Connect with us

Playbook

Az NFL támadósémái

Sokat beszéltünk a szezonban és főleg a rájátszás alatt arról, melyik támadósornak mik a jellegzetességei, milyen sémát futtat, miket szeret és miket nem szeret csinálni. Most pedig megpróbálunk egy átfogó képet adni arról, milyen támadósémák is vannak az NFL-ben, azoknak mik az alapjai és mely csapatok adják vissza ezeket leginkább. 

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Nagyon sokáig eléggé egysíkú lett volna az NFL támadósémáiról szóló cikk, ugyanis az összes csapat kvázi ugyanazt futtatta. Ezt sokan “pro style”-ként aposztrofálták, ahol kvázi minden snap under center indult, volt a pályán fullback, futásra alapoztak és abból play actionre, stb. A Pro Stlye kifejezést egyébként játékosmegfigyelésnél, irányító prospectek elemzésénél kissé vicces módon még mindig használják az elemzők (sokat mondják, hogy valaki nem ilyen vagy épp ilyen rendszerben játszott, miközben helytelenül leginkább arra használják, hogy kapott-e snapeket under center), miközben közel s távol nem vagyunk már ettől a rendszertől. De nem is ez a lényeg.

Chris Brown (nem az énekes, hanem a Smart Football atyja) írta közel 15 éve, hogy sok értelme nincs elemezni a profi rendszereket, mert az NFL-ben 80%-ban ugyanazt futtatja mindenki. Persze az NFL története során többféle rendszert, sémát kitaláltak már a lángész edzők, de a 2000-es évek elején leginkább arról volt szó a ligában, hogy ezekből a rendszerekből a csapatok beemeltek bizonyos dolgokat az offense-ükbe és egy ilyen vegyes dolgot kaptunk, nyilván jól összehangolt gépezetbe rendezve. És persze ez azóta is megvan, minden támadósor alkalmaz ezt-azt innen-onnan, de mostanra jobban elkülönültek azért a támadósorok egymástól, vagy legalábbis több jól behatárolható irányt meg tudunk állapítani – amik egyébként régebben kitalált rendszerekre építenek.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!