Connect with us

Szabadügynök

Újabb csalfa remény? – Broncos FA-kitekintő

Új év. Új remény. Új szabadügynökpiac, régi gondok. Megszokott csalódások. Ez a spirál jellemzi a Denver Broncos utóbbi hat esztendőjét és nehezen látni, hogy ez idén miként végződhetne másképpen.

Ismét edzőváltáson esett át a gárda, Nathaniel Hackett érkezett a Packers támadókoordinátori székéből, ez pedig több implikációt von maga után. Egyrészt végre offense szemléletű vezetőedzője van a gardának, ami az elmúlt évek szenvedéseit figyelembe véve mindenképp üdvözítő, másrészt újabb reményeket táplál a denveri szívekben. Mielőtt azonban pontosabban rátérnénk, hogy miről is van szó, nézzük meg a cap helyzetet.

Cap helyzet/lehetséges cut jelöltek

A Broncos közel 40 millió elkölthető dollárral kezdi meg az offseasont és ez már tartalmazza az év közben megtörtént hosszabbításokat is. A gárda okosan magához kötötte Tim Patrickot és Graham Glasgow-t is, ezzel a támadósor nagy részének évekre van szerződése. Mindössze egyetlen igazán kérdéses pont van az offense-ben, ezt pedig gondolom kitaláltátok, hogy pontosan melyik poszt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így van, még mindig az irányító. Meglepetésre Teddy Bridgewater sem váltotta meg a világot a csapatnál, ráadásul szabadügynök is lesz, így az egyetlen kezdő tapasztalattal rendelkező QB a rosteren Drew Lock. Azt a bűntettet pedig nem szabad elkövetniük az emberiség ellen, hogy vele vágnak neki az első hétnek. Itt térhetünk rá Nathaniel Hackett érkezésével járó második előnyre. Mégpedig, hogy a fiatal edző az elmúlt éveket Aaron Rodgers mellett töltötte, így sokan azt gondolják, hogy majd a regnáló MVP esetleg követheti a csapathoz. Én nem feltétlenül hiszek ebben, de az bizonyos, hogy a Denvernek mind drafttőkéje, mind pénze, mind pedig erőforrása megvan egy esetleges trade-hez.

Amennyiben ez mégsem történik meg, úgy egy újabb középszerű irányító megszerzésére lehet kilátás, a legegyszerűbb talán pont Bridgewater megtartása lenne. Ő azonban a hírek szerint egy zsírosabb, 20 millió dollár közeli szerződést akar, ami már messze nem biztos, hogy belefér a Broncos elképzeléseibe. Ekkor megint ott áll letolt gatyával a csapat, hogy Lock szép fájdalmasan behelyezze nekik. A drafton ugyan lehet szerezni újoncot, de az idei felhozatal semmi kecsegtetővel nem szolgál, ráadásul instant kezdőként is talán Pickett az egyetlen, akivel lehetne számolni.

Ami az egyéb posztokat illeti, igazából nincs sok kérdés a jelenleg szerződéssel rendelkező játékosokat vizsgálva. A csapat magja fiatal és így még rookie szerződéssel rendelkezik vagy olyan veterán, aki sokat nem keres, így nem érdemes a szerződéséket bolygatni. Kivágni talán két elkapót lehetne, mert se DeSean Hamilton, se Travis Fulgham nem fog a kezdő közelébe jutni, de igazából ez is csak formalitás, mivel alig lehet rajtuk spórolni. Egyetlen kérdés van még a szabadügynökökön kívül, hogy Noah Fant ötödik éves opcióját lehívja-e a gárda, de balgaság lenne nem így számolni, mivel csak egy újabb megüresedett posztot hagyna maga után.

Szabadügynökök

Ami a távozó játékosokat illeti sokkal egyszerűbb a képlet, mint elsőre tűnik. Nagyon sok lejáró szerződésű szabadügynöke van a gárdának, ráadásul jó részük sokat is játszott a szezonban, mégsem lehet azt mondani, hogy nagy problémát jelentene a csapatnak, ha nem tudnának megegyezni velük.

A sort természetesen Bridgewaterrel kell kezdeni és ahogy fentebb már elkezdtem kifejteni, ő csak egy végső elkeseredett próbálkozás lehet, ha a klub úgy érzi, hogy nem tudja megszerezni Rodgerst (se Watsont, se Wilsont) és nem szeretne úgy nekimenni a draftnak, hogy egy szem Lock van a rosteren. De még ebben az esetben sem gondolnám, hogy a 20 millió dolláros éves fizetés az üdvözölendő lenne a csapat részéről. Szóval végső soron Bridgewater szerintem nem lesz a csapat tagja jövőre, de kizárni egyelőre nem merném.

A két lejáró szerződésű cornerback helyzete szintén trükkös, mert Kyle Fuller és Bryce Callahan sem váltotta meg idén a világot, ráadásul mindkettőjük egészségügyi kartonja sem biztató. Én azon a véleményen vagyok, hogy egyik játékost sem akarja és fogja megtartani a gárda, hanem fiatalabb és/vagy egészségesebb játékosokat hoz majd inkább a helyükre. Így ugyan két papíron kezdő szintű corner is távozik a csapattól, de a gyakorlatban egyikükre sem lehetett a stabilitás mintapéldányaként tekinteni.

Hasonlóan trükkös Melvin Gordon helyzete is, ami Javonte Williams berobbanása miatt egyáltalán nem kulcskérdés a csapatnál, ellenben az előző rezsim azért szeretett támaszkodni a veterán running back szolgáltatásaira. Azonban ezt Gordon sok kulcsfontosságú fumble-lel hálálta meg, így a fizetése mellett ez sem lesz túlságosan csábító a csapat számára. Véleményem szerint megtartása Javonte fejlődése miatt sem lenne túl okos döntés, mert bár kétségtelen, hogy tehermentesítené a másodéves futót, de ugyanakkor gátat is szab a nagyobb térnyerésének.

Akik még fejtörést okozhatnak, azok a linebackerek. Alexander Johnson, Josey Jewell és Kenny Young is szabadügynök lesz. Egyikük sem a betonbiztos kezdő és mindannyian a sérültlistán fejezték be az évet. Johnson egyetlen kiváló év mellett többnyire inkább közepes teljesítményt nyújtott, Jewell örök ígéretnek tűnik, Young pedig sose volt több epizódszereplőnél. Szerintem egyikük megtartásához sem ragaszkodik a gárda, de olcsón bármelyikük visszatérhet. Már nem Fangio defense lesz Denverben, így pedig lehet felértékelődhet a linebackerek szerepe, ellenben nem ez a három játékos fogja megadni a választ a kérdésekre.

Külön még Kareem Jackson helyzetével lehet esetleg foglalkozni. A rutinos safety sokat tett hozzá évekig a csapat játékához, de az elmúlt két évben fokozatosan esett vissza a játéka és szerepe is a csapatban. Egy vezér volt és eddig a jelenlétére is nagy szüksége volt a csapatnak, de szép lassan az árnyékában kinőtt Justin Simmons, aki hátul abszolút tudja helyettesíteni a vezérszerepben is.

Az RFA-k és az ERFA-k szerepe még a szokásosnál is elenyészőbb, egyedül Malik Reed töltött értékelhető mennyiséget a pályán, de a Broncos várhatóan szeretne nála nagyobb névvel irányítót siettetni, így tényleg csak azért marad, mert kvázi tét nélkül megtartható.

Potenciális érkezők/maradók

Az irányítóhelyzetről már sokat beszéltem, nem is egészíteném ki sok mindennel. Amennyiben nem Rodgers érkezik vagy Bridgewater marad, elképzelhető, hogy valami közepesebb irányítóra rámegy a gárda (Cousins nevét hallani mostanában sokat), de sok tényezőnek kell összeállnia, hogy így legyen.

A támadófalban egyedül a right tackle poszt kérdéses, amennyiben lecsúszik minden nagyobb névről a gárda, úgy elképzelhető, hogy Bobby Massie-t próbálják meg visszacsábítani, de az biztos, hogy nála stabilabb névre fáj a foga a csapatnak. Amennyiben úgy gondolkoznak, hogy Rodgers megszerezhető vagy rookie-t draftolnak, akkor érdemes lehet repülni a piac legnagyobb neveire, például Trent Brownra, mivel pénz van dögivel. Ellenben ha nem, akkor kár Lock elé egy elit falat húzni, mert nem lesz rájátszás.

A védelemnél sokkal inkább a sötétben tapogatózom, mert Fangio távozásával lehet hogy érdemes lesz invesztálni keményebben is a játékosokba, de mégsem szabad a pénzt ellőni a prémium felhozatalra. Cornerrel megint próbálkozni fog a gárda, de ez is leginkább attól függ, ki lesz az irányító. Amennyiben Rodgers, akkor itt is érkezhet jó pénzért egy elit közeli opció. Amennyiben viszont nem és így nem win now lesz a csapat gondolkodása, úgy szerintem megelégszenek egy második számú corner kaliberrel is Patrick Surtian túloldalára. Mondjuk Ejiro Evero defensive coordinator érkezésével Darious Williams adja magát, akit DB edzőként élete legjobb szezonjához segített. Az edge szintén fontos lenne, mert Miller elcserélése után jóformán Chubb maradt csak átlag feletti játékos, már amennyiben a fiatal passzsiettető egészséges. Véleményem szerint ide is egy jó iparos fog csak érkezni.

Összességében elmondható, hogy csapat egész offseason tevékenységét az határozhatja meg, ki lesz az irányító. Amennyiben Aaron Rodgers, úgy egyrészt jóval szerényebb lesz az elkölthető összeg, de az bizonyított játékosokra fog elmenni kortól függetlenül. Amennyiben nem Aaron Rodgers lesz az irányító, úgy szerintem nem várhatunk tűzijátékot a csapattól, hosszú távra fognak berendezkedni.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!