Connect with us

Magyar foci

HFL: Nyolcadszor is bajnok a Budapest Wolves!

Az elmúlt évek kiélezett döntőihez hasonlóan a szombaton megrendezett XV. Markers Mark Hungarian Bowl is nagyon kiélezett, szinte végig szoros mérkőzést hozott, melyen a szezonban ezidáig veretlen Fehérvár Enthroners nem tudta megtartani makulátlan mérlegét, a Budapest Wolves 2018 után újra begyűjtötte a kiemelt osztály bajnoki címét.

A 2021-es szezon legfontosabb mérkőzésének ezúttal a székesfehérvári First Field adott otthont, tehát az Enthroners hazai pályán, a saját publikuma előtt fogadhatta a budapestiek csapatát, és azzal, hogy a nézők szinte teljesen megtöltötték a komplexum árnyékos oldali lelátóját, a hazaiak támogatást élvezhettek a szurkolóiktól. De a plusz szurkolás egyben egy nagyobb terhet is rakott a csapatra, ami rögtön a kirúgáskor is érezhető volt már.

A pénzfeldobás után a Koronázók halasztást választottak, a Wolves hordhatott vissza, akik hiába szeretik támadással kezdeni a meccseiket, ezúttal is csak egy 3&outra voltak képesek a jó erőkből álló Enthroners védelem ellen. Azonban a hazaiak sem tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy a Farkasok lassan kezdtek, három kísérlet után ők is puntra kényszerültek, de Beretka József feje fölött elszáll a snap és a 17-es yardvonalon tudott csak ráfeküdni, tehát a Wolves rögtön az Enthroners vörös zónájában találta magát. A fordulatok viszont ekkor sem álltak meg, Bencsics Márk egy hátra passzal kereste Gecser Mátét, aki nem tudta összeszedni a labdát, Devan Stringer pedig azonnal eszmélt és felkapta a játékszert a fumble után. A kisebb sokkok után tért csak a mérkőzés egy megszokottabb mederbe, ahol a védelmek uralták a játékot, sem az Enthroners, sem pedig a Wolves nem tudott támadóoldalon pontokhoz jutni az első negyedben, hiába került a vendégcsapat rúgótávba, Horváth Balázs kísérlete kimaradt.

A térfélcsere után sem változott nagyban a játék képe, a fővárosiak a szisztematikus haladást választották a Danku-Tate duó futásai és Bencsics rövid-középhoszzú passzai által, a fehérváriak pedig Novakov Dávid sérülésének köszönhetően Tóth Leventét vették elő, hogy a futójátékkal teret nyissanak Erős Márk passzainak. A második negyedre be is indult a gépezet, egy kritikus negyedik downos kísérlet után pedig jöttek a Rashad Still percek, Erős ezúttal is úgy dobta fel az elkapó felé a labdát, hogy abban bízott, hogy csak ő húzhatja azt le, ami így is történt, Jamaal Lane fedezéke mellett született meg a mérkőzés első hatpontosa. A Farkasok támadói azonban nem maradtak válasz nélkül, a jó védelmi és speciális csapatmunkának köszönhetően a vendég offense rendre kényelmes helyzetből indulhatott, így kerültek ők is nagyon közel az első pontszerzésükhöz. A kiválóan muzsikáló támadófal mögött dolgozó Darrell Tate élt is lehetőséggel, a Wolves első touchdownját a félidő végéhez közeledve ő szállította a földön, az extra azonban kimaradt, így alakult az állás 7-6-ra. Ez pedig nem is módosult a játékrészt lezáró sípszóig, hiába lépett fel gyönyörűen Tóth Nándor, az Enthroners nem tudott további pontokkal gazdagodni.

A második félidőt a Wolves kirúgása nyitotta és a félidőben borzasztóan feltüzelt védelmük rögtön jelentkezett, hogy ők nem szeretnének több pontot engedni a kékmezes alakulatnak, hiába próbálkoztak a fehérváriak újra negyedikre a Farkasok húszasán belülről. Jöhetett a Wolves, akiknél Varga Pétert kell kiemelni, hogy akkor villantott nagyot, amikor igazán fontos volt, de az egész szezonban döcögős támadójátékuk ezúttal sem tudott felpörögni, lassan kezdték a félidőt. Azonban a vendégek védelme teljesen kifogta a szelet a hazaiak vitorlájából, amit a gyengélkedő irányítójáték csak tetézett az Enthroners oldalán. A pontatlanságok és hibák zavarodottságot szültek a csapatban, amit egész szezonban nem láthattunk tőlük, teljesen idegenül viselkedett egy-egy szituációban a Fehérvár.

A gondok pedig akkor tetéztek a hazai oldalon, amikor a negyedik negyedre fordult a mérkőzés. A pont nélküli harmadik játékrész úgy zárult, hogy a Wolves újra a red zone-ban volt, ekkor jött újra Tate, aki második hatpontosával emelte a Farkasokat a Koronázók felé. Az első kimaradt extra miatt a vendégek rámentek a kétpontosra, de Gyarmati Máté résen volt Bencsics passznál, így maradt a 12-7-es állás az eredményjelzőn. Ekkor még volt 11 perc a mérkőzésből, minden esélye és lehetősége megvolt az Enthronersnek, hogy fordítson, de lélektanilag nem tudtak előnybe kerülni, látszott, hogy továbbra is zilált a csapat, nem tudták maguk mögött hagyni azokat a kétes helyzeteket, amikor súlyos zászlókkal büntették magukat. A Sződy Ferenc edzette Wolves védelem pedig továbbra is brillírozott, Homoki Gergely a szezonban már nem először jelentkezett parádés játékkal, a társakat feltüzelve pedig olyan teljesítményt hoztak, amire nem volt válasza a hazaiaknak.

A végső tőrdöfést a szezon legjobb futója, Danku Dávid vitte be a Fehérvárnak, egy újabb gólvonalas szituációnál verekedte át magát Zilai Jánoson és ezzel megszerezte csapata harmadik futott hatpontosát, de a kétpontos ezúttal sem sikerült. A megtört Koronázók nem tudták összekapni magukat, a reményt már-már elveszítve támadtak, aminek a vége egy eladott labda volt az end zone-ban Erős részéről. A játékszert Szakács Kristóf húzta le, aki ezzel pedig le is zárta a mérkőzést, több pont már nem született, a Wolves pedig visszavágott az egy hónappal ezelőtti fiaskóért és 2018 után idén újra felült Magyarország trónjára.

Budapest Wolves 18 – 7 Fehérvár Enthoners

A mérkőzés legértékesebb játékosa végül Darrell Tate lett, de ki kell emelni, hogy a Wolves győzelmét egy igazi csapatmunka alapozta meg, a játékosok rendre jól látták el a feladatukat, a védelem és a special team kiváló munkát végzett, a támadók pedig ezúttal élesebben játszottak, tudtak élni a lehetőséggel. A játékvezetésre kitérve pedig azt lehet elmondani, hogy bár volt egy-egy kétes, nehezen megítélhető helyzet, de az év egyik legjobb teljesítményét hozta a szombati crew. A mérkőzést végig kontroll alatt tartották a zebrák, igyekeztek fenntartani a fegyelmezettséget a pályán és azon kívül is, jár a gratuláció Barabás Balázséknak.

A 2021-es Makers Mark HFL szezonját tehát a Budapest Wolves zárta az élen, az ezüstérem a Fehérvár Enthronersé, a szezon harmadik legjobb csapata a Győr Sharks lett, a tabellát pedig a Budapest Cowbells zárta. Így ért véget az évad a kiemelt osztályban, de ne feledjük, július 17-én Miskolcon rendezik a Divízió I. döntőjét a Miskolc American Football Team és a Budapest Cowbells II. között. Egy nappal később pedig a harmadosztályú elődöntők következnek a Guardians-Mustangs és a Wolves II.-Bulldogs között, tehát nem maradunk foci nélkül a következő hetekben sem. Ami pedig a válogatottat illeti, szeptember 12-én fogadjuk Izrael legjobbjait a First Fielden, tehát már most érdemes a naptárba vésni a dátumot, hogy egészen biztosan ne ütközzön semmilyen más programmal az a nap.

  

A fotókért köszönet a DigitalSportnak.

17 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JackEasterby
JackEasterby
2021-07-11 13:07

“A játékvezetésre kitérve pedig azt lehet elmondani, hogy bár volt egy-egy kétes, nehezen megítélhető helyzet, de az év egyik legjobb teljesítményét hozta a szombati crew. A mérkőzést végig kontroll alatt tartották a zebrák, igyekeztek fenntartani a fegyelmezettséget a pályán és azon kívül is, jár a gratuláció Barabás Balázséknak.”

Enthroners oldalán már megy a sírás XD

JackEasterby
JackEasterby
2021-07-11 12:59

Nehezen tudok megbarátkozni, hogy a Wolvesnak megadjátok bajnoki címnek a Monarchia elleni elvesztett HFL döntőt. Mindenesetre a Wolvesnak óriási gratuláció jár az évtized legnagyobb upsetjének végrehajtásáért.

panthersfan
panthersfan
Reply to  JackEasterby
2021-07-12 07:08

nem az FK adta meg, hanem a MAFSZ :) a Wolves igazi clutch csapat volt idén, akik a szezonjukat átalakították edzőmeccs-negyeddöntő-edzőmeccs-elődöntő-döntő formációvá, három meccsük is győzelem vagy halál tétre ment, és mindhármat be is húzták

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-07-12 09:18

Szerintem azért Nyúlon nyerni akartak :) De valóban érdekes tendenciára hívtad fel a figyelmet. Én örülök az upsetnek, mert az Enthroners sajnos jó pár évig fogja dominálni a HFL-t. Aztán kíváncsi leszek, hogy pár év múlva az AFL mellett indulnak-e itthon.

chester
chester
Reply to  JackEasterby
2021-07-12 11:33

“mert az Enthroners sajnos jó pár évig fogja dominálni a HFL-t”

Teljesen laikusként kérdem, miért sajnos?

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  chester
2021-07-12 17:51

Mert ez a fajta változatossága a HFL-nek, hogy még nem volt címvédés ez rendkívül üdítő. :) Illetve, ha nincs kiemelkedő csapat, akkor a vidéki csapatok is szívesebben lépnének be a HFL-be szerintem. Bár ez utóbbi kérdés, hogy lesz-e létszám bővülés sajnos nem mostanában lesz aktuális.

chester
chester
Reply to  JackEasterby
2021-07-13 11:02

Én nem látok bele a liga műkösdésébe, de nem a Fehérvár az oka annak, hogy sok vidéki csapat nem lép be, hanem mert nincs pénzük. Amíg 4 csapat tudja vállalni anyagilag az első osztályt, addig szerintem nincs miért kiegenysúlyozottságról beszélni.

Hogy kinek hova húz a szíve az magánügy, elfogadom, ha valaki emiatt nem kedveli a Fehérvárt. Viszont az csak a nézőknek jó, ha minél jobb játékosokat tudnak elhozni Magyarországra, ezáltal sokkal magasabb szintű focit láthatunk (papíron). De ez bármelyik csapatra igaz.

Inkább az utánpótlásra lennék kíváncsi, hogy a Fehérvár előretörésével mennyivel van több/jobb lehetősége a fiataloknak futballozni. Anno mikor oda jártam egyetemre (lassan 10 éve), akkor még úgy jöttek a kolinkba toborozni, alakulóban volt az egész, és kb aki hajlandó lett volna elmenni edzésre az kezdett volna, ahhoz képest meg most elég jól kiépített organizáció van ott.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  chester
2021-07-13 12:30

1. Ahogy én is írtam, nem mostanában lesz aktuális kérdés a vidéki csapatok fellépése, főleg, hogy Kövecses Attila szerint komoly esély van a Sharks visszalépésére is. De pár év múlva, ha stabilizálódik a helyzet, akkor talán vonzóbb lenne a HFL, ha nem egy 3 éve veretlen Fehérvár uralja azt.
2. Azon kívül, hogy most a Fehérvár drukkerek bírózását rendkívül gusztustalannak tartom a döntő után, magával a franchise-sal kapcsolatban teljesen pozitív érzéseim vannak. A “brandet” jól építik, turnover korona az egyik legügyesebb megoldás amit valaha láttam. :)
3. A már szóba hozott utánpótlással kapcsolatban is nagyon jól néz ki a dolog. A felnőtt játékosok edzőként is funkcionálnak és komoly hangsúlyt fektetnek a fiatalok edzésére. 17-18 éves játékosokra építve indítottak csapatot a Div2-ben és szépen helytálltak. Reméljük, hogy amikor eljön az idő, akkor bátran lehetőséget is tudnak nekik biztosítani.

blindside
blindside
Reply to  chester
2021-07-14 11:47

Én annyiban finomítanám, hogy légiósra nincs pénze. A nélkül meg nem sok értelme van, mert boxzsáknak senki nem akar felmenni. De valószínűleg az is kevés lenne, ha az importok mellett nincsenek válogatott szintű magyar játékosok. A lényeg szerintem inkább nem a pénz az akadály, mint igen, pár csapatnál, hogy a HFl-ben induljon.

katonadani
Reply to  chester
2021-07-12 11:45

te örültél a Patriots dinasztiának? :D

gondolom azért sajnos, hogy változatosabb, kiegyenlítettebb legyen a mezőny

panthersfan
panthersfan
Reply to  katonadani
2021-07-12 13:05

ez mindig (minden sportágban) örök vitatéma, mármint itt Magyarországon, vagy úgy általában a világ nem legjobb bajnokságaiban. a következő közül lehet választani:

– van egy jó csapat, aki kiemelkedik és az európai porondon is tényező – akkor a hazai bajnokságot agyondominálja

– van két jó csapatod (lásd pl. AFL), akkor a hazai bajnokságban a döntő az egyetlen érdekes meccs, és a többi csapat számára nem lesz vonzó a HFL

– van egy HFL-nyi közepes csapatod – akkor izgalmas jó bajnokságod van, de európai szinten labdába se rúgsz

– van egy HFL-nyi nagyon jó csapatod – akkor a Div I – HFL szakadék lesz még áthidalhatatlanabb, de ennyi jó játékos jelenleg nincs is

mindegyiknek megvan a maga hátulütője; egyéni ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be jobban, de valójában úgysincs beleszólásunk, hogy melyik forma jön létre. az egyetlen valamirevaló módja annak, hogy ebből valahogy kifaroljunk, egy olyan félig nemzetközi sorozat, ahol már értelmezhető a legutolsó pont, és akkor jó csapatok is vannak, izgalom is van, jó bajnokság is van – ilyesmivel próbálkozot a CEFL (aztán kicsit az is mássá nőtte ki magát), az AFL is, nálunk is ugye a pozsonyi és kijevi csapatok meghívása működött. én magam nem hiszem, hogy ezt az utat hosszabb távon fenn lehet tartani

(és ez nem csak az amatőr amerikai foci, ez van a kézilabdában, kosárlabdában, hokiban, sőt a gurulósban is)

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-07-12 20:11

Te amúgy melyik csapatnak vagy tagja? Azért látszik a hozzászólásokon, hogy te érted a hazai foci közeg lényegét :)

panthersfan
panthersfan
2021-07-11 12:34

amikor ennyire bízol (amúgy teljesen jogosan) a védelmedben, és döcög a támadás, akkor neki kell menni a mezőnygólnak. X2.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-07-11 12:54

Szerintem nem bíztak a FG teamben. Korábban jó pár kihagyott rúgásuk volt. HFL-ben a red zone-ból FG-t rúgni nem olyan életbiztosítás, mint NFL-ben.

panthersfan
panthersfan
Reply to  JackEasterby
2021-07-12 07:05

persze tudom, és a Fehérvár idén egyetlen FG-nek se ment neki (extrában meg 9/14 a MAFSZ szerint a statisztika, ami azért nem a legfényesebb, főleg ugye a 2 yardos vonalról). ettől még neki kellene szerintem menni, legfeljebb úgy járnak, mint a Wolves, akik a szezonban sokkal jobban rúgtak, mégis a döntőn kihagyták a mezőnygólt és az extrát is

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-07-12 09:25

Én azt gondolom, hogy az elrontott puntnál jött a pánik, hogy FG-t aztán meg se próbálják. Én megértem a döntést, mert Still egy olyan playmaker akire érdemes feldobálni a labdákat.

blindside
blindside
2021-07-12 08:32

Az Papp Péternek lehet érdemesebb lett volna szerényebbnek lenni az Overtime-ban, visszanyalt a fagyi.

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x