Connect with us

Playbook

Cover 1, a Patriots-rendszer – avagy a legjobb coverage a fociban

Ez az „agresszív akarok lenni a futás megállításában és a könnyű, rövid passzok ellen, a pálya közepét pedig teljesen le akarom zárni” védekezés. Nick Saban szerint a Cover1 a legjobb coverage a fociban, és a jelek szerint Bill Belichick is teljesen egyetért vele (ahogy én is, de ez talán kevésbé érdekes), hiszen erre építette fel a Patriots védelmét.

A Cover1 védekezés az első dolgok közt van, amit megtanítanak a fiatal védőknek, ugyanis az alapja rendkívül egyszerű: egy safety hátul a pálya közepén, a többiek embert fognak (egy védőnek nem marad embere, neki lehet váltogatni a szerepkörét). Pofon egyszerű – legalábbis az alapok elmélete, azért jól kivitelezni már nem olyan könnyű.

A Cover1-et agresszív felfogásnak tekinthetjük, hiszen csak egy safety marad hátul a pálya közepén, ráadásul általában a cornerbackektől is azt kérik, álljanak az elkapóik arcába (press man) és nagyon szorosan őrizzék őket. Ezért ha nem elég tehetségesek a játékosok a secondaryben – a free safetynek nem elég jó a range-e, a CB-k nem elég jók emberezésben -, akkor a formáció sebezhető hosszú játékok ellen. De még a sokat zónázó csapatok is sokat használják ezt harmadik kísérleteknél, ahol a nagy játékok kockázatát felülírja a nyereség, azaz a punt kikényszerítésének lehetősége.

Az Inside The Pylon alábbi grafikáján láthatjátok, hogyan néz ki ez a pályán. Itt épp base formációban van a védelem, mivel az offense 21 personnelt választott, de nyilván tökéletesen működik ez nickelben is mondjuk 11 personnellel szemben, csak cseréljünk ki egy futót elkapóra, egy linebackert pedig cornerbackre.

A “szabad ember” sokoldalúsága

Négy védőfalemberrel számolva és free safety hátralépésével tehát 6 játékos marad emberezni, ha passzjátékról van szó. Viszont legfeljebb öt támadó mehet útvonalra, így marad egy „felesleges”, szabad emberünk. És épp emiatt lesz nagyon sokoldalú a Cover1 formáció.

A Cover1 nagyon jó védelem futás ellen, hiszen egy plusz ember lesz a boxban, tehát a védelem oldalán lesz az előny. Ha a fenti képnél és a 21 personnelnél maradunk, akkor alapesetben a boxban egyenlően, 7 a 7 ellen vannak a blokkolók, az öt támadófalember + tight end + fullback vs négy védőfalember + három linebacker kiüti egymást, így a futónak valahol lenne szabad átjárása. Viszont megérkezik a képbe a strong safety, aki fellép a boxba, így pedig már a védők vannak előnyben és sokkal jobb esélyük van a futójáték megfogására, lesz egy szabad ember, akinek le kell tudnia vinni a futót.

A futójáték ilyen szempontból egyszerű, nagyrészt a boxban lévők száma dönti el a play sikerességét. Persze lehet cifrázni a dolgokat, de a mi szempontunkból most pont elég ennyi is: a védők többen vannak a boxban, így sokkal nehezebb ellenük futni.

A passzjáték már egy érdekesebb téma, és itt jön be leginkább a séma sokoldalúsága. Ez a szabad emberünk – aki maradjon egyelőre a strong safety – ugyanis több feladatot is kaphat. Egyrészt mehet blitzelni, azaz siettetni az irányítót, hogy annak minél előbb kelljen szabadulnia a labdától, remélhetőleg előbb, mint hogy a szoros emberfogásból elszakadna valaki. Be is duplázhat valakit az emberünk, ha nagyon veszélyes célpontról van szó, akit két embernek kell őriznie.

Ezen kívül pedig visszaléphet zónázni is, ezzel még jobban lefedve a középre menő, rövid/középtávoli passzokat – ez a leggyakoribb. Ezt hívjuk egyébként “Cover1 Robber” játéknak, az elnevezés pedig arra utal, hogy “rablóként” viselkedik ez a játékos és megpróbálja ellopni az irányító labdáját. A Cover1 ellen gyakran használnak keresztező útvonalakat, ez a játék ezt a gyengeséget hivatott kiküszöbölni (részben). Ezt egyébként soksor úgy fűszerezik meg, hogy a snap előtt Cover2 formációt mutatnak a védelmek, majd a strong safety fellép középre, a free safety pedig hátralép középre, ezzel ugyebár elrejtették eredeti szándékukat, az irányító mást olvasott snap előtt, mint snap után.

Az alapgondolat: a pálya közepére terelni mindenkit és ott lezárni mindent

A támadósorok az NFL-ben akkor a legsikeresebbek, ha a pálya közepét támadják, főleg középtávoli labdákkal. Steven Ruiz adatai alapján a 11-20 yard közötti, középre menő labdák próbálkozásonként 0,74 várható pontot adtak hozzá a támadósorhoz (EPA/attempt), ami a legtöbb volt tavaly, ez volt messze a “legtermékenyebb” része a pályának. De bármilyen távolságra is nézzük, a pálya közepét hatékonyabb támadni, mint a szélét, hiszen ezek rövidebb és könnyebben kivitelezhető dobások.

Nem véletlen – és lesz majd még szó róla bővebben -, hogy a Patriots volt a kivétel a “szabály” alól, Belichick fiai -0,06 EPA/passz mutatóval dolgoztak a védelemben ilyen helyzetekben, magasan verve a mezőnyt (a Chiefs volt a második 0,12 EPA/dobással). Azért nem véletlen, mert a Patriots használta a legtöbb Cover1 formációt a ligában, ennek pedig épp az a lényege, hogy középre terelnek be mindenkit, ott pedig lezárnak minden sávot.

A Cover1 alapgondolata, hogy a cornerbackek a szélről befelé terelik, befelé csatornázzák az elkapókat azzal, hogy a külső válluknál állnak fel (kivéve, amikor nem, de erről később). Ezzel pedig az elkapók a free safety és a szabadon mozgó játékos fennségterületére érkeznek meg, ahová nagyon nehéz bedobni a labdát.

A defense tehát elveszi a rövid és a középre menő útvonalakat, így maradnak a szélre menő és mély labdák, amik jóval nehezebbek, főleg gyengébb irányítók esetében. Láthattuk tavaly, mennyire hihetetlenül jól használta ki a Patriots védelme az év első felében a gyenge ellenfeleket.

Nick Saban tanításai és a Patriots-rendszer

“Úgy gondolom, hogy a Cover1 a legjobb coverage a fociban. Egyértelműen. Nem tudják futtatni a labdát. Az irányítónak a szélre kell passzolnia. Nincs lehetősége megdobni a könnyű passzokat, mint mikor zónázol.”

– mondta Nick Saban még a ’90-es évek elején egy gimis edzőknek tartott fejtágítón.

Nick Saban és Bill Belichick kapcsolata nagyon hosszú időre nyúlik vissza, így nem meglepő, hogy a Patriots is ezen elvek mentén építette fel a védelmét.

Sok csapat szeretne folyamatosan emberezni, azonban a legtöbbeknek ehhez nincsenek meg a megfelelő játékosaik. A Patriots mellett a Lions emberezett a legtöbbet tavaly (Patricia miatt nem meglepő), azonban EPA alapján a 29. legjobb volt csak a csapat a ligában. Ebből is látszik, hogy meg lehet próbálni másolni a Patriotsnál használt rendszert, de ez önmagában semmire sem elég, ha nem építed fel a csapatod rendesen – de ez egy másik téma.

A Patsnek viszont megvannak az emberei. Gilmore a liga legjobb játékosa a posztján és ő áll a legközelebb a shutdown cornerback titulushoz a ligában, bárkire rá lehet állítani egy az egyben. JC Jackson fizikalitásban veszi fel a versenyt a nagyobb elkapókkal, Johnathan Jones tudja tartani a leggyorsabb elkapók sebességét is, Jason McCourty pedig egy okos és relatíve gyors veterán, akit szintén lehet játszatni. Devin McCourty a range-e miatt kiválóan használható pálya közepi free safetyként, cornerback múltja miatt pedig akár a slotban is megállja a helyét. Patrick Chung pedig tökéletes “szabad ember”, aki fel tud lépni a linebacker sorhoz besegíteni a futáshoz, emellett tight endekkel is felveszi a versenyt. Ezzel az emberanyaggal tökéletesen lehet Cover1 védelmet játszani.

Nick Saban a “szabad embert” (aki ugyebár általában egy linebacker vagy egy safety, felküldött személyzettől függően) egyébként “rat”-nek, tehát patkánynak hívja, ami úgy gondolom, jól szimbolizálja a szerepkörét, hiszen genyó módon lopja el a pálya közepére érkező “sajtot”.

Saban tanításai közül pedig a cornerback pozícióját és pontos követési feladatát emelném ki, mint legfontosabbat. Ezeket úgy alakította ki, hogy az irányítónak minél kisebb helyre kelljen bedobnia a labdát, tehát Saban megpróbálja ilyen apróságokkal is minimalizálni az “ablakokat”.

A cornerbackek pontos pozícióját elsősorban az határozza meg, hogy hol van a védőnek a segítsége. Cover1-ben alapesetben a pálya közepén, hiszen itt van a free safety és a rat is, így tehát a cornerback elsődleges feladata az, hogy befelé terelje az elkapót. Épp ezért alapesetben az elkapó külső vállához fog felállni, ezzel befelé terelve az elkapót a segítsége felé. Azonban előfordulhat, hogy az elkapó annyira a szélen áll fel, hogy a középen lévő védők valójában nem nyújtanak elég segítséget, hiszen a cornerback és a rat, illetve a cornerback és a free safety közt túl nagy a távolság.

Erre találta ki Saban az úgynevezett dividereket – mondjuk úgy, hogy határolóvonalakat. Ez mutatja meg a cornerbacknek, hogy valójában van-e elég segítsége középen vagy sem. Ha az elkapó a határvonalon túl, az oldalvonalhoz közelebb áll fel, akkor nincs elég segítség középen.

Ezek a határolóvonalak pedig attól függenek, hogy a labda a hashmarkokon belül hol van. Ha a pálya közepéről indul a snap, akkor az oldalvonal melletti számoktól két yarddal kifelé lesz ez a határolóvonal. Ha a közelebbi hashen van a labda, akkor négy yarddal kifelé, ha pedig a túloldali hashen van a labda, akkor a számok széle lesz a határoló. Így:

Ez a határoló határozza meg, hogy a cornerbacknek hogyan kell dolgoznia, hogyan kell őriznie emberét. A határoló nem csak snap előtt, hanem snap után is fontos, ugyanis ha kívülről indulva mégis befelé tud menni a WR, akkor a cornernek alkalmazkodnia kell és változtatnia kell a technikáján. Ezt hívja Saban “position maintenance-nek”, tehát a pozíció megtartásának.

HA AZ ELKAPÓ A HATÁROLÓVONALON BELÜL ÁLL FEL

Ebben az esetben a cornerbacknek a külső vállához kell felállnia és befelé kell terelnie, ugyanis ott a segítsége a közelben. Ezen kívül “trail” technikát kell alkalmaznia, azaz engednie kell, hogy az elkapó megelőzze, és ott kell loholnia szorosan a nyomában. Azért kell így játszania, mert belülről nagyobb helye van az elkapónak kifelé vágó útvonalakat futni, így kívülről őrizve a védőnek lesz előnye ezeknél az útvonalaknál. Ha röviden/középtávoliként befelé megy az útvonal, akkor ott van a rat kisegíteni, ha pedig mélyre megy a labda, akkor ott van a free safety – ezért teheti meg a CB, hogy kvázi lemarad egy lépéssel az elkapótól.

Itt láthatjátok az első videón, miért nem jó belső vállon védekezni határolóvonalon belül, a másodikban, harmadikban és negyedikben pedig hogy hogyan kell tökéletesen alkalmazni a szabályokat:

HA AZ ELKAPÓ A HATÁROLÓVONALON KÍVÜL ÁLL FEL

Eddig azt láttuk, hogy a Cover1-ben mindig próbálják befelé terelni az elkapókat a cornerbackek. Ez alól kivétel, ha a határolóvonalon kívül áll fel a WR, ugyanis itt már túl messze lenne a középső segítség. Így pedig más lesz a CB feladata, most belülről kell fedeznie az elkapót, el kell lehetetlenítenie a befelé vágó útvonalakat és az oldalvonalat kell segítségként használnia, ugyanis itt a kifelé vágó útvonalak (corner, out) nem működnek a pálya szélének közelsége miatt. Ezen kívül most nem maradhat le a WR-től, hanem “felette” kell védekeznie, tehát egy lépéssel előrébb kell járnia, nehogy egy go útvonalon megégessék.

A fentiekből látható, hogy igazából egyetlen igazán szabad útvonal van ebben a coverage-ben, ha sikerül jól kivitelezni. Ez pedig deep comeback útvonal, vagy a back shoulder passz, ami az egyik, ha nem a legnehezebb passz egy irányító repertoárjában.

Itt láthatjátok az első videón, miért nem jó külső vállon védekezni határolóvonalon kívül, a másodikban, harmadikban és negydikben pedig hogy hogyan kell tökéletesen alkalmazni a szabályokat:

ÍGY JAVÍTSD KI A SÉMÁD LEGNAGYOBB HIBÁJÁT

Nyilván egyik séma sem tökéletes és nem megoldás mindenre. Általában egy Cover1 védekezés ellen sok corner úvonalat futtatnak és általában jól is működnek (0,26 EPA/play), azonban ez ellen tavaly a Patriots védekezett a legjobban az egész ligában (-0,88 EPA/play). A külső vállon felálló cornereket ugyanis nem tudják megkerülni az elkapók, hogy aztán előnyös helyzetbe kerüljenek.

Ezen kívül a pick playek jól működnek a Cover1 ellen, ezt elég nehéz kikerülni, de mondjuk Malcolm Butler megoldotta a Super Bowlon. A motionök, bunch formationök lehetnek még hasznosak Cover1 ellen, hiszen ezek miatt nem tudnak press mant alkalmazni a cornerek, tehát nem tudnak az elkapók arcába állni a line of scrimmage-en, off coverage-ből pedig kicsit nehezebb a fenti szabályokat tartani – persze nem lehetetlen.

A legtöbbet használt gondolat a Cover1 ellen viszont a keresztező útvonal. Ebben az esetben ugyanis az elkapó szimplán el tud futni az őrzője elől (aki ugyebár trail technique-et alkalmaz), és a cornerback könnyen meg tud akadni a pálya közepén a forgalomban, így pár lépéssel lemarad az elkapóról. Itt jön a képbe a rat és az úgynevezett Man Match Coverage – ennek is több vállfaja van, például Invert, Cross vagy Alert.

Általában a Cover1-et játszó csapatoknál a “szabad ember” a pálya közepén zónázik és figyeli az irányító szemét, hogy elcsenhessen egy labdát. A Patriotsnál viszont nem feltétlen ez a helyzet, hanem ha a fent említett keresztező útvonalról van szó, akkor a rat átveszi a cornerback emberét és követi őt a pálya másik oldalára. Így tehát a rat emberezni fog, a helyére pedig beáll az a cornerback, aki átengedte az elkapóját. Megbonyolítja a helyzetet, ha két oldalról két keresztező útvonalat küld az offense a védelemre. Ebben az esetben a rat átveszi az első CB emberét és követi a túloldalra, az első CB pedig átveszi a második CB emberét és megy vele vissza a saját helyére, így a második CB veszi át a rat helyét középen.

Ezt persze okos játékosok és kiváló edzői tevékenység nélkül lehetetlen véghezvinni. Azok viszont vannak New Englandben bőven.

(Felhasznált források: Steven Ruiz, Matt Bowen, HP Football, Inside The Pylon)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!