Connect with us

Prémium cikkek

Késő bánat? – Rams FA-értékelő

Kevés ember ismeri be őszintén, ha hibázik, de Les Snead (GM) ezúttal elég bátor volt, így a várakozásokkal ellentétben meglepően mozgalmas szabadügynökpiaca volt a Ramsnek. Kevés anyagi mozgástér és sok feladat állt a csapat előtt – nézzük, hogy sikerült megoldani a feladatot. 

 

Távozók

 

A csapatnak előzetesen mindössze két reális cut opciót találtam a lenti táblázaton látható összeg növelése érdekében, és mind Matthews, mind Robey-Coleman esetében meg is lépte ezt a Rams. Utóbbi érdekesebb, ugyanis nem nyújtott rossz teljesítményt és a kivágásával spórolt 4 millió dollár sem túl sok – egy jó slot corner szerintem bőven megéri ezt a pénzt. Matthews tavaly már leszálló ágban lévő veteránként tért haza (Kaliforniában született, ide járt egyetemre), de ez a projekt érthető okokból egy év után véget is ért. A régi fényét már nem érte el és tudtak rajta spórolni 3.75 millió dollárt.

A várható move-okon túl pedig jött egy eléggé meglepő, de végső soron érthető döntés: a csapat elköszönt Todd Gurley-től. Les Snead hozott egy rossz döntést, amikor nagyon megfizetett egy running backet (amit megtesz megannyi más GM is), de belátta a hibáját.

Gurley formája visszaesett, az egészségügyi állapota sem teljesen tisztázott, miközben csak vitte a pénzt. Egy rossz döntés pedig sose legyen alapja egy másik rossz döntésnek, így csak azért megtartani Gurley-t, mert 2 éve nagyon sok pénzt adtak neki, nem lett volna helyes döntés. Még úgy sem, hogy idén és még jövőre is 10-10 millió dollár dead money-t kell elkönyvelni utána.

 

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A fent említett három játékossal azonban csak tovább nőtt az amúgy sem kifejezetten rövid távozók névsora.  Cory Littleton a csapat legjobb és gyakorlatilag egyetlen normális belső linebackere volt. Előzetesen is jó piac volt jósolható számára és végül évi 12 millióért költözött a Raiderssel együtt Las Vegasba – a megtartására előzetesen sem volt sok esély, de nélküle nincs bevethető játékos a védelem közepére.

A másik érzékeny távozó Dante Fowler. Matthews-zal együtt a csapat kezdő pass rusher duóját alkották tavaly és bár nem voltak a liga legjobbjai között, Fowler egyértelműen karrier évet hozott. 15 sack és összesen 67 siettetés, mindkettő a legtöbb pályafutása alatt. Az évi 16 milliós átlag az az összeg, ami a játékos irányából érthető igény egy ilyen jó szezon után, de szerintem az első percben eldöntötte a vezetőség, hogy ezt nem ők fogják tudni (és akarni) megadni neki.

A secondaryben a csapat gyakorlatilag első számú safetyje, Eric Weddle visszavonult, míg egy hasznos játékos, Marqui Christian szerződése is lejárt. Érdekesség, hogy a 2019-es szezon 8 legtöbbet pályán lévő védőjéből Donald, Rapp és a sikertelen ravenses “kitérő” után visszatérő Brockers marad csak 2020-ra a csapatban.

Ritkán emeljük ki, de a speciális egység is gyengült. Zuerlein személyében egy top kicker távozott, míg Nelson a csapat első számu returnere volt. Utóbbit bőven lehet pótolni a draft hátsó köreiben vagy akár UDFA igazolással, de a rugó poszt nem az, ahova dézsából öntenék a ligába a jobbnál jobb játékosokat.

 

Érkezők

A távozók ismeretében látható, hogy nagyon sok poszt lett bizonytalan, ám a mennyiségi pótlás helyett a Rams inkább próbált csak néhányat befoltozni, azokat viszont talán biztosabb játékosokkal.

 

A támadófal nem volt túl jó a tavalyi évben, de láthattunk pár fiatalt tisztességgel helyt állni. Ennek ellenére mind Austin Blythe, mind Andrew Whitworth visszatért a csapathoz. Előbbi szerintem piszkosul jó áron: még ha nem is volt tavaly olyan jó, mint a SB-menetelés évében, egy stabil kezdőnek mondható, akinek az összeg duplája se lett volna nagyon ördögtől való. Persze az 1 éves szerződés miatt jövőre újra foglalkozni kell vele és kétlem, hogy kétszer ilyen olcsón maradásra lehetne bírni.

A veterán LT ellenben nem kis meglepetésre 3 éves szerződést írt alá, miközben már jócskán benne van 38. életévében. Még mindig egy jó vak oldali tackle-nek mondható Andrew, de a szerződés hossza így is meglepő, hacsak nem elhatározott szándéka Brady karrierjét követni és még 40-es évei elején is aktívan játszani. A visszaigazolása teljesen jó lépés, az összeg is reális szerintem, egyedül annak hosszába tudok nagyon picit belekötni. De ezekkel az igazolásokkal legalább próbálják a közepesre visszazuhant támadófal legjobbjait megtartani, ami jó irány szerintem.

A másik csapatrész, ami prioritást élvezett a FA alatt a védőfal volt. Donald a liga legjobbja, de mellette Brockers szerintem méltatlanul kevés említést kap. Az első hírek arról szóltak, hogy távozni is fog és csatlakozik a Baltimore-hoz, ám az egészségügyi felmérőn megbukott, és végül visszatért a Ramshez picivel olcsóbban. Ugyanakkor időközben a csapat már leszerződött Brockers mondhatni fiatalabb kiadásával, A’Shawn Robinsonnal, a korábbi Lions-védőfalember mellé pedig nem látom nagy értelmét Brockerst is visszaigazolni. Persze így a liga egyik legjobb belső védőfala állhat össze, de talán luxus három megfizetett DT, miközben nincs a csapatban minőségi LB és a CB-sor is vékony.

Végül pedig Fowler helyetteseként(?) Leonard Floyd csatlakozott a Los Angeles-i csapathoz relatív drágán. Floyd egykor 1/9-es választott volt, de sose tudta hozni azt a szintet, amit egy ilyen magasan draftolt OLB-től az ember elvárna. Persze továbbra is egy nagyon sokoldalú játékos, hisz elég atletikus ahhoz, hogy zónázási feladatokat is ellásson passzvédekezésnél, azonban az elsődleges feladata az irányító siettetése volna, amiben még úgy sem tudott kiemelkedő lenni, hogy 2 évet töltött Khalil Mack és Akiem Hicks mellett a Bearsben. Ennek fényében az 1 éves prove it szerződés nem hülyeség, de 6-7 millió dolláros fizetéssel, nem 10 millióssal.

Összegzés

 

Az offense ralatíve egyben maradt, a távozó Todd Gurley-ért pedig nem kár, őt a Brown – Henderson duó is képes lehet pótolni. A védelem azonban sokat gyengült.

A védőfal nagyon masszív lesz, de egyszerre nem lesz annyit a pályán a Donald – Robinson – Brockers trió, hogy mindenképp szükséges lett volna ennyit áldozni a posztra. A fal szélén Floyd messze nem üti meg Fowler szintjét, és még Matthews is távozott. LB konkrétan nincs és Ramsey-n kívül is csak Hill említhető meg a corner sorban. Weddle visszavonult és bár Taylor Rapp jó SS lehet, mellé John Johnson nem tudom, mennyire illene. Ha az a duó így nem működik, akkor még szükség lesz FS-re is.

Hiányposzt tehát akad, továbbá találni azért olyan területet, ahol ugyan darabra megvan a csapat, de elférne az upgrade. A Ramsey-trade következtében viszont az első körös választása nem lesz idén a Ramsnek, és összesen is csak 6 pickje lesz a drafton, ami nem lesz elég minden lyuk befoltozására.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!