Connect with us

Draft

Aki térdkalácsot harap, az jöhet! – Lions draftértékelő

Nagy kérdés volt, hogy a Lions a két első körös pickjével megpróbál-e irányítót szerezni az idei nem túl jó classból vagy inkább 2023-ra tolja a problémát. A drafton aztán volt egy olyan pillanat, amikor az előbbi forgatókönyv látszott megvalósulni, de Brad Holmesék végül mindenkit megleptek és minden alá lett rendelve a térdkalács harapásnak. A koncepció érdekes és akár nagyon jól is elsülhet, a potenciál konkrétan az egekben van.

A Lions úgy vágott neki ennek a draftnak, hogy a támadósor egy jobb WR-t leszámítva kiváló és már csak egy megfelelő személyt kellett találni, aki ez az egészet menedzseli. A támadófal minimum top 5-ös, a futóposzt mély és minőségi, TJ Hockenson személyében egy potenciális elit tight end van a rosteren, illetve DJ Chark és Amon-ra St. Brown fémjelezte elkapósor sem néz ki nagyon rosszul – egy potenciális újonc franchise irányítónak már most elég jó dolga lenne itt.

Ellenben a védelem nagyon nem nézett ki jól. Ha optimistán állunk hozzá és feltételezzük, hogy a 2020-as 1/3-as Jeff Okudah (CB), a tavalyi második körös Levi Onwuzurike (DT), illetve a harmadik körös Ifeatu Melifonwu (CB) és
Alim McNeill (DT) végre egészséges lesz és elkezd a tehetségének megfelelően teljesíteni, még akkor is minimum egy, de inkább két kezdő szintű linebacker, egy safety és egy corner kellett volna a csapatba. Brad Holmes dolga tehát alapvetően a back7 megerősítése volt, illetve egy QB draftolása, amennyiben bárkiben is lát franchise irányító potenciált.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

1/2 Aidan Hutchinson, DE, Michigan

Az idei class nem volt erős, hiányoztak belőle az igazi blue chip játékosok és nem hiszem, hogy a 2022-es draft legjobbjai egy erős classban befértek volna a top 8-ba. Ennek megfelelően hiába volt a Lionsé az 1/2-es cetli, mindegyik szóba jöhető jelöltbe bele lehetett kötni, ráadásul egy játékost leszámítva elég nagy pácban lett volna a csapat (támadófalember nem kellett, a cornerbacket sem tekintette top prioritásnak a menedzsment, Travon Walker nem volt jó fit, Kayvon Thibodeaux-nak pedig a mentalitása nem passzolt Dan Campbellhez).

A draft előtt a Lionsnek mindössze két optimális forgatókönyve volt: egy hátracsere vagy Aidan Hutchinson. Előbbire nem volt esély, mivel nem voltak top tehetségek, akiért megérte volna feljönni, utóbbit pedig a Jaguars veszélyeztette a leginkább. A Detroit szerencséjére Trent Baalke végül hozta a szokásost és kiválasztotta azt a pass rushert, akinek a leghosszabb a karja, így sorozatban második évben csúszott le a Lionshöz a top célpont.

Hutchinson kiváló méretekkel és atletikussággal rendelkezik, amit a 9,88-as RAS mutatója is tökéletes mutat. Erős, jól képzett, a játék minden elemében átlag feletti, és ami legnagyobb plusz volt az esetében (legalábbis detroiti szempontból), hogy végtelenül szorgalmas. Az a fajta srác, aki elsőként ér oda az edzésre és utolsóként távozik, és a kórlapja se vészes, így nagyon alacsony a bust faktor nála.

Az első naptól kezdő lehet, de mivel viszonylag rövidek a karjai és eddig csak egy igazán jó szezonja volt, így joggal merül fel a kérdés, hogy a profik között mennyire lesz domináns. Én nem látom benne az elit potenciált – inkább egy jobb Trey Flowers lehet belőle, ami egyáltalán nem rossz (és ennél akár jobb is lehet), de azért némileg elszomorító, hogy másoknak Nick Bosák jutottak 1/2-re.

1/12 Jameson Williams, WR, Alabama

A Lions szemtelenül olcsón, mindössze egy harmadik körös pickért és egy második körös 12 helyes hátramozgásért cserélt fel az 1/32-ről, ráadásul a cserepartner a csoportrivális Minnesota Vikings volt. Ekkor biztos voltam benne, hogy irányító fog érkezni, de Brad Holmes meglepett és kihúzta a sérülésből lábadozó Jameson Williamst.

A húzás pillanatában nagyon nem tetszett a pick: egyrészt ki tudja, hogy az ACL-sérüléséből hogyan tér vissza, másrészt minek egy mélységi speedster (akinek ráadásul csak egy jó szezonja volt az egyetemen), amikor Jared Goff úgysem dob 10 yardnál messzebb. Ahogy telt azonban az idő, úgy kezdtem megbékélni a húzással.

Williams egy igazi playmaker és összességében talán a class legjobb elkapója, aki 10 yardos elkapásokból is képes 50-et termelni. Ráadásul kis szerencsével nem Goff lesz örökké a Lions kezdő irányítója, a 2023-as újoncnak pedig nem árt, ha ilyen kvalitású elkapói vannak. A sérülése persze továbbra is aggasztó, hisz a sebessége teszi igazán félelmetessé, de a potenciálja tényleg az egekben van, és mivel olcsón szerezte meg a Lions, így tényleg nehéz belekötni.

2/46 Josh Paschal, Edge, Kentucky

Itt elérhető volt kvázi az összes irányító, de a Lions kitartott az eredeti elképzelés mellett és nem húzott QB-t, pedig ennél az is jobb lett volna. Paschal itt egyrészt elég nagy reach, ráadásul egy olyan posztra érkezett, ami az egyik legtelítettebb az egész ligában.

Nyilván elfért az erősítés a Lions pass rush-ában és Hutchinsont nem is lehetett kihagyni, de vele együtt már minimum három kezdő szintű játékos van a rosteren, de a potenciált tekintve inkább négy. Egyrészt ott van az évi 12,3 milliót kereső Romero Okwara, aki kezdő lesz Hutchonson mellett, és ugyan jövőre le lehet cserélni 7,5 milliót spórolva, de mögötte akkor is ott van Charles Harris, akinek szintén a 2023-as szezon végéig van szerződése, illetve a 2020-as harmadik körös Julian Okwara, aki már tavaly elkezdte megmutatni a tehetségét és a 173 pass rusher snapen jegyzett 21 nyomásgyakorlása és öt sackje nagyon biztató volt.

Paschal nincs olyan tehetséges, mint a fiatalabb Okwara, aki még két évig olcsó, illetve nem valószínű, hogy képes lenne hozni 2-3 éven belül akár csak Harris szintjét. Persze olcsóbb lesz, de ez akkor sem érv, pláne amikor lehetett volna linebackert (Chad Muma, Troy Anderson), safetyt (Jaquan Brisker) vagy akár egy irányítót is húzni, már csak próba szerencse alapon is.

Ő tipikusan az a játékos, aki azért jött, mert térdkalácsot harap. Korábban legyőzte a rákot és visszatért a pályára, majd három évig volt kapitány a Kentuckyn – vitathatatlanul óriási küzdő és vezér. Emellett persze érdemes megjegyezni, hogy futás ellen kifejezetten jó volt az egyetemen, illetve a védőfal minden egyes posztján szerzett magának tapasztalatot, egy igazi svájci bicska. Viszont a szélen nem nagyon fog szerepet kapni, mert van négy jobb játékos nála, és bár a fal belsején tök jó lenne egy ügyes srác, de 120 kilósan nem lehet folyamatosan a pályán hagyni. Rotációban jó lesz, tényleg lehet belőle egy svájci bicska bizonyos szituációkban, de ez nem ér második kört.

3/97 Kerby Joseph, S, Illinois

Végre egy játékos a secondarybe. Ha a konszenzus boardot vesszük alapul, akkor pontosan az értékén érkezett, ráadásul egyértelmű hiányposztra, ami jó, viszont ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem talált gyémántot a csapat (emiatt is lehet bosszantó az elpocsékolt második körös pick, az meg csak hab a tortán, hogy a Colts pont becserélt a Lions elé és elvitte a második körös tehetség Nick Crosst). Joseph tavaly öt INT-t szerzett (van tapasztalata elkapóként is, így nagyon veszélyes a labdára) és kiharcolt három fumble-t, viszont cserébe ritkán van a játékszer közelében és tapasztalatlan (mindössze hat leütött passza van karrierje során és 2021 előtt összesen 288 snapet volt a pályán).

A Lionsnál jól ismerik, ugyanis interjúztak vele a Senior Bowlon és a draft előtt is. Kellően atletikus és nagy benne a potenciál, képes lehet bejátszani a pályát és kezdő free safety lenni, de újoncként túl sok haszon jó eséllyel nem lesz belőle. Ha a védőkoordinátor Aaron Glennt nem nyúlják le, akkor 2023-ban akár már kezdő is lehet, papíron illik a Lions split-zone rendszerébe – egy harmadik körös játékostól ez azért bőven rendben lenne, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a csapatnak nála bőven tehetségesebb safetykre is lett volna esélye.

5/177 James Mitchell, TE, Virginia Tech
6/188 Malcolm Rodriguez, ILB, Oklahoma State
6/217 James Houston, Edge, Jackson State
7/237 Chase Lucas, CB, Arizona State

Az ötödik körben érkezett a tight end James Mitchell, ezzel növelve az ACL-ből gyógyulók táborát (az edzőtáborra állítólag rendben lesz). A sérülés nélkül egyébként akár a harmadik kör végét is elcsíphette volna, kifejezetten gyorsnak tűnik a pályán, illetve elég jó útvonalfutó, kis szerencsével egy nagyon jó csere TE lehet belőle.

Egészen a hatodik körig kellett várni, hogy érkezzen egy linebacker. Értéken rendben van itt, egy elit sebességű és agilitású védőről van szó, aki képes vonaltól vonalig bejátszani a pályát, ráadásul a munkamorálja és a hozzáállása is kiváló. Akkor mi vele a probléma? – kérdezhetnénk. Nos, az, hogy picike: állítólag 180 centi és a 105 kiló, ami egyébként nem túl combos, de még ennyinek sem néz ki. Emiatt hiába volt egy tackle gyár az egyetemen (272 tackle 2019 óta), nem látni, hogy le tudna ütközni egy George Kittle-t, de akár csak egy nagyobb darab WR-t, illetve ilyen magassággal a coverage-ben is meggyűlne a baja. A speciális egységbe jó, de sokkal több nincs benne.

James Houston személyében érkezett még egy pass rusher. Egy kicsi egyetemen szerzett tavaly 16,5 sacket, 24,5 negatív yardos szerelést, hét fumble-t és egy INT-t, de se nem elég magas, se nem elég hajlékony ahhoz, hogy a profik között hatékony legyen. Ha valahogy átképeznék off-ball linebackerré, akkor talán még lenne belőle haszon, de reálisan nézve maximum a speciális egységben kaphat szerepet. Végül pedig említsük meg Chase Lucast, aki már 25 éves, nagyon vékony és gyenge, illetve a sebessége sem igazi. Az egyetlen érdekes skillje, hogy nagyot és hosszút tud ugrani, de hogy ezt hogyan lehetne kamatoztatni, az már más kérdés.

Összegzés

A Lions draftja összességében nagyon jó. Tele van szorgalmas, tehetséges, atletikus játékosokkal, konkrétan a második legatletikusabb class az egész mezőnyben, ráadásul sokakban van tényleges kezdő potenciál – akár már újoncként.

Most hogy milyen játékosok érkeztek az 5-7. körben, teljesen irreleváns – vagy bejönnek, vagy nem –, a lényeg az első 3-4 körön van. Hutchinson nagyon rendben van, Williams is szupersztár lehet, az első kör összességében remek lett minden áldozattal együtt. A következő két picket viszont nem szeretem annyira, mint amennyire a külföldi szakértők.

Paschal nekem nemcsak korai, de fölösleges is, ráadásul miatta nagyon el lett hanyagolva a linebacker poszt. Joseph értéken rendben van, ha csak körönként nézzük a játékosokat, akkor egyedül a második körös pick nem volt jó, de az összképet nézve a kettőt nem lehet elválasztani. Ha a második körben Chad Muma vagy akár nagyot kockáztatva Nakobe Dean jön, akkor ez közel lett volna a tökéleteshez, de egy Jaquan Brisker-Channing Tindall duóval is nagyon ki lettem volna békülve. Így ez szép és jó, de maradt bennem hiányérzet (pláne úgy, hogy ezek szerint a CB-posztot megoldottnak látja a csapat).

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!