Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Grant Delpit

Minden classban vannak izgalmas vagy megosztó játékosok, akik így vagy úgy, de felkeltik a nézősereg figyelmét. Grant Delpit azért különösen érdekes történet, mert ő egyszerre mindkettő. Játékát figyelve semmiképpen nem lehet unalmas jelzőket használni, ugyanakkor érthető sok ember kritikája is az irányába.

 

Delpit az egyetemi bajnok LSU safetyje elég kemény hullámvasúton van túl az elmúlt időben és éppen ezért nagyon nehéz belőni valódi értékét. Ha összességében vizsgáljuk az elmúlt két évet, akkor kétségtelen, hogy helye van a legjobbak között, nem hiába nyerte meg 2019-ben a legjobb defensive backnek járó elismerést. Azonban voltak periódusok, amelyeknél egyszerűen nem tudta hova rakni az ember a játékát.

 

Ránézésre Delpit egy nyurga, de mégis izmos safety, aki inkább passz ellen lehet igazi fegyver, mintsem a futás ellen. A hosszúkás testalkat mellé egy brutálisan atletikus képesség társul, így áll össze a legnagyobb fegyvere. Az LSU sztárja ugyanis egy igazi coverage safety, aki hatalmas területet képes bejátszani a pálya hátulján, de igazából minden szegletére a játéktérnek oda tud érni. Nagyon rugalmas minden testrésze, gyorsan fordul, könnyedén gyorsít fel vagy lassít le, szinte suhan a pályán.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Szinte már-már cornerback erényeket csillogtat, amikor emberezésben le kell követnie a támadó mozgását, a route teljes hosszán képes vele együtt maradni, de ha zónázik, akkor is gyorsan veszi fel az emberét. A jó adottságok mellé átlag feletti ösztönök is párosulnak. Jól érzi a zónahatárokat, jól átlátja a pályát, sokszor szereti távolságból felmérni a dolgokat és bízik magában, hogy odaér 2-3 yard lemaradásból is a játékra. Viszonylag okos játékosnak számít, aki tudja irányítani a védelmet, de képes olvasni az irányító szemét is. Szépen látja meg a passzsávokat és ritkán enged teret maga mögött.

 

 

Ezek a tulajdonságok pedig akkor lesznek igazán félelmetesek, amikor figyelembe vesszük a labdaügyességét. Delpit nagyon jó gömbérzékkel rendelkezik, egy igazi ragadozó, aki mindig a labdát akarja megszerezni és finom kezeinek hála ez sokszor sikerül is neki. A levegőben és háta mögött is jól követi a labdát, nem sok időre téveszti szem elől, így korábban tud reagálni akár az emberénél is. Igazi harcos típus, így 50/50 elkapásoknál nagyon nehéz mellette leszedni a labdát, nagyon agresszívan játszik, már-már a szabálytalanság határait is súrolja sokszor.

 

Legnagyobb erényei akkor csúcsosodnak ki, ha nagy lendületből tud érkezni, ekkor érezni rajta a gyilkos ösztönt és a kiváló football intelligenciát, de ugyanakkor nem egysíkú safety. A boxban is lehet használni, tight endekkel és futókkal is képes megbírkózni, ráadásul robber szerepkörben is lehet használni. Sebességének köszönhetően pedig akár blitzelni is tud. Nagyon sokoldalú játékos, nem egy Mathieu szint, de egészen más aspektusok mentén ő is svájci bicska lehet az NFL-ben.

 

 

 

És akkor jöjjön a feketeleves. Nem akarok nagy szavakat használni és nyilván érdemes úgy kezelni, hogy profinak készülő játékosról beszélünk, de néha úgy próbál meg szerelni, mint akit soha életében nem tanítottak meg erre. Nem csak kényelmetlenül sok missed tackle-je van, de borzasztó a technikája is. Nem jó ütemben hajol bele a szerelésbe, nem jó helyre akarja vinni az ütést és a szögeket is rosszul választja meg. Korábban esett szó arról, hogy jól látja a teret és megbízható a pálya hátsó részén, mert könnyen olvassa a játékokat. Ellenben az isten óvja a csapatokat attól, hogy neki szabad területen kelljen csinálnia szerelést.

 

 

 

Szintén meg kell említeni nála az utóbbi időben megjelenő sérüléseket is. Volt gond a csípőjével és a vállával is, legutoljára pedig a bokája miatt kellett rövidebb időt pihennie és nem feltétlenül pozitívak a visszhangok ezzel kapcsolatban.

 

 

A negatív tulajdonságok ellenére én úgy gondolom, hogy Delpit egy igazi modern kori safety lehet, aki rendkívül sokoldalú játékos, de nem teljesen úgy, ahogy megszoktuk a Mathieu, Reid féle svájci bicskáktól. Delpit egy nyurgább karakter, aki outside és slot corner poszton is bevethető, de leginkább free safetyként lehet majd képes nagy dolgokra. A hozzáállásával abszolút nincsenek gondok (bár kicsit képes elkényelmesedni) és mentálisan is erős játékosnak érzem. Elég csak arra gondolni hogy a 2019-es gyengébb periódusa után sokan elkezdték kritizálni és folyamatosan csúszott hátra a boardokon is, de amikor a leginkább kellett, az elődöntőben és a döntőben szinte makulátlanul játszott és csapatának vezére volt.

 

Draftértéke sokat változott az elmúlt hónapokban, top15 pickből először második körös játékosnak titulálták, majd kicsit tornázott az értékén és jelenleg az első kör vége-második kör eleje lehet esélyes a számára. A safetyk értéke továbbra sem verdesi az eget, így legkorábban Cowboys helyén kelhet el, de nagy elkapó és corner rush esetén kicsúszhat az első körből is. Pozícióját tekintve talán csak McKinney és Chinn van előtte a rangsorokban, de csapatfüggő kinek melyikük tetszik meg.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!