Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #17

Boldog új évet mindenkinek, itt az utolsó forduló az alapszakaszban! Nagy a harc még az NFC-ben és az AFC-ben is az utolsó wild card helyekért és a kiemelésekért, így leginkább ezekkel foglalkozunk a beharangozóban. 

Harc az NFC első kiemeléséért

A Packers egy győzelemmel megszerzi magának az első kiemelést, de a Bears a wild cardért küzd ellene, míg a Saints és a Seahawks ellenfelének nincs miért játszani, legfeljebb hogy borsot törjön csoportriválisa orra alá. Ha Rodgersék botlanak, akkor a Saints és a Seahawks is megszerezheti a pihenőhetet, a Seahawksnak a győzelem mellett a Saints veresége kell, a Saintsnek a győzelem mellett a Seahawks győzelme is kell. 

Green Bay Packers @ Chicago Bears 22.25 (Arena4)

A Packers átvette a vezetést a Titanstől a liga legjobb támadósora címért folytatatott harcban (EPA alapon), nem is olyan rég pedig 28 first downt és 35 pontot tett fel az offense a táblára a Bears egyébként elég jó védelme ellen. Most is ez lehet a cél, ezzel a Packers bebiztosítaná az első kiemelését, Rodgers pedig az MVP-címét. Előbbi elég fontos lenne, ugyanis a Lambeau-n nagyon nehéz lesz megállítani a csapatot. Főleg a Saints és Brees miatt lenne fontos egyébként, hogy ne dome-ban, hanem szabadtéren, hidegben kelljen játszani egy esetleges konferenciadöntőt. A Bears a wild cardért küzd egyébként, és jó formában is vannak Trubiskyék, azonban a fiatal QB-nak most egy fokkal nehezebb defense ellen kell pályára lépnie, mint az elmúlt hetekben. Ha nem sikerül itt diadalmaskodniuk, akkor egy Rams győzelem is elég nekik a playoffhoz.

New Orleans Saints @ Carolina Panthers 22.25

Kötelező a győzelem a Saints számára, így inkább beszéljünk röviden arról, milyen kérdőjelek lehetnek a playoffban náluk. Egyrészt kérdés, mennyire van B terve a támadósornak, ha Kamarát ki tudja az ellenfél iktatni a játékból és a rövid passzokat is jól elveszik. Az is talány, hogy Michael Thomas milyen formában tud majd visszatérni, és a passzvédelem sem áll minden héten betonbiztos lábakon.

A Panthers az 1/3 és az 1/13 közt még bárhol húzhat a drafton, attól függően, hogyan alakulnak a dolgok a zárókörben.

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers 22.25

A 49ers vajon ismét borsot tud törni egy csoportrivális orra alá? Most olyan nagy probléma persze nem lenne ebből, hiszen a Seahawks legrosszabb esetben is harmadik kiemelt lesz és az előrébb lépéshez szüksége lenne segítségre a Bearstől vagy a Pantherstől, ami nem feltétlen valószínű. Ráadásul ezen a meccsen is sima favoritok, hiszen a sors még a szezon végére is tartogatott pár 49ers-sérülést, csak hogy ne legyen egyszerű a dolguk… A Seahawks oldalán a nagy kérdés a rájátszásra az, hogy a támadósor újra formába tud-e lendülni, illetve hogy az elmúlt hetekben gyenge offense-ek ellen jól teljesítő defense mire lesz elég, ha komolyabb ellenfelekkel kell szembenézniük.

Harc az NFC Wild Card helyekért

A Rams, a Bears és a Cardinals küzd a fennmaradó két helyért, és mindenkire érvényes, hogy aki nyer, az ott van a rájátszásban – pontosabb számolgatás itt. A Buccaneers mindeközben igyekszik bebiztosítani az ötödik helyét, hogy az NFC East győztesével kezdjen a wild cardon.

Atlanta Falcons @ Tampa Bay Buccaneers 19.00

A Bucs meg akarja szerezni az 5. kiemelést, hogy az NFC East győztesével játszhasson, így nem fog pihentetni, viszont a Falcons nem adja olcsón a bőrét senkinek, ezt láttuk múlt héten a Chiefs ellen is. Egy vereséggel is meglehet az 5. kiemelés egyébként a Bucsnak, ha a Rams a draftolatlan irányítójával a kezdőben kikap a Cardinalstól a 22 órás sávban. Mike Evans mindeközben zsinórban a hetedik 1000 yardjárt küzd, amivel Randy Moss rekordját döntené meg. A Bucs lehet a legnagyobb boom or bust csapat a rájátszásban, hiszen szerintem ők lehetnek a legveszélyesebbek a Packersre a Lambeau-n, de egy csúnya kiesés is simán benne van a játékukban.

A Falcons 1/3 és 1/9 közt már bárhol húzhat, a holtszezon pedig tele lesz Matt Ryan trade és QB draft pletykákkal, de ezt kvázi lehetetlen véghezvinni még két évig, így nem várható új irányító Atlantába.

Arizona Cardinals @ Los Angeles Rams 22.25

A tét önmagában izgalmassá teszi a meccset, de kifejezetten érdekes lesz abból a szempontból, hogy új irányítót láthatunk a Ramsnél a center mögött, az alacsony, mobilis, 2018-ban draftolatlan, majd az AAF-ben vitézkedő John Wolford személyében. Nagyon érdekel, hogy mit tud vele kezdeni Sean McVay és hogyan fog kinézni az irányítása alatt a Rams offense. McVay eddig 3-0 Kingsbury ellen, mindig legalább 30 pontot és 400 yardot tett fel a táblára, míg a Cardinals offense és Kyler Murray is gyenge meccset mutatott legutóbb a Rams elit védelme ellen.

Harc az NFC Eastért

A Cowboys és a Giants 19 órától lejátssza egymás közt, hogy melyikük izgulhat majd az éjjeli meccsen. Ott pedig a Washington magának kaparhatja ki a gesztenyét, illetve az Eagles eldöntheti, kit akar playoffba küldeni. 

Dallas Cowboys @ New York Giants 19.00

Nagyon érdekes helyzet állt elő az NFC Eastben idén, az utolsó kör menetrendje pedig még érdekesebbé tette ezt, hiszen előbb a Cowboys és a Giants megküzd egymással, akkor még reménykedve, hogy egy győzelem rájátszást ér, de lehet, hogy sok hűhó lesz semmiért. Egy hónapja még a Giantset éltették sokan, hogy milyen jó kis csapat, de azóta kiderült amit többen is mondtunk akkor, hogy a Seahawks elleni tényleg szuper meglepetésgyőzelmet kivéve csak gyenge csapatokat sikerült megverni. Az utóbbi három vereség alkalmával összesen 26 pontot tett fel a táblára az offense, és ugyan a Cowboys defense nem épp egy feltörhetetlen erőd, meg kell állapítanunk, hogy fejlődtek az utóbbi időben. A dallasi támadósor pedig szuperül nézett ki az utóbbi hetekben, a támadósor a 13. legjobb EPA/play alapon a 11. hét óta, hármat nyertek zsinórban, az Eagles ellen múlt héten pedig 513 yardot haladtak. Nem rossz a Giants defense, de szerintem nehezen fogják tudni megállítani a Cowboys offense-t.

Washington Football Team @ Philadelphia Eagles 02.20 (Arena4)

Egyelőre kérdés, hogy Alex Smith vagy Taylor Heinicke fog kezdeni a Washingtonnál, ezen pedig elég sok múlik, de igazából mindkét irányítóval kérdés, mire képes ez a támadósor – az Eagles ellen még lehet haladni, de a rájátszásban nehéz lesz. Alex Smith a PFF értékelése szerint a 38 kvalifikáló irányítóból a 31. helyen áll, és mivel sem atletikusságból, sem mély labdákból nem ad extra dimenziókat az offense-nek, így nagyon be van limitálva ez a támadósor és nagyon kellene egy új QB jövőre. A túloldalon is nagy kérdés, mennyire akarnak még játszani a srácok, meg hogy a támadósor mire képes egy ilyen kiváló védőfal és egy összességében is jó defense ellen.

Az Eagles az 1/3 és az 1/10 közt még bárhol húzhat, és ha igazán eaglesösre akarják venni a figurát, akkor itt nyerni fognak, amivel rontják a saját drafthelyüket, segítenek a Washingtonnak új QB-t szerezni és az is elképzelhető, hogy visszavetik a saját franchise-ukat évekkel (amennyiben ennek hatására marad a jelenlegi stáb).

Harc az AFC Wild Card helyekért

Öt csapat küzd még négy helyért (AFC South csoportgyőzelem és három wild card), egyikük le fog maradni a playoffról. Vagy valaki 10-6-os mérleggel, vagy a Colts 11-5-össel. Pontosabb számolgatás itt

Miami Dolphins @ Buffalo Bills 19.00

Nagyon jó kis meccs lehet ebből, amennyiben a Bills akarja a 2. kiemelést és nem pihentet a találkozón. Ugyan nem igazán van hazai pálya előnye jelenleg az NFL-ben, a Bills talán ki akarja szolgálni a szurkolókat a 25 évnyi várakozás után. Mindenesetre valószínűleg Allen fog kezdeni, de nem lenne meglepő, ha nem játszaná végig a találkozót, főleg ha a Steelers közben vereségre áll a Browns ellen. A Dolphins egy győzelemmel ott van a rájátszásban, de neki van a legnehezebb dolga minden wild cardra igyekvő csapat közül, így egy vereség végzetes is lehet. Az biztos, hogy most Tuának kell megoldani a helyzetet, Fitzpatrick a koronavírus miatt nem tud jönni megmenteni a helyzetet.

Amennyiben a Bills nem pihentet, szuper matchup lesz Stefon Diggs és a Dolphins cornerei közt, hiszen Howardék embereznek a legtöbbet a ligában, de Diggs az egyik legjobb útvonalfutó, ezáltal emberezés ellen az egyik legjobb a ligában. Szerintem a Bills van egyébként a legjobban felvértezve arra, hogy megverje a Chiefst a playoffban, de ehhez jó lenne, ha John Brown és Cole Beasley is rendelkezésre állna a rájátszásban.

Pittsburgh Steelers @ Cleveland Browns 19.00 (Arena4)

Óriási meccs lehetett volna ebből, de a Steelers pihentetni fogja kulcsjátékosait, ami a Browsnak megkönnyebbülés lehet, hiszen a múlt heti Jets elleni zakó után most ki lehet köszörülni a csorbát és be lehet jutni a playoffba. A nagy sztori persze a Rudolph vs Garrett találkozó, de fontosabb a Browns részéről, hogy a támadófalba visszatér Teller és Wills is, akik nagyon hiányoztak múlt héten. Mayfield a Steelers ellen idén a legrosszabb meccsét hozta, most talán könnyebb dolga lesz, egyrészt mert nem fogja TJ Watt terrorizálni, másrészt mert a Browns offense is jobban működik azóta. Megbonyolíthatja a Browns dolgát, hogy többen is koronavírusosak a csapatból és nem igazán tudtak megfelelően edzeni a héten.

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals 19.00

A Ravens kiváló formában, hiszen négy könnyű győzelmen vannak túl, ahol a támadósor a második legjobb volt az egész ligában EPA/play alapon, ezzel pedig feljöttek a 12. helyre egész évet tekintve. Ez nagyon fontos is a rájátszásra kanyarodva, de azért ott majd keményebb védelmekkel kell szembenézniük Lamaréknak. Brandon Allen múlt héten élete meccsét játszotta, de a Texans és a Ravens védelme közt ég és föld a különbség, így nem várható ismétlés. A Ravensnek simán kellene itt playoffba jutnia, de a Bengals megpróbálhatja elrontani egy újabb csoportriválisának a napját is.

A Bengals az 1/3 és az 1/10 közt még bárhol húzhat a drafton.

Jacksonville Jaguars @ Indianapolis Colts 22.25

Szépen keretbe foglalná a Jaguars szezonját, ha az első és az utolsó meccsen tudna nyerni, ráadásul mindkétszer a Colts ellenében. Nem túl valószínű forgatókönyv persze, de megmosolyogtató lenne. A kickoff pillanatában elvileg tudni fogjuk, hogy van-e még reális esélye a playoffra a Coltsnak (a Colts játékosai viszont elvileg nem fogják tudni, mert nem nézhetik az eredményeket), ugyanis ha minden érintett csapat nyer a 19 órás sávban, akkor már csak a Titans bukásáért lehet szurkolni, ami nem túl valószínű forgatókönyv. Így pedig a Colts egy győzelemmel és végül 11-5-ös mérleggel is lemaradhat a playoffról, ami azért szomorú lenne. Leginkább tehát abban bízhatnak, hogy a Bills nem pihentet és megveri a Dolphinst. Persze ettől még hozni kell a kötelezőt, de hacsak Rivers nem hibázik sokszor, akkor ezt a meccset meg fogják nyerni.

A Jaguars már biztosan 1/1-en fog választani, így be is írhatjuk a jövő évi depth chart élére Trevor Lawrence-t.

Tennessee Titans @ Houston Texans 22.25

Két pocsék védelem lesz majd a pályán, így kisülhet ebből egy sokpontos, szórakoztató találkozó, ahol a Titans a csoportgyőzelmet akarja bebiztosítani. Watsont mindig jó nézni, a túloldalon pedig azért lehet szurkolni, hogy Derrick Henry elérje a 2000 yardot. Ehhez egy emberfeletti 223 yardra van szüksége, de tudva, hogy az utóbbi két egymás elleni meccsen Henry átlépte a 200 futott yardot, nem lehetetlen küldetés.

A Texans 1/3 és 1/9 közt már bárhol végezhet a draftsorrendben, de ennek babérjait a Dolphins aratja majd le az első és a második körben.

Harc a minél jobb draftpozícióért

Itt igazából minden azon múlik, kinek mennyire van kedve játszani. Így borzasztóan nehéz jósolni a meccsekre, épp ezért nem is elemzem a matchupokat szövegesen, csak megmutatom, melyik csapat hol húzhat majd a drafton, illetve tippelünk egy jót. 

New York Jets @ New England Patriots 19.00

A Jets már biztosan 1/2-n fog húzni.

A Patriots 1/10 és 1/15 közt még bárhol húzhat.

Minnesota Vikings @ Detroit Lions 19.00

A Vikings 1/9 és 1/15 közt még bárhol végezhet

A Lions 1/3 és 1/12 közt még bárhol végezhet.

Las Vegas Raiders @ Denver Broncos 22.25

A Raiders 1/15 és 1/17 közt fog húzni.

A Broncos 1/5 és 1/15 közt még bárhol húzhat.

Los Angeles Chargers @ Kansas City Chiefs 22.25

A Chargers 1/7 és 1/15 közt még bárhol végezhet.

A Chiefs biztosan első kiemelt az AFC-ben, így pihentetni fog (és 1/28 alatt nem húzhat).

Szerkesztőségi tippverseny állása 16 forduló után

  1. renningan 161-79
  2. balentin 160-80
  3. katonadani 159-81
  4. g495sr 157-83
  5. löfli 157-83
  6. Höri 153-87
  7. jarred 153-87
  8. kronikk 153-87
  9. leonidasz 148-92
  10. alatriste 140-100

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!