Connect with us

Prémium cikkek

Mennyit ér Kyler Murray?

Az NFL egyik legizgalmasabb kérdése jelenleg az, hogy mikor és milyen szerződést fog kapni Kyler Murray a Cardinalstól. A helyzet egyáltalán nem triviális, a Cardinals teljesen jogosan hezitál: ma már évi 40 millió dollárnál kezdődik egy franchise QB szerződése, de a korábbi 1/1-es egyetlen rubrikát sem pipált ki ahhoz, hogy ezt az összeget idén megkapja. Mennyit ér Kyler Murray?

Murray a 2019-es draft első körének első választásával került a Cardinalshoz és azóta folyamatosan fejlődve a liga egyik üde színfoltja lett. Ez ugyanakkor nem jelent egyértelmű minőséget, és bár nehéz, sőt fölösleges azon vitatkozni, hogy Murray a liga első felébe tartozik a posztján, de közel sem mindegy, hogy egy top 10-es vagy top 16-os irányító-e. Egyelőre nincs sem szakértői, sem szurkolói konszenzus a kérdésben, ráadásul a nyilatkozatok és a riportok alapján a csapatnál sem tudják eldönteni, hogy Murray Josh Allen vagy Carson Wentz karrierívét fogja-e követni, esetleg megragad Kirk Cousins szintjén – így pedig nehéz 200 millió dolláros szerződésekről tárgyalni.

Igen is, meg nem is

A nyers statisztikákat böngészve Murray semmi extrát nem nyújt. Mindhárom szezonjában volt pontosan 12 INT-je, soha nem passzolt 4000 yardot és soha nem volt 26-nál több TD-je; a passzpontossága is teljesen átlagos (66,6) és a rosszmájúak szerint csak egy elég jól passzoló futó. Utóbbiban olyan szinten van igazság, hogy Lamar Jackson mellett egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből és a legtöbb futó is megirigyelné a mozgását, de az nem igaz, hogy ne lenne egy jó irányító.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

A fenti ábra (via ButkusStats) az irányítók kihasználtságát és a játékonként a várakozáson felül szerzett pontokat (EPA) mutatja. Minél magasabban és minél inkább az ábra jobb oldalán helyezkedik el az irányító, annál jobb – ez effektíve azt mutatja, hogy mennyire volt a QB központi szereplő az offense-ben, és mennyit tett hozzá a sikerhez. Persze észrevehetők anomáliák is, mint például Teddy Bridgewater, Jimmy Garoppolo vagy akár Carson Wentz viszonylag magas pozíciója, de az ő esetükben ez sokkal inkább a rendszer hatékonyságát mutatja, mint az ő hozzáadott értéküket. (A PFF értékelése alapján például ők a 19., a 21. és 22. legjobb irányítók voltak a ligában, míg Rodgersék minimum top 10-es értékelést kaptak, illetve arányosítva jóval kevesebb extra játékuk volt és jóval több rossz passzuk, mint az elitnek).

Rajtuk kívül viszont a kétszeresen is regnáló MVP Aaron Rodgers, a GOAT Tom Brady, a Super Bowlba jutott Joe Burrow, a bajnoki címet elhódító Matt Stafford, a korábbi MVP és Super Bowl győztes Patrick Mahomes, valamint olyan feltörekvő klasszisok, mint Josh Allen és Justin Herbert szerepel az elit mezőben. Murray pedig a karrieréve ellenére épp a vonal alatt van, amit akár el is nevezhetnénk a Kirk Cousins skálának.

Statisztikák vs. győzelmek: Miért ilyen megosztó Kirk Cousins?

A korábbi 1/1-es a földön életveszélyes, az elmúlt két évben már-már Russell Wilson-i szinten dobálta a 20+ yardos bombákat, és ha a csapatnak ment a szekér, akkor képes volt MVP-szinten teljesíteni. Ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy egyelőre a meneküléseken kívül nem sok pozitív játékot láttunk tőle a rendszeren kívül és Kliff Kingsburyvel együtt rendre beleáll a földbe a szezon második felében.

Nem arról van szó, hogy nem olyan mint Jarred Goff, akinek konkrétan vezetni kellett a kezét és a szemét, de egyelőre nem is egy Josh Allen, aki képes a hátán vinni a csapatot. 2020-ban egy 6-3-as mérlegből sikerült 8-8-ast csinálni, míg tavaly egy 10-2-es kezdésből lett 11-6-os, majd egy nagyon csúnya one and done a rájátszásban. Különösen az előző idényben volt szembeötlő a hanyatlás: míg az alapszakasz első hét meccsén 17 TD-t passzolt öt INT mellett és csak kétszer kapott 70-esnél rosszabb értékelést a PFF-től, az ezt követő hét találkozóján hét passzolt TD mellé hét INT társult, miközben csak kétszer kapott 70+-os értékelést (a Rams elleni PO-katasztrófáról meg ne is beszéljünk).

Egyelőre azonban nem nagyon lehet szétválasztani Murray sikerességét Kingsbury rendszerétől, teljesen szinkronban mozognak. És persze minden irányító megszenvedi, ha rossz a rendszer körülötte, de a legjobbak ilyen helyzetben is képesek extrát nyújtani, míg Murray ezt még nem mutatta meg.

Mennyit ér Kyler Murray?

Az irányítók fizetését alapvetően három tényező határozza meg, még ha ez nem is minden esetben racionális: a kiszolgáltatottság, a Super Bowl-győzelem és persze maga a teljesítmény. Utóbbi a legegyszerűbb: ha úgy teljesít valaki éveken keresztül, mint Aaron Rodgers, akkor bármennyi pénzt elkérhet, hiába a csúfos kudarcok a rájátszásban. A bajnoki címet sem kell különösebben magyarázni: a gyűrű utáni hosszabbítás felér egy extra prémiummal – így lett például a Ravens bajnoki címe után az NFL legjobban kereső irányítója Joe Flacco.

A kiszolgáltatottság már egy fokkal bonyolultabb kérdés. A Rams például akkor is hosszabbított volna Matt Stafforddal, ha nem nyeri meg a Super Bowlt, mert senki sem szereti az elsüllyedt költségeket és két első kör feladása után nem igazán van a csapatnak választása. De jó eséllyel Russell Wilson látatlanban is kérhet és kaphat egy 50 millió dolláros szerződést a Broncostól, hisz minden adu nála van és a csapat nem teheti meg egy blockbuster csere után, hogy nem teszi boldoggá az irányítót. És persze ott van Deshaun Watson, aki szó szerint mindent megkapott a Brownstól.

Russell Wilson 250 milliós szerződést kérhet a Broncostól

De értelmezhetjük a kérdést úgy is, hogy mennyire van közel az irányító potenciális távozása. Ha valakire már másodjára raktál franchise taget, mint például a Cowboys Dak Prescottra, akkor már túl sok opció nincs – vagy megadsz mindent az irányítónak, vagy elveszíted.

Murray ezek közül egyik feltételt sem teljesíti. A teljesítménye alapján nem érdemel 200+ millió dolláros szerződést és a Super Bowl győzelem helyett csak egy botrányos PO-teljesítményt tud felmutatni, ami már önmagában rossz alkupozícióba teszi. Ráadásul a Cardinalsnak nincs hová sietni: az irányító szerződése a 2023-as idény végéig érvényes, majd még minimum kétszer franchise taget lehet rá tenni, egy esetleges holdout pedig nagyon drága lenne a számára (visszavonulni meg úgy sem fog).

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia Kyler Murray-nek, ha holdoutolni akar

Az már most biztosnak tűnik, hogy Murray nem fog 50+ millió dolláros rekordszerződést kapni – nincs az az ügynök, aki el tudná adni, hogy Aaron Rodgers szintjén van. De még Deshaun Watson 46 millió dolláros átlaga sem valószínű, a teljesen garantált szerződést pedig nyugodtan elfelejtheti (bár őrültségek mindig történnek).

Reálisan nézve Murray jelenlegi értékét Kirk Cousins és Josh Allen közé lehet belőni. Előbbi idén kapott egy 35 millió dolláros hosszabbítást, utóbbi pedig tavaly, egyetlen kiemelkedő év után, két évvel az újoncszerződése lejárta előtt írt alá 6 évre 258 millióért, azaz évi 43 millió dollárért. A dolog érdekessége, hogy a teljes szerződést figyelembe véve mindkét játékos 35 millió dollárt keres átlagban, sőt a garantált években Allen csak 32,9 milliót átlagol – a Bills ugyan kockáztatott, de értelmes keretek között (ha Allen a 2021-es szezon után hosszabbított volna, akkor simán megkapja az 50 milliós átlagot).

Kyler Murray tehát nagyjából évi 35 millió dollárt ér a tendenciák, a teljesítménye/potenciálja és az újonc szerződésének hátra maradt része alapján. Mivel a következő két szezonban 35 millió dollárt keresne, ha ehhez hozzádobnánk Allen évi 43 milliós szerződését, akkor a következő nyolc évben 36,625 millió dollárt átlagolna, ami a cap növekedésével kiigazítva még védhető is lenne. A Cardinals egyszerűen a Bills példáját követve előre megfizetné a potenciált.

Van ugyanakkor egy nagy különbség: a Bills a retorikája alapján sokkal jobban megbízott Allenben, mint a Cardinals Murray-ben. Persze mindez nem meglepő: Allen 2020-ban végig MVP szinten játszott, a vezérletével a csapat 1995 után ismét megnyerte a csoportját, majd a rájátszásban két győzelmet is összehozott, mielőtt kikapott a Chiefstől az AFC-döntőben. Ráadásul Allen nem vágott le egy indokolatlan hisztit, hogy őt most azonnal fizessék meg, mert kis túlzással nélküle egy hulladék a csapat, fekete pontot szerezve ezzel a menedzsmentnél és a szurkolóknál.

Ha most tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a Cardinals egy évi 40-41 millió dolláros hosszabbítást kínál Murray-nek, amivel picit többet kereshet új pénzben, mint a Super Bowl győztes csoportrivális QB-ja (de ha csak 39 millióról lenne szó, az sem lepne meg nagyon, ellenben mondjuk a 43 millióval). Rekorddöntésről tehát szó sem lehet, de még Allen fizetését sem látom elérhetőnek. Sőt, ez utóbbinál sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a Cardinals továbbra is csak ímmel-ámmal fog próbálkozni hosszabbítani, ami így sikertelen lesz és Murray kap egy prove it szezont.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!