Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kristian Fulton

A cornerback továbbra is a legnehezebben felmérhető poszt scouting berkekben, miközben értékük egyre csak nő. Az első körbe várt játékosoknál így különösen fontos, hogy a rendelkezésre álló infomációkat jól tudjuk értelmezni, mert például Fulton esetében kicsit bonyolultabb a helyzet az átlagnál.

HÁTTÉR

Sokáig minden tökéletesen haladt Kristian Fulton karrierjében. A new orleans-i származású játékos a környék legjobb védőjének megválasztva, 5 csillagos besorolással írt alá az állam top egyeteméhez, a defensive back fellegvárnak számító LSU-hoz. Az elképesztően kompetitív secondary szupersztárok garmadáját küldte az NFL-be ebben az évtizedben, de a második vonalas embereik is meg tudtak ragadni NFL keretekben. Elég csak Jamal Adams, Tyrann Mathieu, Patrik Peterson vagy Tre’Davious White nevét mondani, de Donte Jackson, Jalen Mills és Greedy Williams is megél a profi fociból. Szóval a stábok változnak az évek alatt, de az presztizs-kérdés Baton Rouge-ban, hogy a passzvédelem elit legyen, és ennek méltó képviselője lett idővel Fulton, de nehezen indult a dolog.

Történt ugyanis, hogy 2017 februárjában lebukott egy doppingteszten, amikor más vizeletét adta le a sajátja helyett. Balladai homály lengi körül, hogy mi motiválta. A marijuana-fogyasztást a legkönnyebb bekamuzni, de ez már nem is lényeges, mivel aki bekerül az ellenörző-programba, az gyakori tesztelés alanya lesz, és Fultonnak azóta nem volt kihágása.

Így vagy úgy, az NCAA 2 évre elmeszelte az akkor 3 meccs rutinnal bíró freshmant, Fulton pedig ki is ülte az első évet, de együtt dolgozhatott edzésen a társaival. A büntetés felénél fellebezést kért, és nagy harcok árán, 2018. augusztus 23-án visszaengedték az aktív keretbe. A dátum mutatja, hogy a szezonnyitó előtt egy héttel nagyjából.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az első jó indikátor Fulton tehetségét illetően, hogy egy már megénekelt elit DB-állománnyal bíró csapatban 18 hónap kihagyás után, minimális egyetemi rutinnal a háta mögött is benevezték a kezdőcsapatba, és soha többé nem vették ki. Mindezt úgy, hogy az egyik szélen az akkor top corner prospectnek tartott Greedy Williams dolgozott, így minden héten fel kellett készülni, hogy az ellenfél majd a “no name cornert” fogja inkább tesztelgetni. Nem jártak jobban!

(Fura módon Fulton 2019-re is maradt #2, ugyanis az elmúlt évek legdominánsabb freshman cornerbackje is feltűnt a színen Derek Stingley Jr. személyében, az újonc fenomén pedig az egész ország legrettegettebb játékosa lett a posztján igen hamar.)

Fulton lejátszott a pályáról mindenkit, beleértve Greedyt és az ellenfeleket is, de túl közelinek érezte a becsületén foltot ejtő ügyet a múltjában, hogy biztonsággal nekimenjen juniorként az NFL Draftnak, inkább visszatért a tigrisekhez, újabb szezonon át bizonyította rátermettségét, tisztaságát (!) és bajnoki trófea lett a jutalma. 2020 szeptemberben tölti majd be a 22. életévét, szóval túlkorosnak így sem nevezhető.

SZÁMSZERŰEN

Az NFL Combine igazságot tett a 6’0″ magas, 197 fontot nyomó cornerbacknek a 4.47-es 40 yardos és 6.94-es 3-cone idejével többek között, ugyanis senior idényében kicsit darabos volt a mozgása, mivel szeptemberben, a Texas ellen megsérült a bokája, de végiggürizte az idényt. A kellemetlenség miatt őszintébb képet kapunk Fulton top közeli játékáról, ha 2018-as felvételeket nézünk.

Az biztos, hogy nála többet egyik cornerback sem emberezett a draftra jelentkező védők közül, szóval megszokta, hogy nagy a felelősség rajta. Juniorként 41 célbavételből 17 elkapást engedélyezett mindössze, végzősként pedig a passzok 29%-ából harcolt ki (leüti/megfogja) incomplete passzt, ami top3 volt ligaszinten a PFF gyűjtése alapján. Az engedett passer ratingje 74,3 volt legutóbb, előtte csak 65,3.

Egy tökéletes press cornerről van szó, akire nem csak ráfogjuk ezt a titulust, mint a legtöbb prospectnél – ő nem egy nagydarab, fizikális szuperatléta corner, aki a LoS-on nagyon jól mutat az elkapóval szemben, (hiszen ugyanakkora vagy nagyobb), hogy aztán a line of scrimmage-n nyerje vagy veszítse el a párharcait. Fulton az egész pályán át rohan az emberével és idegesíti. Jöjjön a labda a pálya bármely részére, sansza van rá, hogy kipöccinti az elkapó kezéből. Neki ez a játéka.

A LEGJOBB CB OKUDAH MÖGÖTT?

Egyrészt a produkció nem hazudik. Az SEC-ben kiemelkedőt alkotni egymás utáni években nem gyakori. Már tavaly is draftolták volna, ha profinak áll.

Tisztában van vele, hogy mi zajlik a pályán, a legjobb ellenfelek között sem esik kétségbe, teszi a dolgát, mint rendesen. Ha egy idegen űrhajó landolna a pálya közepén, ő akkor is az embere kikapcsolására fókuszálna tovább.

Olyan mintha egy veterán játékost néznék. Sosincs rossz helyzetben, nem veszik el az útvonalak között, tudatosan (ösztönösen?) úgy pozícionálja magát, hogy a játékra hatása legyen. Ehhez szükséges, hogy a laza csípője és a robbanékonysága adott legyen, illetve, hogy olyan laza a mozgása, ami az évek alatt ezzé a kiforott defensive backké tette. Azonnal, első játékhéten is komoly snapeket lehet tőle várni, minimális beszoktató időszak elé néz, már csak a háttere miatt is.

BE SE FÉR AZ ELSŐ KÖRBE?

Fulton stílusa alapján nagy bírkózások főszereplője lesz, és ehhez komolyabb fizikum szokott kelleni. Előfordulhat, hogy drabálisabb elkapók félrepakolják. Olyan is lehet, hogy egy speedster túlfut rajta. Nem a liga átlaga nyilván, de a krémje a wide receivereknek mindig előnyben lesz egy corner ellen, Fulton sem kivétel. Egyetlen NFL csapatban sem ő lenne a legnagyobb, leggyorsabb, legerősebb corner és sok helyen ezek a tényezők kizárják őt az első körből.

Ugyancsak ebbe a témakörbe tartozik, hogy ő nem lesz a legjobban szerelő CB a gyepen. Amelyik csapat sokra tartja, hogy minden játékosával hatékonyan védje a futást, az szintén mást fog keresni helyette.

Ami még érdekes, hogy a box score-okban sokat nem látni a nevét. Nem túl veszélyes a labdára, abszolút nem ball-hawk, szóval aki meccsfordító splash-playeket vár, az csalódni fog.

Tre’Davious, TE VAGY AZ?

A korábbi LSU csapattárs végzős korában látta a gólya Fultont besétálni a campusra, és bár sokszor lusta megoldás azonos iskolából választani hasonmást egy prospectnek, itt most sok minden más is összeáll. White is egy alulértékelt első körös választás volt 2017-ben, a 27. helyen. Kiment előtte Lattimore, Humphrey (oké, oké), Adoreé Jackson, aki gyors és Gareon Conley, akit már ki is pateroltak a Raidersből. White kisebb is mint Fulton valamivel, de kb. ugyanakkorák, és ugyanúgy shutdown cornerként szeretnének nevet szerezni maguknak. A sok sztár között könnyű elveszni a Tigersben, de könnyen lehet, hogy Fulton személyében is megtalálja majd egy playoff-helyen végzett csapat a védelme eljövendő legfontosabb játékosát. Fultonba is beleláthatunk Pro Bowl játékost, nagyobb képzelőerő nélkül is.

[/ppp_patron_only]

18 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ádám Váradi
Ádám Váradi
2020-04-16 12:11

Fultont melyik csapatba látnátok jó fitnek?

Sestertius
Sestertius
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 13:26

Vikes? :)

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Sestertius
2020-04-16 13:36

Jó lenne, én imádom Fultont de ő inkább emberezett az egyetemen. Zimmer meg szereti a cover 2 felállást.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 19:17

Pont ezen gondolkodtam én is egész nap, hogy sok helyen olvastam Fultont a mockokban a Vikeshoz kerülni, de az itteni leírás alapján nem annyira illene a mi rendszerünkbe.
Nem ismerem a srácot, de állítólag Glasdney illene a mi alapvetően zónázós rendszerünkbe. Legalábbis a legtöbb helyen ezt olvastam. Szerinted?

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-16 19:52

Igen szerintem is, alapvetően Fulton jobb, mint Gladney ( nem sokkal). De a séma az sokat számít és Gladney az a corner ebbe a classba aki jól zónázik.. De én nem lépődnék meg azon, hogy ha az első két körben a 3.pickből kettőre CB-t húznánk. Zimmer Jaylon Johnsont is imádja szerintem. Nem tudom miért de én bízok abban, hogy Holton Hill kezdő lesz, mekkora kezei vannak :). De mint Gladney-nek mint Fultonnak nagyon fogok örülni, azért ha egy Tre’Davious White klón bent van 1/22-n vagy 25-ön elgondolkoznék rajta. Amúgy meg bízok abban, hogy Jordan Love bent lesz 1/22-n és feljön érte a Colts, adva a két második körüket. Ideális forgatókönyv lenne a számomra. Te hogy gondolod ezt?

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 20:12

Nagyon jól járnánk egy ilyen cserével! Én sem tartanám ördögtől valónak, ha 2 CB-t húznánk a két első körös választással (WR-t szerintem biztosan nem fogunk választani az első körben). Nekem tetszene az is, ha Ruiz-t hoznánk a másik első körrel (ha még addigra bent lesz). Hillben én is látnék lehetőséget, és akkor szerintem is elég lenne akár egy 3. kört is áldozni a második CB választásra.
A legjobban szerintem is a cserével járnánk. 2/34-re még mindig lehetne húzni egy nagyon jó CB prospectet a legrosszabb esetben. Én még abba is belemennék, hogy a másik pick ne a Colts második, hanem csak a harmadik köröse lenne. Nagyon adnám, mert az első 100-ban 5, az első 150-ben 7 választásunk lenne. Az 3-4 azonnali kezdő szintű játékost jelenthetne, amivel szinte nem is maradnak luk a rosteren. Ebben az esetben tudnánk egy DE-t is jó helyen draftolni, és elengedhetném végre a Griffen történetet. :)

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-16 20:17

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy amíg Griffen szabad te azt nem fogod elengedni :) nekem csak egy elkapó kell a draftról, méghozzá Tyler Johnson a Minnesota Gophers elkapója, nem is értem, hogy egyes boardokon kicsúszik a 150-ből, hogy? Tök jó lenne azt látni, hogy van egy franchise ami törődik a “saját nevelésével” és Antoine Winfield is ott van akiben sokan Tyran Mathieu-t látnak. Ő is Gophers és remélem, hogy egy hét 2nap múlva már Viking lesz. Obj Trade-ről meg annyit, hogy Adam Schefter is cáfolta már a hírt, de vannak olyan pletykák, hogy Kubiak dönt, hogy mi lesz az offensel nem pedig Zimmer. Ami nekem jobban hangzik bármilyen cserénél:)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 22:16

Griffent nehéz elengedni. :) Persze benne van az összeomlás most már bármikor, de a legutóbbi szezonban még bőven elit volt, és szerintem az nagyon sokat segített Hunternek is ahhoz, hogy olyan szezont hozzon le, amilyet hozott. A tavalyi Griffen nagyon hiányozni fog, az idei lehet, hogy már nem ennyire.
Én is örülnék, ha több helyi neveltetés lenne/lehetne a csapatban. Thielen is nagyon jól sült el. Johnsonra még szerintem van is esély, mert nagyjából abban a sávban mehet el legkorábban (3-4. kör) ahol szerintem először elgondolkodunk majd az elkapó választáson. Winfieldet nagyon adnám, már csak azért is, mert az apja révén is erősen kötődik a csapathoz, de arra adig nem látok esélyt, amíg Harris tag alatt nálunk van. Nagyon előre haladott tárgyalásoknak kellene ahhoz lenniük, hogy Antoine hozzánk kerüljön. Bár én titkon nagyon reménykedem benne.
Gondolom Kubiakban Zimmer is jobban megbízik, mint tette azt Stefanskiban. Mondjuk Kubiaknak nehezebb is lenne megmondani, hogy mit csináljon. De szerintem alapvetően már tavaly is őt tükrözte az offense, és a 2 évvel ezelőtthöz képest annyira nem is volt rossz, főleg ha azt nézzük, hogy biztos volt súrlódás közte és Stefanski között. Ráadásul gondolom, hogy már eleve azért került ide Kubiak, mert Stefanskiban nem bízott eléggé Zimmer. Azt továbbra is tartom, hogy nem annyira az elkapó szekció a gond nálunk, azért a Thielen, Rudolph, Johnson, Smith Jr. kiegészülve Cokkal nagyon sok helyen elfogadnák gondolkodás nélkül. A támadófalon viszont mindenképpen javítani kell, főleg a fizikális DL-ek ellen. Cousins bárkinek bárhova odadobja a zsugát, ha megkapja a megfelelő időt.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-16 22:22

“Wienfield-re nem látok sok esélyt” pont ma meetingelt a Vikings DB személyzettel:) Sharpe-ot még ki is hagytad a személyzetből, meg fura módon Alexander Hollins-ban is van valami. Az hogy Wild Cardban felmerték küldeni a pályára és még kapott is targetet. remélem nevelik még és nem lesz a Roster áldozata, jó lenne két Guard a draftrol. Jonah Jackson Robert Hunt/ Kevin Dotson mondjuk

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 22:31

Úgy legyen!
Végül is korábban is mondtam, hogy Harris megtartásának ennyiért csak akkor van értelme, ha esetleg CB-ként szeretnénk őt tovább foglalkoztatni. Ekkor mondjuk felszabadulna a safety hely Winfield számára.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-16 23:00

El kell cserélnünk nem lenne jó ennyit költeni a két safetyre, valami nagyobb csereüzletnek kellene hogy a része legyen

acsdav2
acsdav2
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 20:22

A cover 2-ben a cb emberezik általában. Bár zónázhat is, de a cb-k inkább a mélyeket szokták védeni, mint cover 3 vagy 4-ben.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-16 20:22

A cover 2-ben a cb emberezik általában. Bár zónázhat is, de a cb-k inkább a mélyeket szokták védeni, mint cover 3 vagy 4-ben.

acsdav2
acsdav2
2020-04-16 20:27

“a defensive back fellegvárnak számító LSU-hoz”

2022-re pedig majd várható lesz Derek Stingley Jr. aki szerintem Ramsey-nél és Okudah-nál is jobb prospect lesz :)

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x