Connect with us

Játékos Portré

Chuck Noll – Az Acéldinasztia Kovácsa I. rész

Ha az NFL legnagyobb edzőit szokták említeni, akkor a legtöbb esetben Lombardi, Landry, Paul Brown, és a többi hasonlóan legendás edző neve szokott felmerülni. Mindegyikük kiérdemelte, hogy beszéljenek róla, azonban egy név rendszeresen hiányozni szokott ezekből a felsorolásokból. Valakit állandóan ki szoktak felejteni, pedig az ő érdemei semmivel sem maradnak el a többi edzőjétől. Sőt, bizonyos tekintetben túl is szárnyalta őket. Ez az edző Chuck Noll, aki egy teljesen reménytelen csapatból épített fel egy dinasztiát.

A legjobb iskola

Chuck Noll 1932-ben született Cleveland városában egy német felmenőkkel rendelkező család legfiatalabb tagjaként. Noll családja sok tekintetben merev volt. Nagyon elzárkóztak a külvilágtól, soha nem beszéltek senkinek az érzelmeikről, sem a problémáikról, és nemcsak a külvilágiakkal, de a saját családtagjaikkal is nagyon távolságtartóak voltak. Noll nővére, Rita Denninger azt is elmondta, hogy a családban nem volt szokás megölelni egymást, vagy bármilyen más módon szeretetet kifejzni a másiknak. Ez a nagyon merev, távolságtartó magatartás pedig végigkísérte Noll teljes életét.

A footballal Noll már a középiskolában megismerkedett, ahol elsősorban még a támadósorban kapott szerepet, aztán az Dayton egyetemen a védelemben linebacker poszton játszott többnyire. Az egyetem végeztével Noll előtt két út nyílt meg, vagy ledraftolja őt egy NFL csapat és profi footballjátékos lesz, vagy tanárnak megy, ugyanis imádott tanítani és az egyetemen is pedagógiát tanult. Végül előbbi következett be, ugyanis 1953-ban a 239. választással a Cleveland Browns draftolta.

Noll a Brownsnál kettős szerepkört kapott, a védelemben linebackert, a támadóknál pedig guardot játszott. 7 évet töltött a Brownsnál, és ezalatt 2 NFL-bajnokságot nyert. Az egyik leginteligensebb játékosa volt a csapatnak, és emiatt az edzője Paul Brown egy különleges feladattal is megbízta. Ekkoriban a playhívások még nem úgy működtek, mint ma, sokszor az irányító találta ki, mi legyen, és az esetek többségében nem volt a hívások mögött semmi háttér. Paul Brown ezt megreformálta, ő maga hívta a játékokat, és egy külön játékost bízott meg mindig azzal, hogy a playek után kifusson hozzá, megjegyezze mit mond neki, majd visszafusson, és elmondja a többieknek is. Ez a játékos pedig Noll volt.


A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!