Connect with us

Interjú

Az LSU egyik professzorával beszélgettünk arról, milyen az élet a Tigers otthonában

A Corvinuson nemrég volt egy előadás, amit egy Peter Kelle nevű professzor tartott. Maga az óra is érdekes volt, de kiderült, hogy a magyar származású kutató már 30 éve az LSU alkalmazásában áll, lelkes Tigers szurkoló, és bár sok szabadideje nem volt, de így is adott nekünk egy interjút arról, milyen is a futballélet az Egyesült Államok egyik legjobb futballprogramjával rendelkező egyetemén.

Több mint 30 éve tartozik az LSU kötelékébe. Mielőtt rátérnénk a futballal kapcsolatos kérdésekre, tudna némi betekintést adni, hogy milyen az élet egy amerikai topegyetemen? Mennyiben más ez, mint egy magyarországi intézményben?

A sport sokkal nagyobb szerepet játszik az amerikai egyetemeken, mint Európában, és nem csak azért mert sokan eleve sportösztöndíjakkal jutnak be az egyetemekre. A sportélet nagyon fontos az intézményekben, rengeteg hagyomány van, amit ápolnak a diákok, ami fontos a számukra. Az LSU-nak például van egy igazi bengáli tigrise, amit Mike-nak hívnak és a kampuszon él egy speciálisan neki kialakított, medencével és buja növényzettel ellátott ketrecben. Amíg az állatvédők be nem tiltották, addig Mike-ot egy speciális mozgó ketrecben minden futballmérkőzés előtt végighordozták a pályán. Egy másik hagyomány a Tailgate Party, ami annak ellenére él még mindig, hogy általános alkoholtilalom van a kampuszon. Bár a mérkőzések szombatonként szoktak lenne, a parti már péntek délután elkezdődik és egészen vasárnap délig tart, ahol a diákok sütögetnek, esznek és isznak. Sok család is kilátogat ezekre a bulikra, de a vendégeket is szívesen látják.

De említhetném az LSU Tigers lila és arany színű mezének történetét is. Ez egy régi sztori még azokból az időkből, amikor az LSU Athleticsnek nem nagyon volt pénze, de mezekre viszont szükség lett volna. Ekkor az egyik edzőnek feltűnt, hogy Mardi Gras (a New Orleans-i karnevál) után rengeteg maradék ruhaanyag keletkezett. Ezek a Mardi Gras hagyományai szerint alapvetően lilák és aranyszínűek voltak, így kellemeset a hasznossal összekötve megszületett a megoldás.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!