Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Henry Ruggs

Az NFL-ben vannak elkapók, akik sebességükből élnek és főleg mélyen képesek károkat okozni egy védelemben. Ők általában kiegészítő játékosok egy-egy elsőszámú WR mellett. Henry Ruggs szintén a gyorsaságából él, de képességei alapján nem feltétlenül van arra predesztinálva, hogy második számú WR legyen, sőt sokan inkább egy következő Tyreek Hillt látnak benne.

 

Az Alabama játékosa ugyanis nagyon sokáig a sztárelkapó, Jerry Jeudy árnyékában játszott és az idei év elejéig körülbelül nem is nagyon emlegették a nevét, mint első körös tehetség. Ruggs azonban kilépett a sötétségből és már sokan hasonlóan értékes játékosnak tartják, mint egyetemi elkapó társát.

 

Első ránézésre nem feltétlenül mondaná meg az ember, hogy miben rejlik az igazi ereje. 183 centiméteréhez közel 85 kg társul, nem pehelysúlyú, de nem is a nagyobb, testesebb elkapok közé tartozik. Az igazi ereje így nem a testi játék, hanem a sebesség. Sokan egyenesen azt jósolták, hogy megdönti a 40 yard rekordját és bár ez nem sikerült neki, de nem volt alaptalan a feltételezés.

 

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Ruggs sebessége ugyanis példa nélküli. Egészen kevés elkapásból is képes rengeteg yardot és touchdownt szerezni, mert egyszerűen mélyen megveri a védőt a legtöbb alkalommal. Ez a sebesség nem csak a végsebességét illeti, hanem a gyorsulását és minden mozdulatát is. Képes kilépni a jammeles elől és olyan erővel kirobbanni, hogy a védője bottal ütheti a nyomát. A mély vertikális játék azonban csak az egyik, de nem az egyetlen fegyvere. Screeneknél vagy gyors rövid útvonalaknál is hatalmas rombolást tud végezni, ahol általában úgy kapja meg a labdát, hogy nagyon lassítania már ne is kelljen elkapás után. Irányítója, a szintén idén profivá avanzsáló Tua például sok kritikát köszönhet neki is, mert megdobott egy egyszerű screent Ruggsnak, aki aztán egy 60 yardos touchdownt csinált belőle. Labdával a kezében talán még kicsit alul is van értékelve, nem sokkal marad el CeeDee Lambtől, akiről ódákat zeng a közvélemény.

 

 

Hasonlóan veszélyes nem csak a felgyorsítás közben, de akkor is, amikor a hatalmas sebességről hirtelen lejjebb akar kapcsolni. A cornerek ritkán képesek tartani vele a lépést, amikor hirtelen behúzza a kéziféket és irányt vált, megkapja a labdát vagy csak csinál egy double move-ot, amivel teljesen elküldi az őrzőjét. Plusz adalék a játékában, hogy sokszor használ fake mozdulatokat, amik őt nem zökkentik ki, ellenben emberében kétségeket támasztanak és kibillentik az egyensúlyából. Különösen látványos, hogy gyorsan képes elérni az utazósebességet újra és újra egy játékon belül, mert gyakran látni olyat, hogy meglóg az őrzőjétől, aki kicsit felzárkózik, amíg megtörténik az elkapás, de Ruggs utána újra megteremti a két játékos közti különbséget.

 

 

A fentiekből kitalálható, hogy a lábai gyorsak, de az ilyen dinamikához laza csípő is társul, pont ez teszi lehetővé, hogy viszonylag kifinomult útvonalfutó is legyen. Jeudyhoz viszonyítva még fejlődnie kell, de koránt sem olyan egysíkú a játéka és nincs akkora elmaradása ilyen téren, mint azt sokan gondolják. Elég sok különböző útvonalat tud, de a leginkább a go, slant, crossing útvonalak a sajátjai, amiket már teljesen sallangmentesen csinál.

 

Az eddig leírtak leginkább egy olyan játékos képét festik le, aki a gyorsaságból él, van pár útvonala, de főleg akkor sikeres, ha el tudott szakadni és nem kell szoros emberfogás mellett megcsinálnia az elkapást. Ilyen paraméterek mellett aligha lehetne valaki első körös tehetség. Ruggs azonban elég jó az elkapási ponton is. Nagyon jó kezei vannak, a felé szálló labdákat könnyen szelídíti meg, nagyon kevés dropja volt az egyetemen. Már a levegőben jól követi a labda útját, mivel nagyon sok 20-30 yardos átadást kellett kezelnie, ez nem is annyira meglepő. A kiváló kezek és a jó labda nyomkövetés szoros szituációkban is a hasznára válnak. Emberrel a nyakán is sok párharcot nyer, mert jó vagy jobb ütemben érkezik az elkapási pontra, mint a védője. Nincsenek olyan jó rugói mint Hillnek, de ezt általában a jó időzítéssel palástolja.

 

 

Ezek mellé kellően harcos is, sokszor elveszettnek tűnő labdákat is meg tud szerezni vagy legalább megakadályozni az interceptiont. Ez a mentalitás segíti akkor is, amikor a társait kell kiszolgálnia. Nem fél blokkolni és viszonylag jó tehetsége is van hozzá. A szögeket jól választja meg, az időzetéssel itt sincs problémája. Nyilvánvaló hogy linebackereket nem ő fog kivenni a játékból vagy nagyobb testű cornereket, de nem is ez lesz a feladata.

 

Negatívumok

 

Szokásos félelem vele kapcsolatban az Alabama betegség. Mivel kiváló társak segítették, jó irányító volt mögötte, ezért felmerülhet a kérdés, hogy mennyire a jó séma és csapat embere csupán, ahol általában könnyű dolga volt, mert az ellenfeleknek meg kellett osztaniuk a figyelmüket a négy elsőkörös prospect között. Emellett rengeteg olyan játékot is hívtak, ami a profik között leginkább a jelenlegi Chiefs vagy 49ers sajátja, sok snap előtti mozgás, jet sweep, screen. Egy ilyen rendszerben Ruggs valósággal lubickolna. Ellenben egy sokkal tradícionálisabb felfogásban már lehet nem jönnének ki az erősségei.

 

Kisebb aggály vele kapcsolatban, hogy press coverage ellen mire lehet képes, mert egyrészt a testfelépítése és a képességei sem erre lettek kitalálva, másrészt az egyetemen ezt ügyesen el is kerülte, de a profik között biztos sok corner próbálja majd így elvenni a kedvét a lubickolástól.

 

Ruggs egy nagyon érdekes prospect és megfelelő rendszerben akár tényleg a következő Tyreek Hill lehet, de némi óvatosság nem árt vele kapcsolatban. Minden jó szó ellenére ő nem egy prototípus elsőszámú WR és minden csapatban nem is lehet az. A fizikuma miatt nem fog minden csatát megnyerni, olyan párharcokba érdemes csak küldeni, ahol lehet esélye a képességei által. A másik nagy félelmem, hogy esetleg egy csapat csak egy speedy prospectet lát benne és elveszik az igazi különlegessége a játékának, úgy pedig már nem biztos, hogy ér első kört.

 

Az NFL azonban jelenleg szereti az ilyen típusú játékosokat és a tavalyi év tendenciái is mind Ruggs értékének kedveznek. Elég stabilnak tűnik a gondolkodás, hogy Jeudy és Lamb után ő lesz a harmadik elkapó a drafton, mögötte viszont nagy a szakadék, így szerencséje is lehet. Legkorábban a Jaguarsnál tudom elképzelni, az Eagles mögé pedig egész biztosan nem fog csúszni.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!