Connect with us

Minden ami NFL

FK! All-Pro 2022 – A 0. héten

Ma indul be igazán a 2022-es NFL-szezon. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is jövünk szezon közbeni All-Pro csapatokkal, de ezúttal egy szezon előtti, várható álomcsapatot is összeállítottunk, ráadásul még a tagsághoz szükséges teljesítményt is megpróbáltuk belőni.

11 kezdő védőt és támadót, illetve a cseréiket válogattam össze. Az offense-be a támadófal mellett egy irányító, egy futó, egy tight end és három elkapó, míg a védelembe két-két belső védőfalember, pass rusher, linebacker és safety, valamint három cornerback került.

QB: Josh Allen (BUF)

Csere: Justin Herbert (LAC)

Tavaly a veteránok vitték a prímet, az MVP Aaron Rodgers és Tom Brady került be az All-Pro keretbe. Természetesen idén is minden esélyük megvan, de előbbi elkapósora nagyon rosszul néz ki, utóbbira pedig kihatással lehet a magánéleti válsága (állítólag Gisele Bündchen kiköltözött a családi házból és a válás is benne lehet a pakliban). Emellett az sem elhanyagolható, hogy az új generáció abszolút képes hozni a régi nagyok szintjét, ráadásul Josh Allen és Justin Herbert körül a csapat is kiváló.

Allen mellett szól a rutin, illetve a némileg erősebb keret, nem véletlenül a Buffalo a 2022-es Super Bowl favoritja. Tavaly Brady 5316 yardot és 43 TD-t passzolt, ezzel vezette a ligát mindkét kategóriában. Peyton Manning rekordjaihoz ugyanakkor ez is kevés volt, és bár nem merem azt mondani, hogy az extra egy találkozó nélkül is veszélyesek lennének rá a fiatalok, de 17 meccsel számolva az 5500 yard és 55 TD sem tűnik elképzelhetetlennek (Herbert ráadásul már tavaly is 5000+ yardot passzolt).

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

RB: Derrick Henry (TEN)

Csere: Jonathan Taylor (IND)

Egy egészséges Derrick Henrynél nincs jobb futó jelenleg a ligában és ha nem sérül meg, tavaly is közel lett volna a 2000 futott yardhoz. A Titans passzjátéka AJ Brown nélkül alighanem visszaesik, így még nagyobb szerep hárul Henryre, aki az elmúlt három évben 4504 yardot és 43 TD-t tett a közösbe. Mindezt ráadásul csak 39 meccsen, vagyis mérkőzésenként 115 yardot és 1,1 TD-t átlagolt – 1800+ yard és 15+ TD-t rajta kívül egyetlen futó sem tud stabilan szállítani.

Nagyon gondolkodtam Christian McCaffrey-n, aki a passzjátékban és blokkolásban mutatott teljesítményével az NFL legkomplexebb futója, de nem tudom elhinni, hogy képes egészségesen végigtolni a szezont. Így a tavalyi szezon legjobbjának szavaztam bizalmat, aki előtt ugyan aligha lesz idén is történelmi távlatokban jól blokkoló támadófal (így az 5,5 yardos átlaggal szerzett 1800+ yard és 18 TD sem lesz megismételhető), de ezzel együtt 1500+ yardot és 12+ TD-t magabiztosan be merek mondani.

WR: Cooper Kupp (LAR), Justin Jefferson (MIN), Stefon Diggs (BUF)

Csere: Davante Adams (LV), Ja’Marr Chase (CIN), Keenan Allen (LAC)

Nagyon szerettem volna valami nagyon váratlant húzni, de a jelenlegi tudásunk alapján van egy 6-8 fős kontingens, ami uralja a posztot és nehéz közülük bárkit jó szívvel kiszedni. A tavaly mindent vivő Kupptól várhatnánk visszaesést, de ha Stafford rápörög valakire, akkor ott jönni fognak az űrszámok, annak idején Calvin Johnson az 1964 yardos idénye után is All-Pro lett, miután 14 meccsen 1492 yardot és 12 TD-t tett a közösbe.

A 2021-es keretből megmaradt Ja’Marr Chase (2. csapat), Davante Adams (1. csapat) és Justin Jefferson (2. csapat). Adamstől és Chase-től némi visszaesést várok, mivel előbbinek nem egy négyszeres MVP fog dobálni, utóbbira pedig jobban fognak figyelni, de ez még a második csapathoz így is simán elég lesz. Jeffersonnak pedig jót fog tenni az, hogy nincs Mike Zimmer, nagyon meglepne, ha nem lenne idén is top2-ben az elkapott yardokban.

Mögöttük még a két All-Pro irányítótól hoztam 1-1-elkapót, az 5000+ yardok jelentős részét ők fogják elvinni. Diggs 2020-ban már volt első csapatos All-Pro, így túl nagy boldot nem mondok ezzel, Allen meg mikor, ha nem most szerezné meg az első tagságát. Tavaly a top 6 legtöbb yardot szerző játékos 9 215 yardot gyűjtött (közülük csak Tyreek Hill nem lett All-Pro) – idén a top 6 bekerül az álomcsapatba, ráadásul a 10 000 yardos határt is át fogják lépni.

TE: Darren Waller (LV)

Csere: Mark Andrews (BAL)

Waller tavaly sérült volt, de előtte hozta az 1000 yardos szezonokat, pedig állítása szerint közel sem használták annyira ki, ahogy lehetett volna. Josh McDaniels nagyon tud a hozzá hasonló tight endekkel dolgozni, egyáltalán nem lepne meg, ha a Raiders 2. számú támadófegyvereként minden releváns mutatóban élen végezne a posztján. Mellette pedig a tavalyi szezon legjobbja kerül be az All-Pro keretbe, aki idén is tömve lesz labdákkal a vérszegény baltimore-i elkapósor miatt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Travis Kelce-George Kittle duó ne lenne így is elit, mindössze arról van szó, hogy a legfelső polcon már nem csak ők kapnak helyet. Ráadásul Kittle még mindig sérüléssel küzd, míg Kelce-től a kora miatt egy minimális visszaesést várok, így idén a Waller-Andrews lesz az új Kittle-Kelce!

OL: Trent Williams (49ers) – Zack Martin (DAL) – Jason Kelce (PHI) – Wyatt Teller (CLV) – Lane Johnson (PHI)

Csere: Jordan Mailata (PHI) – Shaq Mason (TB) – Creed Humphrey (KC) – Joe Thuney (KC) – Penei Sewell (DET)

A liga legjobb támadófala Philadelphiában van és nagyon meglepne, ha nem kerülne be az All-Pro keretben legalább három falember a csapatból. A Chiefs a belső támadófalával képviselteti magát a legjobbak között, míg Zack Martin, Wyatt Teller és Trent Williams konkrétan kihagyhatatlan.

Ez azt jelenti, hogy például David Bakhtiari vagy Elgton Jenkins nem kerül be, ami a kvalitásaik alapján nem lenne indokolt, de a sérüléseik és hosszú rehabilitációjuk miatt nem tűnik reálisnak, hogy annyit és olyan szinten teljesítsenek, ami az All-Pro tagsághoz kell. Ellenben Penei Sewell nagyon jól nézett ki az edzőtáborban és úgy néz ki, hogy ott folytatja, ahol a tavalyi szezonban abbahagyta – ugyan a Lions nem lesz jó, de ő egyike lehet azon keveseknek, akik képesek lesznek kiemelkedni. Végül említsük meg Shaq Masont, aki alighanem megmutatja Tampában, hogy hülyeség volt egy 5. körös pickért elcserélni.

iDL: Aaron Donald (LAR), Cameron Heyward (PIT)

Csere: Jonathan Allen (WAS), Chris Jones (KC)

Ez a legunalmasabb poszt a listán. Aaron Donald külön kategória (2015 óta folyton első csapatos All-Pro), kis túlzással több hozzáadott értéke van a játékhoz, mint Cam Heywardon kívül bármelyik másik két DT-nek együtt, és amennyivel jobb a Steelers klasszisánál, utóbbi annyival áll a többiek fölött a poszton (Heyward az elmúlt három évben kétszer első csapatos, egyszer pedig második csapatos All-Pro volt).

Egyedül a cseréken lehet vitatkozni, ott ugyanis nagy a tumultus. Chris Jonesnak voltak jobb évei, de konzisztensen nem tudta tartani a legjobbak szintjét, de talán a védőfal megerősítése az ő számainak és teljesítményének is jót tehet. Allen pedig egy feltörekvő tehetség, aki a játék minden elemében kitűnő, ami gyakran nagy játékban manifesztálódik. 60+ nyomásgyakorlás és 10+ sack – ez lesz a kiindulási pont a poszton.

Edge: Von Miller (BUF), TJ Watt (PIT)

Csere: Maxx Crosby (LV), Khalil Mack (LAC)

Idén brutális pass rush duók álltak össze, miután Khalil Mack Joey Bosa, míg Chandler Jones Maxx Crosby csapattársa lett. Ennek szerintem meg is lesz a pozitív következménye, két ilyen játékost ugyanis nagyon nehéz blokkolni (lásd a tavalyi Donald-Miller vagy Watt-Heyward duót). Hogy melyikük fog kiemelkedni, az más kérdés, de Jones talán már túl van a zenitjén, miközben Crosby tavaly a legtöbb nyomást generálta, most pedig nagy játékokban is kitűnhet. Bosa és Mack között pedig az döntött nálam, hogy a Raiders korábbi első körösében több nagy játékot látok, 20 sackkel pedig könnyebb All-Próba jutni.

A tavalyi és hivatalos all-time sack leadert aligha kell indokolni, Von Millerrel viszont csaltam, ugyanis eredetileg Myles Garrettet vártam a top 4-be (az első- és második csapatot még nem döntöttem el). Viszont a Rams elleni teljesítménye megmutatta, hogy még mindig az a megállíthatatlan erő, amihez hozzászoktunk – konkrétan új szintre emelte a Bills védelmét.

LB: Micah Parsons (DAL), Fred Warner (SF)

Csere: Shaq Leonard (IND), Lavonte David (TB) 

A Bobby Wagner érának alighanem vége, Demario Davis is öregszik, De’Vondre Campbell pedig az eddigi karrierje alapján egy egyszezonos csoda. A nagy öregeket így csak Lavonte David képviseli, aki egészségesen még mindig a liga egyik legjobb coverage linebackere. Az új generációból Darius Shaquille Leonard, Fred Warner és a tavalyi év újonc védő Micah Parsontól várok jó évet (bár előbbinél az egészség azért kérdéses), bennük ugyanis nemcsak a playmaker képesség van meg (sackek, interceptionök, stb), hanem tényleg rendelkeznek hozzáadott értékkel (khm, Devin White).

CB: Jalen Ramsey (LAR), AJ Terrell (ATL), Kendall Fuller (WAS)

Csere: Darius Slay (PHI), Marshon Lattimore (NO), Patrick Surtain (DEN)

A Bills elleni nyitómeccs nem tett jót Jalen Ramsey megítélésének, de nagyvonalúan ezt még betudom a műtétje utáni rozsdának (sokáig mondjuk nem takarózhatnak ezzel a Ramsnél), mert az elmúlt években egyértelműen a liga legjobb cornere volt. Mellette a csendes gyilkos AJ Terrelltől és Kendall Fullertől várok még nagyon jó évet, még ha előbbi 47,5-ös engedett passer ratingje tavalyról aligha lesz hosszú távon tartható.

Jaire Alexander formája erősen kérdéses a tavalyi sérülése miatt, így bár az egyik legjobb CB-nek tartom, nem várok tőle kiemelkedő évet. Nem úgy a veterán Darius Slaytől és Marshon Lattimore-tól, akik tavaly csak 1-1 szavazatot kaptak a bizottságtól, miközben az 1000+ yardot és öt TD-t engedő Trevon Diggs 33-at. Illetve ha már nehezebb top CB-t találni, mint top QB-t, akkor adjuk meg a kreditet a Broncosnak, Surtain ugyanis egyelőre nagyon ígéretes és jó eséllyel idén szintet fog lépni, pedig az újoncként engedett 57,6 százalékos pontosság és 69,7-es passer rating sem volt rossz.

S: Kevin Byard (TEN), Derwin James (LAC)

Csere: Antoine Winfield (TB), Javon Holland (MIA)

Byard a tökéletes safety: zseniális coverage-ben és futás ellen is, szinte soha nem ront el szerelést, mindig benne van a nagy játék, ráadásul a teste is bírja a terhelést. Tavaly végre megkapta a neki járó elismerést és első csapatos All-Pro lett és meglepődnék, ha ez idén másképp lenne.

Mögötte elég nagy volt a verseny, sok játékos mellett lehet érvelni. James leginkább a Chargers rendszere és rostere miatt került ide, ugyanis minden adott lesz ahhoz, hogy svájci bicskaként mozgassák a védelemben, ami nemcsak rengeteg tackle-ben, de interceptionökben, sackekben és kiharcolt fumble-ökben is meg fog nyilvánulni. Winfield és Holland helyzete már nem annyira egyértelmű, pláne hogy amúgy is indokolatlanul kevés hype-ot kapnak. Ahhoz képest tavaly mindketten elit teljesítményt nyújtottak coverage-ben és futás ellen is, Holland ráadásul a 16 nyomásgyakorlásával és három sackjével a második legjobb volt a posztján, mindössze Winfield kapott egyetlen All-Pro szavazatott. Idén végre a helyükre kerülnek.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!