Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #4/B – A nem kiemelt meccsek

Hurrá, újra londoni meccs, így már 15:30-tól focit nézhetünk vasárnap!! A hét legjobban várt meccseit külön cikkben harangoztuk be, de a “nem kiemeltek” közt is vannak érdekesek, akár csak ha a londonira gondolunk. De talál magának meccset az is, aki a pontháborút szereti, aki a rengeteg futást preferálja, vagy aki élvezi nézni a támadók szenvedését. 

Kora délután

Minnesota Vikings – New Orleans Saints (in London) 15:30 (Arena4, Kandalló Pub)

Már 15:30-tól megkezdődik a focidömping vasárnap, hiszen visszatérnek a londoni meccsek! Rögtön egy érdekessel nyitunk, mivel nehéz elhelyezni a két gárdát egy erősorrendben, hiszen elég kétarcúak tudnak lenni.

Tök jól felépítettem a beharangozót, hogy azon múlhat a meccs, hogy a Vikings védelme hajlandó-e változtatni és blitzelni Winstont, mert az a legnagyobb gyengéje idén. Aztán kiderült, hogy Winston nem fog játszani, tehát Andy Daltonra kell készülnünk. Ami akár jó is lehet a Saintsnek, bár erre sem fogadnék feltétlen. A támadósor egyelőre egyetlen egy darab TD-t tudott szerezni az első három negyedben, és minden meccsen égett 10+ ponttal. A futójáték egyáltalán nem akar működni, a támadófal gyenge. És még Michael Thomas sem bevethető, plusz több kezdő sérüléssel bajlódik, szóval eléggé nagy problémák vannak az egységben. De majd talán Daltonnal ez megjavul?

A másik oldalon a Saints védelme ugyan már nem olyan domináns, mint az utóbbi években, de még mindig nagyon jó. A Vikingsnál leginkább Justin Jeffersont kell levenni, erre kell tervet kieszelni. Részben lehet Lattimore-ral védekezni rajta, de a slotból indulva várhatóan mást kell kieszelnie Dennis Allennek. Ha beduplázzák ilyen esetekben, akkor jók lehetnek, hiszen a Vikingek meg voltak lőve az utóbbi két meccsen, ha nem lehetett játékba hozni a sztárelkapót.

Lehet ez egy csúnya meccs, ha Dalton nem képes javítani a New Orleans-iakon, a Saints pedig le tudja venni Jeffersont. Azonban annyira rosszul nézett ki eddig a Saints offense, hogy nem tudok rájuk tippelni. A nagy kérdés persze az, hogy Kirk Cousinsnak mit jelent a londoni sáv – nem is primetime, nem is magyar idő szerint 19 órás… Eddig egy döntetlenje van Londonban, az mondjuk érdekes lenne ismét.

19 órás sáv

Cleveland Browns @ Atlanta Falcons

Tudjátok az Eagles mellett melyik az a két csapat, amelyik támadóoldalon top10-es DVOA mutatót tudhat magáénak passzolásban és futásban is? Igen, a Browns és a Falcons! Szórakoztató, pontgazdag meccsre van kilátás, a Lions mellett ez a két csapat lépte túl a fogadóirodák által belőtt ponthatárt mindhárom meccsén.

A Browns a leginkább futásorientált csapat a ligában (a Falcons pedig a negyedik), és gyönyörűen van megkomponálva a futójátékuk. A formációk, a motionök, a shiftek mind-mind valamilyen célt szolgálnak, hogy jobban menjen a haladás a földön, emellett a kiváló támadófal, a rendkívül jól blokkoló Njoku, a liga legjobb futója, a liga legjobb cserefutója és a liga legjobb támadófaledzője is a Brownsnál van, szóval ennek így kellene működnie. A meglepetés talán inkább az, hogy Jacoby Brissett is jól játszik, így pedig veszélyes a csapat.

A Falconsnak is megvan az identitása, ráadásul elég szembetűnő. Az alapelgondolásuk az, hogy heavy personnelt raknak a pályára (tehát a Ravens mellett magasan a legkevesebbet használnak 11 personnelt, azaz 3 elkapót), extra embereket tartanak bent blokkolni (max protection, legalább 7 emberrel), és jönnek a play action hosszú passzok. A Brownsnak a futójátéka van mesterien megkomponálva, a Falconsnak pedig a play action játéka, minden elképzelhető play actiont játszanak, nagyon jól kialakították az egészet, és működik is!

A “nem kiemelt” meccsek közül ez ígérkezik a legjobbnak, és jelenleg talán a Brownsban bízok jobban, hogy nyerni is tud, bár Myles Garrett kiesése nem segít a helyzeten.

Seattle Seahawks @ Detroit Lions

Nem a Falcons-Browns lesz az egyetlen pontgazdag mérkőzés, ugyanis a Lions meccsein átlag 62,7 pont születik, és most is inkább pontzuhatagra van kilátás, mintsem védelmi csatára – habár a Seahawks a második félidőkben még nem volt képes TD-t szerezni.

Mindkét védelem elég rosszul néz ki. A Seahawks konkrétan 32. EPA/play mutatóban, és a legkisebb arányban tudnak gyors puntot kierőszakolni. A Lions 28. EPA/playben, és a legtöbb 5+ yardos futást engedik eddig. Ráadásul mindkét defense más filozófiával rendelkezik, hiszen a seattle-i zónázni szeretne egy Fangio-féle összképpel, a detroiti viszont emberezik és blitzel. A probléma az, hogy egyik egység sem teszi mindezt valami jól. A Jeff Okudah vs. DK Metcalf párharcra azért érdemes lesz figyelni, már csak azért is, mert az elkapó beszólt az amúgy idén végre jól teljesítő cornerbacknek.

Sok pont, Lions győzelem a tippem. Egyedül Amon-Ra St. Brown sérülése ingat meg ebben egy kicsit.

Los Angeles Chargers @ Houston Texans

A múlt heti mérkőzés és a rengeteg sztársérülés miatt én már úgy gondolom, hogy a Chargerst kihúzhatjuk a Super Bowl esélyesek közül. Az offense-ben eddig is voltak problémák, Rashawn Slater kiesése pedig fel fogja nagyítani ezeket. A passzjáték rendkívül be volt szűkülve, a futójáték pedig a liga legrosszabbja volt. És még vele együtt is a Bears és Steelers mögött a legnagyobb arányban kényszerült three-and-outra a csapat. Nélküle, ráadásul Keenan Allen és Justin Herbert sérüléseivel együtt még nehezebb dolga lesz a támadósornak haladni. A helyén egyébként nem a katasztrófa Storm Norton, hanem a hatodik körös újonc Jamaree Salyer fog kezdeni, akiben legtöbben guardot láttunk a profik közt, de kiteszik a szélre, mondván Nortonnál rosszabb nem lehet. Nos, meglátjuk, a veterán Jerry Hughes elég jól játszik idén, nagy problémákat okozhat neki.

A Chargers offense tehát szerintem szenvedni fog, de a Texans offense sem jobb, hiszen 4. legrosszabb EPA/playben és a legrosszabb harmadik kísérletes konverziókban. Abban bízhatnak, hogy a futójátékkal tudnak haladni, ugyanis ebben még mindig nem igazán jó Brandon Staley legénysége, főleg Joey Bosa kiesésével, hiszen nem hajlandóak változtatni és nagyobb játékosokat felrakni a pályára (végig nickelben vannak szinte). Ellenben a Tunsil-Green kettős a Texans falának bal oldalán jól néz ki.

Szenvedős meccs lesz, és a nagy irányító-különbség miatt értelemszerűen a Chargers a favorit, de én el tudok képzelni egy meglepetést itt – spreadben mindenképp, és ha kicsit jobb lenne a Texans passzjátéka, akkor magabiztosabb is lennék ebben a tippben.

Washington Commanders @ Dallas Cowboys

Nem gondoltam volna, hogy Cooper Rush-sal a Cowboys életképes lesz, de az edzői stáb nagyon jó munkát végzett, hogy a szó jó értelmében lebutítsák a playbookot és egy valamennyire működőképes támadósort tegyenek fel a pályára egy nagyon limitált irányítóval is. Sorsolás szempontból persze szerencséjük van, mert a Giants után a Commanders jön szembe, amely ellen bőven lehet haladni. Nagyon kiszámíthatók, nem rotálnak a snap után, így nem nehezítik meg a QB-k dolgát, ráadásul még csak nem is játszanak jól és rengeteg kommunikációs hibát vétenek hátul – ők engedték a legtöbb 20+ yardos játékot idén.

A Cowboys nagy erénye viszont Prescott nélkül a védelem. Mondtuk szezon előtt, hogy várható visszaesés, és valamilyen szinten meg is történt, de egyáltalán nem nagy mértékben. Ez elsősorban két embernek köszönhető. Az egyik Dan Quinn, aki baromi jó munkát végez koordinátorként és lassan el lehet gondolkodni azon, hogy ismét főedző legyen valahol. A másik pedig Micah Parsons, aki bárkit szétszed, aki szembejön vele, és egyáltalán nem ördögtől való ötlet a második legjobb védőnek nevezni a ligában. A Commanders múlt héten 9 sacket nyelt be az Eagles ellen, Carson Wentznek pedig most sem lesz egyszerűbb feladata, hiszen a Cowboys vezeti a ligát zsákolásokban. A támadófal nem tudja megvédeni Wentzet, az irányító pedig nem tud változtatni a saját játékán, így pedig nagy bajban lesz.

Tennessee Titans @ Indianapolis Colts

Őszinte leszek, fogalmam sincs, hogy mire képes ez a két csapat, vagy hogy a jó játékukat milyen gyakran tudják elővenni. A Titans nagyon hektikusnak tűnt minden téren, de a Colts offense csak simán nagyon rossznak. Az indianapolisiak utolsók EPA/drive-ban és pontszerző drive-ok arányában is, de ami a legfurcsább, hogy a blitzekkel nem tudnak mit kezdeni, pedig veterán irányítójuk és centerük is van, akiknek illene megoldani a kommunikációt. Ezt pedig a Titans ki fogja használni minden bizonnyal.

Persze a Titans offense sem valami jó, 24. EPA/playben, a második félidőben ráadásul a 2. legkisebb arányban szereznek pontot a támadásaikból. A futójáték sem megy, szintén EPA/playt vizsgálva mindössze 28.-ok, ami azért rossz, mert a Colts korai downokon a legkevesebb yardot engedi a földön. Egyik támadósor sem működik jól, így leginkább egy szoros kevés pontos meccset lehet várni. Hogy ki fog nyerni? Talán a Titans, de fogalmam sincs.

Chicago Bears @ New York Giants

Bármilyen hihetetlen, vasárnap késő estére az egyik csapat 3-1-gyel fog állni (hacsak nem lesz döntetlen). Valószínűleg egyik csapat szurkolói sem számítottak erre, és egyáltalán nem is tükrözi jól az erőviszonyokat, de akkor is ez a helyzet. Ez a két csapat szerezte yardjainak legnagyobb százalékát futásokból, ráadásul egyik sem védekezik jól a földön, szóval aki a futójátékot szereti, annak akár be is jöhet ez a találkozó. Jó passzjátékot viszont ne várjunk, hiszen Fields dobta messze a legkevesebb sikeres passzt három forduló alatt (23-at, ami 1978 óta a legkevesebb), és Daniel Jones sem büszkélkedhet eddigi teljesítményével, hiszen passzonkénti yardokban csak Flacco, Trubisky és (a támadósor miatt csak rövid passzokkal operáló) Kyler Murray van mögötte.

A győztes kiléte itt is megtippelhetetlen, úgyhogy azért teszek a Bearsre, hogy az árral szembemenjek, hátha hozok egy pontot Balázson kívül mindenkin. Jobb indokom nincs.

New York Jets @ Pittsburgh Steelers

Zach Wilson visszatér! Én eléggé szkeptikus vagyok vele kapcsolatban a tavalyi éve alapján. Prospectként bírtam, de első évében gyakorlatilag semmi biztatót nem mutatott, úgyhogy kíváncsian várom, tudott-e fejlődni, lelassult-e neki a játék, vagy továbbra is egy kapkodó, rosszul és lassan olvasó, menekülő irányító lesz. Ha utóbbi, akkor újabb év szenvedés jön New Yorkban. Ráadásul nem is lesz egyszerű dolga, hiszen ugyan nincs TJ Watt, ez a Steelers defense akkor is jó, főleg hogy a Jets a 4. és 5. számú tackle-jével kénytelen kiállni.

Nem tudom, hogy Wilsonnal jobb lesz-e a támadósor, de az biztos, hogy szórakoztatóbb, mint Flaccóval – a kis LaFleur eddig is jó játékokat rajzolt fel, de sótlan volt Flaccóval a csapat (legalábbis számomra). A túloldal viszont biztosan nem lesz szórakoztató, Trubiskyvel nagyon unalmas az offense, és ami még rosszabb, hogy gyenge is – a drive-jaik 50 százaléka punttal végződik, ami a legmagasabb arány a ligában. A Jets védelme mondjuk elég rossz ahhoz, hogy egy kicsit működőképesebbnek tűnjenek.

Kíváncsi vagyok Wilsonra, ezért mindenképp visszanézem hétfőn a meccset (mondjuk a podcastre készülve egyébként is mindent visszanézek, de ez érdekelni is fog), de szerintem a Steelers ezt behúzza.

22 órás sáv

Arizona Cardinals @ Carolina Panthers

Kyler Murray vs. Baker Mayfield, 1/1 az 1/1 ellen, volt Oklahoma irányítók egymással szemben. Ez mind jól hangzik, a probléma csak az, hogy mindkét csapat nagyon rosszul mutat eddig. A Cardinals konkrétan még egyetlen támadósnap erejéig sem vezetett idén, az első félidőkben pedig 13-56-os pontarányt tudnak felmutatni, ami a legrosszabb az egész ligában. Passzjátékonként csak a Bears szerez náluk kevesebb yardot, harmadik kísérleteket pedig a második legrosszabb arányban váltanak first downra.

A legrosszabb egyébként épp a Panthers, amely emellett a legkevesebb játékot átlagolja labdabirtoklásonként. És ha most, a borzalmas, passzonként 8 yardot engedő, ezzel ligautolsó Cardinals védelem ellen nem tudnak kicsit megjavulni, akkor soha. Ennek a jeleit eddig nem lehetett látni, mert Mayfield még a tavalyi vállsérüléses événél is rosszabbul mutat, Ben McAdoo pedig borzasztóan egyszerű és kiismerhető támadósort rakott össze, amivel nem csoda, hogy ilyen magas szinten sikertelenek.

A legjobb egység a mérkőzésen egyértelműen a Panthers védelme, de az irányítók közti különbség miatt a Cardinalsra teszek.

New England Patriots @ Green Bay Packers

A valaha volt legtöbb gyűrűvel rendelkező főedző (Belichick, 6) a valaha volt legjobb győzelmi aránnyal rendelkező ellen (LaFleur, 78,8%). A pár évvel ezelőtti helyzethez képest sokat vesztett nívójából a találkozó így, hogy Brian Hoyernek kell kezdenie a Patriotsban, aki utoljára 2016-ban nyert mérkőzést, azóta 11-et bukott zsinórban. Így azért olyan sok mindenről nem lehet beszélni a mérkőzés kapcsán, hacsak nem arról, hogy a Pats felhagyott a nyáron beharangozott outside zone futásokkal és visszatértek a power sémához, amivel az egyik legjobb futócsapat lettek a ligában. És ugyan a Packers nem védekezik jól a futás ellen, de Hoyerrel nem látom, hogy meccset lehet nyerni 2022-ben.

A Packers egy érdekes offense lett az idei évre, hiszen Rodgers passzolja a legtöbb labdát legfeljebb a line of scrimmage vonaláig és sikeres átadásonként ő passzol a legrövidebbre a levegőben. Emellett ráadásul a leglassabb támadósor is a Packersé, már ami a snapek közt eltelt időt illeti. Nem tudom, mi lesz még ebből a szezon második felére, mindenesetre kíváncsian várom, sikerül-e kicsit megnyitni a pályát, mert ez még okozhat problémákat a későbbiekben.

Spread tippek

  • Browns -1
  • Vikings -3
  • Chiefs -1
  • Cardinals +1
  • cowboys -3
  • bills -3
  • Texans +5,5
  • Jaguars +6,5

Múlt héten: 4-2 (végre…)
A szezonban: 8-10

Szerkesztőségi tippverseny állása

straight up:

  1. Höri 30-18
  2. kronikk 28-20
  3. alatriste 27-21
  4. balentin 25-23
  5. Támogatók 25-23
  6. jarred 24-24
  7. katonadani 24-24
  8. chester 23-25
  9. renningan 23-25
  10. leonidasz 22-26

oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 49,56
  2. alatriste 44,63
  3. kronikk 43,88
  4. balentin 39,69
  5. Tmogatók 38,33
  6. katonadani 37,75
  7. jarred 38,63
  8. chester 34,75
  9. renningan 34,26
  10. leonidasz 33,78

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!