Connect with us

Prémium cikkek

A legjobb szabadügynök elkapók

A tavalyi elkapó szabadügynök piac mélyrepülése után itt a 2021-es deluxe kiadás. Nem tudom volt-e valaha ennyi minőségi játékos nemcsak az elkapó, de gyakorlatilag bármelyik poszton egyszerre a piacon. Bővített listát készítve is voltak olyan lemaradó nevek, aki egy átlagos évben bőven említést érdemeltek volna. Ha a csapatod elkapóhiányban szenved, akkor 2021 a te éved!

Chris Godwin

A bőség zavarával küzdöttem, mikor a legjobb elkapót kellett kijelölni a listából. Sok-sok év volna, amikor mindhárom top játékos bőven elvinné ezt a kitüntetést, így ennek is köszönhetően elképesztő minőséget képvisel az idei WR lista.
Godwin első évei sem voltak rosszak a ligában, de tavaly robbantott igazán. A formáját pedig át tudta menteni 2020-ra is. Bebizonyította, hogy a két nagyon eltérő stílusú irányítóval is képes elit teljesítményre. Az ágyú karú és extrém bevállalós Winston után Bradyvel is elképesztő szezont hozott össze. A yardjai kissé visszaestek a tavalyi évhez képest, de a játékstílus is változott körülötte és ne felejtsük el, hogy Tampa Bayben akad még egy 1000 yardos elkapó, 2 vagy inkább 3 remek TE és ha Antonio Brown a csapatod 3. számú receivere, akkor természetes, hogy kevesebb labda megy feléd. Sokan elbizonytalanodnak, mert Godwin sokszor áll fel slot pozícióba, amitől kevésbé értékelik magasra. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy karrierje első éveiben külső elkapót játszott és az elmúlt két évben is nagyjából 60-40%-ban áll csak fel slot pozícióba. Ráadásul a modern fociban nem feltétlenül értékesebb egy külső elkapó, mint egy top slotból induló. Godwin épp csak 25 éves lesz, mikor aláírja majd minden bizonnyal évi 20 milliónál drágább szerződését.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Allen Robinson

Blake Bortles, Mitch Trubisky. Ez a két név a fő oka, hogy Robinsont nem szoktuk emlegetni a liga legjobb elkapóiról szóló beszélgetésekben. Képességben pedig ott lenne a helye, de a limitált képességű társak miatt csak visszafogott teljesítményre volt eddig képes. A jaguarsos valódi szenvedés után legalább a Bearsben Trubiskyvel már sikerült összehozni két jó szezont. 2450 yardja van az elmúlt két évben és 13 TD-je. Ha van top szabadügynök, aki nem is feltétlen először az összeget fogja megnézni az ajánlaton, hanem hogy ki az adott csapat irányítója, az Robinson. Persze a pénz is fontos szempont sok esetben, de ARob évek óta panaszkodik, hogy szeretne jó társakkal focizni. Tipikus első számú elkapó alkat, aki szintén joggal pályázhat 20 millió feletti átlagra.

Kenny Golladay

Ha van igazi szélső elkapó, akkor az Golladay. 6’4″ magas és évek óta a legmegbízhatóbb célpontja volt Staffordnak. Természetesen neki szüksége is van olyan irányítóra, aki nem csak az elkapás utáni yardokat várja az elkapóitól, hanem meg meri és meg is tudja dobni a mély labdákat, akár szoros őrizetbe is. Két 1000 yardos szezonon volt túl és az idei évben is jó úton járt ennek irányába, amíg végleg be nem fejezte a szezont sérülés miatt. A PFF az elmúlt két évben 96.7-es gradet osztott ki neki a szoros, contested catch szituációkban, ami a legjobb a ligában. A második helyen érdekes módon Allen Robinson áll. Borzasztóan fizikális, magas elkapó a Lionsban, kire is hasonít?

Will Fuller

Egy polccal lejjebb de még mindig rendkívül magasan itt a következő kategória. Tyreek Hill klónját keresi a fél liga minden évben. Hát Houstonban már megtalálták. Will Fuller teljesen más típusú játékos, mint az eddigiek. Ő egy igazi deep threat WR, aki miatt az ellenfélnek muszáj minden esetben a pálya mélyére rakni legalább egy játékost. Deshaun Watson saga utolsó szöge lenne a koporsóba, ha a csapat elengedné Fullert, de jó esély van rá, hogy a játékos nem fog visszatérni Texasba. Fuller egyetlen hátránya, hogy nagyon sérülékeny játékos. 5 éve van a ligában de nem volt még olyan szezonja, amikor 16 mérkőzésen a csapata rendelkezésére tudott volna állni. A játékra való hatása azonban elképesztő.

Antonio Brown

Másfél évnyi kihagyás után úgy néz ki, tényleg van visszaút. Brown komoly mentális problémák közepette került ki a liga körforgásából, de az idei szezonban úgy néz ki, képes volt úrrá lenni önmagán és csak a játékra összpontosítani. Kérdés persze mennyire volt ebben faktor Tom Brady. Brown ugyanakkor 32 évesen is megmutatta, hogy miért volt évekig a liga egyik legjobb elkapója. A mai napig elképesztő, hogy alulméretezett termetével (5’10”) képes teljes értékű szélső elkapót játszani, ráadásul a legmagasabb szinten. A Bradyvel való szoros kapcsolata miatt nagyon valószínű forgatókönyv, hogy ha folytatni fogja a focit, akkor visszatér Tampa Baybe, de ha mégsem így lenne, akkor csak tovább fog nőni a minőségi elkapók száma a piacon.

JuJu Smith-Schuster

Nehéz megítélni Smith-Schuster helyzetét. 2018-ban elképesztő szezonja volt, több mint 1400 elkapott yardja volt és úgy nézett ki, hogy képes lehet betölteni majd az Antonio Brown utáni űrt. Azonban ami ment neki második számú elkapóként, azt nem tudta megismételni első számúként. 2019-ben a Steelerst sok sérülés hátráltatta, ami alól Juju sem volt kivétel, azonban mindenképp csalódás, hogy az elmúlt két szezonban 28 meccsen nem sikerült annyi yardot szereznie, mint 2018-ban. Az idei szezonban is csak 3. lett csapaton belül az elkapott yardokban. Továbbra is a liga egyik legjobb slot elkapójáról beszélhetünk, de leendő csapatának kicsit a remélt potenciált kell majd megfizetnie, mintsem a közelmúltbéli produktumot.

Curtis Samuel

Szépen csöndben egy rendkívül jó szezont tudott le Samuel rookie szerződése utolsó évére. Azután, hogy sokan már azt hitték, hogy Robby Anderson szerződtetése végleg eltemeti Samuel karrierjét, ez az igazolás tudta csak igazán kidomborítani az igazi érdemeit, és 2020 Deebo Samuelje lett Curtis. Joe Brady rendkívül sokoldalúan kezdte el használni és kiaknázta a benne rejlő valódi lehetőségeket. Samuelt kivette a korábbi mélységi célpont státuszából és elkezdte slot WR-ként használni, aminek eredményeként 20-szal több elkapása volt az idei szezonban, mint bármikor máskor és összesen is karrier high 851 yardot ért el. Ezeken túl minden meccsen volt legalább egy futókísérlete is, amikkel további 200 yardot szerzett, ezzel átlépve az 1000 scrimmage yardos határt. Brady megmutatta tavaly, hogy is kell használni egy olyan támadófegyvert, mint Samuel, kérdés a következő állomáshelyén is képesek lesznek megtenni ezt újra?

Corey Davis

Az 1/5-ös választáshoz sose tudott felnőni, de a még mindig csak 26 éves Davis elsősorban idén bebizonyította, hogy minőségi második számú elkapó tud lenni. AJ Brown érkezése jót tett neki és 2020-ban karrierje legjobb szezonját tudhatta a magáénak mind yardban, mind TD-ben. Sőt, a 2,73-as megfutott útvonalanként elért yard mutatója a 8. legjobb volt a liga elkapóit tekintve. Nem Davis lesz az, aki bármilyen WR route-ot meg tud futni, vagy aki elképesztő számokat tudna produkálni az elkapások után, de annak ellenére, hogy a Titans nem élt az 5. éves opciójával, komoly kérői lehetnek a piacon. Olyan csapatok jelentkezhetnek nála elsősorban, akiknek nincs szükségük, vagy pénzük a legnagyobb nevekre, de minőségi második számú elkapót keresnek.

Marvin Jones

A minőségi elkapók nem járnak egyedül. Akárcsak a Tampa Bayben a Godwin – Brown páros, a Lionsben is lejár két top elkapó szerződése a 2021-es szezonra. Jones évek óta bizonyítja, amit JuJu csak próbál, hogy minőségi Z elkapó tud lenni, ha van egy igazi első számú előtte, aki elviszi a védelmek fő figyelmét. Akár kívül, akár slotban is használható a rendkívül biztos kezű 31 éves veterán.

T.Y. Hilton

Az egykoron a legjobb elkapók közt emlegetett Hilton az egyik legnagyobb vesztese Andrew Luck visszavonulásának. Kiemelkedően produktív kapcsolatot ápoltak ők ketten és sorra hozta TY az 1000 yardos szezonokat. Miután együtt érkeztek a ligába, Hilton egyszer sem produkált 900 yardnál gyengébb szezont Luck mellett. A visszavonulás óta azonban egy 500 és egy 790-en yardos szezont hozott csak össze. Jó jel, hogy a 2020-as szezon második felében kezdett újra hasonlítani korábbi önmagához, de az elmúlt két szezon 26 meccs alatti egy darab 100+ yardos meccse óva intheti a csapatokat. Hilton fénykorában is egy rendkívül veszélyes mélységi elkapó volt, de már túl a 31. életévén kérdés, hogy mennyire lehet fenntartani ezt a fajta játékstílust a legmagasabb szinten.

Nelson Agholor

Elképesztően furcsa Agholor helyzete. 2017-ben úgy tűnt, hogy egy igazán minőségi slot elkapó lehet belőle. Azonban az azt követő két év igazi mélyrepülés volt a számára. Rengeteg elejtett labda, csökkenő produktum, amiknek következtében el is került Philadephiából. A Las Vegas Raidershöz is egy prove it szerződéssel került, ahol viszont élni tudott a lehetőséggel. A Raiders az első körben draftolt egy igazi deep threat elkapót a 2020-as drafton, de Ruggs helyett Agholor töltötte be a csapaton belül ezt a szerepkört. Karrierje 2. legtöbb yardja és holtversenyben legtöbb TD-je jött össze idén, ami azonban igazán impresszív, hogy 18.7 yardot átlagolt elkapásonként ami a második legjobb a kezdő elkapókat tekintve a ligában. Továbbra is akadnak gondjai a dropokkal, de bebizonyította, hogy meg tudja nyújtani a pályát és képes lehet egy offense-ben a hosszú játékok szállítójának lenni.

Sammy Watkins

Ha az 1/5-ös Corey Davisnél emlegettem, hogy nem tudott felnőni a feladathoz, mint mondjon az ember az egykori 1/4-es Watkinsra? Miután belement a fizetéscsökkentésbe, hogy még egy szezont lejátszhasson a Chiefsszel, karrierje leggyengébb szezonját hozta. Sérülések is hátráltatták, de nem tett jót a megítélésének a gyenge idei szezon. Bár már 7 éve van a ligában, szeptemberben még mindig csak 28 éves lesz, így akár egy hosszabb szerződés is szóba jöhet az esetében. A legvalószínűbb azonban egy egy éves prove it jellegű szerződés, ahol be kell bizonyítani majd, hogy legalább második számú elkapóként van helye a ligában.

Keelan Cole

Megfoghatatlan Cole helyzete. A biztató 2017-es első éve után két hanyatló szezont tudhat a háta mögött. Majd 2020-ban a korábbi külső elkapói szerepkörből beljebb tolódott a slot pozícióba, ahol egy vállalható szezont tudott lehozni. 5 TD-jével legjobb szezonján van túl és a 642 yardja rookie éve óta a legjobb. Nehéz a tavalyi Jaguars támadósorból pozitívan kiemelni bárkit is, de Cole még egy ilyen gyenge szezon során is képes volt feljebb emelni a megítélését. Ha meghagyják ebben a slot szerepkörben, akkor egy jobb támadósorban akár visszahozhatná a karrierjét arra a szintre, amit 2017 után vártunk tőle.

Breshad Perriman

Talán az első, egyértelműen harmadik számú elkapói szerepkörbe passzoló játékos. Perriman azonban ezt nem a slot pozícióból fogja tudni hozni. Ő egy Agholorhoz hasonló mélységi célpont, akinek 2-3 elkapása lesz egy meccsen, de egy jó irányítóval, egy jó szisztémában ezeket 15-20 yardos, vagy nagyobb átlaggal fogja tudni hozni. Újfent egy korábbi első körös bustról van szó, aki 2020-ban a Jetsben pont annyit mutatott, hogy talán pár csapat még adjon neki egy lehetőséget, mint kezdőjátékos. Bankot már talán sose fog robbantani, de ha hasonló szinten tud focizni, akkor még évekig lehet munkája a ligában.

Rashard Higgins

2020 az áttörések éve. Cole és Perriman után Higgins is a mögöttünk lévő szezonban helyezte vissza a nevét a térképre. Kis túlzással 5. szezonjára több elkapott yardot produkált, mint az első négy évében összesen, nagyon jó kapcsolatot alakított ki Mayfielddel. Azon csapatok számára, akik nem tudnak túl sok pénzt szánni az elkapó poszt erősítésére, ugyanakkor szükségük volna némi vérfrissítésre, érdekes célpont lehet Higgins. Egy éves szerződést látok az esetében is a legvalószínűbbnek. Ha meg tudja ismételni a 2020-as szezonját, akkor jövőre már joggal tarthatná a markát egy komolyabb szerződésért.

A.J. Green

2017-ben még egészen máshogy festett volna ez a free agency névsor. Antonio Brown és AJ Green a liga legjobb elkapói voltak, de az idő múlásával az ő teljesítményük is hanyatlani kezdett. Green 33 éves lesz az új szezonban, de ő sosem a sebességéből élő elkapó volt. Kenny Golladay tapasztaltabb verziója. Az elkapási ponton még mindig rendkívül fizikális tud lenni és dominálni a contested catch szituációkat. Első számú elkapónak valószínűleg már kevés volna, de valaki társául szegődve még lehet 2-3 produktív idénye.

Larry Fitzgerald

Nagy kérdés van-e még egy év a legenda tankjában. Szeptemberben már 38 éves lesz Fitzgerald, de a folytatás minden bizonnyal egyedül rajta fog múlni. Ha hajlandó még egy évre visszatérni, nehéz lenne máshol látni a Cardinalson kívül.

Legjobb korlátozott szabadügynökök, akik minden bizonnyal visszatérnek majd jelenlegi csapatukhoz:

  • Allen Lazard ERFA
  • Tim Patrick RFA
  • Cam Sims RFA

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!