Connect with us

Minden ami NFL

Lejáró szerződések, kivágások, cserék – milyen lehet a 2023-as QB-piac?

A csapatok nagy részének már véget ért az idei szezon érdemi része, így lélekben kezdhetnek a szabadügynökpiacra készülni. Korábban már bemutattuk posztonként, hogy milyen lesz a piac offense– és defense oldalon, most pedig nézzük, milyen lesz az évezred QB-piaca. 

Három éve még nem kellett volna külön cikket szentelni az irányítóknak, mert egy-két nagyon ritka kivételtől eltekintve (Peyton Manning, Tom Brady, Kirk Cousins) csak középszerű cserékből és a legalja kezdőkből lehetett válogatni. Aztán megtörtént az, amire nem sokan számítottak: Brady elhagyta a Patriotsot és bajnoki címet nyert a Bucsszal. Ezen felbuzdulva aktivizálták magukat a franchise-ok és azóta csapatot váltott többek között Matt Stafford, Russell Wilson, Deshaun Watson, Matt Ryan, Carson Wentz és Jared Goff is – előbbi hármas példája ráadásul megmutatta, hogy nem igazán van mozdíthatatlan játékos.

Nem lesz ez másképp 2023-ban sem: ismét több nagyobb nevű, szerződéssel rendelkező QB-t cserélhetnek el vagy vághatnak akár ki, miközben jelen állás szerint a piacon két All-Pro kaliberű és két top 20-as szinten játszó irányító is elérhető lesz, plusz rövid távú megoldásként több jelenlegi kezdő szerződése is lejár. A piacot persze így is Brady fogja meghatározni, ráadásul rajta múlhat Kirk Cousins, Derek Carr vagy Ryan Tannehill sorsa is.

A piac

14 olyan játékosnak jár le a szerződése a szezon végén, akik izgalmasak lehetnek a csapatok számára. Őket négy csoportra – A-listás, Top 20-as, Prove it/bridge, illetve Low end kezdő/prémium csere irányítókra – osztottam.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A-lista

Az egész piacot természetesen a még mindig magas szinten teljesítő Tom Brady fogja meghatározni, akit nem lehet franchise tagelni, így csak rajta múlik, hol folytatja a pályafutását (ráadásul már a család sincs ott, mint hátráltató tényező…). 45 évesen is 4616 yardot és 24 TD-t passzolt 66,6 százalékos pontossággal, mindössze kilenc INT került a neve mellé, a Panthers ellen pedig 432 yarddal és három TD-vel jelezte, hogy még mindig nem szabad leírni.

Szinte biztosra vehető, hogy távozik Tampából és már szóbahozták a Patriotsszal, a Saintsszel, a Dolphinsszal és a Raidersszel, de a Jets vagy a Titans is reális opció lehet. A játéka mellett továbbá az is mellette szól, hogy 20-25 millió dollárnál továbbra sem kóstál többet, így rövid távon még mindig képes lehet bárkiből Super Bowl contendert csinálni.

A másik top jelölt, akiért a liga fele sorban állna és bankot robbantana, az Lamar Jackson. Bradyvel ellentétben azonban ő tagelhető és esélytelen, hogy a Ravens kiengedje a piacra. Viszont a tárgyalások továbbra sem haladnak, és bár fogadni nem mernék rá, de nem is lepne meg nagyon, ha valamilyen bombaüzlet keretében csapatot váltana. De ha mégis megtörténne a lehetetlen, akkor a piacon simán rekordszerződést kapna valamelyik QB-hiányos csapattól.

Top 20

Geno Smith teljesítménye a kezdeti MVP-szintű játék után visszaesett, de még mindig top 10 körüli szinten teljesít. 16 meccs után 4069 yard, 29 TD és mindössze kilenc INT került a neve mellé, ráadásul a 70,2 százalékos pontossága a legjobb a mezőnyben. A játéka alapján 40+ milliót ér, de a korábbi tapasztalatok, a kora és a potenciális egy szezonos csoda veszélye miatt inkább 30+ millió dollár körül mozoghat az ára. Nem kizárt egy franchise tag, de az esetében az is reális opció, hogy tesztelje a piacot, pláne hogy a Seahawks nem nagyon szokott lefeküdni az irányítóinak – kis szerencsével lehet belőle egy új Ryan Tannehill.

A másik érdekes opció Jimmy Garoppolo, akinek továbbra is rengeteg a limitációja, de ezerszer bizonyította, hogy a megfelelő körülmények között lehet komolyabb célokért küzdeni vele (bár hogy sikerül-e őket elérni, az más kérdés). A Jets vagy a Commanders például simán rájátszásba juthatott volna vele és elég jó a megítélése is a ligában. Még annyira sem jó vagy biztos megoldás, mint Smith, de egy Carson Wentzhez képest maga a főnyeremény, és utóbbiért is licitáltak még tavaly is.

Prove it/bridge

Három irányítót hoztam ide: Daniel Jonest, Baker Mayfieldet és Andy Daltont. Jonest nem játszott különösebben látványosan, viszont cserébe nagyon stabilan és kevés hibával hozta le a meccseit, nem mellesleg rájátszásba jutott vele a Giatns. A 66,5 százalékos passzpontossága, a 3030 passzolt yardja, a 6,8 yard/passz mutatója és az öt INT-je is a legjobb karrierje során, és ugyan csak 13 passzolt TD-je volt, de Darius Slaytonokkal és Richie Jamesekkel kellett dolgoznia. Nem fognak kapkodni érte a csapatok, nem kell 30+ millióban gondolkozni, de egy rövidebb távú 15-20 millió dolláros hosszabbítás abszolút benne lehet a pakliban.

Dalton karrierje legjobb teljesítmény nyújtotta idén, most szolgálta meg azt a 10 millió dolláros szerződést, amit 2021-ben kapott a Bearstől. A PFF értékelése szerint konkrétan az ötödik legjobb irányító idén, ami ugyan erős túlzás, de ő is az a kategória, akivel a már említett Jets és Commanders megszerezhette volna a rájátszást. 13 meccsen 67,1 százalékos pontossággal 2698 yardot passzolt 17 TD és kilenc INT mellett, ráadásul nagyon peches volt, mert egyrészt elejtették 15 labdáját, másrészt mindössze kilenc turnovert érő passza volt. Nem mondom, hogy van benne egy új Tannehill, de simán lehet az, amit Jameis Winstontól vártak.

Mayfield egy érdekes történet. A Brownsban volt három elég jó idénye, majd lehozott egy szezont sérülten, ami borzalmas lett. Ezután lecserélték Deshaun Watsonra és végül abba a Panthersbe került, ahol pár hét után kivágták a főedző Matt Rhule-t. Ő sem játszott jól, de nem  is voltak ideálisak a körülmények és például a Ramsben egyértelműen képes a jobbik arcát mutatni. A korábbi 1/1-esben még lehet annyi potenciál, hogy kapjon valahol egy 4-5 millió dolláros prove it szerződést és küzdhessen a karrierjéért: ezerszer inkább őt próbálnám ki, mint Mitch Trubiskyt.

Low end kezdő/prémium csere

Ez a szokásos csoport, ami többnyire minden évben megvan, viszont most legalább a bőséggel nincs probléma: Gardner Minshew, Cooper Rush, Sam Darnold, Taylor Heinicke, Teddy Bridgewater és Jacoby Brissett egyaránt kezdett idén, és még idevehetjük Jarrett Stidhamet, aki egy kifejezetten impresszív bemutatkozást produkált a liga legjobb védelme ellen. Rush-sal és Heinicke-vel több meccset is nyert a Cowboys és a Commanders, Brissettnek is voltak jobb meccsei, Stidham meg most robbantotta rá a ligára az ajtót és egyesek már odáig mentek a hype-pal, hogy rá kellene építenie a Raidersnek. Ez ordas nagy túlzás, de akár 5-7 millió dollárért is nagyot lehet velük szakítani, ma már a csereirányítót is meg kell fizetni (pláne, hogy idén már 64 kezdő QB lépett pályára).

Darnoldnak elég jót tett Rhule kivágása, bár még mindig csak egy B-opció lehet legjobb esetben. Bridgewaternek is voltak szép megmozdulásai a Dolphinsban, de üvegből van, Minshew pedig most törte össze a szívét pár elkötelezett hívének, így nem gondolom, hogy bármelyiküknek nagy piaca lenne.

Kivágások, cserék

A Commanders és a Colts tavaly cserélt Carson Wentzért és Matt Ryanért, a Raiders szintén 2022-ben hosszabbított Derek Carral évi 40 millió dollárért, a Saints és a Vikings pedig Kirk Cousinsnak és Jameis Winstonnak adott egy új szerződést. Wentzet azóta kiszorította Heinicke, Ryant minden QB beelőzte a Colts rosterén, Winstont és Carrt pedig a padra küldték a gyenge teljesítmény miatt.

A felsoroltak közül egyedül Cousins van még a kezdőben és bár a 12-4-es mérleg még mindig jól néz ki, de az utóbbi hetekben a 8-8-as Lions és a Packers is komoly favoritnak számított ellenük, és ennek megfelelően bucira is lettek verve. A Vikings csoportgyőztesként -19-es pontkülönbséget tud felmutatni, miközben a Packersnek +3-as, a Lionsnek pedig +22-es van – egyedül a Bucs áll rosszabbul a rájátszásba jutott csapatok közül. Ami Cousinst illeti, már a szezon előtt sem állt ki teljes vállszélességgel mellette a csapat, egy one and done után pedig az ő állása sem lenne biztonságban.

Mind az öten olyan szerződéssel rendelkeznek, ami könnyűvé teszi az elcserélésüket (még Cousinson is lehetne 17,5 millió dollárt spórolni egy cserével), Carrt, Ryant, Winstont és Wentzet pedig a legrosszabb esetben ki is lehet vágni (utóbbi hármat jó eséllyel ki is vágják). Ez megint csak megbolondítaná a piacot, és most ugyan Cousins leváltására nem fogadnék, de Carr szinte biztos, hogy így vagy úgy, de csapatot fog váltani.

Mellettük még érdemes kiemelni Jared GoffotRyan Tannehillt és Tua Tagovailoát. Előbbi kettőt akár ki is lehet vágni komoly spórolás mellett, bár az utóbbi hetek alapján ez meglepő lenne. Goff elég jól játszik és elképzelhető, hogy a Lionsnek nem jut top QB-prospect, vagy ha érkezik is valaki az első körben, az nem lesz első héttől bevethető, így nem lenne értelme megszabadulni a korábbi 1/1-estől. Tannehill potenciális utódját, Malik Willist pedig Joshua Dobbs szorította ki a kezdőből, így hacsak nem akar a Titans teljes rebuildet (vagy nem sikerül meggyőzni Tom Bradyt), akkor alighanem marad minden a régiben.

Tua helyzete annyiban érdekes, hogy ugyan kivágni spórolással nem lehet, de az agyrázkódásai miatt erősen kérdésessé vált a karrierje, illetve a szezon második felében egyértelművé váltak a határai is. Ráadásul Brady a Dolphinsnál is opció lehet, ha pedig választani kell a GOAT és egy krónikusan agyrázkódásoktól szenvedő, sérülékeny, leginkább erős közepes QB-között, akkor nem biztos, hogy utóbbira esik a választás. Ez persze tovább bővítheti a piacot és abszolút nem lepne meg, ha a 2023-as idény kezdetére a liga harmadának vagy akár a felének új kezdő irányítója lenne.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!