Connect with us

Draft

Re-union – Bengals draftértékelő

A franchise irányító megérkezett tavaly, de az eredményesség is megmutatja, hogy ez a Bengals keret nem csupán egy játékosra volt a rájátszás helyektől. Szükséges volt az újjáépítés megkezdése, aminek első lépéseként fegyvereket és védelmet kellett szerezni Joe Burrow számára. 

1/5 – Ja’Marr Chase, WR (LSU)

Két opció állt a Bengals előtt a drafton. Vagy védelmet adnak Burrownak és draftolják Penei Sewellt, vagy elhozzák azt az elkapót számára, akinek segítségével jutott oda, hogy egy évvel ezelőtt 1/1-en választották ki. Utóbbi mellett döntöttek, és egyáltalán nem lehet ezért hibáztatni a vezetőséget. Aki látta a 2019-es LSU menetelést, annak Burrow remek játéka mellett Chase zseniális idényén akadhatott meg elsősorban a szeme. Mondhatni, hogy Ja’Marr egy szezonos játékos volt, de az a szezonja nem sokban maradt el Devonta Smith 2020-as, Heismant érő produktumától.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Chase sebessége bőven a jó kategóriába sorolandó, kezei utánozhatatlanok és olyan dinamikus és fizikális is egyszerre, hogy a jump ballok mellett az elkapások után is retteghetnek tőle a védők. Egy irányítót nem csak jó fallal lehet megvédeni, hanem azzal is, hogy olyan társakat adsz neki, aki miatt a védelem le kell mondjon az agresszív blitzelőkről, esetleg duplázzon egyes célpontokat. Minden évben hangzatos a régebbi classokhoz hasonlítani a legjobb játékosokat, de itt tényleg elmondható, hogy Chase 2011 (AJ Green/ Julio Jones páros) óta a legjobb WR prospect. Maximum 2015-ből Amari Cooper szállhat versenybe. Korszakos játékos, akinek nem kellenek hetek, hónapok az összeszokásra. Ha Burrow 100%-os lesz az első héten, máris indulhat a légitámadás.

2/14 – Jackson Carman, G (Clemson)

Bengals adja: 2/6
Patriots adja: 2/14 + 4/26 + 4/34

A Bengals másik ordító needje a támadófalban volt keresendő. Az instant segítség helyett azonban elsőre lecserélt a csapat, amivel szereztek 2 extra 4. körös picket. Ezzel a döntéssel már talán lehet vitatkozni, hiszen az eredeti pickjükön még elérhető lett volna akár Teven Jenkins, akár Liam Eichenberg, de még lecsere után is ott lehetett volna Samuel Cosmi vagy Dillon Radunz. Az ő kihagyásuk viszont arra enged következtetni, hogy a Bengals elégedett a Williams – Reiff tackle duóval. Carman ugyanis hiába volt 3 évig kezdő bal oldali tackle-je Trevor Lawrence-nek, a profik között vélhetően guardként fogja megtalálni a számításait. Erőből kevesen fogják megverni, ahogy a leverage csatában is jó pozícióból indul, de az alsó testi fürgesége nem engedi meg, hogy az NFL szintű pass rusherek ellen nagy területen megállja a helyét. Mozgása kissé darabos és a kick slide-ja se nem elég mély, se nem elég gyors. Ellenben guardként az erejét és fejlett kézhasználatát jól ki lehet aknázni. A talán jobb prospectek kihagyása minimális szinten fejvakarós döntés, de azt se lehet mondani, hogy Carman óriási hülyeség lett volna, a bizonytalan scout időszakban pedig tudható volt, hogy sok csapat boardja nem egyezik meg a konszenzussal.

3/5 – Joseph Ossai, ED (Texas)

4/6 – Cameron Sample, ED (Tulane)

4/26 – Tyler Shelvin, iDL (LSU)

A 2010-es évek kemény védőfala már a múlté. El kellett kezdeni Cincinnatiban is újrarakni a csoportra jellemző erős frontot, ezt pedig a középső körökben 3 választással is megpróbálták. Az viszont kissé furcsa, hogy a fal ekkora figyelmet kapott, míg a linebacker sorba senki sem érkezett. Joseph Ossai 1-1 mockban feltűnt az első körben még a draft process alatt, de reálisan 2. körös játékos volt. A 3. kör elején már elég komoly értéket képvisel, szóval nem csoda, hogy le is csapott rá a Bengals. Ossai egy rendkívül nyers játékos, 2019-ben még off ball linebacker volt, majd 2020-ban tették ki a fal szélére. Természetes adottságai, atletikussága és mérete is megvan, hogy jó passzsiettető legyen, de egy év tapasztalat után még nagyon az út elején jár. A felvételeken a robbanékonysága, sebessége kiemelkedő volt, amit a Pro Dayen is meg tudott mutatni, 9.5-ös RAS mutatójánál csak Phillips és Oweh ért el jobbat a top pass rusherek közül. Nagyon motivált játékosról beszélünk, aki az utolsó pillanatig küzd minden playben.

Ugyancsak kérdéses, de sok potenciállal rendelkező prospect Cameron Sample is. Kevésbé szuperatléta mint Ossai, de neki sem rosszak a paraméterei. A sebessége nem olyan kiemelkedő, mint a legtöbb szélső passzsiettetőnek, de amije van azt jól konvertálja át erővé. Következik ez első sorban abból, hogy bár nem kiemelkedően magas, nehezebb mint a legtöbben. Ezek miatt is jelenleg nem tudni mi is lehet ő a profik között. Akár belső védőfalember is kinéz a számára. Belül nézve pedig már sokkal jobban mutat a dinamizmusa és mozgékonysága, első lépeses gyorsasága. Ezek miatt és fejlett kézhasználata miatt is tűnt ki a Senior Bowlon, ahol minden gyakorlat során meglepte a scoutokat. Az esemény egyik nagy nyertese lett, több scout is visszafogottan beszélt róla korábban, de a Senior Bowl után minden elemző cikkben előkerült a neve. Akárcsak Ossai, ő sem lesz még 22 éves a szezon kezdetekor, így mindketten jó projekt játékosok lehetnek, akik lehet, hogy nem 2021 első felében érik el teljesítőképességük csúcsát, de 1-1 év múlva nagy fogások lehetnek itt a középső körökben.

A mozgékony front játékosok után egy vérbeli nose-zal zárta a sort a Bengals. Tyler Shelvin 4-3-as rendszerben ideális 1 tech játékos lehet, igazi run stopper pufifánk. 2 gap felelősségre talán kevés, a kisebb feladatkört felölelő 1 gap-re ideális megoldás 1. és 2. downon. Jól nyeri meg a lateral csatákat és sokszor tud a futó közelébe férkőzni, méretéhez képest egész jól mozog az alsó teste is, de ezen erények ellenére sem tudott már egyetemen sem faktor lenni passz szituációknál. 2020-ban ő sem játszott, de a Bengalsnál úgy tűnik sokat pörgették a 2019-es bajnok LSU tape-eket. Ha a magatartásával nem adódnak újabb gondok (2018-ban több meccset is ki kellett emiatt hagynia), akkor hasznos tagként csatlakozhat az egyre nagyobbra hízó bajnok LSU táborhoz. Az idei évben vélhetően DJ Reader cseréjeként számítanak rá, de később akár fel is válthatja a drága veteránt. A tehetsége mindenképp megvan, nem véletlenül volt 2017-ben Louisiana állam első számú recruitja, a tavaly Heisman trófeáig menetelő Devonta Smith előtt.

4/34 – D’Ante Smith, T (East Carolina)

Nem véletlen csúszik egy tackle a negyedik kör végére. Smith esetében az egyik fő ok pedig a sérülékenysége. 2016-ban hát-, 2020-ban pedig térdsérülés miatt volt kénytelen idő előtt befejezni a szezont, sőt még a Senior Bowlon is összeszedett egy hüvelykujj sérülést. Mérete megvan a poszthoz, de mind erőben, mind technikában kell még tanulnia, hogy egyáltalán magabiztos swing tackle lehessen. Úgy tűnik a Bengals stábja komolyan vette a Senior Bowlos felkészülést, mert Sample után Smith is Mobile-ben tűnt ki elsősorban és hívta fel magára a figyelmet.

5/5 – Evan McPherson, K (Florida)

Egy kicker húzást nehéz értékelni. A Bengals választotta ki 2021-ben az első rúgójátékost a drafton, ezáltal vélhetően nagyon tetszett nekik McPherson egyetemi produktuma. A lábában megvan az erő, több 50+ yardos sikeres kísérlete is volt és a 85%-os karrier field goal arány is jól mutat. Vélhetően versenyezni fog Austin Seiberttel a kezdő posztért, de ha valakit az 5. körben választanak ki rúgó poszton, akkor favoritnak számít ebben a versenyben. Az elmúlt években kevés NCAA rúgó állta meg a helyét a profik között, így kevés megbízható rúgó van a ligában. Mindenképp érdemes próbálkozni, az 5. körben pedig már amúgy sem túl sűrűn találnak a csapatok gyöngyszemeket.

6/6 – Trey Hill, C (Georgia)

Ismét egy korábbi magasan recruitolt játékos, aki sose érte el a remélt potenciálját. Erős, tapasztalt belső falember, aki játszott a center poszt mellett guardot is még 2018-ban. Elnyelni jól tudja a pass rush próbálkozásokat, de nem túl könnyed a mozgása és az erejét a futójátéknál sem mindig tudja átkonvertálni a védők mozgatására.

6/18 – Chris Evans, RB (Michigan)

Lehet nem tökéletesre értékelni egy draftot, amikor a csapat megszerezte Amerika Kapitányt? Ráadásul ez egy extra pick volt a tarsolyban, melyet a Texanstól kaptak még Ryan Finley elcseréléséért. Evans örökölheti meg Giovani Bernard szerepét 2021-ben és hasznos kiegészítő játékos lehet a futósorban. Mixon féle workhorse feladatkört talán sose fog kapni, de mögötte pass catching backnek 3. downokon vagy akár időnként a slotba kiküldve van potenciálja. 2019-ben kirakták az egyetemről, de a motiváltságát és elszántságát mutatja, hogy ezek után is maradt Ann Arborban és a városban dolgozott, amíg vissza nem vették az egyetemre, ahol a társai szerint igazi vezér volt – nem a pályán, de az öltözőben.

7/7 – Wyatt Hubert, ED (Kansas State)

Ezt a picket kapta a Bengals a Seattle-től Carlos Dunlapért, amit a sose lehet elég passzsiettetőd elv alapján egy újabb defensive endre költöttek. Huber alulméretezett játékosnak számít a poszton, akinek egy relatív produktív egyetemi karrier után vélhetően rotációs szerepkör jut majd maximum a profik között. 4-3-as rendszerből érkezik, ahol indult mind álló helyzetből, mind 3 pontos felállásból. Ismeri a játékot, gyorsan mozgatja mind a lábát, mind a kezét, de sem tömege sem kiterjedése nincs meg a produktív profi karrierhez.

Összegzés

A hónapokig tartó vita eldőlt. A Bengals pedig véleményem szerint nem döntött rosszul. A Chase – Carman duó még úgy is jobban néz ki, hogy talán lett volna 1-2 magasabbra taksált támadófal játékos a 2. kör elején, mint a Sewell – Rondale Moore / Terrace Marshall. Ráadásul a lecserének köszönhetően két extra 4. körös pickre is szert tudtak tenni, amire nagy szükség is volt ebben tehetségek terén sekély keretben. Nem utolsó sorban a brandet is könnyebb eladni egy korszakos QB-WR duóval, mint egy QB-LT-vel, ami az NFL egyik legszürkébb franchise-ában talán szintén szempont lehet.

Jól mutatja a Bengals problémáit, hogy Chase után a következő 7 választásból 6-ot a falakra költött a csapat, sőt még a 7. körben is ide érkezett az utolsó választottjuk. Összességében nagyon elvékonyodott az elmúlt években a Cincinnati mind a támadófalban, mind a front sevenben. Az összesen 4 védőfal játékos húzása talán kissé érthetetlen, hiszen ezeken a posztokon végső soron megvannak a kezdők és a szabadügynök piac legdrágább érkezője (Trey Hendrickson) is ide jött. Ezekkel szemben a linebacker poszt egyik időszak alatt sem kapott erősítést.

Ha Chase és Carman beválik, már jó draftot könyvelhet el a csapat. Burrownak kellett segítséget adni ebben az offseasonben, amit meg is tettek a két legfontosabb pickjükkel. A többiek mélyítik a falakat és talán egy kezdő rúgót is sikerült szerezni. A Bengals jó draftot zárt, de nem tökéletest. A 2. körös hátracsere és Carman pick még csak-csak megbocsátható, de komoly problémákat okozhat, hogy a most már elég mély védőfal mögött C kategóriás linebackerek fognak játszani továbbá a secondary helyzet sem túl rózsás. Kelleni is fog Chase és Burrow remeklése és a sok pont.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!