Connect with us

Draft

Steal steal hátán, avagy Stealers draftértékelő

Vannak a jó draftok, vannak a nagyon jó draftok, és ott van a Steelers idei draftja, aminél nem nagyon lehetett volna jobbat összehozni. 

1/14 Broderick Jones, OT, Georgia

Talán a legfontosabb feladat az volt a Steelers számára idén, hogy rendbe rakja a támadófalát és megvédje Kenny Pickettet. Ezért jött a piacon a guard Isaac Seumalo, és ezért volt nagyon valószínű, hogy egy tackle-t szeretnének szerezni. Viszont azt is tudni lehetett, hogy a helyükön már nem fog maradni senki, így fel kellett mozogni. Ezt pedig tökéletesen oldották meg.

Kiment Paris Johnson, Darnell Wright és Peter Skoronski is az első 11 választással, így már csak Broderick Jones maradt, akire tudni lehetett, hogy a Jets kivetné a hálóját. Úgyhogy pont a Jets elé ugrottak be egy 4. kört beáldozva. A vicces az egészben az, hogy ez minden értéktáblázat alapján olcsó volt, és mint kiderült azért, mert Bill Belichick ki akart szúrni a Jetsszel, hiszen szívből utálja a franchise-t. A Steelers pedig kihasználta ezt és egy 3. kör helyett csak 4. kört kellett beáldozni.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Ami Jonest illeti, talán ő a legtehetségesebb tackle az idei classban, ellenben ő is volt a legnyersebb és legtapasztalatlanabb az első körösök közül. A technikáján bőven javítani kell majd, főleg a kezeivel akadnak problémák. Ellenben jó a felépítése, hosszúak a karjai, agresszív a mentalitása, baromi erős az alsóteste és rendkívül atletikus is, nagyon könnyedén mozog. Egyértelműen erre a top polcra tartozott az OT prospectek közt, nagy a potenciálja – az persze könnyen elképzelhető, hogy első évében még nem lesz erős pontja a csapatnak.

Ha támadófalemberre van szükséged az idei drafton…

2/32 Joey Porter Jr., CB, Penn State

Az is várható volt, hogy a Steelers a 2. pickjével (amit Chase Claypoolért kapott a Bearstől) a cornerback sort akarja erősíteni, hiszen a tavalyi állomány elég lehangoló volt és csak a matuzsálem Patrick Peterson érkezett a posztra, aki legfeljebb rövid távú megoldás. A need egyértelmű volt és nagyon jó volt az idei class, úgyhogy várható volt, hogy lesz itt bent több jó játékos is.

Arra nem biztos, hogy számítottak, hogy korábbi All-Pro játékosuk fia, Joey Porter Jr. még elérhető lesz itt, hiszen a legtöbben azért magasabbra taksálták őt (nálam a 18. volt a boardon), még ha a draft előtti napokban jöttek is olyan információk, hogy nem fog olyan magasan elkelni, mint a folyamat elején várták (első kör első fele). De ha már bent volt, akkor elutasították például a Titans ajánlatát is egy cserére és inkább kiválasztották a kis Portert, ezzel egy nagyon jó sztorit adva az egész draftnak.

Porter egy igazi press corner (ebben a legjobb volt a classban). Fizikális játékos, akinek rendkívül hosszú karjai vannak, amik segítenek a press technikában és az elkapási ponton is, hiszen ha még le is marad egy fél lépéssel, a karjainak hála így is le tudja ütni a labdát. A labdaérzéke annyira azért nem jó, tekintve hogy nem szerzett interceptiont az egyetemen, de az igazi probléma nem is ez vele kapcsolatban, hanem hogy viszonylag merev a csípője és nem vált jól irányt. Ez elég fontos egy cornerbacknél, és Porter nem is egy sokoldalú játékos ennek köszönhetően, de amit jól tud, azt nagyon jól tudja. Ez pedig a press coverage, és a Steelers egész sok presst is futtat, tehát a fit is nagyon jó.

Draft 2023: A cornerbackek útvesztője

2/49 Keeanu Benton, DT, Wisconsin

És ha már behúztak egy csúszót, elkezdték ezt trenddé alakítani: Benton az FK! konszenzus alapján a 35. legjobb játékos volt a classban. Egy magas, nagy darab védőfalember, aki futás ellen egy nagyon jó alapot hoz, és van potenciálja pass rushban is. Hosszúak a karjai, nagyon erősek a kezei, és emellé az irányváltásai is meglepően jók. Tapasztalt, és csapatkapitány is volt a Wisconsinon. A magassága alapvetően nem előny a poszton, hiszen a leverage csatát így gyakran elveszti, be tudnak férkőzni a vállvédői közé, és erre rátesz egy lapáttal, hogy amúgy is magasan tartja magát, nem tud eléggé alacsonyra menni térdből, így főleg felsőtesttel próbál nyerni. Ha ezen javítani tudnak, akkor nagyon jó játékos válhat belőle.

Egy belső védőfalembertől ritka, hogy első évében tényleg jó teljesítményt nyújtson, kicsit hosszabb az átállás a poszton, így idén még ne várjunk olyan sokat Bentontól, de jövőre már lehet. A poszton Cam Heyward még mindig nagyon magas színvonalon nyomja, de már 34 éves, úgyhogy nem marad itt örökké. Mellette pedig Larry Ogunjobi vagy a tavalyi harmadik körös DeMarvin Leal abszolút kijátszható kategória, bár Bentont többet lehet majd NT poszton is bevetni.

3/93 Darnell Washington, TE, Georgia

A Steelers a harmadik körben hátramozgott 13 helyet a Panthersszel cserélve, ezzel visszaszerzett egy 4. körös picket, amit ugye odaadott korábban a Patriotsnak. A vicces az egészben az, hogy a Pantherstől kapott két pick mindegyikével jobb játékost választottak, mint a Carolina (legalábbis a szakértők és a konszenzus board szerint).

Meglepő volt, hogy Washington idáig csúszott, hiszen igazi unikornisról van szó. Mint kiderült, sérülés miatt csúszott, de a harmadik kör végén már bőven megéri a kockázatot, olyan potenciál lakozik benne. A legrosszabb esetben egy rendkívül jó blokkoló tight end lesz belőle (mint Marcedes Lewis), hiszen hatalmas termettel bír, már-már hatodik támadófalember lehetne, és imád is blokkolni, erőszakosan teszi mindezt. Emellé pedig hihetetlenül atletikus is, az irányváltásokat mérő short shuttle-je a poszton a felső 3 százalékba tartozik és elkapókat megszégyenítő eredményt tett le benne az asztalra.

Persze bőven van még mit fejleszteni rajta. A blokkolási technikáján is lehetne még javítani, de leginkább elkapásoknál van kevés tapasztalata, az útvonalakat például egyáltalán nem futja jól. Mivel egy jövő évi top10-es pick volt előtte a poszton Brock Bowers személyében, így nem volt tere kibontakozni igazán a Georgián, de ha egységekre vetítjük a számait, akkor kiemelkedő volt mindenben. A kevés minta alapján jók a kezei, jól zárja ki a védőket, és elkapás után is sokat tesz hozzá a játékhoz, igazi romboló.

Pat Freiermuth mögé tökéletes szerzemény.

Az idei tight end class

4/132 Nick Herbig, LB, Wisconsin

A szentimentális értéket kimaxolta a Steelers a drafton, hiszen Porter után hoztak még egy “családtagot”, hiszen Nick Herbig az öccse annak a Nate Herbignek, akit idén igazoltak le guard posztra. Nicket is top100-as játékosnak tartották a konszenzus board szerint, tehát itt a negyedik kör végén ez is steal.

Herbig elvileg linebacker, de eddig pass rusher volt igazából, csak annak kicsi lenne a profik közt (és a karjai is rövidek), ezért minden bizonnyal off-ball LB-ként találják majd meg a helyét. Nagyon atletikus játékos, értelemszerűen nagyon jól blitzel is a posztról. Linebackernek egyébként átlag feletti méretekkel rendelkezik, de vélhetően belül problémái lesznek a futásokkal. Plusz coverage-ben sincs különös tapasztalata, így nem jók az ösztönei, de irányváltásai és atletikussága miatt itt azért potenciál van benne.

És összességében is ez egy potenciál húzás, hiszen inkább egy atlétát draftolt itt a Steelers, mintsem egy linebackert, akit reményeik szerint tudnak formálni és talán jövőre tudnak majd vele kezdeni valamit. Jelenleg Cole Holcomb és Elandon Roberts alkotja a kezdő LB sort, ami nem túl bizalomgerjesztő, habár legalább jól kiegészítik egymást. Herbig csatlakozik hozzájuk, de a várakozásokat mindenképp érdemes alacsonyra venni vele kapcsolatban, aztán hátha sikerül játékost faragni az atlétából. A harmadik napon viszont abszolút megéri ilyenekkel próbálkozni. És egyébként az sem lepne meg, ha próbálkoznának vele a szélen pass rusherként.

7/241 Cory Trice, CB, Purdue

Trice-t top100 környéki játékosnak tartották, aztán kiderült, hogy van egy komolyabb sérülés red flagje, ezért lett végül csak hetedik körös. És ki más csapott volna le rá, mint a Steelers? Ha soha nem tud pályára lépni, akkor sem vesztett vele semmit a csapat, ellenben ha mégsem lesz probléma a sérüléséből, akkor óriásit nyertek vele, hiszen a tehetségszintje jóval magasabbra predesztinálná.

Érdekes, hogy ránézésre eléggé hasonlít Porterhez, hiszen egy magas, jó felépítésű, nagyon hosszú karokkal megáldott játékos. A WR-ek fölé tornyosul és sokszor el sem engedi őket a line of scrimmage-ről, így azonnal véget vetve a játéknak. Ő is igazi press corner tehát. Magassága miatt viszont a gyors, fürge elkapókkal neki is meggyűlik a baja, természetes hátránya van bizonyos szempontból a felépítése miatt. Ráadásul neki a hosszú távú sebessége is csak átlagos, szóval nem véletlen tartották 3. kör végi, 4. kör eleji játékosnak a draft előtt a szakértők.

Porter után tehát a diszkont Portert is megszerezték a drafton, aki egy kis szerencsével még kezdővé is kinőheti magát, ami ritka egy 7. köröstől – de még ha ez nem is jön össze, egy jó csere válhat belőle. Eléggé telített lett a CB-szoba, ami jó hír, hiszen a tavalyi nem valami ütős kezdő duó (Witherspoon, Wallace) idén visszaszorult a cseresorba, a helyüket pedig átveszi Peterson és Porter. A slot volt még problémás, de a draft után leigazolták Chandon Sullivant, aki ha nem is lesz átlagon felüli, de kompetens személy a posztra.

7/251 Spencer Anderson, OL, Maryland

A végére azért megszakította a sormintát a Steelers, ugyanis Andersont nem jegyezték a konszenzus boardon és Dane Brugler draft guide-jában sem volt még csak a priority UDFA kategóriában sem. Talán ennyi megengedhető ennyi jó húzás után. A Steelersnek állítólag azért tetszett, mert nagyon sokoldalú, játszott a Marylanden tackle-t, guardot és centert is, szóval vélhetően egy ilyen minden poszton bevethető cserét látnak benne. A tackle poszthoz a karjai rövidek, belül pedig nem elég erős a futásblokkolás segítéséhez, inkább pass protectionben számít jónak.

Összegzés

Ahogy a bevezetőben is említettem, nehéz überelni a Steelers draftját. És nem csak arról van szó, hogy tele voltak top100-as pickekkel, így sok játékost szereztek, hanem gyakorlatilag mindegyik pickjük stealnek tekinthető. Az első picket kivéve csak ültek a helyükön és behúzták a csúszókat, akiket a konszenzus többre tartott.

Azt persze érdemes megjegyezni, hogy nincs kimutatható korreláció abban, hogy a stealként aposztrofált játékosok jobbak is lesznek a draft helyüknél (ellenben arra van, hogy a reachek tényleg rosszabbak lesznek), szóval nem érdemes túlzó elvárásokat sem táplálni a Steelers draft classa irányába. Mindenesetre a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a pittsburghiek egy szuper draftot tudhatnak magukénak, jár a kalaplengetés Omar Khan general managernek.

Nagy lyukak nem nagyon maradtak a keretben, a linebacker poszt azért nem megnyugtató, illetve Minkah Fitzpatrick párja jelenleg Keanu Neal, ami szintén kevésbé bizalomgerjesztő, de egyébként jól néz ki a keret összességében.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x