Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Josh Jones

Az idei NFL draft az elmúlt évek trendjeihez képest eltérő módon bőséges kínálatot nyújt a potens, első kört érő offensive tackle-ök tekintetében. Ezen csoport egyik, ha nem a legnagyobb fekete lova Josh Jones a Houston egyetemről.

Ellentétben a legtöbb vetélytársával a posztján, Josh Jones nem a legkiemelkedőbb programok egyikéről érkezik meg a ligába, így sok esélye nincs, hogy őt válasszák ki először a támadófalba. Az viszont könnyen előfordulhat, hogy ő viszi a legtöbbre.

Amikor egy játékos teljesítményébe nehéz belekötni, mert szinte problémamentesen hozza le egyik meccset a másik után, akkor el kell kezdeni vizsgálni a körülményeket. Nyilván a Houston Cougars menetrendjében nem sok nagy kihívással találkozhat egy kiemelkedő tudású, leendő NFL OT. Ez az a toposz, amit Jones esetében mindig elővesznek, kicsit túl is magyarázva a dolgokat.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Amikor a 2015-ös signing day előtt pár nappal Josh Jones megváltoztatta a döntését és az Oklahoma State helyett a Houston Cougars mellett tette le a voksát, végső soron jó döntést hozott. Houstonban négy évig játszhatott, és bár voltak megpróbáltatások a karrierjében, végül eljutott erre a pontra, aminél többet aligha kívánhatna. Nyilván a Big XII marketingje sokkal erősebb, de arról nincs szó, hogy ég és föld lenne a különbség védelmi színvonalban az American konfhoz képest. Jones pont abba a gimibe járt, mint annó Russell Okung, akit aztán az Okie State-karrier egészen a top10-be repített a drafton, de azok más idők voltak. Az elmúlt négy évben a Pokes ugyanúgy nem termelt ki profi tackle-öket, mint az UH.

Szóval Jones jó döntést hozott, de nyilván azt meg lehet érteni, hogy ha a profi megfigyelők többre tartják az Iowa, az Alabama, a Georgia vagy az Auburn pedigréjét. A különbségeket minimálisan elsimítandó, Jones a Senior Bowlon azért megmutatta, hogy a class krémjét is ugyanúgy távol tudja tartani az irányítótól, mint a tulsaiakat vagy a memphisieket.

A Houston Cougars a tavalyi drafton is gyakori beszédtéma volt, Ed Oliver kapcsán. Nála már lerágott csont volt, hogy mennyivel jobb lesz neki NFL környezetben, tapasztaltabb stábbal együtt dolgozni. Abban valóban nagy a különbség az AAC-hez képest. Jones még rátesz erre egy lapáttal, hiszen négy éve alatt négy különböző támadófaledzővel dolgozott, szóval 2020-ban jön egy ötödik. Így is fejlődő mintát mutatott évről-évre, de természetesen pechére a 4. évben érkező szakival találtak legjobban egymásra és tudtak legjobban együttműködni. Mindezt egy 4-8-as mérleggel záró, alsóházi egyetemi csapatban, szóval a korai hype nem véletlen kerülte el Jonest, de a Senior Bowl után már mindenki térképére felkerült, joggal.

Alapvetően egy jó atlétáról van szó, aki a méretéhez képest (6’5″ magas, 319 font a combine-on), remekül mozog, fiatalon a kosárpályán is nagy hasznát vették. Pass protection mozgásban mindig is helyt tudott állni, de a fizikai ereje lassabban nőtt fel a legmagasabb szintre, a mai állapotában viszont már ezzel sincs baj. Egy tapasztalt falemberről van szó, aki megtanulta hogyan nyerje meg a párharcait, ugyanakkor a fejlődési lehetőség is bőven benne van. Idősebb ugyan a legtöbb premier OT-nál az osztályában, de szinte kizárt, hogy elérte teljesítőképessége csúcsát. Ha minden igaz, 225 fontot nyomott, amikor beíratkozott az egyetemre, szóval nem csoda, hogy kellett extra idő és redshirted év, de megérte rá várni. Az élete részévé vált a konditermi látogatás, nem kell noszogatni, csapattásai pedig kapitánnyá is választották.

A PFF adatai szerint 1282 passzjátékból 18-nál engedett nyomást Jones 2018-19-ben, szóval college szinten megkerülhetetlen volt. Mindezt elősorban a kézhasználatának és jó időzítéseinek köszönhette.

Tehát akkor nincs hibája, igaz?

Olyan szintű nincs, ami meggátolta volna a feladatai ellátásában, de nyilván nem tökéletes, amit látunk tőle. Ahogy azt a Packers-drukker bácsi is mutatja, backpedalozik hátrafelé a snap után, megcsillantva a benne élő free safetyt, nyilván ezt fogják tőle elsőre kérni, hogy felejtse el. Alapvetően ronda technikával munkálkodik, egy tökéletesen képzett NFL DE ezeket kihasználhatja eleinte.

Minden jel arra mutat, hogy hallgat az edzőire, szóval formálható játékos. Igazából nincs olyan eleme a futballnak, ahol ne lehetne javítani a mozgásán, de a lábmunka a leginkább égető. Az izomzat növelése automatikusan menni fog tovább. Egy-egy bullrush váratlanul érheti, mivel elsősorban atletikusságára épít minden play elején. A hosszú karjait nem feltétlen használja ki teljes mértékben, hagyott esélyt a védőnek – tudván hogy az nem egy nagy szám. A profik között nem ildomos hagyni, hogy a másik fél vigye be az első ütést.

Jonesnak nincs olyan kiemelkedő attribútuma, mint az elé rangsorolt top falembereknek. Nincs vita róla, hogy Wills képzettebb, Wirfs erősebb, Becton nagyobb, Thomas magasabb szinten edződött, de ha pusztán azt vesszük alapul, hogy ki okozta a legkevesebb bajt a csapatának, akkor Josh Jones a megoldás. Egy támadófalembernél ennyi kell. Arra minimális esély van, hogy egyszer ő lesz a posztja legjobbja, de várhatóan mindig el fogja végezni a dolgát átlag feletti szinten. Főleg ha azt kérik tőle, amiben igazán ügyes – egy pass-heavy rendszerben.

Azok alapján, amit láttunk Josh Jonestól, nem lenne túlzás, ha elvárnánk, hogy már az első edzőtáborában bekerüljön a kezdőcsapatba, és ne húzza le az egységet. Az ilyen játékosok pedig első kört érnek. Ami ténylegesen Jones korai kiválasztási esélyei ellen szól, az a konkurencia, de a jövőbeli sikeresség szempontjából irreleváns, hogy mikor választják ki. Visszatérve az első gondolatra, az American conference-ből az előző években Dion Dawkins futott be irigylésre méltó karriert. A Temple egykori nagymenőjét sokan guardnak könyvelték el és kényszerből lett LT, de gyorsan felvette az NFL ritmust. Jonesból sem lesz guard (annak ellenére, hogy freshman korában próbálgatták ott edzésen), vagy legalábbis nagy pocsékolás lenne. Egy gyenge draftévben még a 1/1-es is tudott lenni egy tackle a Central Michiganről, szóval nem szabad egy legyintéssel Josh Jonest elintézni. Lehet, hogy van olyan csapat, amely őt tartja a legígéretesebbnek a posztján. A pályán látottak alapján nem véletlenül.

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x