Connect with us

Minden ami NFL

Játékosok, mint üzletemberek

Az NFL olyan, mint egy lottóötös – ha valaki akár csak egy-két évig a részese, már azzal elég pénzt halmozhatna fel ahhoz, hogy megalapozzon egy kényelmes életet. A legtöbb esetben azonban nem ez történik: dollár tízmilliomosok mennek tönkre évek alatt vagy jutnak akár koldussorsa, és sokkal többször lehet arról olvasni, hogy valaki eladta a bajnoki gyűrűjét, mint egy sikeres üzleti vállalkozásról. 

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Egy, az 53 fős rosteren helyet kapó játékos 2022-ben minimum bruttó 705 ezer dollárt, vagyis kerekítve 267 millió forintot keres meg egyetlen év alatt (és most még baráti is az árfolyam). Ennél kevesebbet egyetlen kerettag sem kaphat, miközben egy 7+ éve a ligában lévő veteránnak kötelező minimum 1,12 millió dollárt elutalni a számlájára – ez 13-20-szor annyi, mint amennyi az éves mediánbér volt az Egyesült Állomokban 2022 második negyedéves adatai alapján.

Tehát egy egyszerű roster töltelék annyit vihet haza, mint amennyit az átlag amerikai 13-20 év alatt keres meg. Ha valaki lehúz 4-5 évet a ligában akár csak egy csere speciális egység játékosként, azzal már annyi pénzt összegyűjthetne, hogy életében soha többé ne kelljen dolgoznia. És akkor még nem beszéltünk a sztárokról, akik nemcsak milliós és tízmilliós fizetésekkel rendelkeznek, de számtalan szponzori szerződést is kötnek, ami szintén jelentősen növeli a bevételeket. Rob Gronkowski vagy Marshawn Lynch például úgy él luxuséletet, hogy egyetlen centet sem költött el a fizetéséből és kizárólag a szponzori szerződésekből tengetik a mindennapjaikat.

Nem véletlenül mondja sok pszichológus az NFL-re, hogy olyan mint megnyerni a lottóötöst (egy amerikai kutatás szerint a lottónyertesek nagyobb eséllyel jelentenek csődöt 3-5 éven belül, mint egy átlagos ember). És ahogy utóbbiak, úgy nagyon sok korábbi játékos sem tudja kezelni az ölébe hullott vagyont (bár ez a legtöbb sportra azért igaz).

Egy átlagos NFL-játékos életútja

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!