Connect with us

Hír

Ja’Wuan James kártérítést követel a Broncostól és aláírt a Ravenshöz

Ja’Wuan James hallgatott a játékosok szakszervezetére, távol maradt az önkéntes edzésektől, majd otthon megsérült, ami miatt a Broncon NFI-re (nem-futball sérülés lista) tette és az RT garantált 10 millió dollárt bukott. A falember ugyanakkor nem hagyja annyiban a dolgot, megpróbálja visszaperelni a pénzét, összesen 15 millió dollárt.

Az NFL szabályai egyértelműek: ha valaki munka közben, azaz a futballpályán vagy a csapat valamelyik edzésén sérül meg, az minden szükséges anyagi támogatást, illetve a szerződése sérülés esetén garantált részét is megkapja. Emellett, ha a csapat IR-re teszi, akkor még a nem garantált alapfizetését is elutalják neki.

Ezzel szemben, ha valaki szabadidejében sérül meg, például elmegy kosarazni a haverokkal, esetleg részt vesz egy sprintversenyen, annak sérülés esetén nem jár semmi. James ugyan állítása szerint azért edzett, hogy formában tartsa magát, de tette mindezt a saját szakállára, mert nem akart részt venni a csapat által szervezett önkéntes edzéseken. (Ez utóbbi érthető, tavaly is opt outolt a Covid miatt, ennek ellenére a Broncos szabályosan járt el.)

Ez egy nagyon régi szabály az NFL-ben, senkinek sem szabadna meglepődni rajta, ennek ellenére James azért megpróbálkozik valamennyit visszaszerezni a pénzéből. 15 millió dolláros kártérítést kér a Broncostól: az idei 10 millió dolláros garantált fizetését, illetve a jövő évi 5 millió dolláros, sérülés esetére garantált összeget.

Kezdjük az 5 millió dollárral: a sérülés esetére garantált összegek csak akkor garantáltak, ha a játékos az adott év egy bizonyos pontján fizikailag alkalmatlan a futballra. Minden évben rengeteg egészséges, de gyengén teljesítő játékost küldenek el sérülés esetére garantált összegekkel és senki nem perel miatta – nem is lenne értelme. Jó eséllyel ez csak egy plafon Jameséktől, hátha a Broncos lelkének jobban esik így kifizetni 10 millió dollárt (nem így lesz).

A 10 millió dolláros idei fizetés már érdekesebb, a falember ugyanis azzal fog érvelni, hogy egyrészt azért edzett otthon, hogy a lehető legjobban segíthesse a csapatot a szezonban – tehát a Broncos érdekeit tartotta szem előtt, ráadásul a gárda által speciálisan engedélyezett módon. Másrészt azzal, hogy a Denver edzőközpontja nem felelt meg a pandémiás előírásoknak, így nem volt biztonságos, pedig az egészség biztosítása munkaadói kötelesség.

A második érvet azonnal le is lehet söpörni az asztalról: ez egy nagyon szigorúan monitorozott helyzet nemcsak az NFL, de a hatóságok részéről is, tehát nem lehet csak úgy, random körülmények között edzéseket tartani. Másrészt rengeteg Broncos játékos vett részt a tréningeken és senkinek nem lett semmi baja.

Ami az első érvet illeti: ez akár még releváns is lehetne, de erre a csapat simán azt fogja mondani: “Én figyelmeztettelek”. Nem véletlenül adott ki az NFL egy memót arról, hogy a több évtizede létező NFI szabály miatt mindenki csak saját felelősségre eddzen otthon, pont a James sérülés miatt. Ez persze nem túl fair a játékossal szemben, aki tényleg a munkája miatt sérült meg, de az ügyvédei megfogalmazása alapján is ez leginkább egy próba-szerencse alapon beadott kártérítés.

Az biztos, hogy az NFL és a Broncos extrém agresszíven fog fellépni és nem sok esély van arra, hogy James visszakapja a pénzét. Earl Thomas sem kapta még meg a garantált gázsiját a Ravenstől, pedig az ő követelése jóval erősebb lábakon állt.

Mi lesz Earl Thomasszal és a Ravensszel?

A játékos eközben aláírt a Ravenshöz két évre. Idén 500 ezer dollárt fog kapni garantáltan (de kihagyja az évet sérülése miatt), míg jövőre 8 millió dollárt kereshet, ha játékra alkalmas lesz. Egészségesen egyébként James egy jó játékos, 2018-ban kiválóan teljesített, a Ravens akár meg is oldhatná 2022-re az RT posztját, azonban nehéz optimistának lenni ezzel kapcsolatban a kórlapját figyelembe véve.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!