Connect with us

Draft

Nem követjük el ugyanazt a hibát – Jets draftértékelő

A Jets rákfenéje volt az utóbbi években, hogy volt egy magasan draftolt irányítója, de minimális szinten sem tudtak csapatot, vagy legalább támadósort építeni köré. Az azonnal látszik, hogy a legújabb fiatal QB-t egy sokkal jobb repülőgépbe akarják beültetni, amit könnyebb lesz kormányoznia. A Jets draftja ugyanis arról szólt, hogy Zach Wilsonnak minél jobb dolga legyen New Yorkban. 

1/2 Zach Wilson, QB, BYU
1/14 Alijah Vera-Tucker, G, USC

A két játékos erősségeiről-gyengeségeiről itt nem akarok külön hosszan írni, hiszen a prospectismertetőikben bőven kielemeztük már őket (kattintsatok a nevükre és elolvashatjátok, ha nem tettétek volna korábban).

Wilson kiválasztásába nagyon nehéz lenne belekötni (legfeljebb hogy nagy lesz az ugrás elsőre), nálam QB2 volt végig és olyan dolgokra lehet képes, mint kevesen. Nyilván kelleni fog köré egy jó rendszer meg személyzet, de pontosságával, karerejével, improvizálásával engem levett a lábamról. Stílusra (!) van benne egy kis Mahomes, így mindenképp élvezet lesz nézni a játékát, én nagyon várom már a Jets-meccseket, már jegyet is váltottam a bandwagonra.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Vera-Tucker pedig a legjobb guard volt a drafton, nagyon stabil, magas padlójú játékos minimális bust faktorral. Mekhi Bectonnal a fal bal oldalán igazán domináns duót alkothatnak majd, aki szereti a támadófaljátékot, minden hétre ajánlom majd az ő megfigyelésüket. Az egyetlen kritika, amit fel lehet vetni a pickkel kapcsolatban, hogy megérte-e a felmozgást, a két darab harmadik körös pick azért nem volt olcsó mulatság, főleg hogy egy kevésbé értékes posztra érkezett a játékos. Az biztos, hogy AVT nem lett volna már elérhető 1/23-on, nagy hiányposztot tölt be és tényleg minimális a besülés lehetősége, szóval én tudom támogatni az ilyen agresszív felmozgást is a kiszemeltekért – de azért az értékelés emiatt nem lehet makulátlan.

2/34 Elijah Moore, WR, Ole Miss
4/107 Michael Carter, RB, North Carolina

A Wilson előtti támadófal megerősítése után lehetett a skill playerekre vadászni. Nagyon okosan nem a futó posztot vette előre Joe Douglas, pedig ott volt a nagyobb lyuk, hanem az elkapót, mert jó WR-ből sosem elég. A két szélső elkapója megvan a Jetsnek Denzel Mims és Corey Davis személyében, illetve rövid távon a slotban is megvannak Jamison Crowderrel, de ő már most is elég drága, jövőre pedig lejár a szerződése. Elijah Moore egy igazi slot elkapó méretre, felépítésre és habitusra is, így tökéletesen illeszkedik a Jets személyzetébe, Crowdert így jövőre biztos nem kell visszaigazolni, de a bő $10 milliós spórolás már most nagyon kecsegtető lehet. Moore szerintem azonnal tudja majd pótolni a slotban, mindenképp sokkal olcsóbban, és jó eséllyel minőségben is. Hibátlan választás, esetleg egy hátracsere lehetett volna megfontolandó, visszaszerezni az elvesztett pickekből valamennyit. Az is érdekes lett volna, ha Teven Jenkins vagy Landon Dickerson érkezik, hogy még jobb legyen a támadófal Wilson körül, ezeket is tudtam volna támogatni.

Nagyon okosan hagyta Douglas a futó posztot a negyedik körre, és sikerült egy konszenzus top70-es játékost behúznia 100-on kívül, így igazi stealnek tekinthető Carter, aki akár egyből kezdő is lehet (Tevin Colemannel kell megküzdenie leginkább). Egy alacsonyabb, vékonyka futóról van szó, aki méretéhez képest erősen játszik, nagyon robbanékony, gyors, türelmes, jól lát a pályán és elkapásoknál is hasznos. Igazi kétélű fegyver lehet, aki futásoknál és a passzjátékban is kiemelkedik: a felső 5 százalékba tartozott a yards per route run mutatóban a futók közt és a felső 5 százalékba kontakt utáni yardokban is, rengeteg 20+ yardos játékot hozott össze. Emellé pedig igazi vezéregyéniség is. Nagyon jól illeszkedik majd ebbe a támadósorba, kifejezetten tetszik ez a párosítás.

5/146 Jamien Sherwood, LB/S, Auburn
5/154 Michael Carter II, CB, Duke
5/175 Jason Pinnock, CB, Pittsburgh

6/186 Hamsah Nasirildeen, LB/S, Florida State
6/200 Brandin Echols, CB, Kentucky
6/207 Jonathan Marshall, DT, Arkansas

Ha már a draft elején a támadósoron volt hangsúly, a végén a védelemé volt a főszerep. Haladjunk időrendi sorrend helyett posztonként, mert talán úgy érdekesebb itt az 5-6. körben.

A Jets draftolt kettő olyan játékost is, aki safety volt az egyetemen, de gyenge oldali linebacker lesz a profik közt. Sherwood a konszenzus board alapján csak a 194. volt, de a PFF például 3. körösnek értékelte. Nem tudom, mennyire lesz képes megtalálni a helyét a linebacker sorban, nem túl gyors, nem is tapasztalt, nem is playmaker. Nem igazán tetszik ez a húzás, főleg annak fényében, hogy a következő körben érkezett Nasirildeen, aki konkrétan ugyanerre a posztra pályázik, de szerintem jóval tehetségesebb Sherwoodnál. A két játékos együtt teljesen felesleges volt.

Mindig jó jel egy hatodik körös picknél, hogy van róla scouting reportom, Nasirildeen pedig a konszenzus boardon a top100-ban találta magát, így nagy stealnek számít (ő maga azt mondta hogy első körös tehetséget szerzett a Jets, ez talán kis túlzás). ACL-sérülése miatt kihagyta a 2020-as évet, ezért csúszhatott ilyen sokat, vagy mert a posztját nem találták sokan. Én egy ilyen Kam Chancellor szerepet nézek ki belőle, hiszen óriási méretekkel rendelkezik egy safetyhez képest, hosszúak a karjai, jól szerel, jól blitzel, de nem olvas elég jól és nem is túl gyors. Egy ilyen box safety / gyenge oldali linebacker szerep kiválóan illik hozzá, szerintem hamar relatíve nagy szerep hárul majd rá, hiszen kvázi senki nem volt ezen a poszton a Jetsben. Messze ő tetszett a leginkább a Jets 5-6. körös hat játékosa közül.

Három CB is érkezett a csapathoz, és a konszenzus board alapján mindegyik reachnek számított. Carter a 300-as listára sem fért fel, Pinnock a 292. volt, Echols pedig a 273. Nyilván itt már óriási különbségek vannak az egyes boardok közt, de akkor is sokatmondó ez a felsorolás.

Érdekes, hogy a futó után még egy Michael Cartert draftolt a csapat, ők ketten egyébként az egyetemen is találkoztak, akkor a futó nyert – messze ő a jobb prospect kettejük közül. Michael Carter II okos játékos és várhatóan a slotba szánják kicsi méretei alapján. Ez hiányposzt volt a Jetsnél, ahogy kvázi a teljes CB sor is, így érdekes, hogy nem próbáltak ide előbb embert hozni (és FA-ról sem), de nem látom, hogy Carter bármilyen megoldást is képes lenne nyújtani.

Igaz ez egyébként Pinnockra és Echolsra is, de ők ketten legalább baromi atletikus játékosok mindketten. Pinnock nagy fanja egyébként Darrelle Revisnek, szóval a Jets szurkolók ilyen szempontból szerethetik, de elég sok hosszú TD-t engedett az egyetemen (mondjuk legalább egész sok interceptiont is szerzett). Echols nagyon új még a poszton, korábban elkapó volt, így gondolom első évét a gyakorlócsapatban tölti majd. Nem mondanám, hogy tetszettek a Jets CB-pickjei itt a draft végén.

Az 5-6. körös sorozatot sikerült kiválóan zárni, ugyanis Jonathan Marshall egy hihetetlenül atletikus belső védőfalember, 9,99-es RAS-mutatót produkált, ami 1987 óta a második legmagasabb a DT-k közt. A draft végén ilyen játékosokba érdemes beruházni, hátha lesz belőle valami egy kis edzéssel.

Összességében

Nagyon tetszik az irány, hogy végre igyekszik a vezetőség mindent megadni a fiatal irányítója számára, ennek mindenkinél így kellene működnie. Egyrészt Wilsont is nagyon bírom, másrészt tetszik az építkezés is, hogy a falat és az elkapósort helyezték a prioritási lista élére az utóbbi időben New Yorkban, ezt kiegészítve egy Shanahan-leszármazott támadókoordinátorral nem hiszem, hogy lehet jobban elkezdeni egy építkezést.

A filozófiát így mindenképp meg kell dicsérni, de emellett szerintem kiválóan is választottak a Jetsnél, hiszen Alijah Vera-Tucker meglepne, ha nem lenne azonnal stabil, átlagon felüli kezdő guard, Elijah Moore pedig minimum tudja hozni Jamison Crowder szintén sokkal-sokkal olcsóbban, és várhatóan felül is tudja szárnyalni majd veterán elődjét. A futó posztot sem értékelték túl, a negyedik kör teljesen jó hely egy running back megszerzésére, Carterből pedig hamar kezdő lehet szerintem.

Az első négy pick kifejezetten tetszett tehát a Jets részéről, még ha ehhez harmadik körös pickeket be is kellett áldozni. Ami kicsit lehúzza a draftot az az 5-6. körös tevékenység, ahol Nasirildeenen kívül nem látom az értékelhető játékosokat (bár a Marshall-pick mögötti filozófia azért tetszik). Azt érdemes még kiemelni, hogy a Jetsé az idei negyedik legatletikusabb class.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ahanem
ahanem
2021-05-09 09:55

Carter meg Coleman literally ugyanaz a játékos, nem lennék meglepve, ha a futók több elkapott yarddal zárják a szezont, mint futottal.

Staten Island
Staten Island
2021-05-09 08:20

A 2. körös lecserélés is érthető lett volna, de Elijah túl jó pick volt azon a helyen. Én ezek után arra számítottam, hogy a FO a hat hátsó körös picket használva legalább egyszer, ha nem kétszer felcserél majd a harmadik körbe. Ehhez képest inkább húztak hatot a hátsó körökben, amely jelenleg nem látszik kifizetődőnek.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x