Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Patrick Queen

Az LSU az utóbbi években arról lett nevezetes, hogy számos remek defensive back került ki innen az NFL-be, de oda kell figyelni a linebackereikre is: Devin White, Deion Jones, Kwon Alexander után újabb ígéretes prospect érkezik a ligába. Queen draftpozíciója emelkedett talán a legnagyobbat az idei prospectek közül az utóbbi tíz hónapban, hiszen a legutóbbi szezon elején még nem volt kezdő. Tapasztalansága ellenére a játékának több eleme olyan szinten van, amely előrevetíti, hogy sikeres lehet a profik között is, ehhez adott a kiemelkedő atletikussága is.

Háttér

Patrick Queen 1999 augusztusában született, ezzel az egyik legfiatalabb játékosnak számít az idei drafton.  Középiskolában remek baseballjátékos volt, amellett, hogy focizott futójátékos és linebacker poszton. 3 csillagos recruit volt, ha nem kap ösztöndíjajánlatot az LSU-tól, a baseballt választotta volna. Így viszont hasonlóan járt, mint Devin White: RB-ként nem számoltak vele, mert jól álltak ezen a poszton, így linebacker lett belőle végül az egyetemen. Első évében minimális játéklehetőséget kapott, aztán másodévesen Devin White egy félidős eltiltásának köszönhetően került be a kezdőbe, végül négy meccsen kezdett is. A UCF elleni Fiesta Bowlon már ő regisztrálta a legtöbb szerelést csapatában. Ennek ellenére a 2019-es szezon első három meccsén sem számoltak kezdőként vele, kellett Michael Divinity füvezés miatti 6 meccses eltiltása is, hogy előrelépjen. Ezután folyamatosan fejlődött Queen, ami végül is a nemzeti döntőben csúcsosodott ki, ahol ő lett a védő MVP. Felmerül a kérdés, ha ilyen teljesítményre is képes, miért nem került korábban a kezdőbe. Erre az LSU főedzője, Ed Orgeron azt válaszolta, hogy azért, mert a futás ellen ekkor még nem védekezett elég jól.

Testfelépítés, atletikusság

A 6’0 magas, 229 fontos Queen alulméretezettnek számít posztján a profik a között, viszont emlékezhetünk, hogy a nagyjából hasonló alkatú (és atletikussággal rendelkező) Roquan Smith is magasan kelt el a drafton. Ami mind a két játékosnál probléma, hogy rövidek a karjaik, ami problémát jelenhet coverage-ben, szereléseknél, és akkor, ha a le akarnak válni a blokkokról. Smith végül 1/8-on kelt el, de ő előtte két szezonban nyújtott jó teljesítményt a Georgiában. Queen atletikussága szintén kiemelkedő, gyors, robbanékony, ruganyos a mozgása. Mivel jelenleg 230 font alatt van, mindenképpen erősödnie kell a profik között, különben a futás elleni védekezés során problémái lehetnek. A fekvenyomás nem a legfontosabb felmérők egyike, de egy rövid karú linebackertől 18 ismétlésnél többet várnánk. A Combine-on a 40 yard második lefutása után megsérült a combizma, de ez nem tekinthető súlyosnak. Csapattársa volt a linebacker sorban Jacob Phillips, aki szintén elkelhet az idei drafton. Phillips két évig volt kezdő a Tigersben, de őt csak a középső-hátsó körök valamelyikébe várják, mégpedig azért, mert nem rendelkezik olyan atletikussággal, mint Queen, ami behatárolja a potenciálját coverage-ben.

 

Személyiség

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Queent mindenképpen dicséret illeti azért, mert ilyen rövid időn belül felnőtt a feladathoz, és vezér tudott lenni a pályán. Ehhez hozzájárult az, hogy 2019. nyarát azzal töltötte, hogy az ellenfelek támadóegységeit tanulmányozta videón. Magabiztos játékos, aki azzal motiválja magát, hogy kigyűjti azokat a cikkeket, amelyekben rosszat írtak róla, és ezeket beteszi a telefonján háttérképnek. Nagyszájúnak is lehetne nevezni, az Oklahoma elleni playoff meccs előtt odamondott a Soonersnek, kritizálta a támadófalukat, a futójátékosaikat, és megüzente nekik, hogy dominálva lesznek. Utólag ebbe nehéz belekötni, mert valóban így történt. Annak ellenére, hogy viszonylag tapasztalatlan, gyorsan olvassa a játékokat, és jól pozícionálja magát ahhoz, hogy megcsinálja a szerelést. Vezetői képességei megmutatkoztak a pályán is, instruálta társait, a negyedik hét után már ő hívta a playeket a védelemben. Ezek szintén olyan dolgok, amelyek érettebb játékosokra jellemzőek.

Játékstílus, képzettség

Tipikus modern linebackernek nevezném, aki nem nagy darab, nem erős, viszont az atletikusságának köszönhetően nagy területet tud bejátszani, és képes arra, hogy futójátékosokkal, tight endekkel felvegye a kesztyűt coverage-ben, ami igazán fontos tulajdonság ma az NFL-ben, és elvárás egy magasan draftolt LB-től. Queen remekül tud irányt váltani, robbanékony, ezek nagy szerelési hatótávolságot biztosítanak neki. Backpedalja gyors, ruganyos csípőinek köszönhetően nagy potenciállal bír coverage-ben. Zónázásnál jó ösztöneinek köszönhetően gyorsan le tudja zárni a passzsávokat. Emberfogásban elsősorban RB-k ellen volt. A screen passzokat jó érzékkel szagolja ki, és regisztrál ebből negatív yardos szereléseket. Itt Travis Etienne, a Clemson futójátékosa bánta mindezt:

[gap height=”10″]

Ami a negatívumai közé tartozik, az a labdaérzéke. Az egyetemen összesen egy interceptiont szerzett, és két passzt ütött le. Ebben a játékban hiába tapad jól Najee Harrisre, későn fordul meg és nem találja a labdát, amiből touchdownt szerez az Alabama.

[gap height=”10″]

Viszont az az egy interception megér egy misét. Itt elsőre azt gondolhatná az ember, hogy Tua Tagovailoa nem látta Queent, és szimplán rossz dobást hajtott végre. Azonban nem egészen így történt. Az Alabama irányítója pont felé néz a snap után, akit jól beetetett Queen azzal, hogy előadta, hogy underneath route-on követi Jerry Jeudyt, ehelyett DeVonta Smith dig route-ját támadta, majd meg is szerezte az interceptiont. Az LSU – Alabama rangadó egyik kulcsfontosságú játéka volt ez.

[gap height=”10″]

Futás ellen szintén láthatunk ígéretes védekezést tőle. Ebben a játékban fürgeségét használva elkerüli, hogy Tremayne Anchrum, a Clemson tackle-je rátegye kezeit és ezáltal blokkolni tudja, majd megcsinálja a negatív yardos szerelést. Sebességének köszönhetően hamar odaér a backfieldre.

[gap height=”10″]

Szerelési technikája viszont nem mindig ideális. Itt konkrétan csúnyán elhibázza a szerelést Trevor Lawrence ellen. Technika mellett a rövid karjai is hátrányt jelentenek e téren.

[gap height=”10″]

Összegzés

Lehet, hogy nem mindenkinek lesz szimpatikus a nagy szája miatt, de az mindenképpen megsüvegelendő, amit 2019-ben hajtott végre Queen. A szezon elején talán csak ő bízott abban, hogy a 2020-as drafton az első körben kelhet el. Nemcsak, hogy folyamatosan és gyorsan fejlődött, a legjobb teljesítményeit a legerősebb ellenfelek ellen (Alabama és Clemson) nyújtotta. Az, hogy ilyen kevés meccsel a háta mögött vezéregyéniség tudott lenni, nem mindennapi dolog.

Negatívumai értelemszerűek, ezek egyrészt a testméretéből, testi erejéből fakadnak, ami részben limitálja a játékát, hiszen nem fogják arra kérni, hogy álljon be a lyukakba. Amennyiben fürgeségével nem tudná elkerülni a második szintre átérő falembereket, úgy könnyen fennakadhat a blokkokon. Ez problémát jelenthet számára blitzelésnél is. A további hiányosságai tapasztalatlanságából fakadnak, amiken tud változtatni. Először is a szerelési technikáján kellene javítani, a Pro Football Focus statisztikái szerint 14 elhibázott szerelési kísérlet fűződött a nevéhez 2019-ben. Aztán előfordult, hogy túlfutott a játékon, mert csírájában akarja elfojtani, hogy ne kelljen a blokkolókkal foglalkoznia, lehetne tehát fegyelmezettebb. Előfordult, hogy play action passzal zavarba lehetett hozni. Labdaérzéke nem kiemelkedő, 1 INT, 2 PBU és 0 FF szerepelt a neve mellett.

Amelyik csapat Queent draftolja, az gyorsaságot fog vinni a linebacker sorba, nemcsak az atletikussága miatt, hanem mert ösztöneinek hála képes hamar felismerni a játékokat, ami lehetővé teszi számára, hogy teljes sebességgel játsszon. Olyan játékost kap, aki terror lehet az ellenfél backfieldjén azzal, hogy sok negatív yardos szerelést mutat be. Agilitásának, ruganyos csípőinek köszönhetően a coverage lehet a fő erőssége a profik között, és megoldható feladat számára, hogy levédekezze a tight endeket, futójátékosokat, de akár még a slot elkapókat is. Mindezen okokból kifolyólag Queen hiányosságai ellenére első körös besorolással bír nálam.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!