Connect with us

Szabadügynök

Ilyen lesz az idei piac – Front7 játékosok

Folytatjuk a posztonkénti FA-kitekintő sorozatunkat, ezúttal a front7 játékosai, azaz a pass rusherek, a belső védőfalemberek és linebackerek lesznek terítéken. 

Pass rusherek

Milyen lesz a pass rusher piac?

Amennyiben a lejáró szerződésű játékosokkal nem hosszabbít a jelenlegi csapatuk, akkor extrém jó. Olyannyira, hogy ez lesz az egyik, ha nem a legerősebb poszt idén a piacon – aki nem tudja megoldani a pass rush gondjait idén, az mondjon le.

A piac krémje

  1. Von Miller
  2. Chandler Jones
  3. Randy Gregory
  4. Jadeveon Clowney
  5. Harold Landry

Hiába 33 éves, Miller még mindig elit. A Super Bowlon hatszor generált nyomást és kétszer zsákolta be Joe Burrow-t, az egész idényben pedig 82 nyomást és 13 sacket jegyzett, pedig egy teljesen új rendszert is meg kellett szoknia. Nem hosszú távú befektetés, de még két jó év lehet benne – sok pénzzel rendelkező contendereknek tökéletes választás. Hasonló a helyzet a 32 éves Jonesszal is, aki pass rush-ban még mindig elit, de az utóbbi években romlott a futás elleni teljesítménye, illetve egyre többször szed össze kisebb-nagyobb sérüléseket. Még mindig Pro Bowl kaliber, 2-3 jó éve még simán lehet, de vele kapcsolatban célszerű egy kicsit óvatosabbnak lenni.

A listán szereplő másik három játékosra nem mondanám azt, hogy klasszis szintet képviselnek, de cserébe nagy potenciállal rendelkeznek. A korábbi 1/1-es Clowney-nak ugyan megint nem jött össze a 10 sack, de ahhoz képest, hogy 14 meccsen lépett pályára, így is 53 nyomást és kilenc zsákolást jegyzett. Az egészsége még mindig probléma, de egy nagyon jó kis játékos és annak ellenére, hogy már 2014 óta a ligában van, még mindig csak 29 éves.

Landry most először kerülhet ki a piacra. Még mindig csak 26 éves, elnyűhetetlen (az elmúlt három évben 1000+ snapen volt a pályán), tavaly 70 nyomást és 16 sacket jegyzett a PFF adatbázisa szerint. Nem egy extradomináns játékos, de egy jó rendszerben simán hozhat egy olyan All-Pro kaliberű szezont, mint amilyet például Matt Judon produkált a Patriotsban. Ami pedig Gregoryt illeti: ha elkerülik a sérülések és a pályán kívüli balhék, akkor egy nagyon jó tiszta pass rusher – futójátékoknál nem nagyon lehet a pályán hagyni, de abszolút benne van a boom.

Olcsó, de jó

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

  1. Melvin Ingram
  2. Haason Reddick
  3. Justin Houston
  4. Jerry Hughes

Három veterán klasszis és Reddick. Ingram, Houston és Hughes is már 32+ éves és egyértelműen visszaesett a játékuk (leginkább a nagy játékok száma esett vissza), de még így is bőven kezdő kaliberek. Nem feltétlenül érnek már 10+ millió dollárt, de azért 40-50 nyomást csak összehoztak úgy, hogy csak 400-450 snapen voltak a pályán, emellett a rutinjukkal nagyon jó mentorok lehetnek a fiatalok számára. Illetve ott van Reddick, aki csak összehozott 44 nyomásgyakorlást és 15 sacket a Panthersben (via PFF), és ugyan a zsákolások nagy része a rendszernek volt köszönhető, de a játékot csak meg kell csinálni. Továbbra sem egy klasszis, de már futás ellen is fejlődött és egy ügyes koordinátornak aranyat érhet relatíve olcsón.

Csak óvatosan

  1. Emmanuel Ogbah
  2. Derek Barnett
  3. Charles Harris
  4. Jason Pierre-Paul
  5. Dante Fowler

Brian Flores kihozta Ogbah-ból a szörnyeteget, az elmúlt két évben összesen 127 nyomásgyakorlása és 21 sackje volt úgy, hogy az azt megelőző négy szezonban 125 nyomás és 19 sack került a neve mellé. Saját jogon viszont nem egy különösebben jó játékos, és aki csak úgy hozzádob egy 15-17 millió dolláros szerződést, könnyen úgy járhat, mint Dante Fowlerrel a Falcons (aki egyébként szintén ott a listán).

A Falcons elküldte Dante Fowlert

JPP sem egy jó játékos már, hiába cseng mindenkinek ismerősen a neve. Még egy közepesen jó szerződést se nagyon érdemel, már futás ellen sem tud kiemelkedőt nyújtani, ráadásul 33 évesen úgy tűnik, hogy a teste sem bírja. A 2017-ben 1/14-es Barnettel is vigyázni kell – a PFF 12,5 milliós fizetést jósolt neki, aminek a felét is csak erős jóindulattal érdemelne meg. Charles Harrisszel sem árt az óvatosság: hiába volt kvázi a Lions legjobb pass rushere és jegyzett 52 nyomást és nyolc sacket, ez volt az első értékelhető idénye 2017 óta. Egy prove it szerződés rendben van, de hosszú távon nem szabad benne gondolkodni.

Még néhány név, aki szabadügynök lesz: Uchenna Nwosu, Ogbonnia Okoronkwo, Lorenzo Carter

Belső védőfalemberek

Milyen lesz az iDL piac?

Röviden – uh. Hosszabban: egy klasszis szinthez közeli játékos lesz a piacon és ő is 32 éves és sérülékeny, mindenki más meg vagy nagyon öreg vagy egysíkú. Ráadásul mivel a posztnak nincs igazán krémje, így könnyen úgy járhatnak a csapatok, hogy a  közepes játékosoknak is viszonylag nagy pénzt kell fizetni.

A “krém”

  1. Akiem Hicks
  2. Calais Campbell
  3. BJ Hill

Hicks fénykorában egy nagyon jó iDL volt, de az elmúlt három évben rengeteget volt sérült és már 32 éves. Ha épp bírja a teste, akkor egy minden téren átlagon felüli játékos, de erre már egyre kevésbé lehet alapozni. A neve és a múltja alapján Campbell extraklasszis, de 36 éves és pass rush-ban már nem tudja azt nyújtani, mint annak idején Arizonában vagy Jacksonville-ben, egy csak futás ellen jó iDL pedig nem sokat ér, pláne ennyi idősen.

A legjobb ár/érték arányú játékos így BJ Hill lehet, aki Super Bowlba jutott a Bengalsszal és a DJ Readerre irányuló extra figyelmet kihasználva egész jól teljesített (38 nyomás és nyolc sack). Önmagában viszont leginkább csak egy korrekt futás elleni védő, egymaga nem képes feljavítani egy védőfalat, de mivel még csak 26 éves, így akár nagyot is robbanthat.

Még hasznos lehet

  1. Folorunso Fatukasi
  2. D.J. Jones
  3. Sebastian Joseph-Day
  4. Sheldon Richardson

Richardsonon kívül mindenki 27 év alatti és kiváló futás elleni védő. 6-8 millió dolláros áruk lehet a piacon, ami a hozzájuk hasonló egysíkú játékosokért korrekt ár és hasznos elemei lehetnek egy védelemnek (a Chargers helyében kettőt is igazolnék közülük). Ami Richardsont illeti: neki kvázi a jetses időszaka óta nem volt jó szezonja, már 31 éves és leginkább már csak szituációs játékosként használható. Emiatt 4-5 milliónál aligha lesz drágább, annyiért pedig meg is lehet próbálni, hátha előjön belőle a korábbi énje.

Még néhány név, aki szabadügynök lesz: Maliek Collins, Linval Joseph, Ndamokung Suh

Linebackerek

Milyen lesz a linebacker piac?

Vegyes. Akad 1-2 jobbnak tűnő, de komoly red flagekkel rendelkező játékos, pár kiöregedő klasszis, illetve néhány fiatal pár kérdőjellel. Az biztos, hogy nyugodt szívvel senkire sem tudnék rábökni, hogy ő most majd megoldja egy csapat LB-gondjait.

A piac krémje

  1. De’Vondre Campbell
  2. Alexander Johnson

Campbell volt a tavalyi szezon egyik legnagyobb fogása: coverage-ben zseniális volt, két engedett TD mellett két INT-t jegyzett és csak 6,8 yardot átlagoltak mellette elkapásonként, illetve 146 sikeres tackle mellett mindössze négy elrontott szerelése volt. Abszolút All-Pro szinten teljesített, viszont ez volt karrierje első pozitívan értékelhető idénye (28 évesen) – ezt még csak meg sem közelítette korábban, így nagyon alaposan meg kell fontolni, mekkora szerződéssel is kínálják meg.

Alexander Johnson esetében nincs ilyen gond, amikor pályára tudott lépni, akkor nagyon jól teljesített. Viszont már 30 éves és csak három idény van a lábában, illetve a sérülésekkel is hadilábon áll – ha csak a teljesítménye lenne a kérdés, akkor megérdemli a nagy pénzt, de a kora és sérülékenysége elég nagy red flag.

Van bennük potenciál

  1. Foyesade Oluokun
  2. Leighton Vander Esch
  3. Jayon Brown
  4. Kyzir White

Mind a négyen fiatalok és kis szerencsével egy jó rendszerben akár még jól is elsülhetnek. LVE óriási sztárként indult, de aztán előjöttek a hiányosságai (nem volt elég atletikus és erős, hogy a második szinten felvegye a blokkokat és a passzjáték ellen is meggyűlt a baja). Bármilyen poszton bevethető, még csak 25 éves, egy jó rendszerben hasznos lehet. Oluokun és White kvázi egy az egyben ugyanaz, míg Brown elég jó coverage-ben, egy főleg zónázó védelemben hasznos eleme lehet a védelemnek, már amennyiben a sérülések elkerülik.

Öreg, de még jó lehet

  1. Anthony Barr
  2. Dont’a Hightower
  3. KJ Wright

Mindhárman 30 fölött vannak, sokat lassultak és kifejezetten gyenge szezon áll mögöttük. Barr egy 4-3-as rendszerben korrekt játékos lehet, pláne ha gyakran küldik rá az irányítóra, míg a Hightower-Wright duóból a korai downoknál és futás ellen lehet hasznos elem egy védelemben. Hosszú távú szerződést egyiküknek sem adnék (még a 30 évesnek Barrnak sem), de egy évre jó megoldást jelenthetnek.

Még néhány név, aki szabadügynök lesz: Josey Jewell, Ja’Whaun Bentley, Anthony Walker

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!