Connect with us

Minden ami NFL

A 2022-es holtszezon legnagyobb öngóljai

Több csapat is úgy állt neki a 2022-es szezonnak, hogy most majd sikerül szintet lépni és elérhetővé válik a rájátszás, a Super Bowl vagy a címvédés. Ennek érdekében pénzt és pickeket nem sajnálva erősítettek a holtszezonban, hogy aztán visszakézből csapja őket arcon a valóság. A 2022-es holtszezon legrosszabb teljesítményei és legnagyobb öngóljai.

Los Angeles Rams

A Rams már Jared Goffal is fullba nyomta az all int, de végül az irányító limitáltságai miatt nem jött össze az áhított bajnoki cím. Aztán Les Snead és Sean McVay tavaly bedobta az utolsó zsetonjait Matt Staffordra (illetve részben Von Millerre és Odell Beckhamre), aminek köszönhetően hazai pályán sikerült megnyerni a Super Bowlt. Ezek után nem volt meglepő, hogy idén is úgy költekezett a csapat, mintha nem lenne holnap, hogy aztán összeomoljon a kártyavár.

A címvédő kálváriája – amikor az all in nem jön be

Bobby Wagner leigazolása ár/érték arányban jó vétel volt évi 10 millió dollárért, a szezon nagy részében elit szinten játszik a veterán linebacker (viszont a hozzá adott értéke a védelemhez így sem valami sok). Joe Noteboom megtartása évi 13 millióért már véleményesebb, de a sérülése miatt még korai ítéletet mondani a döntésről. Ami fixen félrement, az Allen Robinson leigazolása 15,5 millió dolláros átlagért, az egykor top 5-ös szinten játszó elkapó ugyanis botrányosan pocsék.

Nem volt tehát kirívóan rossz a Rams holtszezonbeli teljesítménye, de ahhoz pont elég gyenge lett, hogy egy sérüléshullám (köztük Matt Staffordé) és a sztárok szokottnál gyengébb játéka a gödör mélyére rántsa a csapatot. A general manager Les Snead egyszerűen rosszul mérte fel a csapat hiányosságait, többek között rossz posztokra hozott drágán jó játékosokat, illetve jócskán alulbecsülte Von Miller hozzáadott értékét és túlságosan elhanyagolta a pass rush-t és a secondaryt. A hibás koncepciónak és rosszul sikerült igazolásoknak köszönhetően ma ott tartunk, hogy a Rams esélytelen a rájátszásra és a Super Bowl győzelmet követő évben jó eséllyel a liga 10 legrosszabb csapata között végez.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Matt Ryan

Ha valakinek a leigazolására teljes mértékben igaz az öngól jelző, az Matt Ryan. A Colts cserélt a veterán irányítóért, még az évi 27 millió dolláros szerződésén is módosítottak a bizalom jeleként, de olyan rosszul játszott, hogy tulajdonosi utasításra leültették a padra a tavalyi hatodik körös Sam Ehlinger kedvéért. Egy ilyen blamázst viszont nem lehet fővesztés nélkül megúszni, az ügy végül a főedző Frank Reich állásába került.

Hogy ebben mennyire Reich volt a ludas, azon lehetne vitatkozni. Tény, hogy nem sikerült csodát tennie Ryannel, de ez azért nem volt akkora meglepetés, pláne annak fényében, hogy az ezer sebből vérző, tavaly is legjobb esetben átlagos szinten teljesítő passzjáték felturbózását úgy próbálta megoldani a menedzsment, hogy senkit nem igazolt a piacról. Persze lehet bízni abban, hogy majd 2-3. körös skill playerek csodát tesznek, de ez nagyjából annyira reális, minthogy egy Matt Ryanre lett volna a Super Bowltól a Colts.

Chandler Jones

A Raiders holtszezonja gyakorlatilag annyiból állt, hogy érkezett nagy pénzért Davante Adams a támadósorba és Chandler Jones a védelembe. Előbbi ár/érték arányban abszolút rendben van, utóbbi viszont évi 17 millió dollárt kap a semmiért. Még ha a javára is írnánk, hogy Maxx Crosby miatta tud ennyire domináns lenni (ami nem igaz, mert nélküle is pont ennyire domináns volt), akkor is nagyon kevés a 295 pass rush snapen elért 19 nyomásgyakorlása és egy sackje, pláne hogy minden ötödik szerelési kísérletét elrontja.

A 19 nyomásgyakorlása csak a 60. legtöbb a poszton, pont annyi, amennyi Randy Gregorynak van – a különbség az, hogy utóbbi csak 88 pass rush snapen tudott idén pályára lépni. Tekintve, hogy Jones már 32 éves és a tavalyi éve sem volt jó, sok haszon aligha lesz már belőle – ami elég nagy probléma annak fényében, hogy jövőre még van 16 millió dollárnyi garantált tartalma.

Baker Mayfield

Két éve úgy tűnt, hogy Mayfield franchise irányító és évekre megoldja a Browns QB-gondjait. Tavaly aztán olyannyira összeomlott minden körülötte, hogy a csapat inkább all int mondott a szexuális zaklatás miatt nők tucatjai által perelt Deshaun Watsonra. A korábbi 1/1-es így fölöslegessé vált Clevelandben, de a Panthers látott benne potenciált és némi apróért megszerezte nem sokkal a szezon kezdete előtt.

A szezon első öt meccsén Mayfield kezdett Carolinában, azonban ebben sok köszönet nem volt, ugyanannyi touchdownt dobott mint interceptiont és 1-4-es mérleget tudott felmutatni. Mindennek köszönhetően Matt Rhule-t kivágta a Panthers felső vezetése, vagyis Matt Ryanhez hasonlóan ő is annyira mellé ment, hogy az edzőbuktatást ért.

Mitch Trubisky

A Steelers holtszezonja már első látásra is elég gyengére sikerült, így ezen túl sok mindent nincs ragozni. Ellenben Mitch Trubisky már önmagában is megér egy külön misét.

Pénz volt, de erősítésre nem jutott – Steelers FA-értékelő

Már tavasszal sem igazán tudtam hová tenni, hogy úgy nőtt meg az értéke, hogy nem látott pályát tavaly, és amikor igen, akkor nyolc passzból 43 yardot és egy INT-t dobott – a Bills 2,5 milliót fizetett neki, míg most a Steelers ennek a háromszorosát. Igen, a Steelers képes volt két évre 14 millió dollárt fizetni Trubiskynek gyakorlatilag az alapján, hogy állítólag ügyes volt a Bills edzésein (máshol ugyanis nem látott labdát). Nem egy vészesen rossz üzlet, pláne a többi listán lévő dealhez képest, de a hűtőre sem teszi ki senki.

Carson Wentz

Ha Trubisky leigazolása hülyeség volt, akkor mit mondjunk Carson Wentzre? A Commandersnek nem volt gyanús, hogy a Colts annak ellenére elkeseredetten szabadulna az irányítótól, hogy egy első kört áldozott fel érte, így konkrétan még extrán rá is fizetett, csak hogy megszerezze? A fővárosi csapat két harmadik körös cetli mellett még azt is bevállalta, hogy átvállalja egy olyan irányító 28 millió dolláros fizetését, aki nemcsak legendásan sérülékeny, de mellette egy hisztériás mentális törpe, és évek óta abból él, hogy egyszer évekkel ezelőtt volt egy jó pár hónapja.

Természetesen a fővárosban sem állt feje tetejére a világ, így – mielőtt a hatodik fordulóban megsérült – a 28 milliós fizetéséért Wentz kiosztott 1489 yardot, 10 TD-t és hat INT-t. A Commanders a korábbi 1/2-esnek is köszönhetően egy nem túl bíztató 2-4-gyel kezdett (az egyik győzelem úgy jött össze, hogy Wentz 99 yardot passzolt TD nélkül) és a legtöbben már temették a szezont. Aztán jött Taylor Heinicke, akivel 4-1-es mérlege van a csapatnak, a főedző Ron Rivera pedig már be is jelentette, hogy Wentz egészségesen sem kapja vissza a kezdő pozíciót.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Heinicke sem játszik jól, mindössze a csapat javult fel körülötte és összességében nagyon szerencsésen pattan a labda, mióta ő a csapat kezdője. A különbség az, hogy ő mindezt a teljesítményt 2,3 millió dolláros fizetésért hozza, ami nagyjából meg is felel a valóságnak. A Wentzre áldozott pickekből és milliókból azért bőven meg lehetett volna erősíteni és tehetséggel feltölteni a keretet – nem lenne úgy sem Super Bowl contender a Commanders, de hosszú távon ez mégiscsak jobb stratégia, mint elverni a csere QB-ra 28 milliót.

Russell Wilson

Minden idők legnagyobb bust üzlete? Magát a koncepciót imádtam, de a szerkesztői chatben többször is megjegyeztem, hogy a Broncos rostertől nem vagyok elájulva és még a Wilson csere után is azt mondtam, hogy ez egy erős PO-contender csapat (ellenben a Ramsszel és a Bucsszal, amik Super Bowl favoritok voltak). Ezzel együtt álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyire kisiklik a projekt.

Wilson mégis mit csinál? 🤷 Plusz nézhetőségi toplista és frissített irányító polcok

A Broncos jelen állás szerint feláldozott Russell Wilsonért egy 1/9-es, egy 2/40-es és egy ötödik körös picket 2022-ben, egy top 10-es és egy top 45-ös picket 2023-ban, plusz Drew Lock (QB), Shelby Harris (DL) és Noah Fant (TE) játékjogát. A felsoroltak közül egyedül Lock nem képvisel értéket és így utólag visszanézve talán még Shelby Harrist vagy a tavalyi ötödik körös picket is kár lett volna feláldozni a veterán irányítóért. Főleg úgy, hogy a Broncos nem akart/tudott kivárni és már a szezon előtt adott egy évi 49 millió dolláros szerződéshosszabbítást Wilsonnak, aki az ígért 245 millióból 164 millió dollárt szinte biztosan megkeres a következő négy évben.

A Denver egy ekkora beruházás után jelenleg 3-7-es mérleggel az AFC West utolsó helyén áll. Ráadásul a funkcionáláshoz már el kellett cserélni Bradley Chubbot és Super Bowl üldözése helyett a 2023-as szezon jó eséllyel egy mini újjáépítés lesz. És még ez sem biztos, hogy hosszú távon segít, amikor Wilson úgy játszik, mint egy draftolatlan újonc.

JC Jackson

A Chargers komolyan megerősítette a rosterét a holtszezonban, még ha ez a sok sérülés miatt a pályán nem is feltétlenül látszik meg. Papíron a csapat egyik legnagyobb fogása a corner JC Jackson lett, akinek 5 évre 82,5 millió dolláros szerződést adott a gárda. A védő azonban olyannyira rosszul játszott, hogy a szezon egy pontján (már amikor épp nem volt sérült) a főedző Brandon Staley leültette a padra.

Jackson egy bokasérülés miatt kihagyta a szezon első meccsét, illetve a harmadik héten sem tudott pályára lépni, majd a hetedik forduló után kidőlt az egész igényre. Amikor épp pályán volt, akkor 73,1 százalékos pontosságot, 370 yardot és négy TD-t engedett az ellenfelek irányítóinak INT nélkül, ami egy nem túl dicséretes 154,6-os passer ratinget eredményezett. Összehasonlításképp New Englandben négy év alatt egyetlen idényben sem engedett 54,7 százalékos pontosságnál és 62,7-es passer ratingnél jobbat az ellenfelek irányítóinak, és ugyan szereztek róla 10 TD-t, de mellette volt 25 (!) interceptionje.

Jacksonville Jaguars

A Jaguars meglepően ígéretesen kezdte a szezont és voltak olyan szakértők, akik elhitték, hogy ebből valami jó is kisülhet. A valóság aztán ismét közbeszólt és Doug Pederson vagy Trevor Lawrence ide vagy oda, a világ minden pénzéből megerősített keret ezúttal sem képes teljesíteni (bár ez azért annyira nem meglepő, mert meglepően kevés minőség érkezett a közel 200 millió dollárnyi kiosztott garantáltért).

A Jacksonville évi 10-18 millió dollár körüli fizetést adott a következő játékosoknak:

  • Christian Kirk, WR, $18M/év: 679 yard, hét TD
  • Cam Robinson, LT, $17,5M/év: 2 engedett sack, 19 nyomás
  • Brandon Scherff, G, $16,5M/év: 4 engedett sack, 13 nyomás
  • Foyesade Oluokun, LB, $15M/év: 97 tackle, 383 engedett yard, 99,9-es engedett passer rating
  • Darious Williams, CB, $10M/év: 365 engedett yard, egy engedett TD, nulla INT
  • Folorunso Fatukasi, Edge, $10M/év: 10 nyomás, nulla sack

A fenti hat játékos közül egyedül Kirk az, aki többnyire bevált és megszolgálja az árát. Scherff karrierje legrosszabb szezonját produkálja (Andrew Norwell 2.0), Robinson pedig soha nem volt jó játékos, így hiába költ rájuk évi 34 milliót a csapat, nem igazán lett tőlük jobb a támadófal. Williamsből egy slot corner lett, de a relatíve korrekt statisztikái ellenére nem sok haszon van belőle a pályán, Oluokun meg továbbra is csak egy fantasy LB, aki sem futás ellen, sem coverage-ben nem jó, de legalább sok tackle-t csinál. Fatukasi meg a kezdőbe sem fér be évi 10 millióért és mindössze meccsenként egy nyomásra képes.

És akkor még nem beszéltünk az olyan 10 millió alatti csúcsigazolásokról, mint a tight end Evan Engram vagy Zay Jones, akik ketten együtt 17 milliót kóstálnak egy évben, de egyikük sem képes WR2 számokra vagy teljesítményre (sok csapatban harmadik számú célpontként sem férnének be). Persze lehet ez még jobb, Engramen kívül ugyanis mindenkinek legalább 3 éves szerződése van, de egyelőre ez is egy nagyon mellé ment holtszezon a Jaguarstól.

Jameis Winston

A Saints elhitte, hogy a bab is hús, hiába vonult vissza a támadóguru Sean Payton. Az all in jegyében a menedzsment adott is egy 2 éves, 28 millió dolláros szerződést Jameis Winstonnak, aminek ráadásul több mint a fele garantált. A korábbi 1/1-es kezdett is a szezon elején, majd a harmadik héten megsérült és azóta nem lépett pályára, mégpedig azért, mert nem tud jobb teljesítményt nyújtani, mint Andy Dalton!

Dalton egyébként tényleg jól játszik, pláne a 3 millió dolláros fizetésének fényében. Szakmailag tehát jó döntést hozott Dennis Allen, csakhogy eközben ott ül a padon évi 14 millióért Winston, plusz évi 10 milliós fizetéssel Taysom Hill ott a rosteren. Ez effektíve 24 millió dollár kidobása az ablakon úgy, hogy már most 65,1 millió dolláros plafontúllépése van a franchise-nak.

Chase Edmonds

A Dolphins az NFL egyik legizgalmasabb és leglátványosabb csapata, ami többek között a kiváló holtszezonbeli teljesítménynek köszönhető. Volt azonban egy apró szépséghiba a történetben, mégpedig a futó Chase Edmonds.

A Cardinalsban Edmonds egy nagyon jó kis futónak tűnt, bár két évre 12,1 millió dollár így is soknak tűnt érte (ráadásul a fele garantált volt). Aztán kiderült, hogy nem igazán illik a Dolphins rendszerébe: mindössze kétszer volt kezdő és 2,9 yardos átlaggal csupán 120 yard került a neve mellé két TD-társaságában. A csapat nem is akarta húzni az időt, a futót még a szerződése első évében elpasszolta egy nagyobb csomag részeként a Broncoshoz a pass rusher Bradley Chubbért cserébe.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!