Connect with us

Draft

A nagy másodéves szemle – védők

Nemrég a legjobb másodéves támadókat veséztük ki, most pedig a védők vannak terítéken. 

Passzsiettetők

1. Nick Bosa (Ohio St.) 1/2 – San Francisco 49ers

Kérdés sincs, hogy ki a class legjobb pass rushere. Bosa szinte a teljes idei szezont kihagyta ACL szakadás miatt és még így is vezeti két év alatt kortársai rangsorát nyomásgyakorlásokban. Snapjeinek 10 százalékában helyez nyomást az ellenfél irányítójára, senki más nincs 8 fölött. Ha a rájátszást is nézzük, tavaly 102 siettetést hozott össze és nagy szerepe volt a Super Bowl menetelésben. Nem véletlen, hogy a csapat talán jobban megérzi az ő (és még jó pár fontos védő) hiányát az idei szezonban, mint Garoppolóét. Kérdés nélkül a jövő egyik legnagyobb tehetsége. Az a fajta játékos, akit nem sajnálsz, hogy 1/2-n kellett kiválasztanod, mert megtéríti az árát.

2. Brian Burns (Florida St.) 1/16 – Carolina Panthers

Holtversenyben a 3. legjobb százalékban tud nyomást generálni a classból, de darabszámra neki van a legtöbb sackje 17-tel. Tavaly sem játszott rosszul Burns, de igazán az idei évben ért be az ő teljesítménye. Tavaly 500 snapre küldték csak pályára, idén már most több, mint 700-szor szerepelt. A bővített játékidőnek és a fejlődésének is köszönhetően pedig már 53 siettetésnél jár, ami a classból messze a legtöbb idén, sőt az egész ligát nézve is a nyolcadik. Fontos láncszeme lehet az újjáépülő Panthers védelemnek Burns a jövőben.

3. Montez Sweat (Mississippi St.) 1/26 – Washington Redskins

Mindenki Chase Young újonc szezonjáról beszél Washingtonban, de Sweat több siettetést, több sacket és ugyanannyi stopot hozott össze idén úgy, hogy ha nem is sokkal, de kevesebbet volt pályán Youngnál. Hozzátartozik az is, hogy a támadófalak előszeretettel duplázzák Chase-t, így sokszor marad Sweat egy-az-egyben az emberével. Ugyanakkor élni tud a lehetőséggel. A classban két év alatt neki van a legtöbb védő stopja 58-cal és holtversenyben Burnssel és Crosbyval a legtöbb fumble-t is ők okozták (4). Minden szempontból félelmetes ez az első körösökkel teletűzdelt washingtoni védőfal, amihez Sweat is hozzáteszi a magáét.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

4. Chase Winovich (Michigan) 3/77 – New England Patriots

Az első három helyet nagyjából könnyen fel tudtam állítani, azonban mögöttük nagyon kicsi különbségek vannak. Végül az ár/érték arány miatt hoztam ide Winovich-ot, és mert elég keveset beszélnek róla. A kiemelt nevek közül messze ő játszotta a legevesebbet és két év alatt az 1000 snapje sem lesz meg, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly csak 291-szer küldték pályára. Ugyanakkor idén a Patriots védelmének egyik nagyon fontos játékosa lett. Bosa után neki a legjobb a nyomásgyakorlási százaléka 7,8-cal. Az egyetlen gond, hogy keveset tud ezekből sackre váltani még. A snap számaihoz képest a tavalyi 7 sack nagyon szép teljesítmény, de idén csak 4-ig jutott eddig. A 3. körből azonban így is remek választásnak tűnik és kezdő szintű pass rushert talált magának a Patriots.

5. Josh Allen (Kentucky) 1/7 – Jacksonville Jaguars

Remekül indult Allen karrierje 2019-ben. Csak az alapszakaszt nézve neki volt tavaly a legtöbb sackje a classból és Bosa után a második legtöbb siettetést is ő jegyezte. Aztán az idei évre abbamaradt ez a produktivitás. 2020-ban mindössze 2 sacket szerzett és nyomásgyakorlási százaléka is visszaesett. Novemberben aztán IR-re is rakta őt a csapata térdsérülés miatt. A potenciál továbbra is ott van a játékában, hogy 2021-re újra a Jaguars védelmének egyik legjobbja legyen, de a másodéves produkciója egy kis türelemre int a megítélésével kapcsolatban.

6. Maxx Crosby (Eastern Michigan) 4/106 – Las Vegas Raiders

Sokan nem gondoltuk volna, de a 4. körös Crosby az egész class legtöbbet pályán lévő játékosa 2 év alatt. Már most meghaladta az 1500 snapet, míg a többiek közül reálisan el sem fogja érni senki ezt a számot. Crosby tavaly robbant be a ligába azzal, hogy 11 sacket szerzett, ami több volt az alapszakaszban Nick Bosánál is. Azonban kicsit jobban a számok mögé nézve azt is látni kell, hogy míg Bosa hasonló sack számot 80 siettetésből hozott, addig Crosby 45-ből. Természetes volt, hogy ez a fajta hatékonyság nem lesz fenntartható. Idén egyelőre 6 sacknél és 38 siettetésnél tart, ami már jobban korrelál a liga trendjeihez. A futás elleni produkciója is kissé visszaesett idénre, miután tavaly 29 defensive stopot jegyzet, ez idén 18-ra csökkent. Továbbá a tavalyi 4 okozott fumble-je után idén még nem szerzett labdát. Ugyanakkor azt kell látni, hogy a 4. körből ezek az idei játéka is már szép teljesítmény, a tavalyi pedig egy kifutott szezon volt. Az pedig külön hab a tortán, hogy csapaton belül is maga mögé tudott szorítani egy top kiválasztottat, akiről lesz még szó ebben a posztban.

Honorable mentions:

Andrew Van Ginkel (Wisconsin) 5/151 – Miami Dolphins: A lista legkésőbb választott játékosa Van Ginkel. Miután tavaly csak epizód szerep jutott neki a védelemben, idén már elérte a fél kezdő/intenzíven használt csere szintet. Kiemelkedően semmilyen mutatóban nem szerepel, de akár a speciális egységben, akár a védelemben sok nagy játék fűződik a nevéhez.

Rashan Gary (Michigan) 1/12 – Green Bay Packers: Bust kategóriába épp nem fért fel Gary, de még mindig közelebb áll ahhoz a csoporthoz, mint a kiemelkedőkhöz. Miután 2019-ben konkrétan semmit sem nyújtott, az idei évben már elérte a hasznos kiegészítő játékos szintet. Érdekesség, hogy a snaphez viszonyított sack rátája neki a legjobb a classból, miután a snapjeinek 1,6%-ából viszi földre az irányítót, és a 7,3%-os nyomásgyakorlási százaléka is a 3. legjobb a classban. Ugyanakkor lassan két év alatt csak 640 snapet volt pályán. Sokkal többet várnánk egy kis híján top10-es választottól, de az fejlődés legalább már megfigyelhető nála és talán 2021-ben már kezdőként is lehet rá számítani.

Jaylon Ferguson (Louisiana Tech) 3/85 – Baltimore Ravens: A felsorolt nevek közül neki a legkisebb a sack- és az egyik legkisebb a nyomásgyakorlási rátája, mégis pozitívan szerettem volna kiemelni Fergusont. Futás ellen ugyanis a class egyik legjobb játékosa. 39 defensive stopnál jár már, amit 5%-os hatékonysággal hajt végre, ami a legjobb az egész classban (4,4-gyel a második Bosa és Sweat). Emelett a relatív kevés snap (800) alatt sok tackle-t is végrehajt. Szituációs, egy dimenziós játékosnak néz ki egyelőre a Ravens másodévese, de a 3. körben ha valaki egy jó run stoppert talál magának, azt is lehet pozitívan értékelni.

Bust:

Clelin Ferrell (Clemson) 1/4 – Las Vegas Raiders: A classból jelenleg egy játékos tart a bust kategória felé, az pedig Ferrell. A 4. picken választotta ki őt a Raiders, erre két év alatt 7 sacket jegyez összesen, ami 0.6-os hatékonyságot jelent. Nála csak Ferguson rátája rosszabb. A nyomásgyakorlási százaléka még a tűrhető kategóriába épp belecsúszik, de egy top5-ös választottól sokkal többet várna el az ember. Futás ellen kicsivel jobb a mutatója és ott el is éri a jó szintet, de csak ismételni tudom magam, ennél egy ilyen korai választottól többet várnánk. Jó összehasonlítási alap Ferguson, hasonló játékot produkál több mint 80 pickkel későbbi kiválasztottként. A Raiders nagy szerencséje, hogy ugyanarról a draftról ugyanarra a posztra húztak egy használható kezdőt Crosby személyében, ha már a top választást úgy látszik sikerült elég erősen mellé lőni.

Összegzés:

Sok tehetséges játékost adott a 2019-es class ezen a poszton és összességében hozták is az elvárt játékot a srácok. Találni itt elit és több minőségi pass rushert is és nem csak az első körös játékosok esetében. Talán a legendásan erős jelzőt nem sütném azért el (amit például megtettem az elkapók esetében), de a minőségi class mindenképpen megállja a helyét. Ha Gary folytatja a fejlődési ütemét és Allen is egészségesen visszatér újonc idényében mutatott teljesítményéhez, akkor mindenképp.

Belső védőfalemberek

1. Jeffery Simmons (Mississippi St.) 1/19 – Tennessee Titans

Nem indult könnyen Simmons karrierje a profik között. Az egyetemet súlyos ACL szakadással fejezte be és a drafton is tudható volt, hogy a 2019-es idényben keveset tud majd játszani, ha egyáltalán. Annak ellenére az első kör közepén választották ki, hogy Williamshez hasonló tehetségű prospect volt. Végül csak közel 300 snapet játszott újoncként, de már azokon is látszott, hogy megérte várni rá. Mind pass rushban, mind futás megállításban a class egyik legjobbja. Talán a számok nem is igazán adják vissza, hiszen nyomásgyakorlási gyakoriságban csak az 5. és a defensive stopokat tekintve is csak negyedik. A “szem teszt” alapján mégis a legdominánsabb teljesítményt tőle látjuk. Egy defensive tackle teljesítményét amúgy sem lehet igazán számokban mérni. Az ő munkájának gyümölcsét a linebackerek és a szélső passzsiettetők aratják le. Namost a Titans védelmében egyikből sincs igazán kiemelkedő játékos, és azt lehet mondani, hogy összességében nagyjából egy évnyi játék után Simmons a legjobb front seven játékosa a Tennesseenek.

2. Quinnen Williams (Alabama) 1/3 – New York Jets

Hasonlóan lassan indult Williams karrierje mint Simmonsé. A különbség, hogy ő annak ellenére volt láthatatlan, hogy végig a pályán volt. A 2020-as szezonja már összességében is jobban néz ki mint az újonc, de főleg az elmúlt hetekben érkezett meg igazán a ligába a Bama egykori kiválósága. Mostanra azonban elérte, hogy a classból a legtöbb sacket (11), második legtöbb nyomást (58) és legtöbb defensive stopot is (56) ő produkálta. Ráadásul minden kategóriában jók a százalékos mutatói is. Futás ellen már újoncként sem volt rossz, de idén ebben a tekintetben is sokat fejlődött és a backfielden is állandó résztvevő. Ha az 1/3-as picket továbbra sem szolgálja ki teljes mértékben, már jó úton halad ennek irányába. Kevés kiemelhető Jets védő van az idei szezonban, de Marcus Maye mellett mindenképpen érdemes volt Williams játékát figyelni, ha valaki arra vetemedett, hogy New York meccset nézet 2020-ban. Az utolsó két fordulóban azonban már az ő játékát sem lehet figyelni, mert IR-re tette a csapata.

3. Dexter Lawrence (Clemson) 1/17 – New York Giants

Úgy választotta ki a Giants 1/17-re Lawrence-t, hogy tudni lehetett róla, hogy egy run stopper játékos. Az esetében tehát nem is volt más az elvárás, mintsem a jó játék futások ellen. Ezt maximálisan hozza Dexter. Nála csak Williams hoz gyakrabban defensive stopokat, de remekül takarít a linebackerek előtt és idén már Martinez személyében van is olyan játékos, aki ki tudja ezt használni. A kellemes meglepetés vele kapcsolatban, hogy már 55 siettetésnél jár 2 év alatt, amit én nem feltétlenül láttam tőle jönni. Hasonló százalékban helyez nyomást az irányítóra, mint Simmons (4.4%) – Williams a legjobb 5.3%-kal. Az elvárásokhoz képest tehát talán többet is kapunk tőle, mint vártuk volna.

4. Ed Oliver (Houston) 1/9 – Buffalo Bills

Egy újabb első körös DT is felfért a lista végére, de nagyon inogott a léc az esetében. A pass rush produktivitása hasonló a társaiéhoz, sőt 5,7-tel neki a legjobb a nyomásgyakorlási százaléka az 1000 snap felett játszók között, mégis kissé hiányérzetem van vele kapcsolatban. Nyilván Donald 10%-os produktivitása a kivétel, mégis engem rá emlékeztetett Oliver a draft előtt. Az út egyáltalán nem rossz, de az az All-Pro potenciál egyelőre nem jött ki belőle, amit sokan láttak. A futás ellen lehetett tudni, hogy rosszabb a többi elit tehetségnél, bár az idei szezonban az előzetes elvárásokat is magasan alulmúlja. Bustnak bőven nem nevezhető, de a top10-es picket sem szolgálta eddig meg a Bills védője.

5. Christian Wilkins (Clemson) 1/13 – Miami Dolphins

Nagyon rezgett a léc, hogy ide vagy a futottak még kategóriába tegyem Wilkinst. Sokat játszik, alapembere a remeklő Dolphins védelemnek és még csak nem is játszik igazán rosszul. Futás ellen nagyon hasznos, Williams után a második legjobb a védő stop százaléka (4,4). A pass rush produktivitása azonban elmarad a többi első körösétől. 0,2%-os a sack rátája és a nyomásgenerálási százaléka is csupán 3,5%. Egy rendkívül szerethető játékos volt a draft előtt is, egy öltözői vezér, de a pályán egyelőre csak egy közepes játékos a csapatából, nem emelkedik ki annyira. Bár talán ez annak is köszönhető, hogy idén a Dolphins védelme a várakozásokon felül teljesít úgy, hogy igazán a cornereket leszámítva nem emelhető ki senki a csapatból. Kicsivel többet vártunk tőle, de mélyen az elvárások alatt sem szerepel, ezt is meg kell hagyni.

Honorable mentions:

Jerry Tillery (Notre Dame) 1/28 – (Los Angeles Chargers): Tillery Lawrence ellentéte. Egy pass rusher defensive tackle, akit idén már időnként ki is küldtek a fal szélére. Ennek megfelelően a nyomásgyakorlásban jó, azonban ahogy várni lehetett, rettentő súlytalan futás ellen. Minden játékos 3-4% körül hoz védő stopokat a listáról, Tillery száma ebben a kategóriában 1.8%, ami messze a legrosszabb. Ahhoz, hogy beváltsa az első körös befektetést minden tekintetben javulnia kellene, de összességében körülbelül azt kaptuk tőle, amit vártunk.

Dre’Mont James (Ohio St). 3/71 – Denver Broncos: A rengeteg első körös játékos után itt egy a középső körből. James bár jóval kevesebb snapet kapott a többiekhez képest (két év után körülbelül 800-nál fog állni), a legjobb nyomásgyakorlási százaléka neki van 6,1-gyel. Ennek megfelelően a 3. legtöbb sacket is ő jegyzi. Futás ellen csupán átlagos játékosról beszélünk, de izgalmas a benne rejlő pass rush potenciál miatt.

Kingsley Keke (Texas A&M) – 5/150 (Green Bay Packers): Újonc évében alig látott pályát Keke, de az idei évben a Packers védőfalának fontos rotációs emberévé nőtte ki magát. A nyomásgyakorlási százaléka a 4. legjobb a classból, bár természetesen sokkal kevesebb snapet játszik a többieknél. Jelenleg nem éri még el az 500-at snapet sem, de ha így tudja folytatni, ez a szám biztosan nőni fog.

Bust:

L.J. Collier (TCU) 1/29 (SEA), Colliert nem is tudtam hova tegyem, félig pass rusher félig defensive tackle. Mindenesetre bárhova is kategorizáljuk be, rettenetesen játszik. Első körös létére két év alatt a 700 snapet sem biztos, hogy eléri év végére. Futás ellen sem igazán hasznos, a pass rushban pedig szinte észrevétlen.

Trysten Hill (UCF) 2/58 – Dallas Cowboys: Colliernél csak a 2. körös Hill néz ki egyelőre nagyobb melléfogásnak. Tavaly 9 meccsre nem is nevezte őt a csapata és egész évben 121 snapet játszott csak. Idén már úgy indult neki az évnek, hogy a kezdő 3-tech poszt az övé lesz, de vállalhatatlan teljesítményt hozott. Mindezek tetejébe az 5. forduló után az ACL-jét is elszakította. Sackje sincs még a ligában eddig minden tekintetben csalódás.

Összegzés:

Tele volt a 2019-es class tehetséges védőfalemberekkel. A sok pass rusher után defensive tackle-ből is jócskán vittek a csapatok az első körben. Egy Nick Bosa szintű tehetség hiányzik egyelőre a classból, de Simmonsban és Williamsben is még ott a lehetőség, hogy odaérjen (esetleg Oliverben). Jól néz ki a class két év után. Továbbá jó példa ez a class is arra, hogy nem feltétlen elvetendő dolog első körben a védőfalba draftolni. Igazán az ott kiválasztott tehetségek tudnak domináns, jó játékot az asztalra tenni, bár a top5-ben, top10-ben azért kérdés, hogy egy elit DT tud-e többet hozzátenni, mint valami labdás játékos vagy pass rusher, corner.

Linebackerek

1. Devin Bush (Michigan) 1/10 – Pittsburgh Steelers

Újra egy magasan választott játékos a pozíciós lista tetején. Bush számára idén hamar befejeződött a szezon, de az látszódott, hogy mennyire fontos eleme lett a Steelers védelmének. Sérülése után azonnal trade-eltek is Avery Williamsonért, mert nem lett volna aki helyettesítse. Bush talán a legkiegyensúlyozottabb játékos a classból. 69%-kal a kiemelt listáról neki a legjobb az engedett elkapási rátája, a tackle-jeinek 53%-a minősül védő stopnak, ami a második legjobb arány. Semmiben sem kiemelkedő egyértelműen – nem úgy mint pár társa – de neki nincsenek is olyan hiányosságai, mint másoknak.

2. Cole Holcomb (North Carolina) 5/173 – Washington Redskins

Rögtön egy meglepő névvel folytatjuk a listát. Holcomb az 5. körből került a most már Football Team néven futó franchise-hoz és már újoncként is hamar a kezdőbe verekedte magát. Snap számai alacsonyabbak, mert az idei év első 6 fordulójában nem tudott pályára lépni sérülés miatt. Amióta visszatért azonban újra a csapat egyik fontos láncszeme. A classból a 2. legsűrűbben hajt végre szerelést és az elit védőfal mögött ezek nagy százalékban stopok, tehát jó játékok a védelemnek. A kiemelt listáról az ő coverage munkája a második legjobb Bush mögött. Csak 1 TD-t engedett és szerzett is már 1 interceptiont. Futás ellen nagyon hasznos, passz ellen hoz egy vállalható szintet, mi kell ennél több? Nagy találat volt az 5. körben az biztos.

3. Dre Greenlaw (Arkansas) 5/148 – San Francisco 49ers

Egy 5. körös linebackert egy újabb 5. körös követi. Greenlaw akárcsak Holcomb nem túl nagy tehetségként jelentkezett a tavalyi draftra, de a liga egyik legjobb védelmének tavaly is fontos láncszeme volt. Szerepe idén sem csökkent, egyszerűen csak kidőltek a többiek a csapatból mellőle. Két év alatt White mögött a második legtöbb snappel és szereléssel rendelkezik. Bár 82%-os aránnyal kapnak el mellőle, tavaly sok fontos játékot mutatott be, különösen a rájátszásban. Kiemelendő, hogy nagyon magabiztos szerelő. 168 snapenként hibázik csak tackle-t, ami magasan a legjobb arány (a többiek 80-90 körül mozognak). Ha visszatérnek a sérültek a 49ers védelmébe jövőre minden bizonnyal ő is a 2019-es formájában fog újra focizni.

4. Devin White (LSU) 1/5 – Tampa Bay Buccaneers

Nem csúszott messze a másik top10-ben választott LB sem, de mindenképp lejjebb kellett tolnom a dobogótól. White játszotta magasan a legtöbb snapet a classból, már 1700 felett jár. Nem is mondható, hogy rosszul játszana, mégis vannak hiányosságai. A coverage munkáján lenne még mit fejleszteni. 85%-kal kapnak el mellette az ellenfél támadói, ami a legrosszabb százalék az itt felsorolt nevek között, ráadásul relatív sűrűn is keresik az ő emberét. 12,6 snapenként dobnak az irányába az irányítók, ami második. Emelett a 63 snapenként csúszik le szerelésről, ami szintén a legrosszabb arány. Amit viszont ő extrába hozzátesz a játékhoz, az a pass rush. White-nak két év alatt 38 irányítósiettetése van. Ez több mint a 2. és 3. legtöbbel rendelkező játékosnak összesen. Ezekből ráadásul 11 sacket ért már el. Idén különösen hatékony és már 8 sacknél jár. A relatíve sok missed tackle mellett futás ellen azért nem elveszett, a 2. legjobb százalékban hoz defensive stopot a szereléseiből. A PFF eléggé lehúzza az értékelését, de az eye teszt alapján szerintem nem annyira vészes a játéka. Egyes meccseken pedig gyakorlatilag Daviddel ketten le tudják kapcsolni az ellenfél támadóit. A több hiba pedig kiütközhet abból is, hogy magasan ő játssza a legtöbbet a classból.

5. Bobby Okereke (Stanford) 3/89 – Indianapolis Colts

Utolsó kiemelendő játékos a Cotls 3. körös embere. Okereke tavaly futás ellen a második, passz ellen pedig a legjobbra értékelt játékos volt a PFF-nél a classból. Idénre kicsit visszaestek a számai, de jóval többet is játszik már, mint újonc szezonjában. A második legritkábban hibázik szerelést Tavai-jal holtversenyben.

Honorable mentions:

Mack Wilson (Alabama) 5/155 – Cleveland Browns és Sione Takitaki (BYU) 3/80 – Cleveland Browns: A két Browns játékost egyszerre értékelném. Wilson a 5. körös létére a 3. legtöbb snapet játszotta két év alatt, bár ő már maximum a kezdő szint alsó határát súrolja. Messze neki a 2. legrosszabb a tackle/snap aránya és ezekből is relatív ritkán lesz a védelem szempontjából pozitív játék, azaz stop. Takitaki gyakorlatilag harmadannyi snapet játszik mint Wilson, de jóval hatékonyabb. 10.6%-os a tackle/snap aránya, ami a legjobb a classból. Ezekből 64%-ban lesz defensive stop, szintén a legjobb arány. Végül pedig 66%-os az elkapási arány az ő coverage-ében. Kérdés mennyire esnének vissza a számai, ha nem csak 10-20 snapeket kapna meccsenként, de amit ezekben mutat, az nagyon biztató.

Jahlani Tavai (Hawaii) 2/43 – Detroit Lions: A 2. körös Tavai két év alatt már átlépte az 1000 snapet a ligában, mégis elég csöndesen tette mindezt. A listán szereplő nevek közül a legrosszabb a tackle/snap aránya és ezekből is a többiekhez viszonyítva ritkábban lesz stop. Pozitívum, hogy viszonylag ritkán veszik célba az ellenfél irányítói, és abból is 77%-os elkapási arányt tud felmutatni. Második körből talán picit többet remélt az ember, de végső soron egy ligaátlag, annak az alsó felében lévő teljesítményt ki tudott magából hozni Patricia alatt. Kérdés egy új rendszer mennyire fog majd kedvezni neki.

Összegzés:

Greenlaw és Holcomb nagy fogások voltak az ötödik körben és a két első körös húzónév sem szerepelt le eddig a ligában. Átlagos classnak néz ki egyelőre igazán kiugró név nélkül. Ha a jövőbeli fejlődési potenciált nézem, akkor Bushban és Greenlaw-ban látom talán a legjobban, hogy felnőnek egy jó/elit szintre. White pedig egy kicsit a boom or bust mentalitását ha levetkőzné, szintén javíthatna a megítélésén.

Cornerbackek

1. Jamel Dean (Auburn) 3/94 – Tampa Bay Buccaneers

Kétség nélkül a class legjobb cornere. Bár nem dúskált a tavalyi játékosbörze az elit corner tehetségektől (végül ugye csak egy játékos lett első körös – az is minek…) a 2. napon sok cornert választottak a csapatok. Majdnem az összes statisztikát alapul véve azonban Dean hozza a legjobb számokat. Két év alatt ő kapta a PFF-től a legjobb coverage értékelést és neki a legjobb az engedett elkapási aránya 55%-kal. Nagyjából minden 6,5. felé dobott labdát le tudja ütni és a célbavételeinek 3%-a lesz interception (mindkettő a legjobb), illetve 0,59 yardot enged snapenként, ami a 2. legjobb. Ezek mellett egyetlen hibája, hogy relatív sok TD-t is engedett, már 8-at, 7,7%-kal így nála a legnagyobb a target/TD arány is. Elmondható tehát, hogy rengetegszer jól játszik, meg tudja csinálni a játékot, azonban vannak pillanatnyi kilengések a játékában, amit meg tud büntetni az ellenfél. Dean azonban egy brutálisan agresszív, erős corner. aki a jövőben ennél akár még jobb is lehet.

2. Rashad Fenton (South Carolina) 6/201 – Kansas City Chiefs

Egyből egy hátsó körös játékossal folytatjuk. Fenton, akárcsak Dean, rengeteg fontos kategóriában hoz remek számokat. 59%-os az elkapási százalék az esetében, ami a 3. legjobb. A célbavételeiből 2.8%-a lesz interception, ami a 3. holtversenyben. Tavaly keveset játszott még és idén is csak a csapata 3. számú cornere, de nem kelt csalódást, amikor játszik.

3. Greedy Williams (LSU) 2/46 – Cleveland Browns

Kissé el is feledtük már Williamst, az idei szezont teljesen ki kellett ugyanis hagynia. Tavaly azonban jól mutatkozott be a ligában. A class utolsó játékosaként az ő esetében kapták el 60% alatt a felé szálló labdákat az elkapók, továbbá a snapre vetített célbavételi és elkapási arányok az ő esetében a legjobbak. Csupán a snapjei 7,6%-ában dobtak felé labdát. Egyedüliként tavaly csupán egyetlen TD-t engedett, bár neki se volt túl sok köze a labdához. Interceptiont nem jegyzett és leütött passza is csak kettő volt. Ígéretesen indult az NFL karrierje és lehet bizakodni, hogy 2021-ben folytatni tudja a fejlődést.

4. Chauncey Gardner-Johnson (Florida) 4/105 – New Orleans Saints

A Saints cornerét/safetyét ide soroltam be végül. Az ő érdeme az, hogy nem csinál sok hülyeséget, viszont túl sok nagy játékot sem. Ha pedig cornerként keveset beszélnek rólad, az igazából dicséret. Két év alatt összesen 5 TD-t engedett, de 2 labdát ő maga szerzett meg és 17-tel a második legtöbb leütött labdája is neki van. Ő büszkélkedhet a classban továbbá a legjobb yard/snap számmal (0,57). Közel 1400 snapet játszott ét év alatt, ami egy 4. körös választottól egy ilyen jó védelemben igazán megsüvegelendő teljesítmény.

5. Byron Murphy (Washington) 2/33 – Arizona Cardinals

Miután tavaly nem kevesebb, mint 10 TD-t engedett, nem gondoltam volna, hogy fel fog férni egy ilyen listára, de rengeteget javult a második szezonjára Murphy. Még mindig lenne persze hova tovább, de a tavalyi óriási TD szórást már legalább nem folytatja. Még mindig sok yardot enged (1184), a classból a második legtöbbet, de ha hozzávesszük, hogy lassan 1800 lejátszott snapnél tart, akkor ez a szám nem is tűnik olyan soknak. Sőt, ha a snapekre levetített számot vizsgáljuk, akkor a 0.66 teljesen átlagos. A javulását továbbá jól mutatja, hogy míg tavaly a második legjobb irányítómutatót engedte 113-mal, idén övé a legkisebb 62-vel.

6. Nik Needham (UTEP) UDFA – Miami Dolphins

Draftolatlanként két év alatt majd 1300 snap az NFL-ben nem rossz. Különösen egy olyan nehezen tanulható poszton, mint a corner. Tavaly még a pálya szélén játszott, idén a szabadügynök igazolások miatt a slotba szoruló Needham igazi szürke eminenciásként teszi a dolgát. Engedett már több mint 1100 yardot és 9 TD-t, de természetes is, hogy az ellenfelek ők keresik és nem Xavien Howardot vagy Byron Jonest. Ha UDFA játékosként hozol egy átlag NFL-szintet (vagy annak környékét), akkor azért elégedett lehet veled a csapatod.

Honorable mentions:

Sean Murphy-Bunting (Central Michigan) 2/39 – Tampa Bay Buccaneers: Nem tettem a bust litára, mert két év után ha nem vagy jó, de játszol, az is egyfajta erény. Mindenesetre a Buccaneers örülhet, hogy Deannel belenyúltak a tutiba egy körrel később, mert Murphy-Bunting nem mutat egyelőre túl jól. 76%-ban elkapják a felé dobott labdákat, a snapjeinek 7.4%-ában enged elkapást, mindössze 5 leütött labdája van és már 1267 yardot engedett a levegőben. Mindegyik a legrosszabb statisztika a classból. Idén egyenesen förtelmes a játéka, 133-as irányító mutatóval dolgoznak ellene a QB-k. Az egyetlen kiemelendő pozitívum, hogy már 4 labdát is szerzett. Óriási a kontraszt közte és csapattársa közt.

Amani Oruwariye (Penn St.) 5/146 – Detroit Lions: 5. körös létére sokat játszott már két év alatt, amiben azonban nem túl sok a köszönet. 15 yardot enged elkapásonként, ami magasan a legrosszabb a classban. Jelenleg átlag alatti szinten játszik és csak az tartja egyáltalán ott, hogy szerzett már 3 interceptiont.

Trayvon Mullen (Clemson) 2/40 – Las Vegas Raiders: Mullen igazi Raider. Sok leütött labda (19 – legtöbb), 3 interception, de 6 engedett TD, majd 1100 engedett yard. Igazi up and down játékos, csak sajnos túl sok a down. Olcsó, így játszik még, de neki is fejlődnie kell, ha szeretne elfogadható második szerződést kötni a ligában.

Rock Ya-Sin (Temple) 2/34 – Indianapolis Colts: Újabb kissé csalódást keltő 2. körös játékos. 1131 yardot engedett már az ellenfeleinek, ami a 3. legtöbb a classban, Murphy-Bunting után ráadásul a második legtöbb yardot engedi snapenként (0.83). Pozitívum azonban, hogy eddig mindössze 3 TD-t engedett és stabil kezdőnek számít a Colts egyébként nem túl gyenge védelmében.

Bust:

DeAndre Baker (Georgia) 1/30 – NYG és Joejuan Williams (Vanderbilt) 2/45 – New England Patriots: Újra van értelme a bust kategóriának. Az első körös Baker pár tízezer dollárért az egész karrierjét tönkre vágta, míg a 2. körös Williamsnek két év alatt nincs még 200 snapje a ligában. Belichick óriási defensive back mágus, már csak ezért is furcsa, hogy egy tehetséges játékos nem tudta magának kiharcolni, hogy bizonyíthasson.

Összegzés:

Igazi katyvasz ez a corner class. Igazán egyik korai választott sem játszik az elvárásokhoz mérten, a legmagasabban kiválasztott játékos (Baker) már ki is írta magát a ligából. A sok második körös játékos közül pedig sokan játszanak a remélt teljesítményük alatt. Azonban pár hátsó körös jó teljesítmény megmenti a classt a totális csődtől. Dean személyében talán találni elit potenciállal rendelkező játékost is. Pár játékosról nem esett szó, mint pl a 6. körös Blessaun Austinról (NYJ), de így is bő lett a lista.

Safetyk

1. Khari Willis (Michigan St) 4/109 – Indianapolis Colts

Nehéz feladat volt sorrendet állítani ebben a kategóriában. Sok a jó, de nem kiemelkedően jó játékos. Első helyre így egy kicsit a meglepetésre mentem és a 4. körös Colts safetyt hoztam. Willis talán az egyik legsokoldalúbb játékos a classból. Bőven használható a boxban és a pálya hátsó részén is. Remek szerelő, így neki van a legtöbb a szerelése és ezekből a 2. legnagyobb százalékban hoz defensive stopot. Kevés negatívumot találni az esetében, a játék minden elemében hoz egy stabil jó szintet. Egyedül az róható fel a számára, hogy magas százalékban lesz elkapás az irányába dobott labdákból (74%). Ezek ellenére a két év alatt engedett 338 yard nem is sok. Már a tavalyi szezon korai szakaszában bejátszotta magát a Colts védelmébe és ő is hozzájárul, hogy az egységet az egyik legjobbnak tekintsük jelenleg az NFL-ben.

2. Taylor Rapp (Washington) 2/61 – Los Angeles Rams

Safetyk esetében természetesen akadnak kevésbé diverz játékosok, akik csak a hagyományos safety szerepkörök egyikében remekelnek igazán. Rapp pontosan ilyen, aki a hagyományos strong safety megtestesítője. 10 snapenként hajt végre szerelést, amik 44%-a lesz védelmi stop – mindkettőben legjobb. A sok szerelés mellett pedig neki a legkevesebb a missed tackle-je is a classból. A szerepköréből adódóan sok passzt dobnak az irányába a box közelében, így a másfél év alatt engedett 1 TD igazi bravúrnak számít. Hogy miért csak másfél évről beszélünk? Sajnos Rapp az idény felénél IR-re került térdsérülés miatt. Ezen idő is elég volt azonban neki, hogy holtversenyben a legtöbb levédekezett passzt regisztrálja (Savage-dzsel 7-7 db). Előzetesen is tudni lehetett Rappről, hogy nagy ütköző, egy igazi vadász a box környékén, a coverage munkája meglepően jó, ami miatt helye van a lista elején.

3. Darnell Savage (Maryland) 1/21 – Green Bay Packers

Savage első naptól alapembere a Packersnek és magasan a legtöbb snappel rendelkezik a classból. Hasonlóan Willishez őt is vegyesen használja a csapata a box és a hátsó zónában egyaránt – bár kicsit többet van FS szerepkörben. Savage coverage munkájára pedig nem lehet panasz. 53%-os elkapási rátát enged, ami messze a legjobb, ráadásul 5-tel neki van a legtöbb interceptionje is. Az engedett 4 TD sem mondható kirívóan soknak, főleg, hogy idén még csak 1 szárad a lelkén. Ami viszont felróható neki, hogy nem túl magabiztos szerelő. 26-tal a legtöbb elhibázott szerelést ő jegyzi a classból. Minőségi kezdőt talált a csapat az első kör végén. Savage sokat szerel, jól védekezik a passz ellen a box környékén és a hátsó zónákban is, ha sikerülne leszorítania a miss tackle-öket, akkor akár a lista élére is lehetne rakni.

4. Juan Thornhill (Virginia) 2/63 – Kansas City Chiefs

A szoros verseny utolsó résztvevője. Igazából csak nüansznyi különbségeket találni a kiemelt 4 játékos esetében, ráadásul nehéz is összehasonlítani egymással egy strong safetyt egy free safetyvel. Thornhill a listánk első igazi FS-je. A Chiefs rendszerében ahhoz, hogy Mathieu ilyen szabadon játszhasson kellett egy biztosító ember a pálya hátsó részére. Ennek hatására Thornhill keveset találkozik labdás játékossal, az esetében ha nem dobnak a zónájába, az a legjobb elismerés. A 4 jegyzett interceptionje így is kiemelendő, valamit a 4.8 yardos elkapásonkénti engedett yard is egészen bravúros. 7 TD-t kaptak már el róla, ami a 2. legtöbb, de ezt talán be lehet ismerni a posztból adódó különleges feladatoknak.

Honorable mentions:

Nasir Adderley (Delawere) 2/60 – Los Angeles Chargers: A rookie szezonja nagy részét sérülés miatt kihagyó Nasir hasonlóan Thornhillhez klasszikus free safety szerepkörben játszik a ligában. 2019-ben mindössze 10 védő snapje volt, de idén már 750 fölött jár. A 4 engedett TD-je mondható elfogadhatónak is, főleg hogy idén számít igazából újoncnak. Az engedett 128 yard azonban így is szép teljesítmény. Egyelőre még kicsit tanulja a posztját, de a Chargers egyébként jó nevekből álló védelmében kezdő játékosból hamar fontos alapemberré válhat.

Lonnie Johnson Jr. (Kentucky) 2/54 – Houston Texans: Még egy második körös játékost találunk ebben a szegmensben. Johnson esete abból a szempontból egyedi, hogy újoncként még cornerként számítottak rá, amiben nem volt igazán jó. Idén kezdték el hátsó safatyként használni és drasztikus javulás figyelhető meg a játékában. Tavaly 9 TD-t engedett újoncként, idénre ez (a szerepkörváltás miatt is) 1-re szorult eddig vissza. Érdekes lesz megfigyelni, tudja-e tartani a fejlődését és hosszútávon boldogulni tud-e a safety szerepkörben.

Johnathan Abram (Mississippi St.) 1/27 – Las Vegas Raiders: Egyelőre nem hozza az első körös mivoltát a Raiders választottja. Újonc évében egy meccs után IR-re került. Az idei szezonban kezdőnek számít, és bár futás ellen egy kezdő szintű játékot hoz, a coverage munkája rettentő gyenge. Váltott szerepben játszik a boxban és free safetyként, de 72%-os elkapási rátát enged és 4 TD-t kaptak el róla. A számokon túl azonban a szem teszt alapján egyelőre a leggyengébb teljesítményét hozza a classból.

Összegzés:

A kiemelt négy játékos hasonlóan teljesít jelenleg a ligában. Jó kezdő szintet hoznak és pár idén a pályára kerülő játékos is ebbe az irányba tart. A kiemelkedő teljesítménytől ez a poszt is mentes egyelőre, de több játékosban is van potenciál, hogy ezen változtasson a jövőben. Jelenleg ez a poszt is maximum közepes.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!