Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Isaiah Simmons

Nagyon sok rendkívüli tehetséggel találkozhatunk az idei drafton is, de amire Isaiah Simmons képes, olyat korábban még nem tapasztaltunk. Ő lehet a válasz a modern támadófoci elit fegyvereinek megállításában, ő lehet az a védő, aki megreformálja a védekezésről eddig alkotott felfogásunkat. Ő az, akit ha megkérdeznek, hogy milyen poszton szerepel a csapatában, annyi a válasza rá, hogy védőként. Ismerjük meg Simmonst, az ultimate defendert!

Háttér

Simmons a középiskolás karrierjét az Olathe North High School csapatában kezdte meg, ahol egy igazi sokoldalú fegyverré nőtte ki magát – de egyelőre még nem olyan értelemben, ahogy most tekintünk rá. Eredetileg safety és linebacker poszton kezdett, majd utolsó évében kipróbálták elkapóként és egyszer visszahordóként is, ahol egyáltalán nem vallott szégyent. 29 elkapásból 994 yardot és 13 TD-t jegyzett úgy, hogy életben először játszott ebben a pozícióban, valamint karrierje egyetlen kickoff visszahordását 98 yardon át cipelte egy hatpontosért. Egyáltalán nem furcsa, ha egy védőt középiskolában oda-vissza, több szerepkörben is játszatnak, ez Simmons esetében sem volt másképp, ő pedig már akkor bizonyította, hogy egyedi képességekkel rendelkezik.

Három csillagos tehetségként jegyezték egyetemi karrierje előtt és kapott ajánlatot a Michigantől, a Nebraskától, a Missouritól és a Louisville-től is, de végül a Dabo Swinney vezette Clemson Tigers mellett döntött. Első évében redshirtöt kapott, nem játszott, az atlétikai csapatban volt sprinter, aktívan pedig 2017-től kezdte a focit. Szerepköre és snapszáma évről évre nőtt, a kiteljesedését pedig tavaly nézhettük végig, amikor az ország legjobb linebackerének járó Butkus Awardot is elnyerte, ezzel pedig a Tigers történetében először sikerült ezt a bravúrt véghez vinnie. Nem is csoda, hogy nem másé lett ez a díj, mert azon kívül, hogy milyen sokoldalú futballt mutatott be, a statisztikái is lenyűgözőek voltak. Tizenöt mérkőzésen 104 szerelés, 16,5 TFL, 8 sack, 3 interception, 8 leütött passz, 2 kierőszakolt és egy összeszedett fumble került a neve mellé.

Erősségek

Simmons az egyik legjobb prospectje ennek az idei felhozatalnak az összes játékost tekintve, a legtöbb boardon top5-ös/top10-es kategóriában szerepel, ami arra enged következtetni, hogy játéka magasan fejlett, rengeteg olyan tulajdonságával találkozhatunk, ami valamennyi vetélytársa felé emeli. A lista hosszú, hogy miben erős, vessük is bele magunkat.

Testi adottságok, atletikusság

Először ne Simmons játékát nézzük meg, hanem foglalkozzunk kicsit azzal, hogy milyen a felépítése, testalkata és hogy ilyen adottságokkal hogyan tesztelt a Combine-on. A sokak által LB/S hibridként jegyzett játékos 6’4 magas (193 cm), 238 font tömegű (108 kg), a karjainak hossza 85 cm, a tenyérnagysága pedig 24,5 cm. Ezeket a testi adottságokat pedig ha összehasonlítjuk mindkét pozícióval, akkor az alábbi két spider chartot kapjuk. Ezek alapján Simmonst ha LB-ként kezeljük, akkor csupán testi adottságra nem kiemelkedő, de a modernkori linebackerekhez képest se nem alacsony, se nem túl könnyű, már nem elvárás, hogy valaki 250 font (113 kg) nehéz legyen, hogy megállja a helyét, sőt. Ha viszont egy vonallal hátrébb ugrunk a védelemben, akkor azt láthatjuk, hogy a safetykkel szemben csak a kézmérete nem olyan kiemelkedő, a többi adottsága viszont földöntúli. (A számok a rajzon azt jelentik, hogy adott kategóriában az 1999 óta tesztelt játékosok hány százalékánál jobb az eredménye a kiválasztott játékosnak.)

forrás: mockdraftable.com

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Tehát egy átlag linebackerhez mérten szokványos alkattal, a safety-khez mérten pedig kiemelkedően elit testi adottságokkal rendelkező Simmons az alábbi számokat produkálta a Combine-on: 4,39 mp-es 40 yardos sprint, 39 inch-es (99 cm) súlypontemelkedés és 132 inch-es (335 cm) távolugrás. Ezek a számok pedig egyszerűen feldolgozhatatlanok ahhoz mérten, hogy mekkora testet kellett megmozgatni ahhoz, hogy ilyen eredményeket kapjunk. Az ügyességi gyakorlatokban nem vett részt Simmons, de ha bekapcsoljuk a filmjeit, akkor egyrészt visszaigazolja, hogy mennyire gyors és robbanékony játékos, másrészt afelől sem kell aggódnunk, hogy atletikusságban verhető lenne. Hihetetlen, de hozzá fogható játékost elég keveset láthattunk, és ekkor még egy szót sem ejtettünk arról, milyen teljesítményt tud hozni a pályákon.

Érzékek

Kevés egyértelműbb dolog van annál, hogy Isaiah Simmons arra született, hogy futballista legyen, hiszen amit láttunk eddig tőle a pályán, az arra utal, hogy foci csörgedezik vér helyett az ereiben. Erre pedig tökéletes példa az alábbi play, amit bár úgy tűnik, hogy könnyen valósított meg, mégis egy borzasztóan nehéz játéknak tekinthetünk.

Az opciós játék során Simmons volt a kulcs, akit olvasnia kellett az irányítónak, tehát ha a védő befelé mozdul, akkor az irányító megtartja a labdát és elindul kifelé, ha pedig védi a szélét a falnak, akkor átnyújtja a futónak és hagyja őt dolgozni. Simmons elindult befelé, de megérezte, hogy itt az irányító futni akar, és a pillanat törtrésze alatt döntött, hogy a QB-t kell támadni. A döntést pedig egy elképesztően gyors és sallangmentes irányváltás követte, aminek az eredménye egy nagyon biztoskezű negatív yardos szerelés lett. Egy ilyet pedig nem egyszerű véghez vinni, hiszen érezni kell, mit akar a támadósor, jól kell olvasni a játékot és üres területen kell biztos szerelést bemutatni. Mindezek felett pedig nem csak odaérni és megütni kell a játékost, hanem úgy szerelni, hogy a játéknak vége legyen, ne tudjon a kíséretről lejönni az ellenfél. Simmonsnak a felsoroltak közül feladat sem jelent komolyabb nehézséget.

Futballintelligencia

Az érzékek mellé nagyon magas játékintelligencia is párosul nála, és egyfelől ennek is köszönheti azt, hogy linebackerként, safetyként, edge rusherként és nickel cornerbackként is egyaránt tekintenek rá. Nagyon könnyen megérti, mi a feladata, azt a feladatot pedig hogy kell végrehajtani – és még egyszer, ezt nem csak egy pozícióra limitálva.

A fent játék az egyik legnagyszerűbb play, amit Simmons idén bemutatott. Az Ohio State elleni elődöntőben olyan formációt mutatott a Tigers védelme, ahol Simmons volt az egyetlen mélyen felálló safety, majd a labda elindításánál jött egy cornerback blitz, a védelem átrendeződött, Simmons pedig kizárt bal oldalra. A játékban nem ez a leglátványosabb, hanem hogy egy igazi centerfielder szerepét is be tudja úgy tölteni, hogy meg tudja csinálni a labdalopást. Ehhez három dolog kell: magas intelligencia, sebesség és atletizmus. Az előbbi azért szükséges, mert tudnia kell, mi fog következni a snap pillanatában, hogy van megkonstruálva a támadó koncepció, a második és harmadik pedig azért, hogy kiérjen a partvonalhoz és megoldja a feladatát. Simmons tehát erre is képes, a pálya olyan szegletében is tud nagy játékot csinálni, ahol kevesen várják, így volt ezzel Justin Fields és az Ohio State is.

Zónavédekezés

A Clemsonon Simmonsnak elsősorban a zónázásban volt szerepe, ha coverage feladatokat bíztak rá, ebben pedig szintén átlagon felülit tudott nyújtani. Nagyon jól értette Brent Venables védelmét, hogy adott szerepkörben mi a feladata, hova kell mozognia, ebből pedig vagy nagy játék született vagy teljesen elkerülte őt a labda, mert Simmons kiválóan zárta le a zónáját, az offense pedig nem vállalta a rizikót, hogy felé játsszon.

Erről adnak tanúbizonyságot a fenti képsorok is, ahol egy klasszikus szélső linebacker posztról indulva halászott le egy labdát úgy, hogy nagyon jól hajtotta végre a feladatát. Könnyen felismerte, mi a játék, és ahogy látta, hogy ez egy passz szituáció, nem vette le a szemét az irányítóról, csípőjével és lábával pedig követte a szeme munkáját. Ebben a játékban pedig a lábmunkája is kiemelkedő, könnyen hozta helyre az első két helytelen lépését, visszazárt a zónájával, onnan pedig már csak arra kellett figyelnie, hogy ne ejtse el az interceptiont.

Blitzelés

Az egyik kedvenc elemem Simmons játékában, hogy milyen dinamikusan tudja támadni az irányítót – bármilyen pozícióból. Blitzeknél nagyon veszélyes, mindegy melyik lyukon vagy éppen milyen útvonalon kell azt végrehajtania.

Nagyon agresszív és veszélyes akkor is, ha éppen az A-lyukat kell támadnia, de ha a szélen kell elszabadulnia, mint egy kvázi edge rusher, akkor sem okoz neki problémát a kihívás.

Nézzük csak meg, hogy a legutolsó játéknál milyen nagyszerűen tartja meg a kontrollt a mozgásában miután a tackle megüti őt, átbújik a falember hóna alatt, egyensúlyban tartja a testét, majd egy nagyon abszurd és hirtelen irányváltással bezsákolja az irányítót. Ez elit atletizmusra és koncentrációra vall, ami a futball ezen aspektusában is sokak fölé emeli őt – poszttól függetlenül.

Sokoldalúság

Kiemeltem néhány elit dolgot Simmons játékából és említettem is, hogy milyen posztról, pozícióból jöttek ezek a játékok, azt viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire posztfüggetlen a játéka, mennyire nem lehet őt egy kategóriába kényszeríteni. És erre úgy kell tekinteni, mint egy pozitívumra, nem úgy, hogy megint kaptunk egy játékost, aki mindent tud, de semmit se elég jól. Ő mindent tud és mindent magas szinten visz véghez, olyan módon, amire korábban semmilyen példát nem láthattunk.

forrás: pff.com

Ezt emeli ki a PFF grafikája is, ami olyan információt juttat el hozzánk, ami szintén feldolgozhatatlan. Bal oldalon Simmons 2019-es snapjeinek számát láthatjuk pozícióra lebontva, jobb oldalon pedig a játék adott fázisaiban produkált osztályzatokat, grade-eket. A bal oldalt nézve és belegondolva, hogy néz ki egy focipálya, akkor elmondhatjuk, hogy Simmons mindenhol feltűnt, csak a védőfalban nem, ami csupán részben igaz. A védő maga mondta el, hogy karrierje során két helyen nem szerepelt mindössze: nose tackle és 3-tech defensive tackle pozícióban, tehát a védőfal legbelsejében. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2019-ben még szélső cornerbackként is 12 snapet, akkor pedig tényleg kimaxolta a sokoldalúság definícióját.

Ha megnézzük a kép jobb oldalát, akkor pedig azt látjuk, hogy mindegy, hol állt fel és milyen feladatot bíztak Simmonsra, ő nagyon magas szinten dolgozott, nem volt semmilyen kirívó gyengesége a játékának. Ez pedig óriási kincs, hiszen ő lehet az a játékosa a profi ligának, aki megoldást jelenthet a támadóoldali mismatch-ek megállításában. Gyakorlatilag ő lehet a védők tight endje, akit mozgathatsz bárhol a pályán a számok között, olyan matchupot alakítasz ki a jelenlétével, ami nem előnyös a másik oldal számára.

Kérdőjelek

Egyik prospectre sem lehet azt mondani, hogy egy tökéletes termék, kész van és semmiben nem kell fejlődnie, semmire nem kell rácáfolnia, így Simmonsnak is vannak hiányosságai. Legtöbb kérdés akörül merül fel, hogy emberezésben mennyire agilis, hiszen a Clemsonon nem sokat használták így az egyes szituációkban. Ez nem jelenti azt, hogy nem tudna így védekezni, mert volt rá példa, hogy nagy játékot mutatott be emberfogásban, de rá kell erősítenie, hogy ebben is elit szinten tud dolgozni.

Fel lehet még hozni azt is, hogy profi szinten nehezebben fog lejönni egy-egy blokkról, amikor az adott falember felér a második szintre hozzá. Meg vannak a fizikai paraméterei és az atletikussága, hogy hatékonyan jöjjön le egy-egy blokkolási kísérletről, de a profik között dolgoznia kell majd rajta, hogy ne legyen negatív tényező a futás elleni védekezésben, főleg ha épp a pálya közepén kell dolgoznia, belső linebackerként.

A legnagyobb kérdőjel viszont egyértelműen az, hogy milyen edzői stáb alatt dolgozhat, mennyire lesz modern felfogású edzője. Ez lehet a profi karrierjének legsarkalatosabb pontja, mert ha valaki bekényszeríti őt egy hagyományos belső linebacker posztra, akkor ott nem fog olyan hatékonysággal dolgozni, mintha “szabadjára engednék”. Neki nincs előre meghatározott pozíciója, őt oda kell tenni, ahol adott játékban a legnagyobb hozzáadott értékkel bírhat. Ehhez pedig egy kreatív védőkoordinátor kell, aki olyan felfogást képvisel, mint a Clemsonon Brent Venables.

Összességében

Száz szónak is egy a vége, Isaiah Simmons egy elit tehetsége a 2020-as classnak, egy olyan csillogó gyémántja, amire ritkán tehet szert egy franchise. Nálam egyértelműen top5-ös kalibert képvisel, pont azért, mert óriási hozzáadott értéket tud teremteni egy játékban, külön gameplant kell rá alkalmazni, hogy ne végezzen nagyobb pusztítást. A drafton a plafonja 1/4-en a New York Giants lehet, padlója pedig valahol 1/12-nél a Las Vegas Raiders. Persze, ez nem zárja ki, hogy valaki feljöjjön érte egy csere után, de nagyjából ebben az intervallumban hallhatjuk majd a nevét az idei játékosbörzén.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!