Connect with us

Minden ami NFL

Breakout Players – NFC West

A liga legjobbnak gondolt csoportjában is bőven találunk még olyan játékosokat, akik teljesítményükkel végre kitörhetnek a relatív ismeretlenségből és megmutathatják magukat a nagyvilágnak, vagy épp végre megtéríthetik a beléjük fektetett magas draftcetlit. 

Arizona Cardinals

Ki lehet a breakout játékos?

A csoportban a Cardinalsnál volt a legnehezebb dolgom breakout játékost választani, hiszen elég kevesekre illik a meghatározás. Chase Edmondsra viszont pont igen. Eddig David Johnson és Kenyan Drake mögött csak másodhegedűsnek számított, azonban idén megnőhet a szerepe. Érkezett ugyan James Conner, aki a gólvonalnál és a rövidyardos helyzetekben elveheti a rivaldafényt, de inkább Edmonds számít majd első számú running backnek.

Eddig elsősorban a passzjátékban használták, amit jól mutat, hogy tavalyi 53 elkapása a harmadik legtöbb volt csapaton belül. Sebességével jól illik Kingsbury rendszerébe, ráadásul Rodney Hudson érkezése és az ezáltal megerősített támadófal is segíti majd a munkáját, úgyhogy 2021-ben már a földön is nagyobb szerepet juthat neki, így több futott- és scrimmage yardot is termelhet. Viszont valószínűleg kelleni fog mellé Conner, mert igazi workhorse-ként nem feltétlen állná meg a helyét (lásd tavalyi egy kezdő meccs: 28 futás, 70 yard).

Ki lehetne még?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A támadóknál esetleg a tight end Maxx Williamst lehetne említeni, de inkább a labda túloldalán próbáltam nézelődni. Itt sem volt egyszerű dolgom, mert a secondaryben egyedül Byron Murphy számít fiatal kezdőnek, újoncot (Zaven Collins) nem annyira illik ide hozni, és nem tudom mennyire bízok Isaiah Simmonsban, hogy majd ő ligaszinten kiemelkedik a nagyon nehéz LB-posztról. Úgyhogy a sérülékeny Zach Allenre esett a választásom, aki két éve harmadik körös volt, de eddig csak 17 meccsen tudott pályára lépni. A tavalyi szezon végén viszont egész sok szerepet kapott és nem is játszott rosszul, mutatott magáról életjeleket, az Eagles ellen kifejezetten jól nyomta. Leki Fotu és Jordan Phillips van mellette a védőfal közepén, akik nem számítanak leküzdhetetlen feladatnak (plusz JJ Watt, amikor bemozgatják, őt nyilván nem fogja kiszorítani).

Los Angeles Rams

Ki lehet a breakout játékos?

A Ramsben bőven akadt jelölt erre címre, legalábbis a védelemből. Végül Jordan Fullert választottam, aki hatodik körös újoncként elsősorban free safetyt játszva 12 meccs alatt kevesebb mint 400 yardot engedett, 3 TD-t kaptak el mellette, de szerzett ugyanennyi interceptiont és még két labdát leütött. Az év végére viszont annyira belejött a játékba a liga legjobb védelmében, hogy a PFF értékelése szerint a 14. héttől top5-ös safety volt. Akár már ezt is lehetne breakoutnak nevezni és többen is felfigyeltek már a fiatal játékosra, azonban ez még nem valami nagy minta és a nagyközönség többsége jó eséllyel nem ismeri még a nevét.

Nem segíti a helyzetét, hogy Brandon Staley védőkoordinátor távozott a csapattól, ráadásul John Johnson is eligazolt, így nem lesz mellette egy másik top játékos a safety-sorban – a 2019-es második körös Taylor Rappnek kellene fellépnie mellé –, illetve várhatóan a teljes defense sem tudja fenntartani a ligaelső formáját. Fuller viszont könnyen lehet, hogy tovább fejlődik és hosszabb távon hozza a tavaly év végi teljesítményét, így pedig előléphet Aaron Donald és Jalen Ramsey mellé, mint a Rams védelmének alapkövei.

Ki lehetne még?

A támadósorból Cam Akers lehetne jelölt, de szerintem azért ő már tavaly is első számú futónak számított. Van Jeffersonról eshetne még szó, de szerintem DeSean Jackson és az újonc Tutu Atwell mellett nem fog tudni igazán fellépni. A védelemben több jelöltem is lenne, mélyebbről indulva egyrészt a tavalyi harmadik körös pass rusher Terrell Lewis, aki Donald pusztítását használhatja ki a szélről, másrészt a szintén tavalyi harmadik körös Terrell Burgess, aki safety és slot corner szerepet is betölthet. Egy kicsit egyértelműbb jelölt pedig a 2018-as hatodik körös Sebastian Joseph-Day, aki nose tackle-ként már tavaly is jó teljesítményt nyújtott, azonban az elismerés és az ismertség egyelőre elmarad az esetében. A pass rush egyelőre nem kifejezetten az ő terepe, de a futást nagyon jól öli. A PFF értékelése alapján az egész szezont tekintve a 14. legjobb belső védőfalember teljesítményt tette le az asztalra 2020-ban, szóval a játéka már megvan, csak a rivaldafény és elismertség nincs.

San Francisco 49ers

Ki lehet a breakout játékos?

Javon Kinlaw az egyértelmű választottam, akit imádtunk tavaly prospectként és végül az első kör 14. helyén kelt el. Újonc éve viszont nem sikerült olyan fényesre a belső védőfalembernek, 14 meccsen 33 tackle, 1,5 sack és 1 interception került a neve mellé, illetve 19 nyomásgyakorlás. Helyenként megcsillogtatta tehetségét, de közel sem hozta azt, amit vártunk tőle. Tegyük viszont hozzá, hogy sok tényező játszott ellene ezzel kapcsolatban.

Egyrészt nem volt valódi holtszezonja, nem voltak OTA edzései, minicampje, előszezonja, amik újoncként nagyon fontosak a fejlődés kapcsán. Másrészt rá prospectként sem úgy tekintettünk, hogy azonnal be fog robbanni és magas padlóval érkezik a ligába, inkább a potenciálja volt magas, ami nem feltétlen első évben érik majd be.

Kinlaw kezére játszik a breakoutban, hogy visszatér a pályára Nick Bosa (és Dee Ford?), aki elveszi majd a támadófalemberek figyelmét, amiből így kevesebb jut a másodéves belső védőfalemberre. Ideje robbantania, és minőségben is átvennie DeForest Buckner helyét.

Ki lehetne még?

Gondolkodtam Brandon Aiyukon, hogy ő nagyon berobbanhat idén, de azért ő már tavaly is megmutatta, hogy jó lesz ebben a csapatban. Lehetne akár DJ Jones is a védőfalból, hiszen jól emészti fel a helyet ott középen, de nem akartam két embert ugyanarról a posztról hozni, szóval egy elfeledett játékos mellett teszem le a voksom, aki nem más, mint Jalen Hurd. Hurdöt 2019-ben a harmadik körben választotta ki a 49ers, azonban mindkét nyáron megsérült és eddig egyetlen snapet sem tudott játszani a profik közt. Akkor nagy reach volt egyébként a drafton, de egyértelmű volt, hogy Kyle Shanahan szereti a játékát és szeretné valamire használni a futó / elkapó / tight end hibridet. A WR depth chart Aiyuk és Samuel mögött nem néz ki valami jól, így Hurd akár kicsikarhatja magának a WR3 szerepkört is, ha végre egészséges tud maradni. A pályára kerülését igazából a fullback Kyle Juszczyk és a második számú tight end Ross Dwelley jobban veszélyezteti, hiszen az elkapósorban a Richie James, Mo Sanu, Trent Sherfield, River CraCraft, Travis Benjamin, Kevin White sort nem lehetetlen leküzdeni.

Seattle Seahawks

Ki lehet a breakout játékos?

Pete Carroll is megmondta, hogy a tight end Gerald Everettnek bizony breakout éve lesz. A Ramsben osztoznia kellett Tyler Higbeevel a snapeken, itt viszont nagyon úgy tűnik, hogy első számú TE lesz. Ráadásul az új támadókoordinátor, Shane Waldron a Ramstől érkezik Seattle-be, tehát nem nehéz összekötni a szálakat, hogy ő akarta hozni új csapatához a játékost, hiszen úgy gondolhatja, hogy többet ki tud belőle hozni és jól illeszkedhet majd a támadósorba. Az biztos, hogy Everett kívülről ismeri a rendszert, ezen kívül elég atletikus is ahhoz, hogy passzjátékoknál gondot okozzon a linebackereknek vagy a safetyknek, ráadásul elkapások után is nagyon hasznos, az egyik legtöbb yardot szerezte így a tight endek közt.

Wilson elsődleges fegyverei persze továbbra is DK Metcalf és Tyler Lockett lesznek, de ők nagyrészt a szélen tevékenykednek, így kelleni fog középre is valaki. Jimmy Graham óta nem volt működőképes TE-játéka a Seahawksnak, a veterán játékos 2016-ban 923 yardot és 10 TD-t szerzett, miközben tavaly a csapat összes tight endje összesen jegyzett 715 yardot és 6 TD-t. Everett tavaly és tavalyelőtt is 400 yard környékén kapott el, és ha duplázni talán nem is, de másfélszerezni szerintem fogja tudni a számait 2021-ben.

Ki lehetne még?

Nem tudom Poona Ford mennyire számít breakout jelöltnek, hiszen már tavaly is a 12. legjobb belső védőfalember volt a PFF értékelése szerint (ráadásul Tyson Alualu és Vita Vea mögött a 3. legjobb nose tackle volt), de az alacsony termetű korábbi draftolatlan játékos közel sem kapta még meg azt az elismerést és ismertséget, ami kijárna neki – pont mint nem sokkal feljebb Joseph-Day. Pass rushban annyira nem hatékony, de futás ellen kiváló játékos, ám mivel a Seahawks védőfala és védelme sem teljesített valami jól tavaly, így rá sem figyeltek fel a nézők és szakértők. Talán idén eljön az ideje, habár kérdéses, hogy mennyi javulás várható az egységétől.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!