Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #12

Nincsen bye weeken senki, úgyhogy minden szurkoló várhatja ezt a hétvégét – kivéve persze azok, akik csapata már játszott csütörtökön. Lesznek minőségi összecsapások, roncsderbik és nagy kiütésnek tűnő találkozók is, szóval van miből válogatni. 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, múlt héten kihoztam egálra a dolgokat, tehát javuló a tendencia, mehetünk a pozitív mérlegre – gondoltam optimistán.

Múlt héten: 6-6-1
Szezonban (5. héttől): 40-49-5

19 órás sáv

Cincinnati Bengals (-3) @ Tennessee Titans

A hét matchupja lesz a Bengals offense vs. Titans defense párharc! Nem az a tipikus nagynevű, mindenki által várt találkozó, de aki kicsit komolyabban nézi a focit, annak igazi csemege lesz ez. A Bengals offense az év eleji problémákat szinte teljesen kiküszöbölte, már nem kiszámíthatók a játékhívások, az utóbbi két hétben pedig 79 pontot tettek fel a táblára, ráadásul Ja’Marr Chase nélkül, aki most várhatóan visszatér. Persze itt most egy jóval keményebb ellenfél jön szembe, amivel a rájátszásban is meggyűlt a bajuk tavaly, emlékezhetünk arra a 9 sackre például. A Titans védelme tökéletesen fel van vértezve a Bengals kikapcsolására az elit futás elleni védelemmel (ráadásul könnyű boxokkal), a szimulált nyomásokkal, a hátsó kiváló coverage-ekkel.

Futni nem fog tudni a Bengals, így a kérdés leginkább az lesz, hogy a hosszú passzok sikerülnek-e, ami azért elég inkonzisztens összességében, vagy ha nem, akkor Chase képes-e elkapás utáni yardos hosszú játékokat csinálni. Statisztikailag a Titans holtversenyben a legtöbb 20+ yardos passzt engedte, a Bengalsról pedig tudjuk, hogy ebben jó, de valahogy a Tennessee-nél nekem csalókának tűnik ez az adat, csak azt nem tudom megmondani, hogy miért. Szerintem Chase nélkül a Titansnek elég jó esélyei lennének, a fiatal sztárelkapóval viszont úgy érzem, hogy a Bengals lehet fölényben.

Ez a párharc pedig jó eséllyel el is dönti a meccset, hiszen a túloldal azért kevésbé izgalmas. Illetve akkor nem, ha a Packers ellen beindult passzjáték továbbra is olyan jól tud működni, de azért eddig több bizonyítékunk van ennek ellenkezőjére, szóval ezzel nem számolnék. A futójátékot pedig a Bengals elég jól fogja, már amikor DJ Reader ott van a pályán, és múlt héten visszatért a sérültlistáról. Majd a későbbiekben, vagy ha ismét jól tudna passzolni a Titans, akkor azért a Cincy védelmével hátul lehetnek problémák Awuzie kiesése miatt.

Tipp: Bengals -3 (ha nincs Chase, akkor Titans)

Tampa Bay Buccaneers (-3,5) @ Cleveland Browns

Ez lesz a Browns utolsó meccse Deshaun Watson nélkül. Azonban eddig sem a támadóoldallal volt a probléma, Jacoby Brissett és a futójáték DVOA szerint top5-ös egységet hozott össze, azonban a defense a liga második legrosszabbja. Elsősorban a futás elleni védelemnek köszönhetően (de a passz ellen sem jók egyáltalán), amelyet most a Buccaneers is kihasználhat. Ugyan Fournette-éknek nem ment a futás egész évben, a Seahawks ellen Münchenben magukra találtak és a jó széria most is folytatódhat. A Bucs tehát minden bizonnyal könnyen fog haladni, a kérdés inkább az, hogy a Browns tudja-e tartani a lépést. A Tampa védelmének vannak olyan napjai, ahol a legtöbb támadósort megállítja, ellenben az is előfordul, hogy szét lehet futni őket, amire a clevelandieknek is lehet esélye.

Szerintem a bye week alatt sikerült valamit rendeznie a védelemben Todd Bowlesnak, így azt gondolom magabiztosan húzzák be a meccset.

Tipp: Buccaneers -3,5

Baltimore Ravens (-4) @ Jacksonville Jaguars

Az év elején kritizáltuk a Ravens védelmét, hogy Mike Macdonald kezei alatt nem indult jól az egység. Azt már akkor is hozzátettük, hogy lehet csak be kell tanulni az új rendszerbe, és a jelek szerint tényleg erről volt szó. Az utóbbi öt fordulóban ugyanis top5-ös szinten teljesít a baltimore-i védelem, ráadásul Marcus Williams is hamarosan visszatér. Lehet írok róluk kicsit bővebben jövő héten a heti gondolatok rovatban, de azt érdemes kiemelni, hogy Roquan Smith leigazolásával a futballpályán mennyire nagyot nyertek (még ha az ellenértékkel, jövőbeli szerződéssel stb. nem is értettünk egyet), ugyanis az ő érkezésével Patrick Queen is sokkal jobban és szabadabban tud játszani, így az egész egység nagyot lépett előre.

A probléma az, hogy nagy szükség is van a védelemre, mivel a támadósornál bőven vannak gondok így, hogy Rashod Bateman kiesett, Greg Roman pedig ahelyett, hogy az egyetlen veszélyes elkapóját (Devin Duvernay) megpróbálná használni, inkább felrajzol wheel útvonalakat a 140 kilós fullback Patrick Ricardnak. Lehet aggódni emiatt a támadósor miatt, egyelőre nehezen látom, hogy a rájátszásban tudják tartani az ütemet a Chiefs, Dolphins, Bills féle offense-ekkel.

A Jaguarsról kevesebbet beszéltem, de nincs túl sok újdonság velük kapcsolatban, hacsak a bye week alatt nem találtak ki valamit. Jók támadóoldalon, ötödikek sikerességi rátában, de nagy játékok nem igazán jönnek, a red zone-ban pedig megakad a tudomány. És még így is pozitív a pontkülönbségük, egyedüliként a negatív mérleggel rendelkező csapatok közül. Ami a védelem érdeme is, bár eléggé inkonzisztens társaságról van szó.

Tipp: Ravens -4

Atlanta Falcons @ Washington Commanders (-4)

Két hasonló erősségű csapat, legalábbis egy átlagos ellenféllel szemben. A matchupok azonban szerintem a Commandersnek kedveznek, tekintve hogy a Falcons túl egydimenziós. Futni akarnak és gyakorlatilag csak azt tudnak (Pitts hiányban meg aztán főleg), a washingtoniak pedig magas szinten művelik ennek megállítását. DVOA alapján a 2. legjobbak futásvédelemben, sikerességi rátában szintén (mindkettőben a Titans mögött), ezt pedig most is kamatoztathatják majd. És ugyan várom, hogy Heinicke rengeteg turnovert érő dobása valamikor átfordul tényleges interceptionökké, talán nem a Falcons védelem ellen lesz ez így.

Tipp: Commanders -4

Chicago Bears @ New York Jets (-6)

Egy jó kis Trevor Siemian vs. Mike White csata, igazi csemege! A Jets nem lesz rosszabb azzal, hogy irányítót cserélt (még ha megváltást sem kell várni White-tól), ellenben a Bearsnél ez nagy problémát fog okozni. Mert míg Fieldsnek lett volna esélye a borzasztó támadófal mögött elmozogni a félelmetes Jets pass rush elől, addig Siemiannak ez egyáltalán nem fog menni és nagyon sok ütést fog benyelni, hacsak nem dobálja majd el rekord gyorsasággal a labdát. A Bearsnek a legrosszabb a pass protectionje engedett nyomási százalékot nézve igazi passzjátékoknál (tehát RPO-kat, screeneket, hasonlókat kivéve), míg a Jetsnek a második legjobb a nyomásgyakorlási aránya ilyen helyzetekben. Úgyhogy a Bears gondolom futni fog mindhalálig, de ez önmagában, főleg Fields veszélye nélkül nem lesz elég a 3. legkevesebb yardot engedő védelem ellen. Viszont Mike White-nak nem lesz nehéz napja, mert ez a Bears defense a három legrosszabb közt van a ligában jelenleg.

Amúgy hipotetikus kérdés: ha a Jets cserél a nyáron Jimmy Garoppolóért, akkor mennyi most a mérlege? 8-2?

Tipp: Jets -6 (ha van Fields, akkor Bears)

Houston Texans @ Miami Dolphins (-14)

Ebbe a meccsbe mennyire kell belemenni? A Texans offense engedi a második legtöbb 10+ yardos játékot a ligában, míg a Dolphins szerzi a legtöbbet. A Texansnak egészen pocsék a futásvédelme, és a Browns ellen láttuk, hogy a Dolphins nem csak a levegőben, de a földön is meg tudja büntetni ellenfelét. Nem látom, hogy bármiféle ellenállást ki tud fejteni a houstoni alakulat védőoldalon. És hát támadóoldalon sem lehet sokat várni tőlük, az irányítócserével együtt sem. És hogy miért kellett lecserélni Davis Millst? Mert az offense 31. volt EPA/drive-ban, 30. pont/drive-ban, és a legmagasabb arányban kényszerült three-and-outra az első félidőben. Persze egyáltalán nem biztos, hogy Kyle Allennel ennél jobb lesz.

Tipp: Dolphins -14

Ha pedig többet olvasnátok a liga legjobb támadósoráról, akkor itt írtam róluk a héten:

Tua, Tyreek, McDaniel – Mitől ilyen jó a Dolphins támadósor?

Denver Broncos (-1) @ Carolina Panthers

Ha valaki nem akar olyan szép támadófocit nézni, mint ami a Dolphinsé, hanem a spektrum másik végére kíváncsi, akkor mindenképp ezt kapcsolja be! Ez ugyanis szenvedés lesz offense oldalon. A Panthersnél most épp Sam Darnold fog kezdeni, ő a QB-keringő következő állomása, és őt dobják be áldozati bárányként a Broncos elit védelme elé. Ugyebár elég lenne 17 pontot feltennie a táblára, hogy nyerjen, hiszen a Broncos nem tud eljutni 18-ig idén, de nem tudom, hogy ez sikerül-e a Panthersnek. Persze azt sem tudom, hogy a Broncos képes-e végre 18 pontot elérni, hiszen azért a carolinai védelem is jól néz ki, főleg a visszatérő Chinnel és Hornnal, de lehet a 10 pont is elég lesz. Nem néztem konkrétan utána, de szerintem idén rekordalacsony a fogadóirodák által belőtt ponthatár erre a meccsre (36 pont), és nem hiszem, hogy egyáltalán ezt túl tudják szárnyalni a csapatok. Mindenesetre ha valaki szereti a puntokat, akkor az itt lesz bőven, a Broncos a legtöbbet, a Panthers a harmadik legtöbbet rúgja át az ellenfélhez a labdát.

Tipp: Broncos -1

22 órás sáv

Los Angeles Rams @ Kansas City Chiefs (-15,5)

Volt valaha címvédő 15,5 pontos underdog? Így hirtelen nem gondolnám, és még akkor is kétszámjegyű lenne a spread, ha Matt Stafford irányítana, és nem Bryce Perkins. Nem tudom, vele képes lehet-e bármire a Rams támadósora, amely Stafforddal sem tudott sok mindent elérni (3. legkevesebb yard drive-onként), nélküle és Kupp nélkül pedig tényleg halálra vannak ítélve. Chris Jones szét fogja szedni ezt a csere belső támadófalat.

A Chiefs ellenben a legtöbb yardot és a legtöbb TD-t szerzi támadásonként, és még harmadik és hosszúra is történelmi hatékonysággal operálnak. Ha az ellenfelek zónáznak, akkor Mahomes mindig megtalálja Kelce-t, emberezésben is csak nagyon kevesen veszik fel a lépést vele, ha meg beduplázzák, akkor túl nagy területek lesznek mindenki másnak, Mahomes pedig megtalálja célpontját. A Ramstől nem várhatunk sok emberezést, hiszen a legkevesebbet használják ezt idén és rendkívül passzív, laza a védekezésük, amit baromi frusztráló nézni Jalen Ramsey-vel a soraikban.

A Chiefs Mahomesszal eddig ötször volt 14+ pontos favorit, ebből viszont csak háromszor hozták a spreadet. Tudom, hogy nem okos dolog ekkora különbségre tenni, mégsem tudok Bryce Perkinsre fogadni.

Tipp: Chiefs -15,5

New Orleans Saints @ San Francisco 49ers (-9,5)

A Saints védelme hatalmasat esett vissza az előző években megszokott elit szinthez képest. Az utóbbi három hétben a legtöbb futott yardot engedték, mindössze 28.-ak nyomásgyakorlási rátában és a legkevesebb turnovert erőszakolják ki. Ez nem egy jó recept. Most ráadásul a 49ers jön szembe, amely McCaffrey megszerzése óta az 5. legtöbb pontot és a 4. legtöbb EPA-t szerzi támadásonként. Nagyon durva tud lenni ez a támadósor, ahol Brandon Aiyuk a negyedik számú fegyver, miközben több támadósorban első számú is lehetne. Ez a csapat simán képes Super Bowlig menetelni, legjobb napján bárkit megver – a kérdés inkább az, hogy sikerül-e konzisztensen a legjobbjukat nyújtani, mert ez azért probléma szokott lenni.

A védelem is top szinten teljesít, és ha Daltonnak meggyűlt a baja a Ravens és a Steelers nyomásgyakorlásával, akkor most is nagy bajban lesz, hiszen a 49ers sebességből kenterbe veri az AFC North csapatokat (is). A Saints idén még nem hozta a spreadet idegenben, a 49erst pedig baromi jónak gondolom.

Tipp: 49ers -9,5

Los Angeles Chargers (-3) @ Arizona Cardinals

Mi újat lehet még elmondani a két csapatról? Valahogy így érzem magam, amikor megpróbálom beharangozni ezt a meccset. Herbert még mindig szuper, Allen visszatérésével már legalább egy elkapója van, de azt érdekes lesz figyelni, hogy a Cardinals őrült blitzes csomagjai képesek-e arra, hogy lelassítsák a feldolgozóképességét. Mindeközben Brandon Staley egyébként a tavalyi hipermodern felfogás után most a legkonzervatívabb edzők közé került, amit nem is értek. A túloldalon visszatér Kyler Murray, de ennél azért jóval több problémája van a Cardinalsnak, amely továbbra is a legkevesebb yardot haladja sikeres passzonként – az ellenfél mondjuk a második legtöbbet engedi, szóval valaki itt javítani fog. A két védelem egyébként bottom5-ös játékonként engedett pontok mutatóban, ami a Cardinalsnál tehetségszint alapján nem annyira meglepő, de a Chargersnél mindenképp aggasztó, még ha vannak is sérültek az egységben.

A Chargers jól mutatott múlt héten, de a Chiefs ellen mindig felszívják magukat. Viszont a Cardinalsban annyira nem tudok hinni, hogy a vendégekre teszek, akik egyébként minden idegenbeli meccsükön hozták a spreadet.

Tipp: Chargers -3

Las Vegas Raiders @ Seattle Seahawks (-3,5)

Hiányzott múlt héten Geno Smith a képernyőmről – nem hittem az év elején, hogy ezt le fogom írni. Most viszont visszatér és minden lehetősége megvan, hogy tündököljön, tekintve hogy a Raiders védelme DVOA alapján a liga legrosszabbja. Ideális forgatókönyv szerint a meccs elején hosszú passzokkal elhúz a Seahawks, aztán Kenneth Walker lezárja a meccset pár hosszú futós támadással. A túloldalon Carr már csak Davante Adamsre támaszkodhat, és látszik, hogy lehet is rá számítani, csak épp ez csapateredményekben nem mutatkozik meg. Tariq Woolen most egy elég nehéz feladat elé néz, hogy semlegesítse Adamst, ez még Patrick Surtainnek sem sikerült.

A Seahawks jó csapat, a Raiders meg nem, szóval…

Tipp: Seahawks -3,5

Sunday Night Football

Green Bay Packers @ Philadelphia Eagles (-6,5)

Azt tudjuk, hogy a Broncos borzasztó támadósorral rendelkezik, a legalacsonyabb arányban szereznek pontokat a támadásaikból. Ezt csak azért mondtam el itt, mert a Packers a második legrosszabb ebben a tekintetben, ami szintén rendkívül lehangoló. Múlt héten azt mondtam volna, hogy a futójátékkal jó esélyeik lehetnek a Jordan Davis nélküli Eagles ellen, de a Colts ellen Linval Joseph hatalmas meglepetésemre (ugyanis a Chargersben tavaly pocsék volt) kifejezetten jó volt. Most hogy ez egyhetes dolog volt vagy sem, az sokat befolyásolhat itt. Ugyanez igaz Christian Watson kéthetes fellángolására a túloldalon is.

Az Eagles támadósora kapcsán egyébként kicsit aggódok. Egyrészt Dallas Goedert, mint top5-ös tight end nagyon hiányzik és egyáltalán nem sikerül pótolni. Másrészt pedig a Colts megmutatta, hogy a csapatok kiismerték az Eagles offense tendenciáit, így újítania kellene Shane Steichen támadókoordinátornak a következő hetekben, ha a playoffban menetelni akarnak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ezt a meccset behúzza az Eagles, leginkább mert a Packers gyenge futás elleni védelme ellen menetelniük kellene a földön.

Tipp: Eagles -6,5

Monday Night Football

Pittsburgh Steelers @ Indianapolis Colts (-2,5)

Nem mondom, hogy ez lesz a legszórakoztatóbb és leglátványosabb főműsoridős mérkőzés idén… Ez a két csapat szerzi a 30. és a 31. legtöbb touchdownt drive-onként, és ez a két csapat szerzi a 25. és 26. legtöbb yardot támadásonként, szóval igazi egymásra mutogató pókember mém is lehetne a két offense. Egész szezont vizsgálva a védelmek közül a Coltsé nézett ki jobban, viszont TJ Wattal együtt a Steelers is hasonlóan jó (hiányában viszont sikerült összehozni a liga legrosszabb pontkülönbségét). A Colts ugye elég futásorientált, a Steelers viszont az 5. legjobb sikerességi rátát tudja felmutatni ez ellen, úgyhogy rájuk teszek, de nulla magabiztossággal.

Tipp: Steelers +2,5

Most vettem észre egyébként, hogy ez az egyetlen underdog tippem a héten, szóval vagy hatalmas papírformák lesznek, vagy csúnya forduló elé nézek. 

Magabiztosabb spread tippek

  • Seahawks -3,5
  • Ravens -4
  • Chargers -4
  • 49ers -9,5

Múlt héten: 1-1-1
Szezonban: 25-29-4

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 105-59
  2. leonidasz 99-65
  3. balentin 98-66
  4. Támogatók 98-66
  5. jarred 97-67
  6. alatriste 96-68
  7. chester 96-68
  8. katonadani 93-71
  9. renningan 93-71
  10. kronikk 91-73

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 167,72
  2. jarred 157,01
  3. leonidasz 156,36
  4. balentin 155,81
  5. alatriste 155,38
  6. Támogatók 152,07
  7. chester 150,38
  8. katonadani 149,37
  9. renningan 143,99
  10. kronikk 141,83

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sestertius
Sestertius
2022-11-27 18:08

Ravens jags re tud valaki streamet? Az nflbite on az osszesen a titans bengals megy…

Zotya
Zotya
Reply to  Sestertius
2022-11-27 18:29

Rossz időjárás miatt az a meccs még nem megy.
Update: most kezdődött el!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x