András Salánki
András Salánki
2020-04-11 16:24

Szépen megírt cikk viszont sajnálom h teljesen kihagytátok a combine szereplését. Nagyon ígéretes tape-je van de rosszul szerepelt a combine-on ami igen csak aggasztó.

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  András Salánki
2020-04-11 18:22

Hát inkább nem szerepelt jól azt mondanám, nem azt hogy kifejezetten eosszul. Tény hogy ez nem segít az értékén

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x