Connect with us

Minden ami NFL

Melyik bíró mit csinál a pályán?

A játékvezetőket rengeteg kritika éri gyakorlatilag minden sportban, így az amerikai fociban is. Időnként jogosan, sokszor nem, mindenesetre ők is a játék részét képezik, sőt annak szabályait tartatják be, így nélkülük teljes káosz uralkodna a pályán. Na de kik is ők valójában, és mi külön-külön a feladatuk?

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Az NFL-ben a játékvezetők heten vannak a pályán – mint a gonoszok. Ők poszt szerint a Referee (R), Umpire (U), Head Linesman vagy más néven Down Judge (DJ), Line Judge (LJ), Field Judge (FJ), Side Judge (SJ) és Back Judge (BJ). Nézzük, kinek mi a feladata, mit figyelnek egy-egy játéknál.

Referee

Hol áll fel? A támadók mögött jobb oldalon a tight end vonalában, a line of scrimmage mögött körülbelül 15 yarddal.

Mit csinál? A fehér sapkát viselő referee a játékvezetők feje, vitás kérdésekben gyakorlatilag mindenben övé az utolsó szó. Emellett a tv-képernyő előtt ülve őt látjuk és halljuk a büntetések bejelentésénél is. Ő (is) számolja meg a támadókat a snap előtt. False start büntetést ő nézi az irányítónál és a futónál. Ő nézi a jobb guardot és a jobb tackle-t, illetve a velük összeakadó védőket a play közben. Amint veszély helyeződik a QB-ra, rá fordítja a figyelmét és ő dönt a roughing the passer, holding, intentional grounding büntetésekről, illetve nézi a fumble-öket vagy hogy a passzt elindították-e. Játékmegszakítás után az ő sípjára indul el a támadó- és adott esetben játék óra. Special teamnél ő nézi a punter/kicker körüli dolgokat, tehát a running into the kicker és roughing the kicker büntetéseket.

Umpire

Hol áll fel? Korábban a linebackerek mögött állt fel, azonban ott veszélyben volt, így áttették a támadók mögé, a referee-vel ellentétes oldalra.

Mit csinál? Az Umpire ellenőrzi meccs előtt a játékosok felszerelését, hogy minden a szabályoknak megfelelő-e. Ő is megszámolja a támadókat, emellett a büntetések yardjait ő számolja ki és rakja a helyére a labdát. Ő túrja ki a fumble-ök utáni kupacból az alsó embert, hogy kinél a labda. A snap előtt a center és a két guard esetében figyeli a false startot, snap után pedig ő nézi a centert, a bal guardot és a bal tackle-t, illetve a velük összeakadó védőket a play közben, holding és egyéb büntetéseket keresve. Segíti a Referee dolgát az irányítóval kapcsolatos büntetések esetén.

Down Judge

Hol áll fel? A vendég csapat oldalvonalának és a line of scrimmage-nek a találkozásánál.

Mit csinál? A mérkőzés előtt az ő feladata a chain crew helyre igazítása, hogy mindenki tudja, mi a dolga, illetve meccs közben is ő irányítja őket, az ő dolga, hogy a chain jó helyen legyen lehorgonyozva méricskélésnél. Monitorozza az ő oldalán lévő csapat cseréit. Mivel a line of scrimmage-dzsel egyvonalban van, így figyeli az offside, encroachment, illegal motion szabálytalanságokat a snap előtt. Snap után futásnál figyeli az ő oldalán lévő blokkolókat, hogy szabályosan cselekszenek-e, passzjátéknál megbizonyosodik, hogy az LoS mögül indult a passz és előre ment a labda. A saját oldalán az LoS-től 5-7 yardon belüli távon nézi, hogy megvolt-e az elkapás, pályán belül rakta-e le a lábát a WR, volt-e pass interference, holding vagy illegal contact. Special team játékoknál is a line of scrimmage felelőse, nézi a false start, offside és enroachment büntetéseket.

Line Judge

Hol áll fel? A Down Judge túloldalán, tehát a hazai csapat oldalvonalának és a line of scrimmage-nek a találkozásánál.

Mit csinál? Ugyanazt, mint a Down Judge, csak a chain crew igazgatása helyett ő az órának a felelőse, minden ezzel kapcsolatos dolgot gyakorlatilag ő kezel, és ha a helyszínen elromlana az időszámlálás, akkor ő tudja tájékoztatni a pályán vagy oldalvonalon túl lévőket az óráról.

Side Judge

Hol áll fel? A védők oldalán 20 yardra a line of scrimmage-től, a Down Judge oldalán, tehát a vendég oldalvonalon.

Mit csinál? Megszámolja, hogy hányan vannak a védők a pályán. Snap után az ő oldalán lévő jogosult elkapókért felelős, nézi az elkapás / el-nem-kapás eseteket, a pass interference, holding, illegal contact szabálytalanságokat, illetve hogy az oldalvonalnál hol ért véget a játék, vagy hogy épp bent vagy kint kapták el a labdát. Puntoknál az illegális blokkolásokat ő nézi.

Field Judge

Hol áll fel? A védők oldalán 20 yardra a line of scrimmage-től, a Line Judge oldalán, tehát a hazai oldalvonalon.

Mit csinál? Ugyanazt, mint a Side Judge, csak a másik oldalon. Ezen kívül ő segít be a Back Judge-nak az extra pontoknál és mezőnygóloknál a pózna alatt a sikeresség megítélésében.

Back Judge

Hol áll fel? A védők oldalán 30 yardra a line of scrimmage-től, a hashmarkok közt.

Mit csinál? Játék közben nagyon hasonló a feladata, mint a Side és a Field Judge-nak, gyakorlatilag ugyanazokat nézi, csak középen. Az ő felelőssége elsősorban a 2. és 3. számú, tehát nem a legszélen felálló elkapó. Emellett ő követi a 40- és 25 másodperces órákat (ha a helyszínen elromlik a kivetítő, akkor ebben ő a B terv), illetve menedzselni a tévés szüneteket, időkéréseket, a negyedek és félidők közötti időközöket, ezek végéhez közeledve informálja a csapatokat, hogy hamarosan folytathatják a játékot. Ezen kívül a special team játékoknál nézi a rúgásokat, hogy bementek-e, igazítja a kickoffot végző rúgót, puntnál nézi a fair catchet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!