Connect with us

Minden ami NFL

5+1 csapat, amelyik vissza fog esni idén

Igen, ez még mindig azon pontja az évnek, amikor minden szurkoló bizakodik a saját csapata esélyeit illetően, minden franchise fejlődött és jobb teljesítményt rak majd le az asztalra a tavalyihoz képest. Ez viszont nyilvánvalóan nem lesz így minden egyes esetben, így a nagy javulás előtt álló csapatok után most hoztunk 5+1 olyan gárdát, amelyiktől visszaesés várható 2020-ban. 

Green Bay Packers

Azt hiszem a Packers a legegyértelműbb versenyző ezen a listán és ezzel még a saját szurkolóik nagy része is egyet fog érteni. Már tavaly is az volt az általános álláspont, hogy ennek a csapatnak nem kellett volna 13 győzelemmel végeznie és nem volt ott az NFC két legjobb együttese közt erősséget tekintve. Ez pedig nyilván azzal jár, hogy jó eséllyel vissza fog esni a gárda 2020-ban.

A Packers 2018-ról 2019-re 6 győzelemmel javította mérlegét. Warren Sharp adatai alapján az utóbbi 30 évben 52 ilyen csapat volt és ebből 18 volt olyan, amelyik 12+ győzelemig vitte. A harmadik évben mindegyik legalább két győzelemmel, a 18-ból 13 pedig legalább négy győzelemmel esett vissza, átlagban pedig 5,9 győzelemmel számláltak kevesebbet. A Packers esetében ez egy 7-9-es mérleget jelentene 2020-ban, de ha mind a 32 csapatot vizsgáljuk, akkor várhatóan 8-8-as mérleget tud majd összehozni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Packers tavaly 9 olyan mérkőzést játszott, amely egy labdabirtoklásnyi különbséggel dőlt el, ebből pedig 8-at meg is nyert. Ezek alapján a Football Outsiders szerint inkább egy 10 győzelmes csapatra hasonlítottak a Sajtfejek. Két éve egyébként három ilyen győzelme volt a gárdának, ebből is látszik, hogy ez hosszabb időtávot nézve beáll az átlagosra, így egyértelmű visszaesés várható a Packerstől.

Főleg ha megnézzük azt is, hogy erősítés egyáltalán nem jött a holtszezonban, LB és RT poszton cseréltek egyet, de legfeljebb stagnálás várható, ha nem visszaesés, a drafton pedig senki nem érkezett, aki idén sokat tudna hozzátenni a játékhoz. Azt is hozzátehetjük, hogy jóval nehezebb a csapat sorsolása az ellenfelek irányítóit nézve, a sok tavalyi interception újonc és gyenge irányítók ellen jött, idén erre kevésbé lehet majd számítani. Nincs a Packersnél egyértelműbb visszaeső jelölt idén.

Seattle Seahawks

Ha csak matematikai, statisztikai alapokat nézünk, akkor a Packers mellett a Seahawks a legegyértelműbb visszaeső jelölt. A Hawks a hatodik legegészségesebb csapat volt tavaly, emellett nyolcadik legszerencsésebb volt fumble-ök terén, a harmadik legjobb turnovermutatót hozta össze, de ami a legdurvább, hogy 10-2-es mérleg sikeredett egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken.

És mondhatnánk erre, hogy a Seahawks mindig jó szoros meccseken és Wilson egy zseni ilyen helyzetekben, de akkor hogy magyarázzuk az előző évek egy labdabirtoklásnyi teljesítményeit? Ezek így néznek ki a Wilson-érában:

  • 2012: 5-5
  • 2013: 5-3
  • 2014: 3-3
  • 2015: 2-5
  • 2016: 5-3-1
  • 2017: 4-6
  • 2018: 5-6
  • 2019: 10-2

A legjobb mutató 5-3 volt ebben a 8 évben, a 10-2 pedig teljes mértékben fenntarthatatlan ilyen szempontból. Ezt egyszerűen nem fogja tudni megismételni a csapat, így a Hawks mérlege nagyon jó eséllyel vissza fog esni. Esetleg kompenzálhatna ilyen statisztikákat a keret erősödése, a sorsolás könnyebbsége vagy edzői filozófiaváltás, de egyik sem húzható rá a Seahawksra.

New England Patriots

Tavaly úgy kezdte a szezont a Patriots, mint egy domináns gárda, amelynek akár a címvédés is összejöhet. A védelem történelmi magasságokban volt statisztikailag, az idény feléig veretlen volt a csapat. Már akkor is mondtuk, hogy bajok lehetnek még a szezon második felében, a védelem annyira azért nem jó, a támadósor pedig akadozik. Ez ki is jött az év végén: 4-4-es mérleg, majd gyors playoff-búcsú következett.

A védelem még úgy sem tudná megismételni a tavalyi teljesítményét, ha mindenki maradt volna, hiszen a liga legkönnyebb sorsolása után most nem fognak átlagosan a 27. legjobb támadósorokkal szembenézni – ahogy tették az első nyolc fordulóban tavaly –, és +21-es turnover-mutatót sem lehet fenntartani. Arról nem is beszélve, hogy a teljes linebackersor kiürült Collins és Van Noy távozásával, illetve a vezér Hightower opt outolásával, ezen kívül Chung is lemondta a szezont. Vannak tehát kérdőjelek a defense-ben is, de ennek ellenére összességében azért egy jó egységet várhatunk a labda ezen oldalán.

A túloldalon viszont nehéz azt várni, hogy átlagon felüli egység jöjjön össze. A támadófal jó, de Scarnecchia távozása nem segít. Az elkapók rendkívül lassúak és rosszak, a futók gyengék, tight end meg igazából nincs is. A legnagyobb problémát viszont a végére hagytam: Tom Brady távozását. Így Cam Newtonnal kell nekivágni az idénynek és a 9. legnehezebb sorsolásnak. Egyébként van fantázia és potenciál ebben a házasságban, de azért minimális felkészüléssel kérdőjelek is bőven akadnak.

Ha ez a csapat ismét 12 győzelmet tudna összehozni, az kvázi emberfeletti teljesítmény lenne és Belichick (és ha ez összejön, talán még inkább McDaniels) zsenije előtt mindenki leborulhatna ismét.

Houston Texans

A Texansnak van az egyik legjobb fiatal irányítója a ligában, így a csapat padlója mindig relatíve magasan lesz. A QB-n kívül viszont már nagyon nehéz olyan egységet találni, ami átlagon felülinek mondható. Az elkapókban egyébként Hopkins nélkül is lehet fantázia, ha mindenki egészséges tud maradni (Fuller mondjuk úgysem tud), de ezen és JJ Watton kívül nagyon gyenge a keret.

A tavalyi 10-6-os mérleg pedig túlzónak tűnt teljesítmény alapján, a Football Outsiders szerint inkább hasonlított egy 7-9-es gárdára a houstoni alakulat. Az egy labdabirtoklásnyi meccseken 8-3-as mérleget sikerült felmutatni és a Texans volt a negyedik legszerencsésebb csapat fumble-ök tekintetében. Egyébként a Texans lett az utóbbi 20 évben a harmadik együttes, amely mínusz 7-es (vagy rosszabb) pontkülönbséggel legalább 10 győzelmet össze tudott szedni. Ezek az adatok visszaesésért kiáltanak.

New York Jets

Tavaly úgy éreztem, hogy túlteljesített a Jets a 7-9-es mérleggel, így adja magát, hogy jelentős erősítések hiányában idén vissza fog esni. Vannak ez ellen is statisztikai érvek egyébként, hiszen a legsérültebb csapat volt tavaly a Jets és a második legszerencsétlenebb fumble-ök tekintetében, tehát ezekben a mutatókban várható a javulás. Ellenben tavaly 5-2-es mérleget értek el egy labdabirtoklásnyi különbségű meccseken, ami regresszióhoz vezethet. A sorsolásuk ráadásul a liga könnyebb végéről a nehezebbe ugrik át, egész konkrétan a 3. legkeményebb menetrendje lesz a Jetsnek, ami szintén nem sok jót vetít előre.

A védelem két legjobb játékosa nem lesz bevethető (Adamst elcserélte a csapat, Mosley pedig opt outolt), a CB sor katasztrófa és pass rusherek sincsenek, így nehéz igazán jól teljesíteni – habár azt is merjük el, hogy Gregg Williams mestere annak, hogyan hozzon ki egy legalább átlagos teljesítményt egy pocsék keretből. Nem lesz egyszerű dolga most sem ezzel a játékosállománnyal, az biztos.

A támadók meg tele vannak kérdőjelekkel. Sam Dardnoldnak minden évben van egy jó periódusa, amúgy meg gyengélkedik. Az elkapói kérdőjelek egy újonccal, meg a karrierje során egy negyed jó szezont felmutató Perrimannel. A támadófal szintén zenész, hiszen ugyan érkeztek új emberek, de senki sem világverő (Becton majd lehet az, de nem feltétlen újoncként), ráadásul az összeszokottság hiánya nagyon meg fog látszani az edzések nélkül, négy új falembert kellene beépíteni a rendszerbe. És akkor a végére tenném azt a kis érdekességet, hogy Adam Gase utolsó három támadósora (ahol ő hívta a playeket) a 31., 26. és 27. helyen végzett hatékonyságban. Szép kis resumé.

+1 Tennessee Titans Ryan Tannehillel

A Titans csak plusz 1-ként került fel a listára, mert nem várok tőlük év végi mérleg szerint nagyobb visszaesést, de amit Tannehill beállása óta produkált a gárda, az nem fenntartható. Ugyebár 7-4 jött össze Tannehillel (ez 10-6-ot jelentett volna egész szezonra vetítve), de nem elhanyagolható a két kör menetelés a rájátszásban, amihez képest mindenképp visszalépést várok a csapattól.

A Titans volt a harmadik legegészségesebb csapat a 2019-es évben és a 9. legszerencsésebb fumble-ök tekintetében. Ezek mind visszaesést mutatnak, ellenben a sorsolása rendkívül egyszerű lesz a gárdának (2. legkönnyebb), épp ezért nem fértek fel teljes jogúként a listára, csak plusz egyesként, hiszen a tavalyi 9-7-es mérleg megismételhetőnek tűnik.

Amit viszont Tannehill leművelt tavaly, az nem. Az 1970-es AFL-NFL egyesülés óta csak két irányító volt, amelyik legalább 70%-os pontosságot és próbálkozásonként legalább 9 yardot tudott felmutatni. Joe Montana 1989-ben és Ryan Tannehill 2019-ben. A Titans irányítója egy bő yarddal vezette a Y/A listát tavaly (9,6), ami abszurd szám, Maddenben szoktam ilyeneket összehozni legfeljebb.

Emellett a Next Gen Stats alapján első helyen végzett Completion Percentage Over Expectation mutatóban, ami azt mutatja meg, hogy a várhatóhoz képest mennyire volt pontos egy irányító. Továbbá nyomás alatt is a legjobb passer ratinget produkálta és 10 air yard fölött teljesített ilyen helyzetekben, ami szintén abszurd szám. A nyomás alatti statisztikák egyébként is nagyon fluktuálni szoktak, így nem várható, hogy stabilan hozza ezt. Végezetül pedig a red zone-ban is brutális statisztikákat tett fel a Titans a táblára: 86,7%-ban TD-t tudott szerezni, amire az utóbbi 20 évben nem volt példa a ligában.

Egész egyszerűen lehetetlen, hogy ezt meg tudja ismételni Tannehill (és a Titans), nem lesz top 3-as irányító, mint tavaly volt. Egy átlagon felüli, top 10-es irányító lehet persze 2020-ban is, hiszen a támadókoordinátor Arthur Smith jónak tűnik, a rendszer és a játékosok is jók körülötte, de ennyire kiemelkedő biztosan nem lesz. Ez pedig elég lehet egy kisebb visszaesésre, habár ahogy fentebb írtam, a könnyű sorsolás ezt kiegyenlítheti mérlegszinten.


Honorable mentionként hozhatjuk akár a Ravenst is, a 14-2-es mérleget nehéz lesz megismételni, de szerintem a Ravens továbbra is nagyon jó csapat lesz. Szintén nem lesz egyszerű ismét 13 győzelmet szereznie a Saintsnek és a 49ersnek sem. 

(Sorsoláserősségek és egy labdabirtoklásnyi meccsek mérlege via Warren Sharp, sérülésfaktor via Football Outsiders, fumble luck via Football Perspective)

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!