Connect with us

Kupaktanács

Kupaktanács #8 – Az NFC Least “álomcsapata”, újonc és nagy öreg irányítók

Az NFC East olyan gyenge idén, hogy szinte csak akkor lenne esélye a rájátszásban, ha az egész csoportból válogatnánk össze a legjobb játékosokat és egy álomcsapattal állnánk ki. El is képzeltük, hogy nézne ez ki, de lesz szó az újonc- és a nagy öreg irányítókról is.

Az NFC Least annyira gyengén szerepel, hogy a négy csapat együtt nem tesz ki egy normálisabbat. Ha a csoport egy álomcsapatot küldhetne a rájátszásba, hogy nézne ki?

katonadani: Hú, nem egyszerű, és lehet még ez a keret sem lenne igazán versenyképes. Az irányítójáték mindenhol borzasztó és első fél év alapján biztos nem Wentz lenne a legjobb, de talán belőle tudom kinézni egyedül, hogy bármire is képes lehet a playoffban. Elkapóknál McLaurin és Cooper egyértelmű, harmadik legyen CeeDee Lamb, habár Travis Fulgham megérdemelné az első 9 forduló alapján, de még nem hiszem el eléggé a srácot, illetve Slayton nevezése sem lenne butaság. Tight endben egyértelműen Dallas Goedert. A támadófalban kis posztváltásokkal össze lehetne hozni egy Lane Johnson – Brandon Scherff–Jason Kelce–Zack Martin–Morgan Moses ötöst, ami elég jól nézne már ki. A védőfalban Chase Young–Fletcher Cox–Leonard Williams–DeMarcus Lawrence kapna szerepet, a linebackereknél Blake Martineznek lehet egyedül bérelt helye, mellé csak potenciál miatt kerüljön mondjuk Leighton Vander Esch. A CB sorban Kendall Fuller, James Bradberry és Darius Slay szerepelne nálam, ami elég jól mutat, a safetyk viszont borzasztóak, jobb híján Rodney McLeod és Jabrill Peppers, i guess.

Renningan: A potenciál és az ezt megelőző szezonokban mutatottak alapján Wentz lenne a kezdő irányító, de idén botrányos, ráadásul úgy, hogy még szerencséje is van (hét INT-et érő passzát ejtették el a védők). Ez egy rövidtávú projekt, így én inkább Daniel Jonesszal futnék neki rájátszásnak: ezer hibája van, de még így is kevesebb, mint Wentznek és overall minden téren jobban játszik. Az elkapók közül McLaurin és Cooper adja magát, de Lamb helyett én simán bevállalnám Fulghamet a kezdőben. A futóposzt a QB-hez hasonlóan nehéz, mert Zeke Elliott a legnagyobb név, de idén botrányos, az újonc Antonio Gibson ellenben elég ügyes, így a forma alapján ő lenne az emberem. Tight endekből sincs valami jó felhozatal: Ertz IR-en van és eddig is gyengén játszott, Dalton Schultz és Evan Engram egészségesen hoz pocsék játékot, így én is maradok Goedertnél, aki IR-ről jött vissza, így még benne nem érkeztünk csalódni (de ha mondjuk választani kellene J.D. McKissic és Goedert között, akkor előbbire voksolnék). A védelmet illetően többnyire egyetértek Danival.

(Ha valaki nem követné az Instagramunkat: Bármilyen hihetetlen, még mindig van matematikai esély arra, hogy az idén botrányos NFC Leastből mindenki bejusson a rájátszásba! Ehhez az kell, hogy 1) a 2-6-os Washington megnyerje az összes mérkőzését, beleértve az Eagles és a Cowboys elleni csoportmeccseket; 2) a 2-7-es Giants nyerje meg a következő hat meccsét, majd kapjon ki a Cowboystól; 3) a 2-7-es Cowboys ugye kapjon ki a Washingtontól, majd nyerje meg a maradék hat meccsét, 4) a 3-4-1-es Eagles pedig kapjon ki a Giantstől, a Cowboystól és a Washingtontól, a maradék öt meccsét pedig húzza be. Ezen kívül a Bucsnak, a Seahawksnak és a Cardinalsnak nem lehet jobb mérlege 8-8-nál (ilyen a Cowboys és a Giants mérlege), míg a Saintsnek és a Packersnek úgy kell megnyernie a csoportját, hogy 9-7-es mérlege legyen, a Ramsnek pedig 9-6-1-gyel kell behúznia a divízióját, egyszer ikszelve a Seahawksszal. Amennyiben mindez megtörténik, akkor ráadásul a Washington lesz az első kiemelt!)

alatriste: A megoldási javaslat még működő képes is lehetne. Ha végignézek ezen a kezdőn, azt kell mondanom, hogy nem is olyan vészes. A QB-m Wentz lenne, de persze csak mert Dak sérült és a többi csapatban még nála is gyengébb a felhozatal – bár Alex Smith mint unortodox megoldás tetszene. Futó poszton egyértelműen Antonio Gibson az emberem. TE legyen Dalton Schultz, bár főleg azért, mert a Philly emberei sokat voltak idén sérültek. Az elkapó szekció a csapat legerősebb pontja lenne talán. Scary Terry–Cooper–Fulgham a sorom, de a Lamb–Shepard kettős is akár jöhetne. A támadófal szélein kissé bajban vagyok, mert LT Dillard és Smith sérülése miatt nincs túl sok. Legyen nálam is a Johnson–Moses duó a széleken (honorable mentionként pedig megemlíteném a Giants idei újoncát – noha nem az 1/4-es Thomast, hanem a 3. körös Peartöt, aki ugyan csak pár meccsen játszott, de ígéretesnek néz ki.). A fal közepe: Martin–Kelce–Scherff, no brainer.

A védőfalban a Chase Young–Fletcher Cox–Daron Payne–Brandon Graham sort tenném. Aldon Smith, Lawrence és Sweat is jó szezont fut, így ez nehéz volt – ami a támadóknál a WR sor, az a védelemben az edge rusherek. A LB felhozatal viszont nem ilyen bőséges. Vander Esch–Martinez duó legalább szállítaná a tackle-öket. A corner sorban Fuller mögött nagy a harc a többi helyért, de végül a Bradberry, Darby kettőst vinném mellé. Slay maradt le kicsivel. A safety duó Rodney McLeod–Jabrill Peppers legyen.

Milyen hatása lehet Herbertre, hogy kiválóan teljesít, de folyamatosan veszít/chockerkedik a Chargers?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

katonadani: Reméljük, hogy semmilyen. Nem nagyon emlékszem olyan irányítóra az utóbbi évekből, aki ennyire jól játszott volna újoncként, de folyamatosan kikaptak volna – főleg ilyen lélekölően -, így nehéz múltbéli példákra hagyatkozni a kérdésben. Ez persze nem meglepő, hiszen ha egy QB jól játszik, akkor azért jó eséllyel becsúsznak győzelmek is. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy meg tud törni ez irányítókat mentálisan, igazából csak remélni tudjuk, hogy Herbert fejében ez nem okoz nagy törést és folytatni tudja az eddigi játékát. Nagy kár lenne, ha olyan sorsra jutna, mint David Carr, bár az kicsit más helyzet volt azért.

Leonidasz007: Hosszútávon ez rémesen lélekölő és magabiztosság gyilkoló dolog lehet, de talán még nem tartunk itt. Herbert szerencséjére a média az ő jó teljesítményét is eléggé hype-olja, ebből pedig rengeteget meríthet. Ellenben hosszútávon frusztrálttá teheti az embert és akár egy idő után az elvágyódás gondolata is megszülethet a fejében.

Renningan: Szerintem ez Herbertet legfeljebb frusztrálhatja, de az önbizalmának nem fog ártani – nem miatta kap ki a csapat. Ha rosszul játszana vagy sokat hibázna, akkor már más lenne a helyzet, de jelenleg kvázi félistenként van kezelve – nagyobb veszély az, hogy előbb-utóbb elkezd kiakadni a társaira vagy elkezdené túlvállalni magát, ha már a többiek semmit nem tudnak megcsinálni.

alatriste: A draft előtt is nagyon megosztó személyiség volt, azóta pedig sokakra cáfol rá játékával (én is ebbe a sorba tartozom). Ha ezzel foglalkozik és próbál még jobb lenni, szerintem nem kell, hogy nagyon megtörje a dolog. Ha 2-3 éven át ugyanez lesz a helyzet, már más kérdés, de Herbert jó játéka ellenére kap ki a Chargers. Ez azért jobb szituáció, mintha miatta lenne. 2021-re remélhetőleg új edzői kart kap és lehet reménykedni egy fényesebb jövőben.

Ha már Herbert szóba került: a szezon felének vége és meglepően sokat láttunk az újonc irányítókból. A látottak alapján kit választanátok egy franchise arcának a Joe Burrow, Tua Tagovailoa, Justin Herbert trióból?

katonadani: Mindhárman franchise QB matériának tűnnek az eddigiek alapján, szóval mindhárom csapat örülhet a választottjának. Nyilván ez teszi olyan nehézzé ezt a kérdést is. Nálam jelenleg Burrow a választott, mert ő a legbiztosabb hármójuk közül az eddig látottak alapján, benne van a legkisebb kockázat, és emellé még tényleg nagyon jó is. Herbert játéka bizonyos tekintetben, vagy bizonyos aspektusokban lehetséges, hogy nem fenntartható hosszú távon (ez az eddigi teljesítményéből nem von le semmit), ezért hezitálok vele, hogy a többiek elé helyezzem, de a legnagyobb játékok pedig benne vannak meg, amit én nagyon is értékelek. Tua pedig igazából csak egy meccsen játszott a profi közt, szóval ő ezért nem teljesen biztonságos választás. De ha ezt a meccsét nézzük, és hozzávesszük az egyetemi produktumát, akkor ő is nagyon jó úton halad a fényes jövő felé, és az sem lepne meg, ha év végén legtöbben rá voksolnánk majd egy ilyen kérdésben. Szóval nálam Burrow, de nem tartanám hülyeségnek, ha a többiek a másik két delikvensből választanának.

A 7 játékai – Tua pont olyan jó, mint amilyennek vártuk

Leonidasz007: Azért nehéz erre válaszolni, mert mind a három irányítóból keveset láttunk, különösen Tuából, akit két mérkőzés után leheltelen megítélni. Így az ember akaratlanul is az egyetemi teljesítményét is bevonja az egyenletbe a dolgoknak. Így összhatásra továbbra is Burrow mellett tenném le a voksom, aki semmivel nem hoz rosszabb teljesítményt, mint a másik két irányító, csak vele talán 1/1-esként nagyobbak is voltak az elvárások.

Renningan: Egy biztos, Tuát nem választanám. Nincs vele különösebb bajom, nagyon jó irányító is lehet, de a világért sem tudok hozzászokni a balkezes passzokhoz – mintha Angliában autóba ülnék, egyszerűen zavar, frusztrál. A két jobbkezes QB közül pedig egyelőre Herbert a szimpatikusabb: nagyjából egy szintet hoznak, de tetszik az a tökösség és gunsliger stílus, amit a Chargers újonca képvisel.

alatriste: Fél év után semmit sem szabadna elkiabálni, de nagyon jól néz ki ez a QB class, így a döntés nehéz. Mégis, ha választani kéne, Tuát kérném. Én pont ellentétesen látom, mint Renningan és imádom, hogy balkezes. Alapvetően az egyetemen is kedveltem már a játékát és nagyon sajnáltam azt a csípősérülést, és hogy nem lehetett egész tavasszal arról beszélni, hogy ő vagy Burrow-e a jobb játékos 1/1-re. Semmi bajom Joe-val sem, és mint már írtam, Herbert játéka is meglep és nagyon tetszik, mégis én kitartok az idei class általam legjobban kedvelt QB-jánál és Tagovailoát hozom.

Fordítsuk meg az előző kérdést: a legöregebb kezdő irányítók (Tom Brady, Drew Brees, Philip Rivers, Ben Roethlisberger) közül ki lenne a legjobb rövidtávú opció egy offense élére?

katonadani: Nálam Brady. Ő tud még a legtöbb mindent megcsinálni a pályán. Brees és Big Ben jelen állás szerint kis túlzással nem lát 10 yardon túl, de az biztos, hogy nem lehet rájuk felhúzni egy offense-t, amiben több vertikális játék van. Hatékonyan játszanak, de nekem vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy minden szituációban működne-e ez az általuk vezetett offense, kiváltképp hátrányban. Rivers gondolom mindenkinél a sor végén lesz, így ezt talán nem kell magyarázni. Brady pedig azért “nyeri” ezt a kérdést, mert látjuk, hogy mennek a hosszú játékok, azt pedig tudjuk, hogy mennének a rövidek is. Nála a probléma nyomás esetén jön elő, ő ilyen helyzetben esik drasztikusan vissza, tehát kell egy jó támadófal elé. Főleg ha csak mély játékokat játszanak, mert az ő helyzetében a legnagyobb probléma szerintem az edzői stábbal van jelenleg, amely nem hajlandó rövidebb, keresztező útvonalas játékokat beletenni a playbookba, így ha adott meccseken elveszik a mély labdákat, akkor az offense meg van lőve. Szóval ha csak QB-t kell választanom, akkor Brady. Ha az offense-t is hozza magával edzőkkel együtt, akkor talán már inkább Brees. Ha meg a védelmet is, akkor talán Big Ben? Az már határeset.

Leonidasz007: Erre könnyebb válaszolni, mert úgy gondolom, hogy a fizikális állapota már egyik említett irányítónak sem kiváló, hiába Brady egyedi életmódja vagy Brees megfelelő time managementje. Egyszerűen a karjuk már nem lesz erősebb, a lábuk már nem bírja jobban a strapát. Ellenben azt választanám aki mentálisan és a játék olvasását tekintve még a leginkább döntő lehet kulcsszituációkban. Így a válaszom Brady, akiből a leginkább kinézem, hogy egy playoffot végig tud vinni teljes koncentrációval.

Renningan: Ahogy Tua dobótechnikája kikészít, úgy Riversé is, a Colts-Titans meccsen már-már az agyvérzés kerülgetett miatta (a Coltsra fogadtam és tippeltem, minden passzában pick-sixet láttam), így ő kizárt. Már Big Benen is látszik a kor, ráadásul egyre sérülékenyebb, így én is a két nagyon öreg közül választanék. Nem egyszerű, mert Brady overall jobban játszik idén, viszont volt pár annyira homály meccse, ráadásul jó csapatok ellen (a két Saints elleni, a Bears elleni), hogy elbizonytalanít – alapvetően a konzisztensen jó teljesítmény jobb, mint a nagyon jó és nagyon rossz közötti ingadozás. Másrészt Brees az elmúlt években pont hogy a szezon végén/a rájátszásban hullott össze. Egy semleges offense-be Bradyt tenném, az eredeti támadósorokkal viszont Breest választanám.

alatriste: Ide nekem Fitzmagicet! Lassan ő is 38 és még egy utolsó show-t megérdemelne. Azonban, ha a fenti quartettből kellene választani, akkor Brees és Brady között vacillálnék. Alapvetően az alapszakaszra Breest szeretném, de a rájátszásra lecserélném Bradyre. Brees év végi “elfáradása” és a rájátszás meccseken mutatott leolvadása miatt tartok. Már mindkét irányító köré speciális csapatot kellene kialakítani a sikerhez a koruk és az abból fakadó limitáltság miatt. Szerintem azonban a “Tom féle” csapatot talán könnyebb összerakni, így én is Bradyt választanám. Mindenesetre nem lennék nyugodt egyik veteránnal sem az oldalamon, kivéve persze ha az az irányító Fitzpatrick. Indulhatna is a rock&roll év.

[/ppp_patron_only]

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2020-11-16 17:02

Tuából egyre jobban kijön a franchise QB. Látszik nem vakon kockáztattak vele. Nagy pirospont a stábnak. Értem a Fitz heartbreaket. De ez bizony valid csere volt.

d zoli
d zoli
2020-11-16 17:02

Tuából egyre jobban kijön a franchise QB. Látszik nem vakon kockáztattak vele. Nagy pirospont a stábnak. Értem a Fitz heartbreaket. De ez bizony valid csere volt.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x