Connect with us

Magyar foci

Jön a XVI. Hungarian Bowl!

Ma este 18 órától rendezik az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a XVI. Hungarian Bowl-t! Az előző kiíráshoz hasonlóan most is a Budapest Wolves és a Fehérvár Enthroners csap össze egymással. Címvédés még sosem fordult elő a HFL-ben, a Farkasok most ezt a szériát szeretnék megszakítani a Koronázók ellen, akik idén még nem szenvedtek vereséget sem magyar, sem külföldi porondon. 

Az Enthroners veretlenül zárta a HFL alapszakaszát 150-51-es pontaránnyal, majd a Steelers ellen 26-13-ra nyert az elődöntőben. Az osztrák divízió1-ben is lehengerlő volt a fehérvári gárda, ugyanis nyolcból nyolc győzelemmel, 352 szerzett- és mindössze 38 kapott ponttal zárt (és még volt egy CEFL Cup győzelme is 34-12 arányban). Hogy a 14 meccsen az 562 szerzett- vagy a 114 kapott pont a lenyűgözőbb, azt mindenki döntse el magának. A nagy terhelés ellenére is minden akadályt sikerrel tudtak venni, és még ha nem is látszott minden meccsen, hogy a 100 százalékukat nyújtották volna, így is könnyen meneteltek el a Hungarian Bowlba.

A Wolves szezonja már rögösebb volt, hiszen 2-2-es mérleggel, 92-105-ös, tehát negatív pontaránnyal zárták az alapszakaszt, és az elődöntőben is kiélezett csatában 21-14-re tudtak nyerni a Cowbells ellen. Emellett a CEFL-ben is 50 százalékos mérleget sikerült elérni két mérkőzésen. Nem segítette a dolgukat, hogy Bencsics Márk a második alapszakasz-mérkőzésen kidőlt térdszalag-szakadással, ezt ellensúlyozva viszont szezon közben sikerült erősíteni az addig nagyon lyukas secondaryn két import játékossal. Címvédőként, nagyobb rutinnal várhatják a XVI. Hungarian Bowlt, azonban nem ők számítanak esélyesnek az eddig látottak alapján.

A támadósorok

Az alapszakasz alapján hasonlítom össze a csapatokat, ugyanis ott ugyanazokkal az ellenfelekkel találkoztak, így az ellenfelek erőssége (nagyjából) megegyezik. 

Az Enthroners összesen 1527 yardot szerzett a szezonban (8,34 yardos játékonkénti átlag), ebből 1065-öt a levegőben és 462-t a földön. Választott játékok szempontjából 60%-ban passzoltak, ami nagyon jól is ment, hiszen 9,59 yardot tettek meg játékonként. Chris Merchant a liga legjobb irányítója volt idén, 71%-os pontossággal dobálta meg az említett 1065 yardot, emellé 15 TD és csak 4 INT társult. Legjobb elkapója a tavaly is remeklő Rashad Still (340 yard, 5 TD), de 150 yard felett termelt Rendessy Bálint, Tóth Nándor és Willem Vancompernolle is.

A földön is jól teljesítettek a Koronázók, hiszen 6,41 yardos futásonkénti átlaggal haladtak, amivel szintén vezették a ligát. Madaras Erik volt a csapat legjobb futója, a földön 156 yard és 5 TD került a neve mellé 7,09 yardos átlaggal, de a levegőben is 100 yard felett termelt. Azonban nem egyszemélyes futóegységről van szó, hiszen Novakov Dávid és Tóth Levente is átlépte a 100 yardot, plusz az irányító is közel volt ehhez (94). Az hátráltathatja az offense-t, hogy idény közben kellett koordinátort váltani, és ugyan nem ez lesz az első meccsük az új felállással, azért teljesen nem is működött olajozottan a gépezet az utóbbi két meccsen.

A Wolves 1351 yardig jutott az alapszakaszban (6,37 yardos játékonkénti átlag), ebből 822-t a levegőben és 529-et a földön tettek meg. A Farkasok nagyon közel voltak az egyensúlyhoz, ugyanis 47%-ban futottak az alapszakaszban, ráadásul a rájátszásban a Cowbells ellen többet futottak, mint passzoltak. A támadófal mellett Danku Dávidot kell itt kiemelni, aki magasan a legtöbb futott yardot szerezte a HFL-ben 379 egységgel, de az 5,34 yardos futásonkénti átlag a teljes csapattól is nagyon jónak mondható, főleg annak fényében, hogy az ellenfelek elsősorban ennek megállítására készülhettek.

A passzjáték ugyanis nem volt olyan átütő, ami persze nem meglepő annak fényében, hogy Bencsics Márk a szezon első felében megsérült, így a fiatal cseréje, Tóth Levente irányította az egységet. A teljes szezont nézve ugyan 7,27 yardot átlagolt játékonként a Wolves a levegőben, de Tóth vezérletével ez visszaesett 6,47-re, ami már a legrosszabb lett volna a HFL-ben (tegyük gyorsan hozzá, hogy az elődöntőben megint 7 yard felett volt az átlag). Ugyan volt pár hosszabb labda, de jellemzően rövid passzokkal operált a Wolves a levegőben, ami így kissé beszűkítette a pályát. Az elkapók közül mindenképp Czirók Mártont kell kiemelni, aki 292 yardot és 5 TD-t szerzett az alapszakaszban és betett még 95 yardot és egy hatpontost a közösbe az elődöntőben. A tight end Varga Péter lépte még át a 150 yardos határt, de rendszeresen kap még labdát Bartos Ferenc, Gecser Máté vagy épp Varga Tamás.

A védelmek

Az Enthroners védelme egészen elképesztő idényt produkált. Az alapszakaszban mindössze 701 yardot engedtek, azaz meccsenként 175-öt. Az ellenfeleiket a földön összesen 300 yard alatt tartották, és a levegőben is mindössze 408 yardot engedtek. A földön 3,6 yardos, míg a levegőben egy hihetetlen 3,46 yardos átlagot engedtek csak játékonként. A rettegett pass rusher páros, Jebrai Regan és Kranjec Martin együtt az alapszakaszban 8, majd a rájátszásban még 3 sacket jegyzett, a linebacker-sorban Zilai János, Nosza Vilmos és Remy Sap takarít kiválóan, hátul pedig a Tóth Dávid, Horváth Benedek, Gyarmati Máté, Ronald Hicks, Gáspár Barnabás sor védekezik – a back7 összesen 7 intercetionnel járult hozzá a sikerekhez.

A Wolves defense már közel sem tudott ilyen jó teljesítményt lerakni az asztalra, habár tegyük hozzá, hogy a sérültekkel is meggyűlt a bajuk. Összesen 1719 yardot engedtek az alapszakaszban, 413-at a földön és 1306-ot a levegőben. A futás elleni védekezéssel nem volt nagy probléma (4,6 yardos futásonkénti átlag), azonban a meccsenként benyelt bő 325 passzolt yard, vagy máshogy nézve passzonként engedett 9 yard nagyon magas szám. A passzsiettetéssel pedig nincs probléma, Bánfi Mihály és Kozma Bálint együtt 6 sacket és 5 negatív yardos szerelést tudott felmutatni, illetve a szezon közben érkezett Vladimir Santana és Darius Lewis a hátsó alakzaton is tudott segíteni – előbbi az elődöntővel együtt három interceptiont is szerzett.

Egymás ellen

Az jó kérdés, hogy a Hungarian Bowlon az Enthroners passzjátékát hogyan fogja megállítani a Wolves passzvédelme, ugyanis itt erősség csap majd össze gyengeség ellen – yardátlagot tekintve a liga legjobbja a liga legrosszabbja ellen. Emellett pedig az alapszakaszban az egymás elleni meccsen a futások is nagyon ültek fehérvári oldalról.

Azonban a Wolves offense is képes lehet problémákat okozni az Enthronersnek, elsősorban a középső futásokkal Danku révén, hiszen az alapszakaszban a Wolves futotta a legtöbb yardot a Fehérvár ellen – habár vélhetően erre kifejezetten készül a fejér megyei együttes. A levegőben a rövidpasszos játék pedig abban segítheti a Farkasokat, hogy kivegyék a Kranjec-Regan párost a játékból, emellett pedig a no huddle offense is nagy fegyvere a fővárosiaknak, amivel kifárasztják a védelmeket és elveszik a csere lehetőségét.

A mérkőzés esélyese az Enthroners, de tavaly is így volt, mégis a Wolves vitte haza a trófeát. Hogy idén milyen végkimenetel lesz, az ma este 18 órától az Új Hidegkuti Nándor Stadionban és a HFL TV youtube csatornán kiderül.

A Hungarian Bowl miatt Budapesten járó Jim Tomsulával készült interjúnkat pedig itt olvashatjátok.

Fotók: Pix by Tomi

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!