Connect with us

Magyar foci

HFL: Nyolcadszor is bajnok a Budapest Wolves!

Az elmúlt évek kiélezett döntőihez hasonlóan a szombaton megrendezett XV. Markers Mark Hungarian Bowl is nagyon kiélezett, szinte végig szoros mérkőzést hozott, melyen a szezonban ezidáig veretlen Fehérvár Enthroners nem tudta megtartani makulátlan mérlegét, a Budapest Wolves 2018 után újra begyűjtötte a kiemelt osztály bajnoki címét.

A 2021-es szezon legfontosabb mérkőzésének ezúttal a székesfehérvári First Field adott otthont, tehát az Enthroners hazai pályán, a saját publikuma előtt fogadhatta a budapestiek csapatát, és azzal, hogy a nézők szinte teljesen megtöltötték a komplexum árnyékos oldali lelátóját, a hazaiak támogatást élvezhettek a szurkolóiktól. De a plusz szurkolás egyben egy nagyobb terhet is rakott a csapatra, ami rögtön a kirúgáskor is érezhető volt már.

A pénzfeldobás után a Koronázók halasztást választottak, a Wolves hordhatott vissza, akik hiába szeretik támadással kezdeni a meccseiket, ezúttal is csak egy 3&outra voltak képesek a jó erőkből álló Enthroners védelem ellen. Azonban a hazaiak sem tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy a Farkasok lassan kezdtek, három kísérlet után ők is puntra kényszerültek, de Beretka József feje fölött elszáll a snap és a 17-es yardvonalon tudott csak ráfeküdni, tehát a Wolves rögtön az Enthroners vörös zónájában találta magát. A fordulatok viszont ekkor sem álltak meg, Bencsics Márk egy hátra passzal kereste Gecser Mátét, aki nem tudta összeszedni a labdát, Devan Stringer pedig azonnal eszmélt és felkapta a játékszert a fumble után. A kisebb sokkok után tért csak a mérkőzés egy megszokottabb mederbe, ahol a védelmek uralták a játékot, sem az Enthroners, sem pedig a Wolves nem tudott támadóoldalon pontokhoz jutni az első negyedben, hiába került a vendégcsapat rúgótávba, Horváth Balázs kísérlete kimaradt.

A térfélcsere után sem változott nagyban a játék képe, a fővárosiak a szisztematikus haladást választották a Danku-Tate duó futásai és Bencsics rövid-középhoszzú passzai által, a fehérváriak pedig Novakov Dávid sérülésének köszönhetően Tóth Leventét vették elő, hogy a futójátékkal teret nyissanak Erős Márk passzainak. A második negyedre be is indult a gépezet, egy kritikus negyedik downos kísérlet után pedig jöttek a Rashad Still percek, Erős ezúttal is úgy dobta fel az elkapó felé a labdát, hogy abban bízott, hogy csak ő húzhatja azt le, ami így is történt, Jamaal Lane fedezéke mellett született meg a mérkőzés első hatpontosa. A Farkasok támadói azonban nem maradtak válasz nélkül, a jó védelmi és speciális csapatmunkának köszönhetően a vendég offense rendre kényelmes helyzetből indulhatott, így kerültek ők is nagyon közel az első pontszerzésükhöz. A kiválóan muzsikáló támadófal mögött dolgozó Darrell Tate élt is lehetőséggel, a Wolves első touchdownját a félidő végéhez közeledve ő szállította a földön, az extra azonban kimaradt, így alakult az állás 7-6-ra. Ez pedig nem is módosult a játékrészt lezáró sípszóig, hiába lépett fel gyönyörűen Tóth Nándor, az Enthroners nem tudott további pontokkal gazdagodni.

A második félidőt a Wolves kirúgása nyitotta és a félidőben borzasztóan feltüzelt védelmük rögtön jelentkezett, hogy ők nem szeretnének több pontot engedni a kékmezes alakulatnak, hiába próbálkoztak a fehérváriak újra negyedikre a Farkasok húszasán belülről. Jöhetett a Wolves, akiknél Varga Pétert kell kiemelni, hogy akkor villantott nagyot, amikor igazán fontos volt, de az egész szezonban döcögős támadójátékuk ezúttal sem tudott felpörögni, lassan kezdték a félidőt. Azonban a vendégek védelme teljesen kifogta a szelet a hazaiak vitorlájából, amit a gyengélkedő irányítójáték csak tetézett az Enthroners oldalán. A pontatlanságok és hibák zavarodottságot szültek a csapatban, amit egész szezonban nem láthattunk tőlük, teljesen idegenül viselkedett egy-egy szituációban a Fehérvár.

A gondok pedig akkor tetéztek a hazai oldalon, amikor a negyedik negyedre fordult a mérkőzés. A pont nélküli harmadik játékrész úgy zárult, hogy a Wolves újra a red zone-ban volt, ekkor jött újra Tate, aki második hatpontosával emelte a Farkasokat a Koronázók felé. Az első kimaradt extra miatt a vendégek rámentek a kétpontosra, de Gyarmati Máté résen volt Bencsics passznál, így maradt a 12-7-es állás az eredményjelzőn. Ekkor még volt 11 perc a mérkőzésből, minden esélye és lehetősége megvolt az Enthronersnek, hogy fordítson, de lélektanilag nem tudtak előnybe kerülni, látszott, hogy továbbra is zilált a csapat, nem tudták maguk mögött hagyni azokat a kétes helyzeteket, amikor súlyos zászlókkal büntették magukat. A Sződy Ferenc edzette Wolves védelem pedig továbbra is brillírozott, Homoki Gergely a szezonban már nem először jelentkezett parádés játékkal, a társakat feltüzelve pedig olyan teljesítményt hoztak, amire nem volt válasza a hazaiaknak.

A végső tőrdöfést a szezon legjobb futója, Danku Dávid vitte be a Fehérvárnak, egy újabb gólvonalas szituációnál verekedte át magát Zilai Jánoson és ezzel megszerezte csapata harmadik futott hatpontosát, de a kétpontos ezúttal sem sikerült. A megtört Koronázók nem tudták összekapni magukat, a reményt már-már elveszítve támadtak, aminek a vége egy eladott labda volt az end zone-ban Erős részéről. A játékszert Szakács Kristóf húzta le, aki ezzel pedig le is zárta a mérkőzést, több pont már nem született, a Wolves pedig visszavágott az egy hónappal ezelőtti fiaskóért és 2018 után idén újra felült Magyarország trónjára.

Budapest Wolves 18 – 7 Fehérvár Enthoners

A mérkőzés legértékesebb játékosa végül Darrell Tate lett, de ki kell emelni, hogy a Wolves győzelmét egy igazi csapatmunka alapozta meg, a játékosok rendre jól látták el a feladatukat, a védelem és a special team kiváló munkát végzett, a támadók pedig ezúttal élesebben játszottak, tudtak élni a lehetőséggel. A játékvezetésre kitérve pedig azt lehet elmondani, hogy bár volt egy-egy kétes, nehezen megítélhető helyzet, de az év egyik legjobb teljesítményét hozta a szombati crew. A mérkőzést végig kontroll alatt tartották a zebrák, igyekeztek fenntartani a fegyelmezettséget a pályán és azon kívül is, jár a gratuláció Barabás Balázséknak.

A 2021-es Makers Mark HFL szezonját tehát a Budapest Wolves zárta az élen, az ezüstérem a Fehérvár Enthronersé, a szezon harmadik legjobb csapata a Győr Sharks lett, a tabellát pedig a Budapest Cowbells zárta. Így ért véget az évad a kiemelt osztályban, de ne feledjük, július 17-én Miskolcon rendezik a Divízió I. döntőjét a Miskolc American Football Team és a Budapest Cowbells II. között. Egy nappal később pedig a harmadosztályú elődöntők következnek a Guardians-Mustangs és a Wolves II.-Bulldogs között, tehát nem maradunk foci nélkül a következő hetekben sem. Ami pedig a válogatottat illeti, szeptember 12-én fogadjuk Izrael legjobbjait a First Fielden, tehát már most érdemes a naptárba vésni a dátumot, hogy egészen biztosan ne ütközzön semmilyen más programmal az a nap.

  

A fotókért köszönet a DigitalSportnak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!