Connect with us

Szabadügynök

A rock’n roll, a sebesség megszállottja – Dolphins FA-értékelő

A Dolphins front office tagjai vélhetően loopolva hallgatták meg ezt a Supernem feldolgozást, más indokot nyilván nem lehet felhozni arra, amit műveltek a piac nyitása óta. Viccet félretéve, megkezdődött az egy irányba nézés Mike McDaniel kinevezésével, és egyelőre biztatónak néz ki a projekt.

A mezőny egyik legvastagabb pénztárcájával várta a piac nyitását a Dolphins, és nem ültek a babérokon. Chris Grier betartotta ígéretét, és tényleg nem hozta el Deshaun Watsont irányítónak, bár miután azt a szálat lezárták, a sajtó egyből bedobta a Tom Brady – Sean Payton duót, csak hogy továbbra se maradjon címlapon hozott pletykák nélkül a franchise. Hogy ezt megelőzzék, egy olyan piaci tevékenységet hoztak össze, ami nagyon hamar lesöpörte a bulvár sztorikat, és mindenki csak azzal foglalkozott, hogy milyen igazolásokat hoztak össze.

Távozók

Előre szólok, nem lesz túl hosszú a blokk. Ősi dakota közmondás, hogy ha a távozók listáján nem szörnyülködsz el, akkor nincs miért aggódni, és Miamiban pont ez volt a helyzet. Nem kellett komoly vezéráldozatokat hozni a cap space érdekében, nem kellett fontos játékost elengedni a piacra, ami elég jó nyitás egy piaci értékeléshez.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Két kivágást eszközöltek meg extra ~6 millió dollárért, de egyik játékosért sem kár, ráadásul azok is a piacnyitás után jó pár nappal történtek meg. Allen Hurns az utóbbi két évben nem tudott a csapat hasznára lenni, Jesse Davis meg szimplán egy gyenge és létszámfeletti játékos. A számomra legmeglepőbb távozó Mack Hollins, tavaly voltak megvillanásai a támadósorban, a special teamnek is hasznos eleme volt, és mindössze $2 millióért igazolta le a Raiders – persze amíg ő a legnagyobb veszteség, azt túl lehet élni.

Ami még érdekesség, hogy szélnek lett eresztve szinte a komplett wide receiver és running back állomány, nem véletlenül. Sok veterán futó érkezett a szezon előtt és közben, de igazándiból egyikük sem tudta felülmúlni Myles Gaskint, ami azért nem a legmagasabb léc a ligában. Szintén nem hullajtanak könnyeket az elkapókért sem, viszont ezzel lehetett arra következtetni, hogy hova invesztálhat majd új szerzeményeket a csapat.

Érkezők és maradók

A kitekintőben úgy fogalmaztam, hogy épül a floridai 49ers, és a kezdeti igazolásokra pillantva ez abszolút ülni látszott. Az elvárásom az volt, hogy a támadósorba öljék bele a pénz nagy részét, alakuljon ki egy felismerhető stílus, és tegyenek meg mindent Tua kedvéért. Mintha csak olvasták volna a cikket, mert abszolút felülmúlták az elvárásaimat. Kezdjük a legelhanyagolhatóbbal, bármilyen furán is hangzik: Jacoby Brissett helyett Teddy Bridgewater érkezett csereirányítónak. A kitekintőben számoltam egy jobb backup QB-val, de díjaztam volna, ha egy sémába jobban illő tartalék érkezik, de legalább nem volt drága.

Ahogy említettem, a futókat szinte teljesen kipucolták a rosterről, Gaskin mellett egyedül az RFA Salvon Ahmed kapott tendert, majd jött két séma fit veterán a csapatba. Chase Edmonds nagyon adta magát ebbe a Shanahan copy rendszerbe, passzjátékoknál is hasznát fogja venni az irányító, míg Raheem Mostert a sebességet biztosíthatja, már ha egészséges tud maradni. És itt még nem ért véget a történet, mert ez a filozófia megköveteli magának a fullback használatát, így Alec Ingoldot is elcsábították. Nem történt ezzel sem tragédia, de lehet olcsóbban is meg tudták volna oldani hasonlóan jó játékossal. Ezzel cirka 10 milliónyi garantált összeget költöttek a posztra, amit manapság kővel szoktak megdobálni, de én itt most nem lennék ilyen szigorú. A futójáték sémaszinten és játékos szinten sem volt jelen a csapatban, ezt nem lehetett így hagyni. Ha ennyi pénzed van, akkor belefér az, hogy ebből egy kis szeletet erre biztosítasz, pláne hogy nem hagyták ennyiben a futójáték felélesztését.

A futások ugyanis nem csak a futó képességein múlnak, hanem a rendszeren és a támadófal hozzáadott munkáján egyaránt, márpedig tavaly ez a fal képtelen volt rendesen blokkolni ehhez. Most McDaniel elhozta a mai NFL egyik legtrendibb sémáját, és elkezdte hozzá gyűjteni az embereket. Minimum két veterán igazolás számomra kötelező lépés volt, de minél több, annál jobb. Végül csak ketten jöttek, de azok nagyon ülnek. Terron Armsteadért sejteni lehetett, hogy a Dolphins lesz az egyik front runner, pénzük is volt rá, és ordas nagy szükség volt egy ilyen képességű bal oldali tackle-re. Simán láttam lelki szemeim előtt, hogy csak rekordfizetéssel sikerül őt meggyőzni, ennek ellenére “pofátlanul” olcsón sikerült leigazolni, konkrétan a legjobb 10 LT között sincs az új átlagfizetése. Tekintve, hogy sajnos sosem tud végigjátszani alapszakaszt sérülés miatt, ez így pláne csapatbarátra sikerült. Guard is kellett a boldogsághoz, ahová Connor Williams érkezett, szintén úgy gondolom, hogy a piaci árakhoz képest jóval olcsóbban. Ugyan ő közel sem olyan prémium játékos a saját posztján mint Armstead, ebbe a falba így is akkora minőségi javulás, mintha a jobb kezedet lecseréled egy barátnőre.

A futójátékon javítanak, ez rendben van, de mi a helyzet a passzokkal? Így, hogy kipaterolták az elkapók nagy részét, kinek fog dobálni Tua? Chris Grier general manager erre is gondolt, és itt volt az a pont, ahol abszolút túlszárnyalták a legvadabb elképzeléseket is. Arra számítottam, hogy nem tolják túl a célpontkeresést, hoznak egy blokkolásban erős, elkapásoknál nem haszontalan tight endet blokkolni, aztán majd egy lecsorgó WR is jön, és így lesz a Chocapic. Nos, új TE nem jött, ellenben Mike Gesicki a határidő napján megkapta a franchise taget 2022-re (bár amíg nem sikerül vele hosszú távon megállapodni, addig nem tapsolok), Durham Smythe pedig két évre írt alá, de ez így rendben is van. Aztán jöttek az elkapók… és jöttek… és jöttek…

Minden Cedric Wilsonnal kezdődött, aki számomra kimerítette a lecsorgó elkapó fogalmát. Annyira nem jó játékos, hogy fordulópontot jelentsen az offense-ben, de Parker és Waddle mögé remek harmadik számú opció, egyben trükkös játékok során is egy új dimenziót adhat, gondoltam akkor. Aztán újraigazolták Preston Williamset, akiről azt hittem elengedik, mert a körülötte lévő 2019-es hype-ból mára semmi nem maradt, de lehet Hollins távozása miatt is megtartották, hogy legyen egy possession receiver tarcsinak. Aztán hogy létszámban is meglegyenek, jött két korábbi 49ers elkapó is, közülük inkább Trent Sherfield az, akit az offense-ben is gyakrabban viszontláthatunk majd. Majd aztán a semmiből jött a nagy bumm, és amint kiderült, hogy Tyreek Hill elérhető a többi csapat számára, a Dolphins nagyon hamar lezárta a licitháborút. Összesen öt draftcetlit, köztük a 2022-es első- és második körüket postázták Missouriba, Hill pedig megkapta minden idők legnagyobb wide receiver fizetését. Papíron nem volt olcsó, de itt is egy elég jó eloszlású szerződésről van szó, lényegében egy 3+2 éves szerződés, ami Hill életkorát nézve abszolút korrekt. Ezzel összeállt a liga leggyorsabb elkapósora Miamiban, egyben nagyon kíváncsi vagyok, hogy miként látjuk majd őket a pályán.

A támadósor ezzel elég komoly átszabáson ment keresztül, ami arra enged következtetni, hogy a védelem kevesebb figyelmet kapott az idei tevékenységek során, és így is lett. Új igazolás mindössze egy volt, Keion Cossen érkezett a Giantstől 3 évre, de a veterán CB alighanem a special teamben fog több lehetőséget kapni, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy a tavalyi garnitúra fog rendelkezésre állni a védelemben. Baj ez? Háááát. Bár a Flores éra védőkoordinátora, Josh Boyer maradt a csapatnál, a játékosok ennek nem igazán örültek – ez is igazából csak azt a félelmemet erősíti meg, hogy Flores távozásával ez a védelem vissza fog esni. Ennek tükrében így annyira nem díjazom Emmanuel Ogbah visszaigazolását, aki egyértelműen az előző rendszer legnagyobb haszonélvezője volt. 29 éves lesz, fejlődni már nem fog, és kétlem, hogy fenntartja a tavaly látott számait, az ilyen játékosoknál én inkább az elengedést támogatom, mintsem a megtartást. Bankot nyilván nem robbantott, a $36 milliós garantált összeg miatt igazából ez a szerződés a következő két évre szól, úgy meg már azért nem olyan vészes. Amíg tele vannak költőpénzzel, addig itt van, és amikor jön 2024-ben a sok éhes száj, akkor el lehet engedni elég jó spórolással.

A többi visszaigazolás inkább csak kisebb nevű/special teamer játékosok vagy tenderek voltak, köztük kiemelkedik a cornerback Nik Needham, aki 2. körös tendert kapott cirka $4 millióért. Szintén maradt a csapatnál 2022-re is a szituációs passzsiettető Sam Eguavoen, illetve Elandon Roberts is, ami kissé meglepő számomra, azt hittem követi Florest Pittsburghbe, vagy visszamegy a Patriotshoz.

Összegzés

Kétségtelenül erősebb lett a Dolphins kerete a piac nyitása óta, és úgy gondolom, hogy a needeket itt, és nem a drafton kell pótolni. Mindent persze nem sikerült befoltozni, de ennyi kráterrel a rosteren ne csodálkozzunk rajta, viszont első lépésnek ez nem rossz. A Hill csere miatt érdemi draftpick nem áll a franchise rendelkezésére, viszont nem is feltétlen van rá most szükség, ráadásul bőven van még a piacon ezekre a posztokra normális erősítés. Én egy center igazolást hiányolok még, mert Deiterben nem igazán bízom, JC Tretter vagy Matt Paradis (de inkább előbbi) egy 1 éves szerződéssel még elférne, és akkor tényleg rossz szavam nem lehet az offense-re. Ugyanakkor nem csak érkezőkre van kilátás, hiszen DeVante Parker szénája kifelé áll a csapatból a sok erősítés után, illetve akad még rengeteg olyan, leginkább special teamben hasznos játékos, akiket a végső keretszűkítésnél elég komoly spórolásért ki lehet vágni.

A védelemben inkább mélységgel vannak problémák, kezdő szinten vállalható az állomány nagy része. Persze sosem árt az upgrade, de most az offense-en volt a sor, és remekül priorizáltak. Ogbah visszaigazolása annyira nem tetszik, de így hogy elcserélték az első körüket, nem nagyon volt ebben az árkategóriában jobb opciójuk. Lényegében minden igazolás tetszik, ritkaság az ilyen, de azért a futószerződésekre ne szokjanak rá, inkább a falra költsék, és jöjjön egy harmadik napos RB a drafton. Chris Grier neve szitokszónak számított a Flores menesztés óta, de ezt most elég jól összerakta, el kell ismerni. Epekedve várom, hogy viszontlássuk ezt az elképzelést a pályán.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!