Connect with us

Draft

A saját emberünkkel, a saját utunkon – 49ers draftértékelő

Rengeteg találgatás előzte meg a 49ers idei draftját, hiszen az utolsó pillanatig sikerült eltitkolni, kit fognak húzni az 1/3-as választási joggal. A jelöltek közül végül az igazi csiszolatlan gyémántra esett a választásuk, vele kell elindulniuk a Super Bowlig vezető úton. Ahhoz pedig hogy eljussanak odáig, igyekeztek megtalálni azokat a kisebb puzzle darabokat, akikkel teljessé válhat a kép.

A kiválasztott játékosok mellett zárójelben szereplő szám azt mutatja, hogy milyen helyen lettek draftolva ahhoz képest, hogy az Athletic által összeállított konszenzusos big boardon hol szerepelnek. Ha mínusz, akkor később, ha plusz akkor korábban keltek el.

1/3 Trey Lance, QB, North Dakota State (+9)

Nem Mac Jones és nem is Justin Fields volt az az irányító, akibe Kyle Shanahan annyira beleesett, hogy az 1/12-ről egészen az 1/3-ig felcseréljen, bízva abban, hogy vele végre kiaknázhatja a rendszerének mindennemű potenciálját. Több dologgal lehet vitatkozni a cserével kapcsolatban, de azzal biztosan nem, hogy mennyire zseniálisan tartották titokban a legvégéig, kit akarnak majd kiválasztani. A vita ott kezdődhet, hogy megért-e 1/12-ről az 1/3-ig felmozogni úgy, hogy a 49ers a Dolphinsnak adta a 2021-es első köre mellett a 2022-est és a 2023-ast is, valamint egy harmadik körös jogot 2022-ből. Ezt már kitárgyaltuk akkor, mikor nem tudtuk, ki lesz a választott, most viszont, hogy Trey Lance mellett döntöttek, újra át lehet gondolni, hogy mennyire érte meg a másodosztály legígéretesebb tehetségét elvinni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Itt pedig a legfontosabb dolog megnézni azt, melyik irányító mit kínál és az hogy illik abba a szisztémába, amit Shanahan alkotott meg. Ebben a tekintetben pedig arra a prospectre esett a választásuk, akinek a legkönnyebb lehet az átállás, olyan dolgokat fognak kérni tőle, amikkel az NDSU-n is találkozott, illetve Shanahannek sem kell olyan új filozófiákat beemelnie a rendszerébe, ami nem feltétlenül illeszkedik a meglévő emberállományhoz. Természetesen a három szóban forgó irányító közül nem Trey Lance a legkészebb, a legérettebb és a legbiztosabb padlóval rendelkező, de olyan dolgokban tudott megbízhatóan teljesíteni az egyetemen, amik nagyon fontosak ahhoz, hogy a 49ers jelenlegi rendszerében sikeres lehessen. Igaz ez akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a produkált minta kicsi, a megszerzett tapasztalat pedig nem akkora, mint a vetélytársaké.

Rutinos play action passzoló, nagyon gördülékenyen mennek a megtervezett kimozgásai a zsebből, jól passzol futtából, megy neki a gyors passzjáték – ezek mind-mind olyan feltételek, amiket teljesíteni tud Shanahan check listjén. Ehhez lehet még beemelni azt az dimenziót, hogy ő lábon is nagyon veszélyes, tehát egy új dimenziót nyithat meg a jövendőbeli edzője szisztémájában, egy olyan játékelemet, amilyet korábban nem sűrűn tudott élesben használni. Mindezek mellett pedig a 49ers által végzett teszteken ő bizonyult a “legokosabb” irányítónak az idei classban, nem csak a pályán, hanem az elméletben is megfelelt annak, amit a San Francisco szeretett volna. Tehát ha végigmegyünk az apróbb dolgokon is, akkor be kell látnunk, hogy Shanahan és Lynch egyáltalán nem akart mást, mint Lance-t, a tervüket pedig tökéletesen tartották titokban mindenki előtt.

2/48 Aaron Banks, iOL, Notre Dame (+42)

A Lynch-Shanahan házasság történetében még egyszer sem fordult elő, hogy a 49ers egy guardot húzott volna a draftokon, ez a sorozat szakadt meg most Aaron Banks kiválasztásával. Mind a poszt, mind pedig a játékos meglepő volt, hiszen sokkal inkább a védelembe vártuk volna a 42-ről történő minimális lecserélés után 2/48-ra a választást. Nem így lett, nem cornerback vagy safety jött, hanem egy guard, akivel kapcsolatban felmerülhetnek a kételyek, mennyire tud majd belenőni abba a szélső zónafutást (outside zone) alkalmazó rendszerbe, amit a 9ers futtat. Banks egy nagyon jó kvalitású falember, magasan képzett, erős és okos, jól blokkol passzhoz és futáshoz is, de hiányzik az atletikussága ahhoz, hogy a következő szinten átlag felettit nyújtson. Érdekes húzás volt ez a csapattól annak tudatában, hogy több prémium pozíción is volt még benn jó értéken játékos, illetve hasonló tudású guardot két körrel hátrébb is húzhattak volna.

3/88 Trey Sermon, RB, Ohio State (+12)

Nagyon jól tudtuk eddig is, hogy a 49ers más utakon jár, mint a csapatok nagy többsége, teljesen más perspektívából néznek a futójátékra, mint az NFL nagy része. Ezt bizonyítja az idei első két választásuk, illetve Trey Sermon draftolása is csak ezt erősíti bennünk tovább. Ha csak egyetlen posztot mondhatunk a 49ers rosterén, ami telített, akkor egyértelműen a running back lenne az, hiszen ott van Mostert, Wilson, Hasty és Gallman is, teljesen telített a pozíció egy külső szemlélő számára. De nem a vezetésnek, akik Sermonban egy nagyon jó fitet láttak, egy olyan futót, aki illik abba a blokkolási sémába, amiben az elmúlt években oly sikeresek voltak.

Ugyan a végsebessége messze nem olyan, mint Mostertnek, de rendkívül jó az egyensúlyérzéke és van benne egy megfoghatatlan hirtelenség is, amikkel könnyen át tudja verekedni magát a szerelési kísérleteken. Azzal pedig, hogy nagyon jól olvassa a zónablokkolást, illik is az elképzelésbe, egy olyan új opciót nyújt az edzői stábnak, amilyen eddig nem volt a futók között. Ugyan rá is igaz, hogy túldraftolták, de biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztása mögötti tervben ő úgy szerepel, mint egy fontos elem a 2021-es Niners offense-ben.

4/102 Ambry Thomas, CB, Michigan (+19)

5/155 Jaylon Moore, OL, Western Michigan (+55)

5/172 Deommodore Lenoir, CB, Oregon (+31)

5/180 Talanoa Hufanga, S, USC (-58)

6/194 Elijah Mitchell, RB, Louisiana-Lafayette (-6)

Viszonylag későn fogott a cornerback poszthoz a 49ers az idei drafton, sokkal korábbi választásnál várhattuk volna, hogy orvosolják a pozíció hiányosságait. A csapat ezúttal is egy olyan játékossal ment, aki a saját emberük, egy olyan prospectet néztek ki, aki némileg megosztó játékos, de rejlik benne potenciál. Ő nem más, mint Ambry Thomas, akit 2020-as opt outja miatt régen láttunk futballozni, de mikor pályán volt, egy jó coverage corner képét festette. Első évben nem nagyon lesz szerepe Verrett, Moseley és Johnson mellett, de jó húzásnak tűnik ez a jövőt figyelembe véve, megfelelő mélyítés annak a posztnak, amit nagyon úgy tűnik, hogy a brutális pass rush-sal szeretnének 2021-ben kisegíteni. Nem időrendben, de szintén a secondarybe jött Deommodore Lenoir is, akivel várhatóan nem a szélen, hanem a slotban számolnak majd, hiába játszott végig a partvonal mellett oregoni karrierje során. Lenior egy igazi boor or bust projekt, már amennyire lehet ilyet mondani egy ötödik körösre, hiszen nagyon agresszív és fizikális játékos, de rengetegszer égett meg emiatt az egyetemen. Szintén a fizikalitásáról, de némileg másképp kell megemlékezni Talanoa Hufangáról, aki egy óriási nagyot ütköző strong safety, a boxban él leginkább, de tragédiája az, hogy a válla nem egészséges. Így pedig nagy kérdés, hogy meddig fog profi karrierje tartani, mert azt a szerepkört, amiben ő tud játszani, komoly vállsérüléssel nem lehet folytatni. Nem hiába nem kelt el korábban, ugyanis tudása alapján ő egy második napos prospect lehetett volna.

A harmadik napos választásoknál a védők mellett jött két támadó is, előbb Jaylon Moore, a Western Michiganről, majd Elijah Mitchell, a Louisiana futója. Moore egy érdekes projekt, hiszen egyetemi karrierje elején még a védőfalban játszott, onnan mozgatták át baloldali tackle-be, ahol végül 32 meccsen kezdett. A 49ers mégis elsősorban guardként tekint rá, hiszen nem elég atletikus, valamint a méretei sincsenek meg, hogy a fal szélén játszhasson, viszont Shanahan rendszerében megfelelő csere lesz Tomlinsonék mögött. Az utolsó pick végül megint egy futóra esett, aki ezen a poszton akár BPA alapon is jónak számított, hiszen Mitchell egy nagyon produktív és nem utolsó sorban agilis, szélsebes back. Meg kell küzdenie majd a végső keretbe kerülésért, de a többdimenziós futórendszerben lehet ő abban a szerepkörben, amit Mostert tölt be, ha a társak előtte nem elérhetőek.

Összességében

Egy nagy feladat volt fókuszban a 49ersnél a draftot megelőzően: meg kellett találni a franchise jövőbeni arcát. A sok smokescreen és el nem hihető pletyka után végül az 1/3-as pickkel Lance jött, akiben minden reménye ott van a vezetésnek, ő az a játékos, akin mostantól fogva áll vagy bukik a csapat elkövetkezendő 5-7 éve. Az újonc irányítóban megvan, hogy sikeres lesz, ez csak az edzői stábon fog múlni, az ő segítségük kell ahhoz, hogy ez a San Francisco végre újra felülhessen az NFL csúcsára. Ahhoz, hogy ezt elérjék, egy különleges, sajátos utat választottak, ennek fényében jött Banks és Sermon is, ez ezért hanyagolták némileg el a védelmet. Jelenleg azt érzik, hogy a defense van olyan jó, hogy minimum egy átlagos szintet hozzon, a támadósort kell úgy alakítani, hogy az minél kevésbé legyen kiszámítható és levédekezhető.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!