Connect with us

Játékos Portré

Chuck Noll – Az Acéldinasztia Kovácsa II. rész

Ha az NFL legnagyobb edzőit szokták említeni, akkor a legtöbb esetben Lombardi, Landry, Paul Brown, és a többi hasonlóan legendás edző neve szokott felmerülni. Mindegyikük kiérdemelte, hogy beszéljenek róla, azonban egy név rendszeresen hiányozni szokott ezekből a felsorolásokból. Valakit állandóan ki szoktak felejteni, pedig az ő érdemei semmivel sem maradnak el a többi edzőjétől. Sőt, bizonyos tekintetben túl is szárnyalta őket. Ez az edző Chuck Noll, aki egy teljesen reménytelen csapatból épített fel egy dinasztiát.

A történet első része itt olvasható

Két élet

A Steelers az 1974-es Super Bowl-győzelme hatalmas ünneplést vetített előre. Noll azonban nem ünnepelt, ő már a következő szezonban gondolkodott. A játékosainak is annyit mondott, hogy szép győzelem volt, de ennél még jobbak is lehetnek, szóval mindenki készüljön a következő szezonra. Nollnak igaza lett, a Steelers játékosok valóban jobbak lettek, és mindjárt a következő évben sikerült újra Super Bowlt nyerni, ezúttal a Cowboys ellen.

A két Super Bowl-győzelem egymás után végleg Pittsburghre fordította az emberek figyelmét, és a liga igazán ekkor döbbent rá, mennyire keveset is tudnak a Steelers edzőjéről. Noll ugyanis egy rendkívül szűkszavú, elzárkózó személyiség volt, aki nem szerette a rivaldafényt. Ő jobban szeretett a háttérben maradni, de két ilyen győzelem után ez már nem volt lehetséges. Számtalan interjút kellett adnia, amiket nem igazán élvezett, és minél gyorsabban szeretett volna túljutni rajtuk. Ennek megfelelően az interjúk során a kötelező köröket lefutotta, de soha nem mondott többet, mint ami feltétlenül szükséges volt. Sőt, ha úgy gondolta valamire nem akar válaszolni, akkor arra nem válaszolt.

Utóbbi szokása amiatt alakult ki, hogy még a korai éveiben elkövetett egy hibát egy ilyen interjú során. Egy meccs után az újságírók egy bekapott TD-vel kapcsolatban kérdezték őt, és Noll elmondta, hogy az újonc Mel Blount embere szerezte a TD-t. Ennek a kijelentésének az lett a következménye, hogy a következő meccsen, mikor egyesével kifutottak a játékosok, akkor a közönség kifütyülte Blountot. Ezt meglátván tudatosult benne, hogy nem jó ötlet minden kérdésre válaszolni, mert a kimondott szónak beláthatatlan következményei lehetnek.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!