Connect with us

Draft

Mi a koncepció? – Commanders draftértékelő

A Commanders nem várta könnyű helyzetből a draftot, mert az irányítóhelyzete megoldatlan volt, a támadóoldalon több kérdés is felmerült és úgy kellett volna erősíteni, hogy az egyszerre szóljon a jövőnek, de mégse legyen teljesen reménytelen helyzetben a jelenben a csapat. Nem is csoda, hogy ez nem sikerült.

1/16 — Jahan Dotson, WR, Penn State

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Commanders az első körben először hátracserélt öt helyet egy harmadik- és egy negyedik körös cetliért cserébe, majd kiválasztotta Jahan Dotsont, a Penn State egyszemélyes támadógépezetét. Én már eleve a hátracserét sem feltétlenül értem, mert volt még bent elit vagy olyan tehetség, aki instant nagy kezdő potenciállal bírt (a teljesség igénye nélkül Hamilton, McDuffie, Penning, hogy az egy polccal magasabb elkapókról ne is beszéljünk), de maga a húzás is kicsit furcsa.

Magában nem az hogy elkapó érkezett, mert Terry McLaurin mellett régóta nincs segítség, de Dotson megítélése elég vegyes volt a szakírók között. Egyesek szerint egyértelműen első körös tehetség, aki bár nem rendelkezik WR1 méretekkel, de kiváló útvonalfutó és olyan jó a súlypontemelkedése és az időzítése, hogy ezzel kompenzálni tudja a termetbeli hátrányait. Sokak szerint viszont egy kizárólag slot játékos, aki a profik között elveszne, mert elnyomják az erősebb cornerek, egy ilyen játékosért pedig még az első kör is túlzás.

Mindenesetre az biztos, hogy az első kör közepén egy kicsit reach szagú húzás, még ha maga a poszt nagyon is indokolható és azt is láthattuk, hogy mekkora WR rush indult a kör elején/közepén. Én nem aggódom amiatt, hogy Dotson jó játékos lesz, sőt nem féltem attól sem, hogy a slotba kényszerül, de nehéz rajongani ezért a pickért teljes szívvel.

2/47 — Phidarian Mathis, iDL, Alabama

Ahogy a következő választásért is. A Commanders folytatta a hagyományát és az Alabamáról húzott egy defensive tackle-t Phidarian Mathis személyében. Elsőre nagyon fejvakarós a húzás, ugyanis ha valahol mennyiségileg és minőségileg is megvolt a csapat, akkor az a védőfal. Ellenben nem árt ha nem felejtjük el, hogy Matt Ioannidistól és Tim Settle-től is megvált a gárda az offseasonben, valamint Daron Payne elcserélésén/kivágásán is gondolkodnak egy ideje.

 

Ezzel a húzással adtak egy folytonosságot a rettegett védőfaluknak, amit köztudottan magasra értékelnek. Mathis egyébként egy jó fizikai adottságokkal megáldott erős, tipikus Alabama defensive tackle, ellenben nem túl robbanékony, inkább kizárólag futás ellen hasznos játékos. Szintén egy kicsit reachnek tűnik, főleg hogy csak ugyanezen a poszton még volt 3-4 magasabbra értékelt tehetség a poolban. Jó képzést kapott és elég jó a technikája is, de alacsony padlóval rendelkezik, tipikusan arra gondol az ember, hogy majd helyette kell húzni valakit 3-4 év múlva, amikor majd nem akarják megtartani.

3/98 — Brian Robinson Jr., RB, Alabama

Ha már Alabama, akkor rá is kontráztak a második napon, ugyanis a harmadik körben a csapat senior futója, Brian Robinson érkezett. Szintén nem igazán értem, mert bár személy szerint én szeretem Robinsont, de azt elismerem, hogy nincs semmi upside a játékában és nem egy dinamikus, modern kori NFL futó.

Egy igazi brusztolós, goal line back, aki erőből kihord két-három védőt is néhány yardért cserébe, de egyrészt ilyen típusú játékosokért én nem áldoznék harmadik körös picket, másrészt pedig a csapatnál Antonio Gibson elég jól teljesített, mögötte pedig J.D. McKissic tökéletes kiegészítő, így nem értem a koncepciót.

4/113 — Percy Butler, S, Louisiana

A harmadik nap első választása egy hipergyors safety, Percy Butler, aki egy kiforratlan tehetség, rémes a technikája, rossz szögeket választ és nem igazán olvassa jól a játékot, ellenben szélvészgyors, nagy range-et képes bejátszani és sok meccs van a lábában, mert három évig kezdő volt csapatában. Az biztos hogy instant kezdőként nem számolnak vele. A jelenlegi free safety Bobby McCain, de nincs kizárva, hogy jó edzői munkával 1-2 éven belül bejátssza magát Butler a helyére.

5/144 — Sam Howell, QB, North Carolina
UDFA – Cole Kelley, QB, Southeastern Louisiana

Az ötödik körben aztán a legnagyobb hiányposztjára is húzott a gárda, jött egy irányító Sam Howell személyében. Róla érdekesség, hogy a tavalyi szezon utáni mockokban még 1/1 várományosként is beszéltek róla, de egyrészt ez egy kisebbfajta hype volt, másrészt pedig Howellnek nem igazán sikerült jól az utolsó éve. Hatalmas karja van, gond nélkül dobja meg az 50 yardos bombákat is, valamint képes lábon is yardokat szerezni, de nem az a tipikus, gyors irányváltásokra képes QB, hanem aki inkább megpróbál átmenni mindenen, ami az NFL-ben már nem biztos, hogy sikerül.

 

Ezek mellé ráadásul elég pontatlan, sok buta hibája van és lassú az olvasási folyamata is, így pedig nem akkora meglepetés, hogy kicsúszott az első két napról. Ellenben az ötödik körben már ajándék, mert ha mégis sikerül kijavítani a hibák egy részét és kijön belőle egy nagyobb upside, akkor akár kezdő is lehet.

Ide gyorsan beszúrnám, hogy a csapat UDFA-ként is igazolt egy irányítót, méghozzá a másodosztályból Cole Kelley-t, aki nagyon hasonló profillal rendelkezik mint Howell, csak alacsonyabb liga révén még a ellenfelek se voltak túlságosan kemények. Szimpatikus, hajtós játékos és balszerencse, hogy pont olyan csapatba került, ahol egy hasonló profilú játékos van, mert így rostert fognia is nehéz lesz.

5/149 — Cole Turner, TE, Nevada
7/230 — Chris Paul, OT, Tulsa
7/240 — Christian Holmes, CB, Oklahoma State

Az ötödik körben aztán érkezett egy tight end, mert jelenleg a sokat sérült, irányítóból avanzsált Logan Thomas van csak a poszton mint tapasztalt játékos. Turner egy aránylag atletikus játékos, aki egyenes vonalban jól mozog, de nem igazán jó az irányváltási képessége, így kicsit egysíkú célpont lehet. Két tight endes felállásoknál lehet hasznos.

A két hetedik körös választás már egyértelműn a jövőnek szól, Paul ugyan nagy tapasztalattal rendelkezik, mert négy évig volt kezdő a Tulsán, de nem túl jó az egyensúlyérzéke és a kézhasználata is borzalmas. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy szabadidejében sokat zenél, több fellépése is volt már, valamint nigériai felmenői révén aktív szerepet vállal a rasszizmus elleni küzdelemben.

Holmes pedig egy aránylag idősebb játékos, de jó RAS-t produkált, várhatóan a special teamben kaphat helyet, miután a csapat elengedte Daryl Robertset és Torry McTyert a mélységből.

Ami a draft utáni hiányposztokat illeti, nem festhetünk túl pozitív képet. A támadóoldalon továbbra is sok a kérdés. Irányítóposzton ott van Wentz, Heinicke, Howell és Kelley, de racionálisan egyikükre sem lehet azt mondani, hogy megoldja majd egyszer a gondokat. Persze reménykedni lehet, de ezek egyelőre lehetőségek és nem tények. Elkapó és futó poszton talán egyelőre megvannak, de a támadófal is csak papíron tűnik elfogadhatónak. A védelemben a védőfal továbbra is bika, talán a liga egyik legjobbja, ez lesz a csapat húzóereje továbbra is, ellenben hátrébb azért komoly lyukak vannak.

Összességében a Commanders draftja elég reach szagú és a két Alabama tehetség még csak nem is igazi hiányposztra érkezett. A legrosszabb az egészben, hogy nem igazán látom a koncepciót az építkezésükben, mert első ránézésre ez nem a jövőnek szólt, de azt nehéz elképzelni, hogy a jelenben valóban ezzel a kerettel nyerni akarnak.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2022-05-05 13:29

Azon tudok gondolkodni, hogy ez is tankolás. Okosabban, mint a hue Jackson incentive vagy a Flores organikus tankolás. Egyszerűen Fitzpatrick vagy Wentz áll a center mögé amíg nem nyomják meg a win gombot.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
2022-05-05 07:25

Alapvetően egyet értek az értékeléssel, az első 3 pick-re én is csak néztem, de Dotson-nal elég hamar megbarátkoztam, miután belenéztem 1-2 tavaly Penn State meccsbe. A DL és RB húzás is várható volt, de én is korainak tartottam őket. Howell viszont nagy steal azon a helyen, ahol húztuk.

“a támadófal is csak papíron tűnik elfogadhatónak” – nemrég leigazoltuk Trai Turner-t is Norwell után, a fal belseje az nagyon jó, van is mélység, ott nem lesz gond. Ellenben a tackle poszt alig van meg, egy sérülés és game over. Nem tudom, hogy valamelyik G át lesz e képezve a fal szélére, vagy lesz e igazolás, de a probléma az itt lesz (és fontosabb poszt is az OT mint a belső fal). Remélem van valami terv erre.

“azt nehéz elképzelni, hogy a jelenben valóban ezzel a kerettel nyerni akarnak.” – offseason van, tudjátok, hogy ilyenkor minden csapart nagyon magabiztos, és 100%-ra veszi, hogy meg lesz a Super Bowl :D :D :D

Matthevvv
Matthevvv
2022-05-08 04:51

Azt hogy a “nem rendelkezik WR1 méretekkel ”valaki magyarázza már meg nekem, ez mit jelent? Magasabb mint Tyreek Hill, hosszabb a karja és nagyobb a tenyere. Akkor Hill sem jó elkapó mert hát na… a méretei… egyedül testtömegben van alatta de az pedig pont az egyetlen adat amin tud változtatni..

katonadani
Reply to  Matthevvv
2022-05-08 05:08

Hill sem rendelkezik WR1 méretekkel :D ez nem jelenti azt h nem jó elkapó valaki.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x