Connect with us

Játékos Portré

A dílerből lett MVP

Üveget tört egy nő arcába, többször kapták el marihuána birtoklásért, mint gyorshajtásért, mégis segített bezsebelni a Steelersnek a hatodik bajnoki címet. Drogügyletek, pohárper, agyatlan hozzászólások és egy olcsó trade – bemutatjuk Steelers és a Jets egykori csillagát, Santonio Holmest!

Pénz, drogok, fegyverek és az atlétika

Santonio Holmes 1984 márciusában született Dél-Floridában, ott is töltötte gyerekkorát, de nem volt épp egy leányálom. Édesanyja egyedül nevelte őt egy olyan környéken, ahol magas volt a bűnözés, pörgött a drogkereskedelem és annak fogyasztása is.

“A családtagjaim és barátaim közül sokan árultak illegális szereket, könnyű pénzszerzési mód volt. Bevallom, én is benne voltam. Sokszor jöttem el az iskolából, vagy sokszor be sem mentem, hogy a sarkon áruljam a szereket. Egy nap rájöttem, hogy én nem ezt akarom. Focizni akarok, tanulni akarok és legfőképp nem akarok börtönbe kerülni fiatalon. A legfurcsább az, hogy egyáltalán nem volt erre szükség. Volt pénzünk fedezni a mindennapjainkat, volt mindig mit ennünk, mégis belekeveredtem, mert mindenki csinálta, ez volt a normális.

Az is teljesen bevett szokás volt, hogy minden vasárnapi templom után elmentünk nyúlra vadászni a barátaimmal, nem volt benne semmi különös. Nagyon sok minden zajlott abban a kisvárosban a túlélésért”

– mesélte Holmes azon ritka alkalmak egyike során, amikor hajlandó volt a gyerekkoráról nyilatkozni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Santonio szép lassan kimaradt tehát az illegális szerek árusításából és minden idejét a sportnak szentelte. Kosárlabdázott, atletizált és természetesen focizott is. Minden helyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ráadásul olyan csapatba került, amely nálánál egy-két évvel idősebb játékosoknak adott lehetőséget. Kétszer segítette futballcsapatát állami döntőbe, 4×400 méteres váltóban szintén kétszer nyert állami versenyt, mely során egyéni és iskolai rekordidőt állított fel, és kosárlabdában is sorra nyerte a meccseket.

Gimnáziumi éveit a Glades Central középiskolában töltötte, szülővárosában. A körülmények ugyan nem változtak, de Santonio teljes mértékben kerülte a bajt. Egy nap hazaérve az iskolából édesanyjával látták, hogy lyukak éktelenkednek a lakásuk falán, valamint drogot is találtak bent. Ideje volt elköltözni, hogy olyan életet élhessenek, amilyet megérdemelnek.

Eredményeire felfigyeltek az egyetemek is, Holmes pedig az Ohio State mellett tette le a voksát. 2003-tól 2005-ig volt a csapat kiemelkedő elkapója és ez idő alatt 2295 yardot és 25 touchdownt szerzett, ami egyetemi szinten a top 5-nek számított. Innen egyenes út vezetett az NFL-be, és bár sokan úgy gondolták, korai lenne neki az első kör, végül a Steelers a 25. helyen kiválasztotta, pedig előtte már jó pár éve nem draftolt elkapót az első körben a csapat.

“Alig akartam elhinni, mikor Kevin Colbert felhívott és megkérdezte, hogy szeretnék-e a Steelersben játszani. Egyszerűen fantasztikus érzés volt. Édesanyámnak súgtam a nagy hírt, neki is könnybe lábadt a szeme. Valóra vált az álmom, hogy profi lehessek.”

A veszélyes kettősség

A tehetsége nem volt kérdés, már újoncként sokat vártak tőle, ám a remek kvalitásaival együtt érkeztek a balhék is: tavasszal csendháborítás, nyáron pedig családon beüli erőszak vádjával került a törvény elé. Előbbit a büntetés kifizetésével megúszta, utóbbi ügye viszont bíróság elé került, hiába kérte a felesége, hogy ejtsék a vádakat. Így indult hát meg Holmes első edzőtáborába.

Aligha ilyen bemutatkozásra számított, de a pályán azért igyekezett elhessegetni a magáról kialakult negatív képet a csapatnál. Már rookie-ként sok lehetőséget kapott, és ugyan döcögősen indult a karrierje – 5 fumble-t is összehozott – szép lassan belejött a profi játékkal járó nyomásba. A hatodik héten a hét újonca elismerést is megkapta, és többek között annak köszönhetően, hogy Cedrick Wilson helyett be kellett ugrania, az évet végül 824 yarddal zárta.

A következő szezonban már vezette a ligát elkapott yardok és TD-k tekintetében, miközben egyre jobb kapcsolatba került csapattársaival és irányítójával, Ben Roethlisbergerrel. Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben, erre 2008-ban újra elkezdődtek Holmes drogproblémái.

A rendőrök marihuánát találtak nála, ami miatt le is tartóztatták. Santonio bevallotta, hogy fogyasztott is a szerből pár nappal korábban és nem ellenkezett a rendőrökkel szemben. Együttműködése végett és amiatt, mert rendkívül kis mennyiségű szer volt a birtokában, figyelmeztetéssel és pénzbírsággal elengedték. Emiatt a csapat edzője, Mike Tomlin nevelő célzattal egy meccsig a padra küldte.

“Miután nem jelent meg a tegnapi edzésen, úgy döntöttünk, hogy az inaktívak közé helyezzük a következő meccsen. A helyzete egyfajta figyelemelvonást okozott, egyfajta őrültséget és szeretnénk a lehető legkevesebbre csökkenteni ez ilyen esetek számát. Ez tűnt a megfelelő megoldásnak ahhoz, hogy újra kézbe vehessük a dolgokat”

mondta az eset után a csapat mestere.

A szezon további részében eléggé átlagos teljesítményt nyújtott és 821 yarddal és öt hatpontossal zárt. Egyre kevesebb labdát kapott a mérkőzéseken, csökkent iránta a bizalom. A Steelers azonban ismét rájátszásba jutott és egészen a Super Bowlig menetelt, ahol a renitens elkapó örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Körülbelül fél perc maradt hátra a meccsből és az Arizona Cardinals vezetett 23-20-ra, amikor a Steelershöz került a labda. Az ellenfél vörös zónájáig szépen eljutottak és Roethlisberger feltéve mindent egy lapra, megküldte a labdát a pálya sarkába, Holmes felé. Az elkapó három Cardinals védő között halászta le a játékszárt és lábujjheggyel még érinteni tudta a talajt. Nem elég, hogy elképesztő meccset produkált (131 yardot szerzett), de még a fenti elkapásával meg is szerezte a győzelmet a Steelersnek, amiért később a mérkőzés MVP-jének is megválasztották.

Pohárper, agyatlan hozzászólások és olcsó trade

Úgy tűnik jót tett Santoniónak, hogy ekkora sikert ért el csapata legnagyszerűbb mérkőzésén, ugyanis a 2009-es szezonban brillírozott. Elsődleges célpontnak számított immáron, 1248 yarddal és öt hatpontossal gazdagította a csapatát. Épp ezért ért mindenkit – legalábbis a helyi Kék fényt nem követőket – arculcsapásul a hír , hogy a remek elkapót a Steelers mindössze egy ötödik körös pickért cserébe elpasszolta a New York Jetsnek.

Hogy ennek mi volt az oka? Az, hogy Holmes szokásához híven ismét szembe került a törvénnyel. Egy floridai bárban töltötte az éjszakát, ahol valami oknál fogva poharakat kezdett dobálni. Az egyik eltalált egy nőt, bizonyos Anshonoe Millst, akinek a szeme alatt egy vágás éktelenkedett az eset után. Holmes ugyan odament hozzá bocsánatot kérni és végül nem lett vádemelés dologból (csak egy csinos kis kártérítési per), de ez nem hatotta meg a ligát, Santonio egy négymeccses eltiltással gazdagodott.

Ezzel azonban nem volt vége a történetnek, ugyanis az eset után Holmest megtaláltak Twitteren a rajongók, ő pedig az egyikük hozzászólása alá szó szerint azt írta: “öld meg magad”. Hogy ki provokált kit, az lényegtelen, ilyet egyszerűen nem szabad írni a közösségi oldalra (nemcsak neki, másnak sem). De még itt sem ért véget az elkapó kálváriája, pár nappal később ismét saját magát keverte bajba, mikor azt írta a Twitterre, hogy “wake and bake” – ez a kifejezés az ébredés utáni drogozásra vonatkozik és ilyet kiírni profi játékosként a lehető legnagyobb hülyeség.

Holmes egyébként többször részt vett elvonó programokon, miután alkalomadtán elmondta vagy épp kiderült, hogy szert használ. Mindezek után a legszebb az egészben, hogy Holmes azt találta mondani a médiának, hogy a fiókját feltörték és ő sosem veszekedett egy emberrel sem kommentekben, sosem küldött senkit a halálba és sosem írta ki, hogy drogozik. Innentől mindenki eldöntheti magának, hogy mit hisz el.

A Steelers egyébként nem járt rosszul, a Holmesért kapott ötödik körös picket a csapat elcserélte a Cardinalsszal többek között egy hatodik körösre, aminek pedig egy bizonyos Antonio Brown lett a vége (és minő véletlen, ő sem búcsúzott túl szépen).

Még Rex Ryan is ledöbbent

Ilyen előélettel indult hát útjára Santonio a Jets csapatában, és ott is maradt négy éven át. 2010-ben és 2011-ben viszonylag ugyanolyan teljesítményt nyújtott: 7-800 yardot és kevesebb, mint 10 TD-t produkált, nem alakultak valami fényesen tehát a dolgai. Ennek ellenére 2011-ben aláírt a Jetsszel egy 5 éves, $50 milliós szerződést, aminek fele garantáltan az övé.

Egész jó pénz egy átlagot hozó elkapóért cserébe, nemde? Pláne, hogy egyre több gond akadt vele, egyre többet veszekedett csapattársaival, edzőivel, és magasról tett mindenkire, továbbá teljesítménye is egyre inkább romlott.

“Bejött a huddle-be, és mindenkivel kiabált, mintha teljesen bekattant volna. Konkrétan kiszállt az egész meccsből. Leült és a negyedik negyedben nem ment vissza a pályára. Leült a sisakja nélkül a padra és már az sem érdekelte, hogy mi megy a pályán. Pár hete kezdődött az egész, és egész szezon alatt ez ment”

mesélte egyik névtelenséget kérő csapattársa. Még az akkori főedző, az amúgy a balhés játékosaival is általában jól kijövő Rex Ryan is ledöbbent Holmes ámokfutásán:

“Csak a pályát néztem és azon tűnődtem, hogy hol lehet, miért nem áll odakint. Kérdezzenek meg nyugodtan bárkit, én sosem ültettem le. Sosem mondtam neki, hogy nem menjen vissza a pályára”

A dicstelen vég

A 2012-es évet Holmes szinte teljes egészében kihagyta, miután a negyedik héten a San Francisco 49ers ellen a lábfejében lévő izmok szétszakadtak. Mindez elkapás közben: emiatt elejtette a labdát, amit a 49ers védői szedtek össze és vissza is hordták TD-re. Ez volt az utolsó megmozdulása 2012-ben.

Ezután már nem volt visszaút. 11 mérkőzésen játszott a következő szezonban, összesen 456 yardot és egy TD-t szerzett –ennyit a nagy pénzről és a Steelers egykori csillagáról. Márciusban elengedte őt a New York-i csapat, és bár a Bears adott neki még egy esélyt, kilenc meccs alatt csak nyolc elkapást jegyzett 67 yardért, így még a szezon vége előtt kivágták. Soha többet nem lépett már pályára az NFL-ben. 2017-ben ugyan visszatért a Pittsburgh-höz, de csak azért, hogy onnan vonulhasson vissza.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!